Poveži se s nama

Društvo

Veliki uspjeh travničkog doktora Nermina Granova: U SAD-u održao predavanje na temu endoskopske operacije mitralnog zaliska

Objavljeno

Endoskopska kardiohirurgija podrazumijeva operacije na otvorenom srcu ili krvnim sudovima srca bez otvaranja grudnog koša, tj. kroz male otvore/portove uz upotrebu endoskopa visoke rezolucije ili 3D endoskopa

Lijepa vijest stiže iz SAD-a, gdje je kompanija LSI solutions iz New Yorka, specijalizovana za razvoj visokih tehnologija koje omogućavaju endoskopske i minimalno-invazivne operacije, odlučila donirati sredstva KCUS-u za nabavku endoskopa klase Einstein 3D sistema, javlja BHRT.

U Houston-u (USA), u sklopu 12. Reevolution Summit-a 2024. koji organizuje Houston Methodist DeBakey Heart and Vascular Center i koji važi za najprestižniji skup ovog tipa u svijetu, prof. dr Nermir Granov je održao predavanje na temu endoskopske operacije mitralnog zaliska – nove strategije.

Pored predavanja, prof. dr Nermir Granov je u sklopu state of the art MITIE lab-a kolegama kardiohirurzima pokazao i praktično izvodjenje ovih zahvata. Zbog velikog interesovanja, dogovorene su posjete kolega iz SAD-a KCUS-u, koji je pored Klinike za kardiohirurgiju univerzitetske bolnice Bon (Germany), također Training center za LSI solutions u Evropi.

Oglas

Bh. uspjeh u oblasti medicine

“Iako se moje ime spominje, bilo bi pogrešno preuzeti sve zasluge jer one pripadaju i mojim vrijednim kolegama hirurzima, anesteziolozima, kardiolozima, medicinskim profesionalcima počevši od sale, preko intezivne njege, pa do odjela i ambulante”, kazao je profesor Granov.

Prof. Granov prvi put minimalno invazivnu kardiohirurgiju počinje 2010. godine, kada kao mladi specijalista kardiovaskularne hirurgije obavlja postdiplomski trening, a 2013. godine i doktorira iz oblasti minimalno-invazivne kardiohirurgije. Danas u svakodnevnoj praksi, preko 80% operativnog programa izvodi na endoskopski način.Endoskopska kardiohirurgija podrazumijeva operacije na otvorenom srcu ili krvnim sudovima srca bez otvaranja grudnog koša, tj. kroz male otvore/portove uz upotrebu endoskopa visoke rezolucije ili 3D endoskopa. Pored navedenog, za ove operacije je neophodan specifični instrumentarij, te širok spektar medicinskih uređaja koji omogućavaju izvođenje ovih operacija.

Oglas

Prof. dr Nermir Granov je održao niz predavanja i moderiranja kao počevši od Atine, preko Beča, Milana i Londona te proktorisanja, t.j. svojevrsne edukacije kolega, u eminentnim centrima. Smatra da mu je do sada najveći izazov bio Houston Methodist DeBakey Heart and Vascular Centre, gdje je rame uz rame sa najprominentnijim kardiohirurzima svijeta, održao predavanje i u sklopu MITIE-a, te uradio i prikazao operativne tehnike i vještine kod endoskopskih operacija uz upotrebu najsavremenijih cutting edge LSI solutions medicinskih uređaja.

LSI Solutions odlučili nagraditi rad Granova sa 100.000 dolara

Oglas

Rad prof. dr Nermira Granova primijećen je i od strane LSI Solutions, s obzirom na to da je ova kompanija odlučila donirati novčana sredstva za nabavku najsavremenijeg edoskopskog stuba od LSI Solutions je američka kompanija, stacionirana u New Yorku, sa 500 uposlenih koji rade na razvoju tehnika za minimalno invazivnu hirurgiju.Nezahvalno je spominjati imena, ali bih želio iskoristiti priliku da se zahvalim prije svega svojim učiteljima, prijateljima i kolegama koji me inspirišu, a posebno dr Jude Sauer na svim otkrićima i inovacijama koji olakšavaju rad kardiohirurga i osiguravaju bolje operativne rezultate kod pacijenata.

