Ustavni sud BiH usvojio apelaciju Amira Zukića

77

Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je apelaciju optuženog Amira Zukića i utvrdio da su mu povrijeđena prava.

Kako je za N1 potvrdila odvjetnica Senka Nožica, prijedlog o puštanju iz pritvora Amira Zukića upućen je na adresu Kantonalnog suda u Sarajevu i odluka se očekuje do petka.

Kako je navedeno u odluci ustavnog suda, zaključeno je da postoji povreda prava iz Ustava Bosne i Hercegovine i Europske konvencije kada su redovni sudovi propustili da u odluci o produženju mjere pritvora apelantu, uz postojanje osnovane sumnje, kao općeg uvjeta za produženje mjere pritvora, daju relevantne i dovoljne razloge u pogledu postojanja posebnih razloga za produženje mjere pritvora, pri tome ponavljajući iste razloge, odnosno stereotipna obrazloženja bez uvažavanja specifičnih okolnosti konkretnog slučaja koje zahtijeva kontinuirani pritvor.

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo sumnja kako je Amir Zukić u dogovoru sa stranačkim kolegama isposlovao da se Esed Džananović imenuje za izvšnog direktora Elektroprivrede BiH. Zukić je, sumnja se, kasnije iskoristio prijateljske veze s Džananoviće kako bi realizirao tzv. projekat zapošljavanja. Bili su potrebni ljudi na terenu. U priču su uključeni Senad Trako zastupnik u Skupštini ZDK i njegov sin Nedžad.

Posrednik Safet Bibić, dugogodišnji zaposlenik KCUS-a, te umirovljeni poštar, Ramiz Karavdić.

Oni su kao članovi grupe pronalazili osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje u EP BiH nakon čega je Amir Zukić koristeći svoj položaj, a preko Eseda Džananovića i realizirao nezakonita zapošljavanja, potvrdila je za N1 Azra Bavčić, glasnogovornica Tužiteljstva KS. Tako Amir Zukić putem Eseda Džananovića saznaje za konkurs u ED Zenica. Obavještava Safeta Bibića. Bibić obavještava Senada i Nedžada Traku, a oni potom, Ramiza Karavdića.