Poveži se s nama

Društvo

Uskrsna čestitka ŽO HDZ BIH ŽSB

Objavljeno

Svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti kao i našim članovima želimo sretan i blagoslovljen Uskrs, obilje blagostanja i sreće, a posebno zdravlja. Sretan Uskrs!

Radoje Vidović

Predsjednik ŽO HDZ BIH ŽSB

Oglas

Društvo

Travnik: Bogat program na Danima otvorenih vrata Sveučilišta “Vitez”

Objavljeno

Piše

Od 16. do 26. travnja 2024. godine u tijeku su Dani otvorenih vrata Sveučilišta “Vitez” u Travniku. Svaki dan od 11 do 15 sati, osim nedjelje i ponedjeljka možete posjetiti Sveučilište.

Za vrijeme trajanja Dana otvorenih vrata:

poslušajte zanimljiva predavanja i učestvujte u radionicama;
predbilježite se za upis i ostvarite posebne pogodnosti za upis na jedan od fakulteta Sveučilišta u akademskoj 2024./2025. godini, na sva tri ciklusa studija;
razgovarajte sa predstavnicima 4 fakulteta Sveučilišta, te sa studentima;
sudjelujte u humanitarnoj akciji prikupljanja knjiga za pacijente u bolnicama.

Oglas

Raspored aktivnosti:

17. 4. u 11 sati – predavanje “Uzroci, pojave i oblici vršnjačkog nasilja”, prof.dr.sc. Adnan Pirić;
18. 4. u 11 sati – interaktivno predavanje “AI MLADI GENIJI: otkrijte tajne umjetne inteligencije. Tips & Tricks za početnike.”, Admir Sivro i Amra Mujanović;
19. 4. u 13 sati – predavanje “Mladi i ovisnost: razumijevanje prevencija i intervencija”, doc.dr.sc. Marijan Marjanović;
25. 4. u 11 sati – radionica “Prijave za posao i intervjui – Šta poslodavci očekuju od kandidata? Zanimanja budućnosti.”, doc.dr.sc. Tanja Gavrić, mr. Lejla Tatarević-Ščetić.
23. 4. – uručenje prikupljenih knjiga pacijentima u bolnicama, povodom obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

Informirajte se o:

– fakultetima i studijskim programima,
– akreditaciji i reakreditaciji Sveučilišta,
– priznatim i nostrificiranim diplomama u inozemstvu,
– naknadama za troškove studija i uvjetima plaćanja,
– mogućnosti prelaska sa drugih visokoškolskih institucija,
– mogućnostima koje nude vannastavne aktivnosti i Erasmus+ program za studente Sveučilišta.

Oglas

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati putem e-maila i telefona:
upis@unvi.edu.ba
±387 30 509 750

Nastavi čitati

Društvo

Crveni križ općine Travnik: Održano natjecanje iz programa pružanja prve pomoći za osnovne i srednje škole

Objavljeno

Piše

U organizaciji Crvenog križa općine Travnik danas je u prostorijama OŠ “Travnik” održano natjecanje iz programa pružanja prve pomoći za osnovne i srednje škole u općini Travnik.

Bravo mladi spašavatelji,  rezultati su nas oduševili, navode iz Crvenog križa općine Travnik.

U kategoriji srednjih škola, ekipa mladih Crvenog križa općine Travnik osvojila je zasluženu pobjedu, dok su drugo i treće mjesto ponosno odnijeli timovi Mješovite srednje škole Travnik.

Oglas

U kategoriji osnovnih škola, prvo mjesto s ponosom nosi OŠ Turbe, dok su drugo i treće mjesto osvojile OŠ Kalibunar i OŠ Travnik.

Hvala svim volonterima i sudionicima na njihovom trudu i predanosti, te posebno želimo zahvaliti OŠ Travnik na srdačnom gostoprimstvu. Ova natjecanja ne samo što razvijaju vještine spašavanja već i jačaju duh timskog rada i solidarnosti među mladima. Ponosni smo na svakog sudionika koji je pokazao hrabrost i spremnost da pomogne drugima u nevolji. Posebno hvala našim vrijednim volonterima koji su se brinuli za glatki tijek natjecanja i pružili podršku svim ekipama. Čestitke još jednom svim pobjednicima i sudionicima! Vaš doprinos čini razliku u našim zajednicama, navode Organizatori.

