Poveži se s nama

Politika

Večeras prvo sučeljavanje glavnih kandidata za mjesto premijera

Objavljeno

 

Veečras u 20 sati na RTL-u napokon će se sučeliti lideri dviju političkih opcija koje prema anketama imaju najveću podršku građana Republike Hrvatske – aktualni premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i šef SDP-a i Restart koalicije Davor Bernardić.

Do sučeljavanja Plenkovića i Bernardića moglo je doći još prije dva tjedna na HRT-u, no Bernardić je to odbio. Samo nekoliko dana nakon što je Bernardić odbio sučeljavanje na HRT-u, potvrđeno je ono na RTL-u.

Oglas

“Mi smo potvrdili sučeljavanje na RTL-u 29. lipnja. Apsolutno nema straha, ja jedva čekam sučeljavanje. Ono što se sada događa je da on neuspješno pokušava kukati i zapomagati putem medija da sam ja odbio sučeljavanje. Ja nisam odbio nikakvo sučeljavanje. Odbio sam prije početka izborne kampanje sudjelovati u predizbornom showu koji je on organizirao na HRT-u”, kazao je tada Bernardić.

Plenković i Bernardić nikada se prije nisu sučelili u TV debati. Na prošlim je parlamentarnim izborima SDP vodio današnji predsjednik Republike Zoran Milanović, a uoči europskih izbora nije bilo takvog sučeljavanja.

Večerašnji prvi duel lidera HDZ-a i SDP iščekuje se i zbog prilično teških riječi koje su jedan o drugome izrekli i prije službene kampanje.

Oglas

U posljednje vrijeme predmet međusobnog obračuna najviše je bio Plenkovićev (ne)odlazak u samoizolaciju nakon kontakta sa zaraženim najboljim tenisačem svijeta Novakom Đokovićem.

“To što bi njima bilo draže da ja odem u samoizolaciju pa da Bernardić pobjegne s još dva sučeljavanja, to je drugo pitanje. To je ključ te teze”, poručio je Plenković.

“Ja jedva čekam sučeljavanje. Što se mene tiče, sučeliti se možemo putem videolinka. Ako će mu olakšati, ja ću se isto uključiti putem videolinka”, izjavio je Bernardić. Vjerujem da će ekipa s RTL-a, jer je prvo sučeljavanje na RTL-u, osigurati sve nužne pretpostavke”, dodao je Bernardić.

Oglas

I Plenković kaže da se veseli sučeljavanju.

“Veselimo se, veselimo se susretu na vašoj televiziji u ponedjeljak. Sučeljavanja su bitan dio kampanje”, kazao je Plenković.

Osim večerašnjeg sučeljavanja na RTL-u, Plenković i Bernardić bi se još trebali sučeliti dva puta, u srijedu, 1. srpnja, na HTV-u te u petak, 3. srpnja, na Novoj TV.

Oglas

Izvor: Dnevnik.ba

Nastavi čitati
Oglas

Događanja

Organizator turnira se oglasio hoće li Đoković biti kažnjen

Objavljeno

Piše

Organizatori Roland Garrosa su odlučili hoće li kazniti Đokovića zbog poruke “Kosovo je srce Srbije” koju je napisao na kameri poslije duela s Aleksandrom Kovačevićem.

Đoković je jučer u prvom kolu Roland Garrosa savladao američkog tenisača Aleksandra Kovačevića rezultatom 3:0 (6:3, 6:2, 7:6), a odmah nakon meča je na kameri koja ga je snimala napisao “Kosovo je srce Srbije” i “Stop nasilju“.

Ova poruka je odjeknula, posebno na prostorima bivše Jugoslavije, a mnogi su se pitali hoće li Đoković zbog političke poruke biti kažnjen.

Oglas

Danas se oglasila Teniska federacija Francuske (FFT), koja je i organizator turnira.

Nigdje u zvaničnim pravilima Grand Slama ne piše što igrač smije, a što ne smije reći. FFT neće preduzimati nikakve mjere, glasi u priopćenju FFT-a.

