Vitamin D nužan je mišićima, živcima i imunitetu, a važan je i u obrani od koronavirusa

Pročitajte i ovo

Sarajevo treći najzagađeniji grad u svijetu

Dolaskom hladnijih dana zrak u Sarajevu sve je zagađeniji. Glavni grad BiH tako se u zimskim mjesecima redovno nađe...

ŽESTOKA REAKCIJA I OHR-a: VSTV zaslužuje drugačijeg, profesionalnog predsjednika

Nakon posljednje afere u čijem je centru ponovo predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija, Ured visokog predstavnika...

Uručenjem certifikata završen Napretkov tečaj crtanja i obrade fotografije

Uručenjem certifikata i prezentacijom radova – plakata završen je posljednji, šesti susret besplatnog tečaja crtanja i obrade fotografije kojeg je u...
- Advertisement -

Vitamin D (poznat i kao sunčani vitamin) važan je vitamin, topiv u mastima, koji igra mnoge uloge u našem tijelu.

- Advertisement -

Prema izvješću objavljenom u Journal of harmacology&Pharmacotherapeutics, nedovoljan unos vitamina D utječe na oko 50 posto populacije širom svijeta.

Vrlo malo namirnica sadrži vitamin D, i ima ga nešto više u mlijeku i žitaricama, ali glavni izvor vitamina D je sunce.

Izlaganjem direktnoj sunčevoj svjetlosti naše tijelo stvara vitamin D, zbog čega se i zove vitaminom sunca. Nacionalni zdravstveni zavodi objašnjavaju da je teško dobiti dovoljno vitamina D iz UV zraka jer oblačni dani i sjena ograničavaju izlaganje suncu.

Ipak, vitamin D potreban je za potporu našim mišićima, kostima, živcima i imunološkom sistemu, i čak pomaže apsorbirati druge hranjive tvari. Koji znakovi koji upućuju na nedovoljan unos ovog vitamina?

Čest umor tijekom dana

Iako ga mogu uzrokovati razne stvari, možda je za to kriv nizak nivo vitamina D. Studija objavljena u Sjevernoameričkom časopisu za medicinske znanosti otkrila je da inače zdrave osobe mogu osjećati umor od nedovoljne količine vitamina D zbog utjecaja na smanjeno “funkcioniranje koštanih mišića putem receptora za vitamin D”.

Studija je pokazala da 77,2 posto pacijenata koji su prijavili umor ima nizak nivo vitamina D. Nakon pet tjedana liječenja vitaminom D, simptomi umora znatno su se poboljšali.

Često ste bolesni

Prema izvještaju iz 2011. objavljenom u Journal of Investigative Medicine, vitamin D može kontrolirati razne imunološke reakcije, a nedostatak nas čini osjetljivijim na infekcije.

Istraživanja su čak pokazala da nedostatak vitamina D može biti povezan s infekcijom COVID-19. Studija iz 2020. objavljena u JAMA Network Open pratila je gotovo 500 pacijenata kojima je izmjeren nivo vitamina D u godini prije testiranja.

Rezultati su otkrili da su pacijenti sa statusom manjka vitamina D imali 1,77 puta veći rizik od pozitivnog testiranja na COVID-19.

Bolovi u leđima i kostima

Jedan pogrešan potez i bolovi u leđima mogu vas proganjati sedmicama, a da nisu povezani s povredama ili bolestima. Uzrok može biti nedostatak vitamina D koji je važan za apsorpciju kalcija i zdravlje kostiju.

Bez njega kosti mogu postati mekane, što dovodi do boli. Stewart B. Leavitt, autor recenzirane studije o bolovima u leđima i vitaminu D, kaže:

“Naše istraživanje, koje je obuhvatilo 22 klinička ispitivanja pacijenata s bolovima, pokazalo je da oni s kroničnim bolovima u leđima gotovo uvijek imaju neadekvatn nivo vitamina D.

Kad im je osigurana dovoljna količina dodataka vitamina D, njihova je bol ili nestala ili im je barem u značajnoj mjeri pomogla.”

Izvještaj je otkrio da je svih 360 osoba imalo neadekvatan nivo vitamina D i bolove u leđima. Nakon tromjesečnog liječenja vitaminom D, simptomi su se poboljšali u 95 posto pacijenata.

Studija objavljena u BMC-u pokazala je slične rezultate vezane uz mišićno-koštane poremećaje. Učesnici koji su imali nizak nivo vitamina D imali su češće bolove u leđima, jače izražene bolove, ograničenja u svakodnevnim aktivnostima i više prijeloma.

Osjećate ‘blues’

Članak objavljen u časopisu Issues in Mental Health Nursing otkrio je da je 121 milijun ljudi u svijetu pogođeno depresijom. Liječenje depresije obično uključuje antidepresive i psihoterapiju, koja je obično uspješna u 60 do 80 posto slučajeva.

U istom članku ističe se da nedostatak vitamina D može utjecati na razvoj depresije te bi mogao djelovati i u njezinu liječenju, iako treba obaviti i dodatna istraživanja.