Nastavi čitati

Društvo

Nastavlja se “Travnik Talks” uz glazbenika i skladatelja Nikšu Bratoša

Objavljeno

Piše

U srijedu, 24. travnja 2024. godine u 17:30 Travnik će biti domaćin trećem izdanju “Travnik Talks” – serije inspirativnih razgovora s uspješnim sugrađanima. Nakon Adnana Hadžića i dr. Adnana Šatrovića poseban gost ovog događaja bit će Nikša Bratoš, poznati skladatelj i glazbenik.

Ova serija razgovora ima cilj predstaviti lokalne junake koji su svoje karijere gradili na tragu uspjeha upravo u rodnom Travniku. Primarni cilj Travnik Talks-a je da djeluje motivirajuće na mlade, zbog kojih se i ovakvi razgovori.

Travnik Talks organizira Općina Travnik i Povjerenstvo za mlade i ravnopravnost spolova, uz partnerstvo JU Centar za kulturu Općine Travnik.

Oglas

Nikša Bratoš

Nikša Bratoš rođen je 1959. godine u Travniku, gdje završava osnovnu školu i gimnaziju. U glazbenoj školi svira violinu i klarinet. Tijekom školovanja aktivno svira u gradskom kamernom orkestru i gradskom puhačkom orkestru. 1978. upisuje elektrotehnički fakultet u Sarajevu, gdje je i diplomirao 1983.

Premda se glazbenom produkcijom bavi od 1980. godine, radio je kao računalni inžinjer u “Energoinvestu” do 1985. godine, kad se definitivno opredjeljuje za glazbu i počinje raditi kao studijski glazbenik, aranžer i glazbeni producent.
1989. godine seli u Zagreb gdje i danas živi.

U razdoblju do 1989. godine aktivno se bavi glazbom u kulturno-umjetničkim društvima i rock sastavima od kojih su poznatiji Cod, Valentino i Crvena Jabuka.

Oglas

Sudjelovao je kao glazbenik, skladatelj, aranžer ili glazbeni producent na preko dvije stotine diskografskih izdanja.

Izvođači s kojima je radio su: Arsen Dedić, Oliver Dragojević, Maksim Mrvica, “The Bond”, Zagrebački solisti, Zlatan Stipišić Gibonni, Zdravko Čolić, Đorđe Balašević, Toše Proeski, Damir Urban, Kemal Monteno, Petar Grašo, Tereza Kesovija, Severina, Massimo Savić, Jura Stublić, Goran Karan, Boris Novković, Miroslav Škoro, Marko Perković Thompson, Tony Cetinski, Maya Sar, te grupe Valentino, Crvena Jabuka, Parni valjak, Majke, Plavi orkestar, Silente, Pađen bend, Teška industrija i mnogi drugi.

Kao glazbenik, aranžer i glazbeni producent radio je glazbu za filmove, zatim niz skladbi za dobrotvorne svrhe, glazbu za kazališne predstave, glazbene špice za Hrvatski Radio i HTV. Kao glazbeni producent potpisuje i prvi hrvatski DVD (Gibonni – “Milennium koncert”), a potom još brojna live DVD izdanja.

Oglas

U želji da se podigne razina kvalitete produkcije živih nastupa glazbenika na Hrvatskoj televiziji 2004. godine formira orkestar i produkcijski tim s kojim radi brojne emisije (“Studio 10”, “Ples sa zvijezdama”, “Zvijezde pjevaju”, “Evergreen”, “Volim Hrvatsku”, “The Voice”, “A-strana”) te brojne festivale (Split, Zagrebfest, Pjesma Mediterana).

Radio je kao glavni glazbeni producent završne priredbe dodjele hrvatske glazbene nagrade “Porin” u periodu 1998. – 2002. te 2008.-2018. godine, te kao glazbeni producent mnogih humanitarnih akcija (“Dajmo da čuju”, “A bebe”, “Vukovar”, “Hrvatska pomaže” itd…).

Višestruki je dobitnik glazbene nagrade “Porin”, nagrađivan u kategorijama aranžmana, produkcije zabavne, pop i klasične glazbe, tonskih snimaka i kategoriji albuma godine.

Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Oglas

Od 2002. godine je član Glavnog odbora HGU.

Od 2006. godine je član Predsjedništva HGU, a od 2010. – 2014. bio je predsjednik Glavnog odbora HGU.

Od 2008. godine predaje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, na katedri za oblikovanje zvuka, a od 2014. godine predaje i na MPA.

Od 2015. godine je stalni član pratećeg benda Zlatana Stipišića Gibonnija.

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

XI. izborna jedinica: HDZ-u tri mandata, Radoje za sad najbolji!

Objavljeno

Piše

Državno izborno povjerenstvo u 21:45 objavilo je rezultate za XI. Izbornu jedinicu, a za sada HDZ osvaja sva tri mandata.