Đoković naredni meč na Roland Garossu igra u srijedu protiv Martona Fucsovicsa.

Oglas
Nastavi čitati

Politika

169. sjednica Vlade SBK/KSB sutra u Travniku

Objavljeno

Piše

169. sjednica Vlade Kantona Središnja Bosna održat će se u četvrtak, 25. svibnja u 9 sati

Za sjednicu je predložen sljedeći dnevni red:

 • Zapisnik sa 168. sjednice Vlade Kantona Središnja Bosna – tajnik Vlade
 • Prijedlog odluke o izdvajanju sredstava iz Tekuće pričuve Vlade za potrebe Ministarstva unutarnjih poslova – Ministarstvo unutarnjih poslova
 • Prijedlog odluka o izvršenju neplaniranih sredstava u Proračunu Kantona za 2023. godinu – Ministarstvo financija
  a) donirana sredstva OŠ „Vitez“, Vitez
  b) donirana sredstva OŠ „13 rujan“, Jajce
 • Prijedlog odluke o izdvajanju sredstava za nabavu opreme za potrebe Sabora Kantona – Stručna služba Sabora
 • Prijedlog odluke o izdvajanju sredstava za nabavu opreme za potrebe Općinskog suda u Travniku – Ministarstvo pravosuđa i uprave
 • Prijedlog odluke o raspodjeli sredstava za visoko školstvo za akademsku 2022/23. godinu – Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa
 • Prijedlog odluke o raspodjeli sredstava za sufinanciranje osnovnih glazbenih škola (za svibanj i lipanj 2023. godine) – Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa
 • Prijedlog odluka o izdvajanju sredstava za sufinanciranje projekata iz oblasti civilnezaštite – Kantonalna uprava za civilnu zaštitu
  a) Crvenom križu KSB/SBK – za kantonalno natjecanje “Misli mine”
 • b) Općini Travnik – za izgradnju vatrogasnog doma DVD “Sebešić”
 • c) Općini Donji Vakuf – za opremanje Službe za zaštitu od požara
 • d) Općini Dobretići – za saniranje klizišta na lokalnom putu Ugar – Zapeće
 • e) Općini Gornji Vakuf – Uskoplje – za uređenje korita i obala vodotoka
 • Godišnji plan korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u 2023. godini (na suglasnost) – Kantonalna uprava za civilnu zaštitu
 • Izvješće o prikupljanju, raspodjeli i korištenju sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje za 2022. godinu – Kantonalna uprava za civilnu zaštitu
 • Prijedlog zaključka o izradi prijedloga odluke o izdvajanju sredstava za pomoć Unsko-sanskom kantonu za otklanjanje šteta od poplava – Kantonalna uprava za civilnu zaštitu
 • Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti za izvođenje radova na uređenju prostorija – Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva
 • Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti za nabavu bez kontaktnih alkometara – Ministarstvo unutarnjih poslova
 • Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti za nabavu profesionalnih sredstava i pribora za čišćenje i održavanje higijene – Ured za javne nabave
 • Suglasnost za popunu upražnjenih radnih mjesta u Ministarstvu unutarnjih poslova – Ministarstvo unutarnjih poslova
Nastavi čitati

BiH

Dodik: Mislim da sam ja nacionalno bogatstvo Srba i Republike Srpske

Objavljeno

Piše

Mislim da sam ja nacionalno bogatstvo Srba i Republike Srpske. Ja mislim… I nisam umišljen, ja nisam umišljen. Ozbiljno vam kažem. Ne može se mene ni klonirati ni patentirati. Mislim da moja volja i energija koju ulažem u poziciju RS-a očuvala je njene konture, očuvala je ovo što sad imamo. Učinila je da je Republika Srpska mirna, stabilna, da nema izazova te vrste, rekao je gostujući u Teleringu.

On je kazao da danas u ovom entitetu ima i zadovoljnih i nezadovoljnih, kao i svugdje u svijetu, ali da se ovdje može živjeti i da se otvaraju perspektive i šanse da ljudi zarade.