Oglas

BiH

Podignuta optužnica: Upućivao psovke i izraze mržnje prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti u Vitezu

Objavljeno

Piše

Tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigla je optužnicu protiv Samira Nukića (2002.) iz Bihaća koji se tereti za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Optuženi se tereti da je, sredinom prošle godine, za vrijeme obilježavanja tragičnog stradanja osmero djece u Vitezu, koja su 1993. godine ubijena eksplozijom granate na igralištu, nakon posjete visokog predstavnika spomeniku ubijenoj djeci, javnim objavama na društvenoj mreži ‘Meta-Facebook’ sa korisničkog računa sa pripadajućim i identificiranim ID brojem, sa svog mobilnog telefona i svog korisničkog broja, upućivao psovke i izraze mržnje prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti, da bi nakon upozorenja drugih korisnika društvene mreže, ponovno više puta iznosio psovke i uvrede prema žrtvama.

Na taj način, optuženi je, prema tužbenim navodima, izazvao uznemirenje kod osobe Ivana Garića, koji je jedan od preživjelih, a u spomenutom događaju su mu ubijeni sestra i brat i koji je osnivač udruge posvećene stradanju osmero djece u Vitezu, kao i drugih osoba, kojima je sporni govor mržnje koji je bio dostupan na društvenoj mreži kao i drugim medijima, izazvao uznemirenost i nelagodu prouzročenu navedenim komentarima i izjavama optuženog.

Optuženi se tereti da je javno podstrekao na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv grupe osoba s obzirom na njihovu nacionalnu ili etničku pripadnost, čime je počinio kazneno djelo – Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Oglas

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Nastavi čitati

Događanja

U mjesecu ožujku započinje književna manifestacija “Andrićev portal” u Travniku

Objavljeno

Piše

Ivo Andrić je 1961. godine dobio Nobelovu nagradu iz oblasti književnost za roman “Na Drini ćuprija” koju je odlučio pokloniti za unapređenje bosanskohercegovačkog bibliotekarstva.

 

„Moja je želja da se ova sredstva upotrijebe za unaprjeđenje narodnih biblioteka na području Bosne i Hercegovine“, poručio je Ivo Andrić, očito svjestan koliko lošeg proizlazi iz neukosti.

U tome gestu se ogleda humana dimenzija njegove ličnosti, kojoj će se kulturno književnom manifestacijom “Andrićev portal” dati posebna nota i počast.

Oglas

“Andrićev portal” organizira Hrvatsko kulturno društvo Napredak podružnica Travnik, s ciljem promocije bosanskohercegovačkih pisaca koji na poseban način njeguju riječ.

U programu sudjeluju: 

3.3. Josip Milanović – Pisoj

-„Gromoglasni šapat“

Oglas

– Hrvatsko kazalište Travnik u 19:00 sati

 

 

15.3. Sandra Cvitković, Mladen Topić, Ivan Volić

Oglas

-“Poetski susret”

-Hrvatsko kazalište Travnik u 19:00 sati

 

 

Oglas

25.3. Magdalena Blažević “Sezona Berbe” i Josip Mlakić “Izgaranje” u 19h

-Rodna kuća Ive Andrića Travnik u 19:00 sati

 

27.3. Predstavljanje romana Travnička kronika

Oglas

-performans i predstavljanje izvode članovi HKD-a Napredak Travnik, Hrvatsko kazalište Travnik

-Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ podružnica Travnik u 19:00 sati

Nastavi čitati

BiH

Vlada FBiH zatražila od kantonalnih MUP-ova da se obave ljekarski pregledi policijskih službenika

Objavljeno

Piše

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog federalnog ministra unutarnjih poslova Rame Isaka, usvojila je zaključak kojim je od kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova zatraženo da u najkraćem roku obave ljekarske preglede svih policijskih službenika.

U zaključku je navedeno da se prilikom vršenja ljekarskih pregleda, koji trebaju biti okončani u najkraćem roku, a najduže za tri mjeseca, poseban fokus stavi na pregled psihičkog zdravlja policijskih službenika, prenosi N1.

Također, preporučeno je da se ljekarski pregledi policijskih službenika vrše u kantonalnim javnim zdravstvenim ustanovama.

U skladu s tim u budžetu za 2024. godinu planirana su i osigurana sredstva u iznosu od 220.000 KM za ljekarske preglede policijskih službenika Federalne uprave policije Federalnog MUP-a, a koji će početi uskoro.