Prema trenutnim rezultatima Radoje Vidović, Mate Omazić i Zvonko Milas osvajaju najviše mandata, ali ostaje još da se prebroji Mostar, koji donosi najviše glasova

Nastavi čitati

Društvo

HDZ pomeo konkurenciju,oporba u šoku!

Objavljeno

Piše

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u 21 sat objavio je prve rezultate današnjih parlamentarnih izbora.Prema njima, HDZ je pomeo konkurenciju.Nakon 25 posto obrađenih glasačkih listića HDZ ima 65 mandata, SDP 42, a treća opcija u Hrvatskoje je Domovinski pokret s 13 mandata.Most je dobio njih 10, IDS 4, Možemo! 3, Fokus 3, Posavec 2.

Nastavi čitati

BiH

Dok druge općine zatvaraju škole i vrtiće načelnik općine Prozor/Rama uredio potpuno novu zgradu za vrtić

Objavljeno

Piše

Mališani iz vrtića “Ciciban” jučer su s odgojiteljicama (tetama) i ostalim osobljem proveli posljednji dan u staroj zgradi vrtića. Posljednji su put pripremili svoje ruksake, simbolično ponijeli jednu igračku iz starog vrtića i s tetama se preselili u novu zgradu vrtića “Ciciban”. 

Još jednom je ulicom do nove zgrade prošao jedan od najslađih vrtićkih defilea, a po ulasku u novu zgradu, pred vrata svojih novih odjeljenja stale su Pčelice, Bubamare i Ribice.Mališani su spremili svoje stvari u posve nove ormariće i dobili priliku kratko istražiti svoje nove prostorije za zabavu, koje je Educa opremila prilagođenim namještajem i s pregršt igračaka. Radost na licu se nije mogla skriti, a malene su ruke odmah istražile što se sve to krije po policama i zidovima igraonica.

Općina Prozor-Rama dobil je novu zgradu dječjeg vrtića. Ovih dana završavaju se radovi na spajanju Ulice kralja Tomislava i Splitske te parkirališta. Kapacitet novo izgrađenog vrtića je do 150 korisnika. Opremljen je po najnovijim europskim standardima.

Vrijednost radova je više od 4 milijuna konvertibilnih maraka, a sredstva je osigurala općina Prozor-Rama iz svog proračuna. Uređenjem oko vrtića Prozor dobiva novo parkiralište s 30 mjesta za osobna vozila i 4 za autobuse. Također je postavljena svjetlosna signalizacija na spajanju Ulice kralja  Tomislava i Splitske te će biti omogućeno polaganje vozačkog ispita u Prozoru.

Oglas

Dok su mališani dobili priliku kratko istražiti svoj novi dom, kuharice su za njih pripremile mnoštvo slastica, među kojima su se našli razni kolači i fritule. Pčelice, Bubamare i Ribice prve su skupine u novoj zgradi vrtića “Ciciban” koje će od danas boraviti u novim prostorijama do službenog otvorenja nove zgrade.

Nastavi čitati

BiH

Federalna ministrica Katić obišla javna poduzeća na Mostarskom sajmu

Objavljeno

Piše

Federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić u srijedu je zajedno sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednikom HNS-a BiH Draganom Čovićem i suradnicima, obišla javna poduzeća iz resora prometa i komunikacija koji sudjeluju na jubilarnom 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru.

Ministrica je tako posjetila HT Eronet, gdje je održala zajednički sastanak s njihovim predstavnicima, predsjednikom Uprave dr. sc. Goranom Kraljevićem, izvršnim direktorom za tehniku i informacijske tehnologije Draženkom Pažinom, izvršnom direktoricom za financije Gordanom Bilić i izvršnom direktoricom za marketing i prodaju Sanjom Primorac – Brkić i predsjednicom Ericssona Nikole Tesle Gordanom Kovačević.

Kako je navedeno, bila je ovo prilika za osvrt na jučerašnje potpisivanje Sporazuma o poslovno-tehničkoj suradnji za razvoj rješenja temeljenih na platformi za nadzor okolišnih parametara s ciljem podrške pametnim gradovima, kao i razvoju buduće suradnje dvaju poduzeća.

Na izložbenom prostoru HT Eroneta je danas upriličena i promocija nastavka kampanje “Glavu gore! STOP korištenju mobitela u prometu” koja se održava u suradnji Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, HT Eroneta, BH Telecoma i JP Autocesta FBiH.

Oglas

Predstavljajući spomenutu kampanju, ministrica Katić je kazala kako su odjeci kampanje već sada odlični, a za iduću godinu planirano je i njezino proširenje.

