Valentino Slipac: “Njemačka je zemlja velikih mogućnosti”

Priča o mladom čovjeku koji je napustio Novi Travnik

1772

Ovo je jedna, od sto tisuća iseljeničkih priča. Priča, o jednom životu, koji je spakiran u dva kofera. Priča o novom životu, navikama i standardima. Priča o Bosni i Hercegovini, o njezinim uhljebima koji ne mare za diplome, stečena znanja, edukacije. O uhljebima koje ne zanima sudbina običnoga čovjeka. Priča, o jednom mladom momku. Novotravničaninu. Caru, golmanu, Lucinom sinu. Priča o diplomiranom inženjeru radiologije Valentinu Slipcu.

“Nisam nikada mislio da bi mogao napustiti svoju obitelj, prijatelje i svoj grad, međutim nakon što sam diplomirao, odradio pripravnički staž shvatio sam da zbog lošeg sustava, korumpiranih političara i vođa, kako moga grada tako i cijele države, neću moći raditi posao za koji sam se školovao. Tada sam odlučio otići.”, rekao je Slipac.

Kroz razgovor naglasio je kako je tek prije nekoliko mjeseci otišao iz Novog Travnika i da ne želi pričati o tome koliko se može uspjeti ili ne, ali da su mogućnosti za zapošljavanje, napredak i usavršavanje jezika, zaista velike. Slipac trenutno radi za IHM – Intensiv und Heimbeatmungsdienst Münchenu.

“Ne znam jesam li sretan ili sam to zaslužio, radim 10 dana u mjesecu. Zadovoljan sam poslom i ljudima oko sebe , pacijentom i njegovom obitelji koja me je prihvatila. Jezik ne znam, ali tek sam sada vidio i uvjerio se koliko se cijeni rad. Kada radiš kako treba, s osjećajem za drugoga i s puno osmijeha, stvarno te prihvate i zavole, što god da uradiš, promijeniš, zahvaljivaju ti se.”, izjavio je Slipac za Centralna.ba.

S njim rade kolege iz Nove Bile, Zagreba, Beograda, koji su sa sobom donijeli i po 30 godina iskustva iz bolnica u kojima su radili prije. Slipac tvrdi kako je zadovoljan načinom života kakvim trenutno živi. Zadovoljan je poslom, plaćom i svime što mu je Njemačka ponudila, zbog svega toga poziva i sve druge mlade ljude da započnu sa jednim novim životom, možda daleko od kuće, ali u zemlji koja će ispuniti sve njihove snove.

“Imam sve. Sada mi samo nedostaju moji roditelji, kuća, obitelj, stari prijatelji. Fale one neobavezne kave i ludi izlasci. Ne kažem i ovdje izlazim i ispijam kave samo sa nekim drugim i novim prijateljima”, zaključio je za kraj Slipac, te se stavio na raspolaganje svima Vama koji imate dodatnih pitanja ili ukoliko trebate bilo kakvu pomoć u vezi cijele procedure odlaska, zapošljavanja i dr., možete mu se javiti u inbox na fb profilu.

Tanja Meljančić