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

U Vitezu obilježena 32.godišnjica osnivanja ZP HVO Vitez

Objavljeno

Piše

U Vitezu je danas 27.02.2024. u organizaciji Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Srednjobosanske županije, obilježena 32. obljetnica od osnivanja Zbornog područja HVO-a Vitez.

Obilježavanje godišnjice započelo je svetom misom za poginule i umrle pripadnike ZP HVO Vitez u župnoj crkvi svetog Juraja, nakon čega su delegacije na spomen obilježju ispred Općine Vitez položile vijence i svijeće te uputile molitve za sve poginule i umrle branioce.

U sastavu Zbornog područja Vitez djelovale su dvije travničke brigade ( Travnička  i brigada Frankopan), Viteška brigada HVO-a, brigada Stjepan Tomašević HVO Novi Travnik, brigada Nikola Šubić Zrinjski HVO Busovača, brigada Josip Ban Jelačić HVO Kiseljak, 110. brigada HVO Usora, 111. xp brigada HVO Žepče, brigada Kotromanović HVO Kakanj, brigada Jure Francetić HVO Zenica i pripadajuće postrojbe posebnih namjena, PZO, 4. bojna Vojne policije HVO-a i 3. gardijska motorizirana brigada Jastrebovi i njene PPN postrojbe, 95. Domobranska pukovnija “Marinko Bošnjak” HVO Kreševo, HVO Fojnica, brigada Bobovac HVO Vareš i brigada  Hrvoje Vukčić – Hrvatinić HVO Jajce.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Predsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH Marinko Čavara razgovarao s apostolskim nuncijem u BiH

Objavljeno

Piše

“Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara danas je razgovarao s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini, nadbiskupom Francisom Assisijem Chullikattom.

Predsjedatelj Čavara upoznao je papskog nuncija s aktualnom političkom situacijom u BiH i nadolazećim aktivnostima s ciljem realiziranja europske agende i ispunjavanja uvjeta za otvaranje pregovora o punopravnom članstvu Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji. Predsjedatelj Čavara posebno se, s tim u svezi, zahvalio nadbiskupu Chullikattu na potpori koju Sveta Stolica kontinuirano pruža europskom putu Bosne i Hercegovine, kao i na zalaganju za ravnopravnost svih naroda u Bosni i Hercegovini.

Tijekom susreta bilo je riječi i o odnosima Svete Stolice i Bosne i Hercegovine, s posebnim osvrtom na provedbu Temeljnog ugovora između Svete Stolice i BiH.” (priopćenje iz Ureda predsjedatelja Zastupničkog doma Marinka Čavare)

Nastavi čitati

Društvo

Profil Udruge “Osmica” je ponovno aktivan, evo što su poručili

Objavljeno

Piše

Profil Udruge Osmica je ugašen prije par dana, no članovi Udruge su odlučili nastaviti promicati važnost prošlosti i ne odustati od svog cilja. Ponovno su aktivirali profil a evo i kako:

“Nakon što nam je fb profil udruge suspendiran 14.02. bez ikakvih upozorenja i objašnjenja kreirali smo novi ali ovoga puta registriran preko ID broja udruge kako bi smo imali bolju zaštitu od eventualnih neutemeljenih prijava. Ne namjeravamo ništa komentirati vezano za razloge gašenja fb profila ali smo odlučili biti glasniji i aktivniji u širenju pozitivnih priča sa “OSMICE”.

Svrha postojanja udruge je isključivo čuvanje sjećanja na djecu žrtve rata s ciljem da se ne ponovi više nikada i nikome. Ovim putem se želimo zahvaliti svima na podršci a posebna zahvala Ivi Stanić koja nam je pomogla oko registracije novog fb profila kao i savjetima za buduće vođenje fb stranice.

Sve objave koje su bile na starom fb profilu možete naći na našoj stranici www.osmica.ba koje ćemo postepeno ponovo objavljivati. Nadamo se da ćemo uskoro vratiti sve pratitelje koje smo imali a želja nam je da svojim budućim aktivnostima broj pratitelja bude što već- napisali su iz Udruge Osmica Vitez.”

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Danas sastanak stranaka koalicije u Mostaru

Objavljeno

Piše

Danas će se u Mostaru održati sastanak predstavnika političkih stranaka koalicije na razini Bosne i Hercegovine, a domaćin je HDZ.

Lider “Naroda i pravde” Elmedin Konaković izrazio je nadu da će biti napravljen iskorak uzimajući u obzir važnost puta BiH ka EU.

