Poveži se s nama

Tehnomanija

Uskoro kreće YouTube TV

Objavljeno

Tvrtka Alphabet Inc. tijekom idućih će nekoliko mjeseci na svojoj platformi YouTubeu pokrenuti novu uslugu koja će nuditi izravan prijenos sadržaja četiriju vodećih američkih televizijskih mreža te kablovskih programa, najavila je u utorak izvršna direktorica YouTubea Susan Wojcicki.

Nova usluga zvat će se YouTube TV, a stajat će 35 dolara mjesečno za šest korisničkih računa, kazala je Wojcicki u razgovoru s novinarima u Los Angelesu.

U ponudi će biti više od 40 televizijskih mreža, uključujući ESPN tvrtke Walt Disney Co, kao i originalne YouTube produkcije, koje autorski potpisuju pretplatnici platforme You Tube Red Originals.

Time će YouTube ući u konkurenciju sa sličnim uslugama tvrtki Dish Network Corp (Sling TV), AT&T (DirecTV Now ) i Sony Corp (PlayStation Vue), usmjerenim na privlačenje gledatelja koji su odustali od tradicionalnih televizijskih paketa, ili ih nikada nisu ni imali.

Oglas

Oglas

BiH

Zbog iznimnog interesa, Eronet produžio akciju Duple gige dvije godine!

Objavljeno

Piše

Zbog iznimnog je interesa Eronet produžio akciju Duple gige dvije godine! za nove korisnike SMART tarifa koji potpišu novi ili produlje postojeći ugovor na 24 mjeseca, uz kupnju mobilnog uređaja na rate.

Ako iskoriste tu posebnu pogodnost, korisnici dobivaju svojevrsnu tarifu unutar tarife, koja omogućava uživanje u mobilnom internetu s uključenih dvostruko više gigabajta internetskog prometa iduća 24 mjeseca. Primjerice, korisnici SMART Surf tarife tako će, umjesto 25 GB, dobiti čak 50 GB interneta mjesečno, što znači da u roku dvije godine na raspolaganju imaju nevjerojatnih 1 terabajt i 200 GB uključenog internetskog prometa.

Akcija se može iskoristiti do kraja 4. mjeseca 2024. godine, a vrijedi za sve SMART tarife, osim tarifa SMART Cool i SMART Max.

Inače, Eronetu je nedavno potvrđen status najbrže mobilne mreže u BiH za 2023. godinu. Priznanje dodjeljuje kompanija Ookla®, globalni lider u testiranju i analizi interneta.

Oglas

Više informacija o ponudi koja se ne propušta, SMART tarifama, dodatnim gigabajtima i ponudi uređaja na www.hteronet.ba

 

Nastavi čitati

Scena

WhatsApp uvodi poboljšanu opciju koja će značiti korisnicima: Evo što više nećete moći uraditi

Objavljeno

Piše

Najrašireniji chat servis na svijetu WhatsApp novim potezom dodatno pojačava zaštitu privatnosti korisnika. Odsad ćete do tuđe profilne slike ipak nešto teže.

Kompaniji Meta može se prigovoriti puno toga, ali ne i da marljivo praktički iz mjeseca u mjesec poboljšavaju WhatsApp.

Podsjetimo WhatsApp su 2009. osnovala dva bivša Yahooovca Brian Acton i Jan Koum, a njihova aplikacija za chat i komunikaciju munjevito se raširila po svim mobilnim platformama. Brian i Jan 2019. ipak nisu odoljeli 19 milijardi dolara (33,97 milijardi KM), kojem je ponudio tada Facebook, danas poznat kao Meta.

U međuvremenu, WhatsApp se konstantno poboljšava novim funkcijama i mogućnostima, ali i sigurnošću i zaštitom privatnosti. Dobili smo glasovne poruke i videopozive, glasovne pa i videoporuke, a dijeliti možemo datoteke do 2 GB.

Oglas

Nedavno je lakše i prenositi poruke s Androida na iPhone i obrnuto.

Sad uvode novu funkciju, a tiče se upravo zaštite privatnosti. Naime, već se neko vrijeme iz WhatsApp-a ne mogu preuzimati tuđe profilne slike. Sad su onemogućili i screenanje. Drugim riječima, pokušate li otvoriti nečiju WhatsApp profilnu fotografiju i snimiti ekran, nećete to moći.