Uslijedio je posjet Hrvatskoj pošti Mostar, gdje su ministricu i izaslanstvo ugostili Mate Rupčić, predsjednik Uprave, Ljubo Vujica, član Uprave za poštansku tehnologiju, Ivan Sušac, član Uprave za razvoj sustava i marketing i Silvija Ramljak, član Uprave za potporne funkcije. Izaslanstvu su prezentirane inovacije u dostavljanju pošiljaka Brze pošte 1323 na Postbox uređajima kao i Viber poslovni kanal i korištenje Viber bota Brze pošte 1323.

Izaslanstvo je zatim posjetilo štand JP Autoceste FBiH, koji zajedno sa svojim partnerskim tvrtkama, na projektu izgradnje Koridora Vc sudjeluju na ovoj sajamskoj manifestaciji, predstavljajući završene i aktualne projekte. Ministrica Katić je ovom prigodom razgovarala s Denisom Lasićem, v.d. direktorom i Mirkom Rogićem – v.d. izvršnim direktorom za upravljanje i održavanje.

Ove godine na sajmu se nalazi i izložbeni prostor BH Pošte, stoga je tom prigodom iskorištena posjeta za održavanje susreta s Adisom Šehićem, v.d. generalnim direktorom.

Oglas

Uslijedio je posjet štandu JP Ceste Mostar, gdje su ministricu i izaslanstvo dočekali Branko Bago, direktor, Zdenko Propadalo, izvršni direktor za održavanje, Maja Pehar, izvršna direktorica za računovodstvo i financije i Josip Marijanović, izvršni direktor za pravne, opće i kadrovske poslove.

Također, posjećena je i JP Elektroprivreda HZ HB, gdje se održao susret ministrice Katić i izaslanstva s Upravom društva, predvođenom Dragom Bagom, generalnim direktorom.

Ministrica Katić je izrazila podršku svim javnim poduzećima koji izlažu na ovogodišnjem Mostarskom sajmu kao i prezentiranim projektima, priopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Majka prijavila otmicu: Detalji pokušaja krijumčarenja djevojčice

Objavljeno

Piše

Djevojčica koja je prebačena s graničnog prijelaza u Brodu u sigurnu kuću zbog sumnje da je žrtva krijumčarenja, porijeklom je iz Afganistana i bila je u pratnji oca, a njena majka je u Njemačkoj prijavila njenu otmicu, saznaje “Glas Srpske“.

– S obzirom na to da je za njom bila raspisana potraga, čim su se pojavili na granici reagirala je policija te je djevojčica prebačena u sigurnu kuću. Otac je odmah predan u nadležnost Službe za poslove sa  strancima on je smješten pod nadzor  u Imigracijski centar u Istočnom Sarajevu – rekao je izvor blizak istrazi, a piše Glas Srpske.

Tužitelj iz Odjela za borbu protiv trgovine ljudima Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koordinirao je aktivnosti u suradnji sa Službom za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine i Graničnom policijom Bosne i Hercegovine, koji su tijekom inspekcije robe i putnika redovne autobusne linije na graničnom prijelazu Brod, detaljnom analizom, otkrili i identificirali žrtvu međunarodne trgovine ljudima.

Identificirana žrtva je petogodišnja djevojčica koju je pratio strani državljanin, koji je po nalogu postupajućeg tužitelja zadržan u Službi za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine. Žrtva je primjereno zbrinuta i smještena u skladu s pravosudnim smjernicama za zaštitu žrtava trgovine ljudima te smještena u sigurnu kuću.

Oglas

Žrtvi je dodijeljen posebni skrbnik za nepratenu stranu djecu i žrtve trgovine djecom.

Navedena djevojčica nalazi se u bazi traženih osoba od strane međunarodnih institucija, a postupajući tužitelj je u stalnoj komunikaciji s nadležnim pravosudnim i policijskim tijelima u Wiesbadenu, Njemačka, s naporima da se olakša povratak djeteta majci.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine izražava zahvalnost za učinkovitu i profesionalnu suradnju inspektora Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine i sigurne kuće koja je pružila podršku u ovim aktivnostima, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Oglas

Nastavi čitati

Događanja

Ratko Perić u Stocu predstavlja knjigu “Isusovi sakramenti u molitvi Oče naš”

Objavljeno

Piše

U petak, 19. travnja, u 19:30 sati, Troplet Kulturna Zajednica organizira događaj predstavljanja knjiga u Duhovno-kulturnom centru Trebinjsko-mrkanske biskupije Sarsenterum, smještenom u Stocu.