Svako onaj ko hoće da radi danas može u Republici Srpskoj da zaradi… Ja sam danas krenuo na posao u pola 10, pogledajte koliko je sada sati. I tako je svaki dan, a neko misli da treba biti rođen i da mu sve padne s nebesa, zaključio je.

Oglas

Video možete pogledati na sljedećem linku:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/dodik-mislim-da-sam-ja-nacionalno-bogatstvo-srba-i-republike-srpske/230515049?utm_medium=Status&utm_source=Facebook&utm_content=230515049&utm_campaign=Klix.ba+Facebook+status#brid_cp_Brid_84140598

 

Oglas

 

Nastavi čitati

BiH

Usvojena Uredba o osnivanju Vijeća za djecu Federacije BiH

Objavljeno

Piše

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je Uredbu o osnivanju Vijeća za djecu Federacije BiH. Kako je obrazloženo, obaveza formiranja ovog tijela proističe iz Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta i njena dva fakultativna protokola.

Uredbom se Vijeće za djecu Federacije osniva kao stalno stručno, interresorno, savjetodavno i koordinirajuće tijelo Vlade FBiH.

Djelokrug rada ovog vijeća podrazumijeva, između ostalog, promoviranje i zaštitu prava djeteta, praćenje primjene Konvencije o pravima djeteta i drugih međunarodnih akata vezanih uz zaštitu i promoviranje prava djeteta, te davanje preporuka i mišljenja tokom predlaganja donošenja zakonskih i podzakonskih propisa u ovoj oblasti, navodi se na stranici Vlade.

Oglas

Više na linku: https://fbihvlada.gov.ba/bs/usvojena-uredba-o-osnivanju-vijeca-za-djecu-federacije-bih

 

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Konaković: Ovo je najproduktivnija sjednica u historiji Vijeća ministara

Objavljeno

Piše

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković obratio se medijima nakon današnje sjednice Vijeća ministara BiH i kazao da je današnja sjednica možda i najproduktivnija u povijesti BiH.

Želim da još jednom akcentiram danas kad smo uspjeli donijeti jednako važnih odluka za sve građane u BiH, od ovakvog koncepta funkcionisanja VM BiH svi će imati korist. Vidjeli smo da ima onih kojima nije drago jer se odvija jedan pozitivan proces u kojem niko ne tuguje ni likuje, kazao je Konaković.

Istakao je da se radi o najproduktivnijoj sjednici u povijesti Vijeća ministara.

Oglas

.Ovo je najproduktivnija sjednica u historiji Vijeća ministara. Donijeli smo odluke koje su godinama stajale u ladicama. Niko nije izgubio niti pobijedio, spreman sam za sve naredne kompromise i projekte i u RS i u FBiH jer je to jedini način da zadržimo ljude u BiH.

Mi bi svoje plate dobili i da se ovo nismo dogovorili, ali ništa od toga ne bi imalo koristi za građane. Zahvaljujem se predsjedavajućoj Krišto koja pokazuje ogromnu energiju da nas sve održi i okupi sa različitim pogledima, kao i kolegama iz iz RS, koje su pokazale visok stepen odgovornosti., prenosi N1.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Konaković: Mi samo razvojem ekonomije možemo ljudima ponuditi bolji život, krucijalni su dobri politički odnosi unutar regiona

Objavljeno

Piše

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković obratio se povodom stotinu dana predvođenja ovog ministarstva. Dok tvrdi kako je u proteklom periodu “Bosna i Hercegovina postala ponovno važan faktor”, te da je uspio u najvažnijem zamišljenom koraku, iznio je i neke od planova za budućnost.

U prvih stotinu dana novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održano je 15 sjednica ovoga tijela.

O tome šta se u Ministarstvu vanjskih poslova BiH činilo u ovom periodu – na posebnoj konferenciji za medije govorio je njegov predvodnik Elmedin Konaković (Narod i pravda).

