- oglas -

Velika zimska prognoza AccuWeathera: Evo šta čeka BiH

Pročitajte i ovo

Ukrajina o Milanoviću: “Neprihvatljivo. Bacio je sumnju na teritorijalni integritet Ukrajine”

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova danas je kritiziralo hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji je jučer rekao da se Krim, ukrajinski...

Njemica našla dvojnicu na Instagramu i ubila je da lažira vlastitu smrt

Njemica (23) iračkog podrijetla tražila je na Instagramu dvojnicu, odnosno ženu koja joj jako nalikuje, i uz pomoć prijatelja...

Boeing isporučuje posljednji 747, avion koji je demokratizirao letenje

Boeing se sprema službeno oprostiti od originalnog jumbo jeta, Boeinga 747, dok je u tijeku posljednja komercijalna isporuka zrakoplova...
- Advertisement -

AccuWeatherova ekipa meteorologa sastavila je zimsku prognozu za Europu.

AccuWeatherova ekipa meteorologa sastavila je zimsku prognozu za Europu, prenosi Avaz.
- Advertisement -

Rastuće cijene električne energije i plina širom kontinenta daju dodatnu težinu onome što će donijeti ova zima. Razdoblja hladnog vremena mogu donijeti posljedice u različitim aspektima europske ekonomije. To bi moglo imati dugotrajne učinke na svakodnevni život stanovnika, kao i posljedice na turizam i trgovinu.

Stručnjaci kažu da će na zimsku sezonu uvelike utjecati La Nina, oceanski i atmosferski fenomen koji je hladni pandan El Ninu. Tijekom La Nine neuobičajeno niske temperature oceana šire se ekvatorijalnim Pacifikom, što zauzvrat stvara sustav povratnih informacija između oceana i atmosfere koji može utjecati na vremenske uvjete širom svijeta – posebno na zimsku temperaturu i snijeg.

Kako su naveli klimatolozi sredinom studenog, očekuje se da bi se La Nina trebala vratiti u neutralnu fazu u siječnju. Unatoč toj promjeni tijekom drugog dijela sezone, atmosferski uvjeti trebali bi ostati slični La Nini tijekom cijele zime zbog odstupanja između klimatskog fenomena i promijenjenih vremenskih uvjeta.

Što to znači za zimsku prognozu za 2022./2023. širom Europe? Budući da je ovo treća uzastopna zima pod utjecajem La Nine, ova sezona može donijeti pregršt sličnosti s prošlogodišnjim zimskim vremenom. Međutim, prognostičari AccuWeathera kažu da ova godina sadrži rijedak dio slagalice kojeg posljednjih godina nije bilo.

Prognostičari AccuWeathera kažu kako postoje naznake da će opća oluja ove zime često ciljati južnu Europu. Lokacije širom Portugala, Španjolske, južne Francuske, Italije i Balkana imaju veće izglede za pojavu češćih događaja izazvanih kišom i vjetrom nego drugi dijelovi kontinenta. Na neki način, stanovnici od Pirenejskog poluotoka do jugoistočne Europe mogli su vidjeti neke sličnosti s prethodne dvije godine.

To bi moglo značiti povećan rizik od jake kiše, posebno u jugoistočnoj Francuskoj, sjevernoj i središnjoj Italiji i zapadnom Balkanu. Oni koji žive u gradovima poput Venecije u Italiji trebali bi pomno pratiti sve oluje u tom području ove zime zbog ranjivosti svoje lokacije na poplave. Dominantan južni trag oluje diljem Europe također nosi potencijal za više snježnih padalina duž južnih padina Alpa.

Oluje su poznate po tome što donose štetne vjetrove, jake kiše i čak oslobađaju snijeg na višim terenima. Prošle godine mnogi od navedenih olujnih događaja u Španjolskoj i Portugalu dogodili su se kasnije, u proljeće. Međutim, brojni udari oluje Blas osjetili su se tijekom prve polovine studenog u dijelovima istočne Španjolske i južne Francuske.

Za razliku od nestabilnog vremena predviđenog za zemlje južne Europe, lokacije poput sjeverne Francuske, Beneluksa, Njemačke i dijelova Poljske mogle bi imati znatno sušnije uvjete.