Radne grupe će prije toga podnijeti izvještaj o tome što su uradile u pripremi sastanka i eventualnim dogovorima.

Zakon o sukobu interesa manje je problematičan u ovoj fazi, a kada je riječ o zakonu o sudovima, on može trpjeti modifikacije, ali, kako kaže, ne odustaju od svojih zahtjeva, kazao je Konaković.

Oglas

Lideri SNSD-a, HDZ-a i stranaka “Trojke” iz Federacije BiH koju čine SDP, Narod i pravda i Naša stranka, prethodni sastanak imali su 8.veljače u Sarajevu, prenose mediji.

 

Izvor: BHRT

Oglas

Nastavi čitati

Politika

U četvrtak 35.sjednica Vlade SBK

Objavljeno

Piše

Na osnovu člana 28. Zakona o Vladi Srednjobosanskog kantona (Službene novine Srednjobosanskog kantona, broj: 5/03 – pročišćeni tekst i 14/03) i člana 9. Poslovnika o radu Vlade Srednjobosanskog kantona (Službene novine Srednjobosanskog kantona, broj 12/16 – prečišćeni tekst),

S A Z I V A M
35. sjednicu Vlade Srednjobosanskog kantona, za četvrtak, 29. 2. 2024. godine, u 9 sati

 

DNEVNI RED

Oglas

1. Zapisnik sa 34. sjednice Vlade Srednjobosanskog kantona – sekretar Vlade
2. Izvještaj o radu Vlade Srednjobosanskog kantona za 2023. godinu – premijer Kantona
3. Izvještaj o radu Agencije za privatizaciju za 2023. godinu – Agencija za privatizaciju
4. Pravilnik o postupcima razvoja male privrede Srednjobosanskog kantona (saglasnost) – Ministarstvo privrede
5. Prijedlog odluke o usvajanju Programa korištenja sredstava sa kriterijima raspodjele sa pozicije „Subvencije javnim preduzećima – poticaj privredi za povećanje konkurentnosti“ za 2024. godinu – Ministarstvo privrede
6. Prijedlog odluke o usvajanju Godišnjeg programa razvoja male privrede Srednjobosanskog kantona za 2024. godinu – Ministarstvo privrede
7. Prijedlog odluke o usvajanju Programa utroška sredstava sa pozicije „Transfer za naknadu štete koju počini zaštićena divljač“ za 2024. godinu – Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva
8. Prijedlog odluke o usvajanju Programa korištenja sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava ostvarenih od koncesijskih naknada iz nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za 2024. godinu – Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva
9. Prijedlog odluke o usvajanju Programa korištenja sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava ostvarenih od vodnih naknada iz nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za 2024. godinu – Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva
10. Prijedlog odluke o usvajanju Programa i kriterija utroška sredstava za poticaje u vodoprivredi za 2024. godinu – Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva
11. Prijedlog odluke o izdvajanju sredstava za nabavku kancelarijskog namještaja – Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva
12. Prijedlog odluke o izdvajanju sredstava za nabavku računarske opreme – Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva
13. Prijedlog odluke o izdvajanju sredstava za nabavku skenera – Ministarstvo pravosuđa i uprave
14. Prijedlog odluke o izdvajanju sredstava Udruženju penzionera Srednjobosanskog kantona – Ministarstvo zdravstva i socijalne politike
15. Prijedlog odluke o izdvajanju sredstava za nabavku namještaja za potrebe Općinskog suda u Travniku – Ministarstvo pravosuđa i uprave
16. Prijedlog odluke o izdvajanju sredstava za izvođenje radova u OŠ „Gromiljak „ Gromiljak – Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta
17. Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za nabavku usluga sistematskog zdravstvenog pregleda djelatnika Kantonalnog tužilaštva Travnik – Ministarstvo pravosuđa i uprave
18. Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za nabavku računara – Kantonalni zavod za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa
19. Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za nabavku računara – Služba za zajedničke potrebe
20. Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za nabavku i ugradnju klima uređaja u Općinskom sudu u Jajcu – Ministarstvo pravosuđa i uprave
21. Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za ugradnju doniranih klima uređaja u Kantonalnom tužilaštvu Travnik– Ministarstvo pravosuđa i uprave
22. Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti za nabavku usluga odvoza smeća – Ministarstvo pravosuđa i uprave
23. Saglasnost za nabavku poštanskih usluga – Ministarstvo pravosuđa i uprave
24. Saglasnost na Odluku o izuzeću od primjene Zakona o javnim nabavkama – Ministarstvo pravosuđa i uprave
25. Saglasnost za nabavku roba i usluga za potrebe škola – Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta
26. Saglasnost za zaključivanje ugovora o djelu za izvođenje radova u školama – Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta
27. Saglasnost za nabavku poštanskih usluga – Ministarstvo pravosuđa i uprave
28. Saglasnost za plaćanje računa za nabavku plina za potrebe MUP-a – Ministarstvo unutrašnjih poslova
29. Saglasnost za prijem osoba na stručno usavršavanje bez zasnivanja radnog odnosa – Ministarstvo privrede
30. Saglasnost za prijem osoba na stručno usavršavanje bez zasnivanja radnog odnosa u Općinskom sudu u Travniku – Ministarstvo pravosuđa i uprave
31. Saglasnost na CEFTA Odluku o olakšavanju trgovine uslugama koje pružaju turističke agencije i turoperatori – Ministarstvo privrede
32. Izvještaj Općine Vitez o utrošku doniranih sredstava za oblast civilne zaštite – Kantonalna uprava za civilnu zaštitu
33. Ocjenjivanje rada rukovodećih državnih službenika koje imenuje Vlada Kantona za 2023. godinu – Stručna služba Vlade