Oglas

“Najvažnija stvar koju smo učinili jeste da smo Bosnu i Hercegovinu vratili u fokus međunarodne političke scene. BiH je ponovo važan faktor, na važnim destinacijama gdje se donose krucijalne odluke. Postali smo nezaobilazan faktor – faktor bez kojeg više nikad neće biti napisani niti jedan izvještaj, a da sami u tome nećemo učestvovati”, naveo je novinarima.

S tim u vezi, tvrdi kako je impresioniran lakoćom kojom dolazi do sagovornika, pa dodaje da je to dokaz koliko je zemlja interesantna u geopolitičkim procesima.

Još jedna od promjena je, naveo je, dolazak važnih gostiju koji su Bosnu i Hercegovinu ranije zaobilazili.

Oglas

Mislio sam da neki veliki svjetski igrači za nas imaju crni plan. Danas svjedočim da je zaista sve do nas, do ljudi koji vode institucije. U tom prvom, najvažnijem koraku, mi smo uspjeli”, dodao je.

U prilog tvrdnjama istakao je svoje razgovore američkim državnim sekretarom Antonyijem Blinkenom, ministricom vanjskih poslova Njemačke, Švedske, Španjolske, Italije, Austrije, Mađarske, Bugarske, sa ministrima vanjskih poslova većine regionalnih zemalja, Arapskih Emirata, sa turskim dužnosnicima.

U svemu navedenom, Konaković dodaje kako je poseban fokus stavljen na suradnju sa zemljama regiona.

Oglas

To se nije svima svidjelo. Govorili su da su to slabosti, neki to čak nazivaju podaništvom. Na sajmu u Mostaru, najupečatljiviji dio na mene ostavilo je obraćanje premijerke Srbije Ane Brnabić o ekonomskoj saradnji Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Mi smo Srbiji drugi partner, a oni nama treći po izvozu. I Hrvatska je u vrhu prioriteta. Mi samo razvojem ekonomije možemo ljudima ponuditi bolji život. A zato – krucijalni su dobro politički odnosi unutar regiona. Na tome ću i dalje predano raditi”, obećao je Konaković.

Na pitanje novinarke N1 Tine Jelin – Dizdar o konkretnim ishodima susreta sa najvišim zvaničnicima Hrvatske i Srbije odgovara kako će uskoro uslijediti zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Hrvatske o otvorenim pitanjima, te da je sa Srbijom pokrenuta priča vezana za ratifikaciju granica.

Bilo je riječi i o internim pitanjima ministarstva.

Oglas

“Našli smo haos u smislu ljudskih resursa, to je bila katastrofa. U regionalnim ambasadama više ni ne može olovka stati, a u neke druge neće niko. Formirali smo ozbiljnu grupu pravnika koji pro bono rade na dokumentu koji sistemski tretira problem potreba diplomatsko-konzularne mreže”, najavljuje Konaković.

Radi se i na strateškom dokumentu iz oblasti ekonomske, ali i kulturne diplomatije, kao i na novom Pravilniku o sistematizaciji Ministarstva vanjskih poslova BiH.

“Hemija svih ljudi u ovoj zgradi je na jednom visokom nivou”, tvrdi s tim u vezi Konaković, dodajući ujedno kako niti sa jednim jedinim ambasadorom BiH u svijetu dosad nije imao problem.

Oglas

Trenutno je u Ministarstvu vanjskih poslova otvoren konkurs za 18 mladih ljudi, a Konaković je uvjeren: “Izabrat ćemo najbolje.”