Na događaju će biti predstavljene dvije značajne knjige: “Isusovi sakramenti u molitvi Očenaš” autora Ratka Perića te “O Gospodinovoj molitvi” svetog Tome Akvinskog.

Prezentacije će održati gospodin Petar Marija Radelj i monsinjor dr. Ratko Perić, biskup u miru.

Katolici i svi ljudi dobre volje srdačno su pozvani da prisustvuju ovoj prezentaciji ovih konciznih, ali dubokih knjiga, pružajući priliku za dublje razumijevanje molitve, duhovnog rasta i potvrđivanja temeljnih istina katoličke vjere.

Oglas

O Knjigama:

Ratko Perić: Isusovi sakramenti u molitvi Oče naš

U ovoj knjizi, sedam molitava Očenaša povezane su sa sedam sakramenata. Jednostavno, praktično, konkretno i inspirativno, ona spaja stupove katoličke vjere, prakse, ponašanja i zajedništva s Bogom u koherentnu cjelinu. Ovo djelo služi kao sinteza koja osvježavajuće utvrđuje što, kako i zašto vjernik moli i djeluje. Otvara biblijske horizonte vjernom učeniku Krista koji želi produbiti razumijevanje molitve, duhovnosti i uvjerenja u Isusa.

Sv. Toma Akvinski: O Gospodinovoj molitvi

Oglas

Ova knjiga sadrži prijevode s latinskog jezika tri teksta svetog Tome Akvinskog: “Razlaganje o Gospodinovoj molitvi”, u kojem je zabilježeno svetčevo korizmeno propovijedanje kršćanskom puku u Napulju od 20. veljače do 1. ožujka 1273., te po jedan članak iz njegovih velikih teoloških sinteza: o odnosu Duha Svetoga i molitvi Očenaša (iz 1255.) i o pitanju je li sedam molitava Očenaša prikladno raspoređeno (iz 1272.). Ovo klasično djelo katoličke duhovnosti, objavljeno na hrvatskom povodom 750. obljetnice, pokazuje svoju trajnu valjanost i neophodno je za cijelu Crkvu, budući da je nadahnulo očeve Tridentskog sabora da posvete posljednji, četvrti dio Rimskog katekizma (1564.) razlaganju molitve i Očenaša. Istu strukturu zadržali su i Katekizam Katoličke Crkve (1992.) i njegov Kompendij (2006.).

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Društvoprije 50 minuta

Travnik: Bogat program na Danima otvorenih vrata Sveučilišta “Vitez”

Od 16. do 26. travnja 2024. godine u tijeku su Dani otvorenih vrata Sveučilišta “Vitez” u Travniku. Svaki dan od 11...

Društvoprije 52 minute

Crveni križ općine Travnik: Održano natjecanje iz programa pružanja prve pomoći za osnovne i srednje škole

U organizaciji Crvenog križa općine Travnik danas je u prostorijama OŠ “Travnik” održano natjecanje iz programa pružanja prve pomoći za osnovne...

Društvoprije 56 minuta

Nastavlja se “Travnik Talks” uz glazbenika i skladatelja Nikšu Bratoša

U srijedu, 24. travnja 2024. godine u 17:30 Travnik će biti domaćin trećem izdanju “Travnik Talks” – serije inspirativnih razgovora s...

Društvoprije 1 sat

XI. izborna jedinica: HDZ-u tri mandata, Radoje za sad najbolji!

Državno izborno povjerenstvo u 21:45 objavilo je rezultate za XI. Izbornu jedinicu, a za sada HDZ osvaja sva tri mandata....

Sportprije 1 sat

Zrinjski i Borac u finalu Kupa BiH

Nogometaši Zrinjskog plasirali su se u finale Kupa BiH nakon što su uzvratnom susretu polufinala na svom terenu svladali Slogu...

Promoprije 1 sat

Pridruži se Viber platformi Brza Pošta 1323

Brza Pošta 1323 sada pruža još bolje iskustvo svojim korisnicima putem Viber platforme! Od sada, naša usluga je dostupna i...

Društvoprije 1 sat

HDZ pomeo konkurenciju,oporba u šoku!

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u 21 sat objavio je prve rezultate današnjih parlamentarnih izbora.Prema njima, HDZ je pomeo konkurenciju.Nakon 25...

BiHprije 5 sati

Dok druge općine zatvaraju škole i vrtiće načelnik općine Prozor/Rama uredio potpuno novu zgradu za vrtić

Mališani iz vrtića “Ciciban” jučer su s odgojiteljicama (tetama) i ostalim osobljem proveli posljednji dan u staroj zgradi vrtića. Posljednji...

Oglas
Oglas
LM