PREMIJER KANTONA
Tahir Lendo, dipl. ing.

Nastavi čitati

BiH

Sastanak stranaka državne koalicije u utorak u Mostaru

Objavljeno

Piše

U utorak, 27. veljače, u Domu HDZ-a BiH (Ulica kneza Domagoja bb) s početkom u 15 sati održat će sastanak predstavnika političkih stranaka koalicije na razini BiH.

Fotografi i snimatelji mogu uzeti uvodne kadrove na početku sastanka, a izjave za medije planirane su u 16.30 sati, priopćeno je iz HDZ BiH.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Crna kronikaprije 3 sata

POČIVAO U MIRU BOŽJEM: Preminuo Ivo Gašić, posljednji ispraćaj u srijedu na groblju Zabilje

Proteklog petka, u 71. godini života, preminuo je Ivo Gašić. Ovaj ugledni Vitežanin ostavio je dubok trag u društvu, svojevremeno...

Sportprije 3 sata

LOKOMOTIVA – OSIJEK 1:0 Lokomotiva s igračem manje prošla u polufinale Kupa

LOKOMOTIVA je u polufinalu SuperSport Hrvatskog kupa. U četvrtfinalu je pobijedila Osijek 1:0, a gol za pobjedu je zabio Robert...

BiHprije 3 sata

Vlade FBiH dala prethodnu suglasnost za imenovanje članova Uprave Elektroprivreda HZHB

Vlada Federacije BiH danas je imenovala Pregovarački tim za vođenje pregovora za potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora elektroprivredne djelatnosti u Federaciji...

BiHprije 3 sata

Podignuta optužnica: Upućivao psovke i izraze mržnje prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti u Vitezu

Tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigla je optužnicu protiv Samira Nukića (2002.) iz Bihaća koji se tereti za izazivanje nacionalne,...

Sportprije 3 sata

‘Rijeka ima igrača za hrvatsku reprezentaciju, nevjerojatno je podcijenjen. Cijena mu je narasla preko noći‘

Dinamo je na Maksimiru s 1:0 svladao Rijeku u susretu 24. kola SuperSport HNL-a. Zagrebačka je momčad bila taman dovoljno...

Događanjaprije 4 sata

U mjesecu ožujku započinje književna manifestacija “Andrićev portal” u Travniku

Ivo Andrić je 1961. godine dobio Nobelovu nagradu iz oblasti književnost za roman “Na Drini ćuprija” koju je odlučio pokloniti...

BiHprije 6 sati

Vlada FBiH zatražila od kantonalnih MUP-ova da se obave ljekarski pregledi policijskih službenika

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog federalnog ministra unutarnjih poslova Rame Isaka, usvojila je zaključak kojim je od kantonalnih...

Društvoprije 8 sati

U Vitezu obilježena 32.godišnjica osnivanja ZP HVO Vitez

U Vitezu je danas 27.02.2024. u organizaciji Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Srednjobosanske županije, obilježena 32. obljetnica od osnivanja Zbornog...

Oglas
Oglas
LM