Jedan od nultih prioriteta biće i zakon o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

FBiH ima Vladu: Nikšić novi premijer

Objavljeno

Piše

Novoizabrani premijer Federacije BiH Nermin Nikšić održao je prvu konferenciju za medije nakon sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj je potvrđen sastav nove vlade.
Na početku, Nikšić se osvrnuo na odluku Christiana Schmidta te je poručio kako je zbog slične odluke HDZ izbačen iz vlade koja je bila na funkciji od 2010. do 2014. godine.”Ljudi su zaboravili da je vlada 2010. i 2014. bila SDP i SDA. Zaboravili su da je tada eliminisan HDZ odlukom visokog predstavnika. Pokušavamo izgraditi institucije i da konačno nakon agresije počnemo graditi BiH. Odoše nam ljudi. Čuli ste iz ekspozea da smo definitivno prvi na listi na kojoj ne želimo biti, kao zemlja koja je ostala bez najvećeg broja svojih stanovnika. Ako to nije alarm da se uozbiljimo svi u oba entiteta”, rekao je Nikšić.

U svom obraćanju, Nikšić se osvrnuo i na ekspoze i program Vlade FBiH.

Oglas

“Program je ambiciozan, ekspoze je sukus onoga što smo napravili u programu. Govorim o tome da mjesecima radimo na programu, mjerama. Imamo preko 50 stranica programa, 49 prioritetnih mjera za ministarstva i siguran sam da ćemo krenuti tim putem. Ako nije ambiciozan, onda će sigurno podbaciti”, ističe šef SDP-a.

Kada je riječ o pritiscima na pojedine zastupnike, Nikšić je pojasnio kako je svjestan svega kroz šta je prošao Kenan Uzunović.

“Ja sam rekao danas da potpuno razumijem i da je legitimno da SDA se protivi da prepusti vlast. Znaju oni puno bolje od nas šta gube. Znam kakvim je pritiscima bio izložen Kenan Uzunović. Insistirat ću na tome da istražni organi procesuiraju napadače. Moramo se naučiti šta je demokratija, parlament. Imali smo danas više prilike slušati u Parlamentu o pravima naroda. Ne smatram da je iko manje pripadnik bilo kojeg naroda, a pogotovo neće biti manji pripadnik ako ostvarimo svoje ciljeve. Smatram da se kvalifikujete da ste dobar pripadnik naroda ukoliko radite dobro svoj posao i časno i pošteno provodite politike. Mogu pretpostaviti da neke žulja to što će neki zakoni biti u visokim prioritetima ove vlade”, poručio je.

Kada je riječ o kadrovima u novoj vladi, Nikšić ističe kako je uvjeren da ima i boljih rješenja, ali da se ponekad moraju progutati gorke pilule.

Oglas

“Uvjeren sam da ima jako puno ljudi u BiH koji bi mogli biti dobri premijeri kao i ja pa i bolji. Tako je i sa ministrima. Imamo ono što imamo, stvari koje morate i progutati da bi došli do nečega. Insistirat ću na tome da nećemo biti vlada koja će se osvrtati na prethodni period već ćemo raditi po svom programu”, ističe novi premijer FBiH.

Također, naglasio je kako bi volio da i SDA sarađuje sa novom vladom kada je riječ o novim mjerama, prijedlozima, ali i kritikama.

“Otvoreni smo za sve kritike, prijedloge i saradnju. Bio bih sretan da SDA pređe Rubikon i postane opozicija kakva smo bili mi kao SDP. Naravno, imaju pravo da se drugačije ponašaju. Vidjeli ste da u ekspozeu nisam spominjao nikakve afere niti se želim time baviti. Za to postoje neke druge institucije. Pružit ćemo ruku svima i nuditi da se pridruže kvalitetnim rješenjima. Trajnih izmjena Ustava nema bez dvotrećinske većine”, poručio je Nikšić.

Oglas

Tokom razgovora s medijima, Nikšić se ponovo osvrnuo i na odluke Christiana Schmidta.

“Visoki predstavnik je donio jednokratnu odluku za izbor ove vlade ne što želi izaći u susret nama ili HDZ-u već zato što je SDA došla na kriminalan način u mogućnost da blokira taj proces. S druge strane, svi znamo da ni u jednom narednom ciklusu ne može doći do ove blokade jer na snagu stupaju trajne izmjene”, naglašava novoizabrani premijer.

Na kraju, govorio je i o tome šta će biti prioriteti u prvim danima rada vlade.