Pokazalo se da grupe kojima prijeti nedostatak vitamina D (starije osobe, adolescenti, pretile osobe i osobe s kroničnim bolestima) su iste grupe kojima prijeti depresija.

Metaanaliza objavljena u The British Journal of Psychiatry pokušala je riješiti oprečne dokaze o povezanosti vitamina D i depresije.

Rezultati su otkrili da su niske koncentracije vitamina D u velikoj mjeri povezane s depresijom, ali treba dovršiti daljnje studije o tome može li dodatak vitamina D pomoći u prevenciji ili liječenju depresije.

Rane sporo zarastaju

Za zacjeljivanje rana potreban nam je niz hranjivih sastojaka, a jedan među njima je i vitamin D, koji je posebno potreban u većim količinama kada se radi o posjekotini, navodi se u izvješću objavljenom u časopisu Advances in Skin & Wound Care.

Koži treba više vitamina D jer pomaže u zaštiti od infekcije i započinje postupak popravljanja.

Studija objavljena na Evangeličkom univerzitetu u Curitibi nastojala je razumjeti vezu između nedostatka vitamina D i zacjeljivanja rana.

Studija je obuhvatila 26 pacijenata s ranama na nogama i isto toliku kontrolnu grupu bez rana. Testiranje je pokazalo da pojedinci koji su imali rane na nogama imaju nedostatak vitamina D u odnosu na grupu koja nije imala rane.

Pojačan gubitak kose

Nedostatak vitamina D povezan je sa stanjem zvanim alopecija. Studija objavljena u The Israel Medical Association Journal potvrdila je ovu vezu nakon pronalaska grupe pacijenata s alopecijom koji su imali značajno niži nivo vitamina D.

Nivo vitamina D u serumu 30 ng/ml ili niža povezana je s ovim stanjem. Vitamin D stimulira nove i stare folikule dlake, stoga ograničene količine vitamina D mogu spriječiti rast nove kose.

Bolovi u mišićima

Članak objavljen u The Journal of Neuroscience navodi da mišićno-koštana bol pogađa gotovo 50 posto svih odraslih, a većina njih ima nedostatak vitamina D. Vjeruje se da nizak nivo vitamina D stvara preosjetljivost mišića zbog utjecaja na receptore boli.

Serija članaka objavljena u časopisu Permanente Journal pratila je četiri osobe koje su se borile s kroničnom boli, uglavnom u području vrata i leđa, u trajanju od šest mjeseci do jedne godine.

Svima je nedostajao vitamin D, nekima više nekima manje, s nivoom u rasponu od 15 do 27 ng/ml. Svaka je osoba dobivala 50.000 IU vitamina D jednom sedmično tokom 12 sedmica. Ishod? Više od 70 posto poboljšanja simptoma, uključujući manje učestale grčeve mišića i ukupnu bol.

Krhke kosti

Vitamin D neophodan je za apsorpciju kalcija. Stoga ne čudi da neadekvatne količine vitamina D dovode do slabih, mekih i lomljivih kostiju. Prema Američkom društvu za ortopediju stopala i gležnjeva, dodavanje vitamina D može smanjiti rizik od prijeloma u mnogim dijelovima tijela, uključujući stopalo, gležanj, kuk i zapešća.

Vitamin D ne samo da može spriječiti ove probleme, nego i kada se lomovi dogode može pomoći u procesu zacjeljivanja. Studije su pokazale da vitamin D u kombinaciji s dodatkom kalcija može biti još korisniji za sprečavanje prijeloma.

Metaanaliza objavljena u JAMA Network Open otkrila je da dnevne doze od 400 do 800 IU vitamina D i 1000 do 1200 mg kalcija smanjuju rizik od bilo kakvih prijeloma za 6 posto, a rizik od prijeloma kuka za 16 posto.

Unošenje dovoljno kalcija i vitamina D također smanjuje šanse za razvoj osteopenije (niske koštane mase) i stanja do kojeg dovodi, osteoporoze (vrlo slabe i lomljive kosti).

Osim zdravlja kostiju, kombinacija kalcija i vitamina D također je važna za “kretanje mišića” i “komunikaciju živaca”, navodi Johns Hopkins Medicine.

Vitamin D povezan je s brojnim kardiovaskularnim faktorima rizika, uključujući dijabetes, pretilost i hipertrigliceridemiju (povišeni trigliceridi).

Harvard Health objasnio je da iako je nizak nivo vitamina D u krvi povezane s većim rizikom od srčanih bolesti, postoje nepotvrđena istraživanja o tome može li uzimanje dodataka vitamina D smanjiti taj rizik.

Dr. JoAnn Manson, profesorica na Harvard Medical School i voditeljica preventivne medicine u Brighamu i Ženskoj bolnici u Bostonu, istaknula je u Američkom udruženju za srce: “Postoje neka obećavajuća istraživanja da vitamin D može smanjiti rizik od zatajenja srca.

