Venecija pod vodom, proglasit će se stanje prirodne katastrofe

45

Talijanska vlada proglasit će izvanredno stanje zbog prirodne katastrofe u Veneciji ne bi li se što brže osigurala sredstva da se na dulji rok izbjegne nestanak jednog od najljepših gradova svijeta.

Malo prije ponoći u noći na četvrtak razina mora zaustavila se na 77 centimetara, što je znatno ispod jučerašnjih 1,87 metara, koliko nije viđeno već 53 godine.

Katastrofa koja je pogodila Veneciju udarac je srcu naše zemlje. Teško je gledati tako pogođen grad, njegovu umjetničku baštinu koja je u opasnosti, komercijalne aktivnosti na koljenima, rekao je premijer Giuseppe Conte koji je došao u grad.

Popodne će se u Rimu sastati vlada kako bi proglasila izvanredno stanje zbog prirodne katastrofe za zonu Venecije, što je procedura koja vladi daje “posebne ovlasti i sredstva” kako bi što prije djelovala.

Porast razine mora u kombinaciji s kišom i udarima vjetra potopio je gotovo čitav grad: guverner regije Luca Zaia govori o 80 posto. Poginuo je jedan sedamdesetogodišnjak zbog strujnog udara. More je prevrtalo gondole, izbacivalo “vaporette” na obalu, poplavilo dućane, barove, restorane te uzrokovalo prekid struje u cijelom gradu. Stotine turista morale su do svojih hotela gaziti kroz vodu do koljena. Angažirano je 160 vatrogasaca koji su imali 400 intervencija.

Najgore poplave u Veneciji u novije doba zabilježene su 1966. kada je plimni val dosegnuo 194 centimetra.

Grad koji ima 50.000 stanovnika svake godine prima oko 36 milijuna turista, od kojih 90 posto stranaca.

U pitanju je budućnost Venecije, više se ne može ovako živjeti. I naš je međunarodni kredibilitet u igri, ocijenio je gradonačelnik Luigi Brugnaro.