- oglas -

Veleposlanik Nelson za Glas Amerike: “Korupcija sakati BiH”

Pročitajte i ovo

U Mostaru pada crna statistika, ali su ljekari zabrinuti zbog gostiju iz ostatka države

U Hercegovini koja se gotovo mjesec dana borila sa najtežom epidemiološkom situacijom od pojave koronavirusa, crne statistike se ublažavaju,...

KLADI0NIČARSKI KUTAK: Klasična ligaška subota uz sjajne kup susrete

Pogledajte što smo izdvojili za danas.Rijeka - Lokomotiva 19:05(Nogomet, 1. HNL)Goran Tomić na klupi Rijeke dočekuje momčad koju je...

Pred obalom Tunisa se potopio brod, poginuo najmanje 41 migrant

Četrdeset i jedan migrant izgubio je život u potapanju čamca pred tuniskom obalom, objavio je u petak UN.Troje ljudi...
- Advertisement -

 

- Advertisement -

Veleposlanik SAD u BiH Eric Nelson za Glas Amerike je govorio o šteti koju građanima pravi korupcija te pomoći koju Bosna i Hercegovina dobiva od Sjedinjenih Američkih Država. “Nismo mi šerifi, šerifi su u BiH”, izjavio je Nelson.

Ja sam u ranijem razgovoru rekao da cijena korupcije mogu biti ljudski životi, to smo vidjeli tijekom pandemije i od našeg prethodnog razgovora, vidjeli smo da se mnogo govorilo o korupciji u medijima.“, kaže za Glas Amerike veleposlanik Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson.

Korupcija sakati, onemogućava rad i razvoj

“Slučaj sa respiratorima je bio šokantan, zloupotreba vezana za medicinske materijale za COVID 19, korupcija vezana za sustave kontrole koji su uvedeni da bi suzbili pandemiju. Očigledno da je korupcija svakodnevni događaj u ovoj zemlji i to je nešto što ju zaista sakati. Šteta koju korupcija nanosi se vidi kroz mnogo stvari: ljudima oduzima pravo na pravdu – u slučaju kada pravosuđe služi političkim interesima, potom ljudima oduzima mogućnosti razvoja, kada građanima i biznisima onemogućava rad i razvoj bez posebnih veza i privilegija, bez “štela”, govori u intervjuu veleposlanik Nelson.

On posebno skreće pažnju na štetu koju korupcija u Bosni i Hercegovini nanosi svakodnevnom životu i ekonomskim procesima. Novac koji u korupcijskim procesima nestaje, došao je iz džepova građana objašnjava Eric Nelson.

“Ja korupciju vidim kao glavnog pokretača odliva mozgova. Do građana je da zahtijevaju transparentnost, da zahtijevaju nezavisno pravosuđe, i osobito sada dok se spremamo za izbore, da drže političare odgovornima i razmišljaju o tome šta dobivaju za vrlo visoke poreze koje plaćaju.“, izjavio je Nelson.

Sve veća zabrinutost Sjedinjenih Američkih Država

Glas Amerike: Kako se to može promijeniti i da li je dolazak američkog savjetnika za anti-korupciju, Erica Larsona znak novog američkog interesoiranja za Bosnu i Heregovinu ili je razlog alarmantna potrebe da se učini nešto po pitanju korupcije, ili pak oboje?

To jeste znak sve veće zabrinutosti. Sjedinjene Američke Države su mnogo investirale u Bosnu i Hercegovinu u njenu reizgradnju. Mi želimo taj novac vidjeti u službi građana. I vrlo često beneficije od tog novca ne dođu do građana. Nama je također jasno da korupcija nije pojava koja se dešava samo Bosni i Hercegovini.”

Naša pomoć se prema korupciji odnosi na vrlo holistički način. Nama je jasno da se time treba baviti na građanskoj razini, i da građani moraju biti spremni da se konfrontiraju s korupcijom. Naša pomoć civilnom društvu je vrlo efikasna na nivou zajednica, i mi takve građane i njihove organizacije podržavamo.“, kaže američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini u razgovoru za Glas Amerike.

Neslon se osvrnuo i na neophodnost dobrih zakonskih rješenja koji bi štitili prijavitelje korupcije.