Oni, kojima je baš stalo do tuđe profilne slike i dalje će naravno tuđu profilnu fotografiju moći fotkati drugim telefonom. Ostaje i opcija snimanja ekrana na WhatsApp Webu. Sa zanimanjem, čekamo koju će to novu opciju dobiti WhatsApp, javlja Smartphone Hrvatska.

Oglas

Nastavi čitati

Scena

Osuđen jer je na ‘fejsu’ policajce nazvao idiotima

Objavljeno

Piše

Vlado (54) iz Koprivnice proglašen je krivim i osuđen jer je na Facebooku policiju nazvao idiotima.

Prema ovotjednoj presudi, on je u veljači 2020. godine u 9.31 sat narušavao javni red i mir na Facebook stranici Podravskog lista.

“U komentarima se registrirao preko Facebook stranice s komentarom na članak naziva ”Đurđevčani oprez! Policija je danas u akciji zbog dva detalja.” Napisao je komentar i time ga učinio javnim, a sadržaj istog je: “Ma daj neki su policajci ili policajke idioti!“

Dakle, omalovažavao je i vrijeđao službene osobe u vezi s vršenjem njihove službe”, naglasila je koprivnička prekršajna sutkinja.

Oglas

Navodi kako je “činjenično stanje dovoljno utvrđeno uvidom u izlist stranice članka te profilne fotografije s Facebooka, a iz navedenog je nedvojbeno vidljivo da je upravo Vlado počinio prekršaj budući da je vidljiva fotografija lica istog i zbog čega je nesporno utvrđen identitet osobe”.

Sutkinja ga je kaznila s 90 eura i mora platiti 30 eura prekršajnih troškova. Presuda je nepravomoćna, javlja Danica.hr.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Mostar dobiva prvu IT konferenciju- VISION DAYS.

Objavljeno

Piše

Od danas dostupne Early Bird kotizacije.

Konferencija VISION DAYS održat će se po prvi put u Mostaru 23. i 24.05.2024. u CineStaru, a tema prvog izdanja je „IT sigurnost je u vašim rukama“.

Namijenjena je prije svega IT Security stručnjacima ali i managementu svih kompanija, a sve sa ciljem da se omogući što bolje razumijevanje važnosti informacijske infrastrukture i njezine sigurnosti za uspješan rast i razvoj kompanija.

Ova dvodnevna konferencija ponudit će predavanja eminentnih stručnjaka sa višegodišnjim iskustvom u velikim IT korporacijama, kao i europskim i svjetskim projektima. U posebnom fokusu bit će regionalni IT stručnjaci i certificirani stručnjaci za Cyber Security.

Oglas

„Osmišljena je na način da sva predavanja budu zasnovana isključivo na CASE STUDY predavanjima eminentnih stručnjaka, sa posebno odabranim predavanjima iz dugogodišnjeg iskustva u struci“, ističu organizatori iz kompanije DNS IT Consulting and Services, iza kojih je dugogodišnje iskustvo u IT industriji i sudjelovanju u predavačkom dijelu sličnih konferencija u regiji.

Dolazak na ovu važnu konferenciju najavila su i mnoga poznata predavačka imena koja su svoje bogato iskustvo dijelila na pozornicama renomiranih konferencija, poput Microsoft Ignite-a, Vmware EXPO-a, TechED-a, pa sve do regionalnih IT konferencija Network, Sinergija, Advanced Technology Days i druge.

Ne propustite priliku biti dio ove prve IT konferencije u Mostaru i osigurati svoje mjesto po najpovoljnijoj cijeni, jer upravo danas su krenule rane prijave na VISION DAYS.

Early Bird kotizacije dostupne su po cijeni 250,00 KM + PDV sve do 10.02. putem službene stranice konferencije.

Oglas

Nakon ovog datuma cijene će biti veće, pa će Regular kotizacije iznositi 300, 00 KM + PDV (do 11.02.-10.05.), a Last Minute kotizacije 350,00 KM + PDV (11.05.-23.05.).

Konferencija će ponuditi 20-ak predavanja koja će se održavati istovremeno u dvije dvorane u CineStaru. Očekuje se kako će ih pratiti oko 250 sudionika iz cijele regije.

Budite dio ovog jedinstvenog IT događaja i unaprijedite svoje znanje kroz predavanja eminentnih IT stručnjaka.

VISION DAYS- dani koji se pamte!

Oglas

 

 

 

Oglas

Nastavi čitati

Promo

Prijavite se na program podrške digitalnoj transformaciji za mikro, mala i srednja preduzeća

Objavljeno

Piše

Centar za digitalnu transformaciju (CDT) Verlab Instituta u saradnji sa Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju (GIZ), uputio je javni poziv kompanijama za učešće u novom “Programu podrške digitalnoj transformaciji za mikro, mala i srednja preduzeća 2024”.