Uz olujni trend prema regijama na jugu, mnoge će se lokacije širom sjeverne i središnje Europe suočiti s rizikom da propuste obilne zimske padaline. Dok su jesenske padaline, koje su nedavno već ovlažile područja Francuske, Njemačke i Poljske, bile dobrodošle za sadnju zimskih usjeva, izgledi za sušu zimsku sezonu mogli bi dovesti do izazova za nastavak rasta usjeva i do nižih prinosa u vrijeme žetve.

 

Dijelovi Francuske i Njemačke mogli bi biti sušniji u usporedbi s lokacijama širom Poljske, kažu prognostičari AccuWeathera, uključujući šira gradska područja Pariza i Berlina. Očekuje se da će količine kiše i snijega ove zime biti ispod normale u sjevernoj Francuskoj i Njemačkoj, ali mogu biti blizu normale u Poljskoj. Ovim će područjem dominirati prosječne ili blago ispodprosječne temperature.

Uz manje snijega u prognozi za sjevernu i srednju Europu raste rizik od hladnog vremena koji smanjuje šanse da zimski usjevi prežive do žetve. Ako na tlo padne minimalna količina snijega i nastupi hladnoća, ozimi usjevi poput žitarica neće imati dovoljno zaštite od prodora hladnog zraka.

Došlo je vrijeme za brisanje prašine sa skija i snowboarda jer stigla je druga godišnja verzija AccuWeatherove europske skijaške prognoze.

Dok se mnoga skijališta diljem Europe pripremaju za možda najprometniju skijašku sezonu od početka pandemije koronavirusa, pojedini vlasnici skijališta upozoravaju da bi neki aspekti skijaškog iskustva ove godine mogli biti drukčiji. Rastući troškovi struje i plina natjerali su neka zimovališta da podignu cijene ionako skupog sporta. Neka se zimovališta možda uopće ne otvore.

Odredišta u Francuskoj osmislila su nekoliko jedinstvenih taktika kako bi se smanjili troškovi, uključujući usporavanje brzine žičara, korištenje obnovljive energije i traženje potpore vlade, izvijestio je Euronews. Kao rezultat toga kupci bi mogli platiti veće naknade kako bi se nadoknadili preostali troškovi.

Područja za koja se predviđa da će ove zime imati odlične skijaške uvjete uključuju odredišta uglavnom na uzvisinama u južnoj Europi, gdje će oluje vjerojatno biti aktivne. S druge strane, dodatni snijeg vjerojatno će imati pozitivan učinak na operativne troškove na tim lokacijama.

Mjesta koja će ove zime imati dobre skijaške uvjete uključuju zimovališta u Škotskoj, južnoj Norveškoj, središnjoj Španjolskoj i središnjoj Italiji. Ove sezone očekuju se loši uvjeti za sva odmarališta koja se nalaze širom sjeverne Engleske i područja u Njemačkoj, uključujući sjeverne padine Alpa.

Centralna

Najnovije vijesti

Ukrajina o Milanoviću: “Neprihvatljivo. Bacio je sumnju na teritorijalni integritet Ukrajine”

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova danas je kritiziralo hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji je jučer rekao da se Krim, ukrajinski...

Njemica našla dvojnicu na Instagramu i ubila je da lažira vlastitu smrt

Njemica (23) iračkog podrijetla tražila je na Instagramu dvojnicu, odnosno ženu koja joj jako nalikuje, i uz pomoć prijatelja je ubila kako bi lažirala...

Boeing isporučuje posljednji 747, avion koji je demokratizirao letenje

Boeing se sprema službeno oprostiti od originalnog jumbo jeta, Boeinga 747, dok je u tijeku posljednja komercijalna isporuka zrakoplova koji je omogućio letenje običnom...

Bivšeg svjetskog prvaka zatrpala lavina

Svijet alpskog sporta rastužila je vijest koja je stigla iz Japana. U 32. godini poginuo je Kyle Smaine, bivši prvak svijeta u half pipe...

Potrošio sam 200 milijuna eura na Ronalda, a on samo zna reći ‘See ya‘

Portugalska zvijezda Cristiano Ronaldo ne može se pohvaliti početkom iz snova u Saudijskoj Arabiji. U prva dva nastupa za Al Nasr nije ostavio upečatljiv...

Povezane vijesti