Jasno nam je da je tim građanima potrebna zaštita kada se uhvate u koštac s korupcijom, i zbog toga su vrlo važni zakoni o “zviždačima”. Jer ako su građani dovoljno hrabri da se u to upuste, onda im treba pružiti i pomoć i zaštitu. Republika Srpska ima zakon o zviždačima, dok Federacija BiH nema. Također, vrlo je bitno imati zakone o konfliktu interesa, zakone o objavi imovine izabranih zvaničnika. I mediji i istraživačko novinarstvo u ovom procesu igraju vrlo važnu ulogu, te i njih pomažemo. Mi također lokalnim vladama pomažemo u elektronskom upravljanju što pojednostavljuje procese, i umanjuje mogućnost korupcije. Radimo i s uredima za javne nabavke da uspostave transparentnost u tim procesima, jer tu mnogo novaca nestaje.“, objašnjava Eric Nelson.

Kao pozitivan primjer veleposlanik Nelson navodi napore Ureda za suzbijanje korupcije koji je uspostavljen pri Vladi Sarajevske županije, a koji već ima određene rezultate u svom radu.

U Sarajevskoj županiji postoji ured za anti-korupciju koji je koaliciona vlada uspostavila prošle godine i uveli su jedan od najboljih zakona o izvještavanju o prihodima i imovini javnih funkcionera, te uvodili druge zakone i regulative koje će služiti kao odbrana od korupcije. Bitno je da postoje legalne kazne za slučajeve korupcije. Drago nam je bilo vidjeti da je Vlada Županije Sarajevo ustala da to uradi, ali vidimo također da su i pod velikim pritiskom, jer ima onih kojima to ne odgovara. I zbog toga smo pojačali našu pomoć i preko novog savjetnika Erica Larsona, koji vrlo blisko surađuje sa ovim uredom, ali i mnogim drugim lokalnim vladama širom zemlje.

Nelson: Nismo mi šerifi, šerifi su u Bosni i Hercegovini

Nedavna presuda Vrhovnog suda Federacije BiH prema kojoj su u predmetu korupcije u Sarajevu na po 12 godina osuđeni Hasib Bijelić i Emir Šarić a zaplijenjena višemilijunska imovina, jedan je od pozitivnih signala kaže američki veleposlanik Nelson.

Želio bih na kraju skrenuti pažnju na slučaj od prošlog tjedna koji donosi dobre vijesti u smislu anti-korupcije, kada je Vrhovni sud Federacije potvrdio presudu i kaznu od 12 godina zatvora za dvojicu optuženih i dvije godine za druge umiješane, dakle izrečena je primjerena teška kazna. Osim toga je oduzeta imovina stečena korupcijom i utajom poreza, u vrijednosti od 14 milijuna konvertibilnih maraka. To je veliki uspjeh tužitelja i suci su donijeli odličnu presudu uz pomoć zakona i pravnih kapaciteta na kojima smo radili godinama. Znači to je moguće, i to će biti efikasno. To se nije dogodilo zato što je Eric Larson došao u grad kao šerif, već on s mojim cijelim timom radi s građanima koji se bore i želi im pomoći u tome. Nismo mi šerifi, šerifi su ovdje u Bosni i Hercegovini, treba da ih bude više, i nadamo se da će u toj borbi uspjeti, i da to građanima daje nadu.”, kaže američki veleposlanik Eric Nelson u intervjuu za Glas Amerike.

Izvor: Dnevnik.ba

Najnovije vijesti

U Mostaru pada crna statistika, ali su ljekari zabrinuti zbog gostiju iz ostatka države

U Hercegovini koja se gotovo mjesec dana borila sa najtežom epidemiološkom situacijom od pojave koronavirusa, crne statistike se ublažavaju,...

KLADI0NIČARSKI KUTAK: Klasična ligaška subota uz sjajne kup susrete

Pogledajte što smo izdvojili za danas.Rijeka - Lokomotiva 19:05(Nogomet, 1. HNL)Goran Tomić na klupi Rijeke dočekuje momčad koju je vodio praktički tri godine. Oni...

Pred obalom Tunisa se potopio brod, poginuo najmanje 41 migrant

Četrdeset i jedan migrant izgubio je život u potapanju čamca pred tuniskom obalom, objavio je u petak UN.Troje ljudi je spašeno.Do potapanja plovila i...

Muškarac iz Kiseljaka djevojci ukrao fotografije na kojima je naga: Ucjenjivao je da mu pruža seksualne usluge i daje novac

Optuženi joj je zaprijetio da će, ako ona tako ne postupi, njene fotografije na kojima je bez odjeće podijeliti na društvenim mrežama i među...

Proljeće kao da nije stiglo: U BiH danas kiša i snijeg

U Bosni i Hercegovini danas će prevladavati oblačno vrijeme s kišom i snijegom u višim predjelima na istoku. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će...

Povezane vijesti