Čini se da umjereni do visoki dodaci vitamina D ne smanjuju rizik od srčanog ili moždanog udara, ali su potrebna i daljnja istraživanja.”

Također je važno napomenuti da višak vitamina D također može uzrokovati kardiovaskularne probleme.

Manson je primijetila da “vrlo visoke doze suplementa mogu povećati rizik od kalcifikacije krvnih žila i zapravo bi mogle imati štetne učinke” te dodala “dakle, važan je princip da više nije nužno i bolje, a zapravo mega-doziranje vitamina D može imati neke štetne učinke”.

Vitamin D može vas zaštititi od određenih karcinoma. Kada imate manjak, to, nažalost, znači da ste u većem riziku.

Prema Nacionalnom institutu za rak, rana istraživanja pokazala su da osobe koje žive u područjima južno od ekvatora, gdje je razina izloženosti sunčevoj svjetlosti bila visoka, imaju nižu incidenciju i stope smrtnosti za određene karcinome.

Daljnja istraživanja pokazala su da vitamin D može usporiti ili spriječiti razvoj raka “promovirajući staničnu diferencijaciju, smanjujući rast ćelija  karcinoma, stimulirajući staničnu smrt (apoptozu) i smanjujući stvaranje tumorskih krvnih žila (angiogeneza)”.

Ovo je, međutim, mač s dvije oštrice. Ne preporučuje se povećati izloženost sunčevoj svjetlosti da biste dobili više vitamina D, jer to također povećava rizik od raka kože.

Čak i nanošenje kreme za sunčanje sprečava vaše tijelo da u potpunosti apsorbira ultraljubičaste zrake sunčeve svjetlosti i stoga sprečava stvaranje vitamina D u vašem tijelu.

Umjesto toga, povećajte konzumaciju hrane obogaćenu vitaminom D, poput mlijeka, sokova i žitarica za doručak.

Vitamin D povezan je s uvjetima koji utječu na normalan razvoj i održavanje našeg kostura, navodi se u studiji iz 2013. objavljenoj u BioMed Research International.

Kao djeca neprestano rastemo, a kosti se neprestano razvijaju. Bez dovoljno vitamina D u djetinjstvu, ipak, dolazi do stanja zvanog rahitis, a to je omekšavanje i slabljenje kostiju kod djece.

To također može stvoriti nizak nivo kalcija i fosfora jer vitamin D pospješuje apsorpciju tih hranjivih tvari.

Boston University School of Public Health citirao je istraživanje koje je otkrilo da je kod više od 79 posto djece s niskim nivoom vitamina D zaustavljen rast. Djeca s prekomjernom tjelesnom težinom dvostruko su vjerovatnije imala nizak nivo vitamina D, a dječaci su 1,6 puta vjerojatnije zaostajali u razvoju od djevojčica.

Rana Mokhtar, istraživačica javnog zdravstva i vodeća autorica ove studije, objasnila je: “Učinak vitamina D na poboljšanje parametara rasta kod djece izvan dosega rahitisa uglavnom je predviđen, iako postoji jasan mehanizam djelovanja za učinak vitamina D na rast kostiju.”

Neki od nas imaju veći rizik od nedostatka vitamina D od drugih. MedlinePlus je objasnio da ljudi stariji, tamnije kože ili koji boluju od nekih kroničnih bolesti imaju povišen rizik da razviju nedostatak.

Kako starimo, naša koža ne stvara vitamin D kad je izložena suncu, kao kad smo bili mlađi. Naši bubrezi također su manje sposobni pretvoriti vitamin D u njegov aktivni oblik.

Tamnija koža također “ima manju sposobnost stvaranja vitamina D od sunca”, piše Raport.ba.

Najnovije vijesti

Sarajevo treći najzagađeniji grad u svijetu

Dolaskom hladnijih dana zrak u Sarajevu sve je zagađeniji. Glavni grad BiH tako se u zimskim mjesecima redovno nađe...

ŽESTOKA REAKCIJA I OHR-a: VSTV zaslužuje drugačijeg, profesionalnog predsjednika

Nakon posljednje afere u čijem je centru ponovo predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija, Ured visokog predstavnika je u komentaru za N1...

Uručenjem certifikata završen Napretkov tečaj crtanja i obrade fotografije

Uručenjem certifikata i prezentacijom radova – plakata završen je posljednji, šesti susret besplatnog tečaja crtanja i obrade fotografije kojeg je u proteklih mjesec i pol dana...

Hrvatska je nositelj najtežih kvalifikacija za SP u povijesti

FIFA je službeno objavila sastav jakosnih skupina za ždrijeb kvalifikacija za SP 2022. u Kataru koji će se 7. prosinca održati u Zurichu.Hrvatska se...

U BiH 1.179 novozaraženih, 62 osobe preminule

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je registrirano 1.179 novih slučajeva koronavirusa, testirane su 3.184 osobe, a usljed zaraze koronavirusom su preminula...

Povezane vijesti