Sektor MMSP imati će priliku da uz pomoć certifikovanih konsultanata unaprijedi poslovanje uvođenjem savremenih digitalnih alata.

“Digitalna transformacija je odlična prilika za mikro, mala i srednja preduzeća da usvajanjem digitalnih tehnologija unaprijede svoje poslovanje, od inoviranja poslovnog modela, unapređenja poslovnih procesa, do kreiranja novih proizvoda ili usluga koje će im obezbijediti brzi rast. Posljedično, kompanije mogu očekivati unapređenje svoje konkurentske prednosti i osvajanje novih tržišta”, ističe prof. dr. Lejla Turulja, konsultantica CDT-a Verlab Instituta.

Ko ima pravo na učešće

Pravo učestvovanja imaju sve kompanije iz Bosne i Hercegovine koje imaju između pet i 249 zaposlenih.

Oglas

Učesnici u konsultantskom programu dobijaju besplatnu izradu ekspertske analize od strane iskusnih i certifikovanih konsultanata, koja je prikaz trenutnog stanja kompanije, kao i analizu domena u poslovanju koje bi trebalo unaprijediti, i rad na detaljnoj strategiji razvoja kompanije u ključnim domenima kroz digitalnu transformaciju.

Bespovratna subvencija do 5.000 KM

“Učesnici programa podrške dobijaju besplatnu ekspertsku analizu i konsultantsku podršku certifikovanih konsultanata, podršku u razvoju strategije digitalne transformacije, te subvenciju do 5.000 KM od strane CDT-a, u slučaju investicije ukupne vrijednosti 10.000 KM, za realizaciju prvog projekta koji će doprinijeti digitalnoj transformaciji kompanije”, ističe dr. Lejla Gurbeta Pokvić, direktorica Verlab Instituta.Također, kompanijama je obezbijeđena supervizija procesa implementacije rješenja, nakon što je strategija usaglašena i dogovorena između kompanije i konsultanta.

Kompanije mogu podnijeti prijave putem popunjavanja upitnika Digitalne konkurentnosti na web stranici Centra za digitalnu transformaciju Verlab Instituta i slanjem potrebne dokumentacije iz poziva na email info@verlabinstitute.com.

Oglas

Javni poziv je otvoren do 25. januara 2024. godine. Programa podrške digitalnoj transformaciji 2024. Centra za digitalnu transformaciju Verlab Instituta podržan je od strane Evropske unije i Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ), te Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ).

Program podrške i trening konsultanata odvija se uz podršku Centra za digitalnu transformaciju (CDT) Srbija. Za više informacija o pozivu i prijavi, posjetite sljedeću stranicu.

Nastavi čitati

BiH

MUP UPOZORIO: Ne otvarajte ove poruke na Viberu

Objavljeno

Piše

Ministarstvo unutarnjih poslova /MUP/ Republike Srpske upozorilo je građane da ne otvaraju poruke sumnjivog sadržaja na aplikaciji “viber”, jer je primjećeno da je u okviru ove aplikacije aktuelna “fishing” kampanja koja ima za cilj iskorištavanje broja telefona građana za instaliranje “vibera” na drugim uređajima.

Način na koji se fishing link širi je taj da građani u aplikaciji “viber” prime poruku sa linkom https://www.viber.com/activate_secondary/ ili slično, priopćio je iz MUP-a Srpske.

“Nakon otvaranja ovog linka, automatski se omogućava aktivacija `vibera` na drugom uređaju, uz korištenje broja telefona od žrtve”, navodi se u priopćenju.

Poruka sa malicioznim linkom se najčešće dijeli u okviru “viber” grupa, te može da bude poslata i od poznatog pošiljatelja čiji je broj telefona već kompromitiran.

Oglas

Iz MUP-a Srpske pozivaju građane da, ukoliko prime poruku ovog sadržaja, da je ne otvaraju, te da prvo provjere tko ih šalje, kao i da pokušaju ostvariti komunikaciju sa pošiljateljem na drugi način, kako bi se uvjerili da zaista postoji namjera za slanje linka.

Nastavi čitati

Scena

Mladić iz Jajca izmislio aplikaciju koju je New York Times proglasio najboljom

Objavljeno

Piše

U svijetu prepunom izazova i brzih promjena, upravljanje popisom obaveza postalo je ključno za održavanje reda u svakodnevnom životu. U moru dostupnih aplikacija, jedna se izdvaja kao pravi saveznik – Todoist koja ima preko 10 milijuna preuzimanja.