Oglas

“Prva posjeta je Mostarski sajam u ponedjeljak. Zadovoljan sam time što su u vladi uglavnom ljudi koji prvi put dolaze tu. Smatram da je to dobro da niko neće biti ko je već u kolotečini. Trebat će nam vremena da se dogovorimo i postavimo stvari na dobre osnove. Rekao sam da se nećemo baviti prošlom vladom previše. Program jeste dogovoren, ali ga mora usvojiti vlada da bi bio operativan”, ističe Nikšić.

Osvrnuo se i na pojedina kadrovska rješenja odnosno imenovanje Rame Isaka na čelo federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

“Kao što je HNS predložio kandidate, SDP svoje, kao što su NES i SBiH bili u ekipi da predlažu svoje kandidate. Neke stvari morate progutati. Smatram na osnovu onoga što sam provjerio, svi ga tretiraju kao čovjeka koji kad da riječ onda to i radi ozbiljno. Vidjet ćemo”, rekao je kratko Nikšić.

Oglas

Na kraju, objasnio je i zašto je Kenan Uzunović glasao za vladu iako nije dio većine.

“Znam šta se desilo. Rekao je i on javno. On je zbog nekih sukoba unutar političke partije dogovorio prelazak u NES jer mu se dopao odnos NES-a prema njihovom kandidatu Kljaki. Imali su dogovor da nakon što se potvrdi vlada da se objavi da je on prešao u NES. Kada je to potpisivao, smatrao je da su oni dio većine i da će izabrati vladu. Kad je došlo saopćenje da SBiH i NES nisu tu, čovjek se javio i rekao da želi ispoštovati princip i da želi vladu bez SDA. To je njegovo elaboriranje”, zaključio je Nermin Nikšić

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Nakon Kasumovićevog izlaska, SDA intenzivirala razgovore s partnerima o novoj koaliciji u ZDK

Objavljeno

Piše

Izlazak Fuada Kasumovića iz koalicije u Zeničko-dobojskom kantonu uzdrmao je većinu u Skupštini, a prvi čovjek kantonalne Stranke demokratske akcije Miralem Galijašević je kazao da su u toku razgovori formiranja nove većine.

Nakon što je Kasumović u dva navrata kazao da će se u Skupštini ZDK formirati nova većina bez njih, iz Stranke demokratske akcije Zeničko-dobojskog kantona su kazali da će kao pobjednici proteklih izbora ustrajati na formiranju nove većine.”Već ranije smo rekli da ova koalicija nema budućnost. Sedam stranaka se nisu ni programski ni ideološki usaglasile te djeluju od krize do krize. Jučer smo imali kolaps Vlade i Skupštine ZDK u smislu većine i to na dva izvještaja”, kazao je Galijašević.

Dodao je da će kao pobjednici proteklih izbora, s obzirom da su osvojili najviše glasova, posmatrati situaciju i nastaviti kontakte s potencijalnim partnerima.

Oglas

“Mi već sada imamo određene preporuke i korake te konsultacije s centralama stranaka. U narednom periodu očekujem da ćemo pronaći nove koalicione partnere koji će s nama funkcionisati ispravno kako smo to radili i proteklih godina”, zaključio je Galijašević.

Podsjetimo, Kasumović je jučer, ali i jutros, u izjavi za medije kazao da BHI-KF izlazi iz koalicije te da novu većinu očigledno čine SDA, SDP, DF i HDZ koji su glasali za izvještaje na Skupštini ZDK koji očigledno nisu bili po mjeri Kasumovića.

Za sada nije poznato da li će premijerka Amra Mehmedić i ministar Vinko Marić dati ostavke s obzirom da su kadrovi BHI-KF, piše Klix.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Konaković: “Ulazak u NATO i stabilnost u regiji su prioritet vanjske politike BiH”

Objavljeno

Piše

Ulazak u NATO, ali i stabilnost u regiji su prioriteti vanjske politike Bosne i Hercegovine, rekao je u intervjuu za bugarsku novinsku agenciju BTA ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković pred sutrašnji službeni posjet Bugarskoj

– Bosna i Hercegovina ima jasne prioritete u svojoj vanjskoj politici, prije svega u pogledu pridruživanja Europskoj uniji, uz fokus na NATO integracije. Zbog specifičnosti Balkana, stabilnost regiije smo identficirali kao jedan od ključnih procesa i nadamo se da ćemo i u ovoj oblasti napraviti neke pomake – rekao je Konaković.

