Velika policijska akcija na 24 lokacije u nekoliko bh. gradova

390

U okviru operativne akcije “MREŽA I”, policijski timovi Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona vrše pretrese na 24 lokacije.

Rano jutros, od strane policijskih timova Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, započeti su istovremeni pretresi na dvadeset jednoj lokaciji na području Zenice, dok se u isto vrijeme vrše pretresi na jednoj lokaciji na području Sarajeva, jednoj na području općine Travnik i jednoj lokaciji u Kaknju.

Radi se o opsežnoj policijskoj akciji kodnog naziva “MREŽA I”, koju sprovodi Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u saradnji sa Kantonalnim tužiteljstvom Zeničko-dobojskog kantona, a koja je usmjerena na otkrivanje i procesuiranje organizirane grupe koja se sumnjiči za vršenje kaznenih djela “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 238. Kaznenog zakona FBiH i “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” iz člana 371. Kaznenog zakona FBiH.

Ova akcija predstavlja nastavak akcije “MREŽA”, koja je sprovedena u mjesecu svibnju 2016. godine, u okviru koje je tada izvršeno na desetine pretresa, veći broj osumnjičenih lica je lišen slobode, a oduzete su i značajnije količine opojnih sredstava, nelegalnog oružja, novca i drugih predmeta koji potiču iz kaznenih djela.

Aktivnosti u okviru akcije “MREŽA I” se poduzimaju u suradnji sa Kantonalnim tužiteljstvom Zeničko-dobojskog kantona, a ostvarena je i odlična suradnja sa Kantonalnim tužiteljstvom Kantona Sarajevo, te Ministarstvom unutarnjih poslova Srednjobosanskog kantona i Ministarstvom unutarnjih poslova Kantona Sarajevo, priopćeno je iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.