- oglas -

Velika Britanija bacila nove respiratore iz Kine zbog loše kvalitete

Pročitajte i ovo

Španjolka planirala odmor u Hrvatskoj pa odustala: “Nema smisla trošiti toliki novac”

 Većina Španjolaca zbog koronavirusa neće putovati u inozemstvo ovo ljeto pa bi ih i u Hrvatsku moglo doći znatno...

Jesu li PCR testovi u BiH pouzdani?

 Da li su naši testovi, kao što tvrde europski službenici, lošeg kvaliteta i nepouzdani? Stručnjaci kao i građani su...

100.000 rola WC papira za izbore u BiH

 Održavanje  izbora u uvjetima koronavirusa značajno će poskupjeti, iskomplicirati i usporiti birački proces jer će se, između ostalog, na...
- Advertisement -

Kineski respiratori koje je britansko Ministarstvo zdravstva kupilo za borbu protiv korona virusa su loše napravljeni, nestabilni za upotrebu u bolnicama i potencijalno opasni za pacijente, saznaje britanski Guardian.

Svih 250 uređaja koji su stigli iz Kine 4. travnja su toliko problematični da su proglašeni neupotrebljivim i odbačeni su, piše ovaj list, prenosi N1.

Doktori u državnim bolnicama regiona West Midlands, gdje su respiratori raspodijeljeni, su do te mjere bili zabrinuti ovim uređajima da su pisali britanskom ministru zdravstva Mattu Hancocku tvrdeći da uređaji mogu ubiti pacijenta.

“Smatramo da ako bi se počeli koristiti, uređaji bi bili jako štetni po pacijente, vjerovatno uzrokujući i smrt pacijenata”, napisali su doktori u svom pismu do kojeg je došla TV kuća NBC News.

“Željno isčekujem povlačenje i zamjenu ovih respiratora boljim, koji mogu pružiti bolju respiraciju pacijenata na intenzivnoj njezi”.

Doktori su upozorili i Službu za zdravstvo i socijalnu skrb da dotok kisika u ovim uređajima “varira i nepouzdan je”, da im je kvalitet nezadovoljavajući te da je priključnica za kisik bila označena sa “non-EU” što znači da uređaji nisu pravljeni za EU tržište niti su kompatibilni sa medicinskom opremom koja se koristi u Uniji. Požalili su se i da je materijal od kojeg je napravljena torba za njihovo čuvanje takav da ju je jako teško očistiti.

Model uređaja koje je britansko Ministarstvo zdravstva kupilo je Shangrila 510 a proizvodi ih Beijing Aeonmed – glavni proizvođač ventilatora u Kini.

Napravljeni su za upotrebu u ambulantnim vozilima – ne u bolnicama, tvrde doktori, prenosi ugledni Guardian.

Nakon što su preuzeli uređaje koje je Kina isporučila, doktori ih nisu mogli pokrenuti u bolnicama uprkos činjenici da su njihovi tehničari radili na njima i po nekoliko dana kako bi ih pokrenuli.

Visoko pozicionirani zvaničnik u jednoj od bolnica koje su primile respiratore je izjavio tim povodom da su “svi respiratori bili neispravni”.

“Spremnici za kisik su bili neispravni, i priključci su bili nekompatibilni. Bili smo bijesni. Sve su bolnice pokušale da ih poprave ali nismo uspjeli.”

Dobro obavješteni izvor pri britanskom Zavodu za zdravstvo je rekao da je ovaj incident samo istakao problem koji postoji sa još nizom narudžbi medicinske opreme iz Kine koja je naručena tokom pandemije korona virusa.

“Neke druge stvari koje su nedavno naručene iz Kine, a posebno zaštitna oprema, su se također ispostavile ili da su slabijeg kvaliteta nego je to potrebno, ili da je dopremljena potpuno pogrešna oprema – npr. majice kratkih rukava umjesto kirurških mantila,” rekao je izvor.

radiosarajevo.ba

 

Najnovije vijesti

Španjolka planirala odmor u Hrvatskoj pa odustala: “Nema smisla trošiti toliki novac”

 Većina Španjolaca zbog koronavirusa neće putovati u inozemstvo ovo ljeto pa bi ih i u Hrvatsku moglo doći znatno...

Jesu li PCR testovi u BiH pouzdani?

 Da li su naši testovi, kao što tvrde europski službenici, lošeg kvaliteta i nepouzdani? Stručnjaci kao i građani su uvjereni da nema razlike između...

100.000 rola WC papira za izbore u BiH

 Održavanje  izbora u uvjetima koronavirusa značajno će poskupjeti, iskomplicirati i usporiti birački proces jer će se, između ostalog, na svakom biračkom mjestu mjeriti temperatura...

U Vitezu obilježen Dan Hrvatskog kulturnog društva Napredak, blagdan sv. Ćirila i Metoda

U nedjelju, 12.srpnja u Planinarskom domu u Zaselju, Vitez u povodu Dana Hrvatskog kulturnog društva Napredak i završetka rada Napretkovih sekcija održano je predavanje...

Konstituirajuća sjednica Hrvatskog sabora trebala bi se održati idući tjedan, Jandroković predsjednik?

Danas se održava zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća hrvatskog HDZ, a Gordan Jandroković, koji će ponovno obnašati dužnost predsjednika Hrvatskog sabora, novinarima je...

Povezane vijesti