Glavna prepreka

Oglas

Prema Konakovićevim riječima, glavna prepreka u procesu integracije BiH u NATO je to što politički predstavnici entiteta RS ne podržavaju članstvo zemlje u alijansi.

BTA podsjeća da su dva entiteta u Bosni i Hercegovini također povezani kroz institucije na državnom nivou, uključujući pravosuđe, vojsku, sigurnosne službe i poreznu upravu, ali istovremeno imaju svoje vlade, parlamente i policijske snage. Lideri RS smatraju da Bosna i Hercegovina treba da ostane vojno neutralna i protiv su članstva zemlje u alijansi.

Upravo je to najveći problem, dodao je Konaković, posebno u pogledu brzine pristupanja zemlje NATO-u, napominjući da su prethodne vlasti odlučile da Bosna i Hercegovina sa “integracije u NATO” pređe u polje “suradnje s NATO-om”.

Oglas

Teško odrediti rokove

Bosanskohercegovački ministar vanjskih poslova je istakao da je u ovom trenutku teško odrediti precizne rokove kada bi zemlja mogla ući u NATO i EU.

Konaković je ocijenio veoma korektnom političku suradnju Bugarske i Bosne i Hercegovine, sa otvorenim opcijama za produbljivanje te suradnje u oblasti privrede, turizma, trgovine, kulture i sporta.

Oglas

Dodao je da bi Bosna i Hercegovina mogla imati koristi od bugarskog iskustva u pristupanju EU, jer su dvije zemlje geografski bliske i imaju blisko naslijeđe i sličnosti vezane za prošlost.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

BiHprije 2 sata

Započinje Tjedan znanosti na Neretvi

Tjedan znanosti na Neretvi, koji će okupiti tim od oko 70 znanstvenika i istraživača iz BiH i Europe, a koji...

Događanjaprije 3 sata

Organizator turnira se oglasio hoće li Đoković biti kažnjen

Organizatori Roland Garrosa su odlučili hoće li kazniti Đokovića zbog poruke “Kosovo je srce Srbije” koju je napisao na kameri...

Društvoprije 3 sata

Hrvatska danas obilježava Dan državnosti

Dan državnosti u Hrvatskoj se obilježava 30. svibnja. Ove se godine slavi 33. godišnjica konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora. 30. svibnja...

Vijestiprije 3 sata

Vitez: Načelnik Marjanović službeno posjetio Bugarsku: Izražena želja za jačanjem suradnje

Općinski načelnik Boris Marjanović sa suradnicima posjetio je općinu Sadovo u Plovdivskoj oblasti u Republici Bugarskoj gdje je razgovarao s...

Politikaprije 3 sata

Borell pozvao kosovske vlasti i demonstrante da smanje tenzije

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell istakao je da EU najoštrije osuđuje “šokantno nasilje u...

Sportprije 4 sata

Španjolci: Livaković je sve dogovorio s Villarrealom

LIVI, ostani”, skandirali su Bad Blue Boysi više puta na utakmici Dinama i Gorice (4:1), a nakon toga Dominik Livaković...

Sportprije 5 sati

Miami će igrati finale s Denverom

Košarkaši Bostona bili su nadomak historijskog uspjeha i ulaska u finale play-offa NBA lige, no na kraju će tamo protiv...

BiHprije 5 sati

Učestali odroni na brojnim dionicama

Stanje na cestama 30. 05. 2023. u 06 : 25 sati Zbog nestabilne vremenske situacije i povremenih padavina savjetujemo oprezniju...

Oglas
Oglas