Ova aplikacija, razvijena od strane Jajčanina Amira Salihefendića, privukla je pažnju New York Timesa te postala prva opcija za korisnike diljem svijeta, piše Jajce Online.

Todoist je stekao popularnost zbog svoje jednostavnosti i ugodnog korisničkog iskustva, te se ističe mnogobrojnim korisnim funkcijama koje olakšavaju upravljanje zadacima.

Neograničeni podsjetnici, praćenje napretka, organizacijske značajke za upravljanje više projekata te 150 prikaza filtara čine Todoist izuzetno svestranom opcijom. Ova aplikacija je kompatibilna s različitim platformama poput Applea, Androida, Windowsa i Linuxa, podržava automatizacijske programe poput Zapiera i IFTTT-a.

Oglas

Velika popularnost aplikacije Todoist

Jedna od ključnih prednosti Todoista je redovito ažuriranje i transparentna politika privatnosti. Korisnici mogu uživati u dnevnim automatskim sigurnosnim kopijama podataka, šifriranju podataka te odsutnosti oglasa, pružajući osjećaj sigurnosti i povjerenja.

U prethodnim verzijama, Todoist se suočavao s kritikama zbog ograničenih opcija integracije kalendara i kontraintuitivnog sučelja. Međutim, recentna poboljšanja u dizajnu sučelja čine Todoist jasnim liderom u svojoj kategoriji.

Unatoč mogućim unapređenjima u funkcionalnostima kalendara, Todoist se lako integrira sa gotovo svim kalendarima koje korisnici preferiraju.

Oglas

Todoist nudi besplatan početnički plan, ali je primijećeno da nedostatak ključnih značajki, poput podsjetnika, čini besplatni plan ograničenim u usporedbi s drugim besplatnim opcijama.

Sa značajnim poboljšanjima koja Todoist Pro donosi, pretplata od 5 dolara mjesečno ili 48 dolara godišnje čini se izuzetno vrijednom investicijom za korisnike željne iskusiti sve prednosti ove vrhunske aplikacije za upravljanje popisom obveza.

Amir Salihefendić, osnivač kompanije Doist, koja stoji iza Todoista, svoju je životnu priču započeo u Jajcu. Nakon rata, sa svojim roditeljima preselio se u Dansku, gdje je stekao sveučilišno obrazovanje iz informacijskih tehnologija. Njegova putovanja vodila su ga kroz Čile, Tajland, Portugal prije nego što se s obiotelji skrasio u Španjolskoj.

U svojim ranim koracima u karijeri, Amir Salihefendić nije krio zahvalnost u medijima prema svom bratu Munibu, stručnjaku za informacijske tehnologije. Iako Munib nije bio direktno uključen u razvoj aplikacija, njegova podrška bila je neizmjeran doprinos.

Oglas

Munib je poznat kao vlasnik tvrtke “Smart“, koja je ostavila traga u informacijskom sektoru.

Todoist, uz svoju svestranost, jednostavnost i kontinuirana poboljšanja, postao je nezaobilazan alat za milijune korisnika koji traže red u svojim kaotičnim rasporedima.

Nastavi čitati

BiH

Najavljene promjene na KCUS-u, e-naručivanje kao olakšica pacijentima

Objavljeno

Piše

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu danas je održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o novim uslugama koje se mogu očekivati u ovoj ustanovi.

Aktualni v.d. direktor doktor Alen Pilav je kazao kako žele olakšati pacijentima naručivanje na preglede.

Poboljšati uslugu pacijentima informatizacijom u Kantonu, olakšati pacijentima naručivanje na specijalističke i subspecijalističke preglede, nažalost liste čekanja se neće moći ovim smanjiti, ali ćemo pacijentima uštedjeti vrijeme. Pacijent će dobiti odmah termin, koji će biti transparentan, nema sveski, naručivanja preko ruke, preko štele, kaže Pilav.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Muamer Kosovac je kazao kako mu je čast što prisustvuje ovom događaju.

Oglas

Prije četiri mjeseca smo pokrenuli ove aktivnosti. Ovo je prva faza, riječ je o integrisanom sistemu, sve ustanove su obuhvaćene u Kantonu. Dugo godina je bilo pretpostavki da postoje nepravilnosti u sistemu naručivanja pacijenata, višestruki su benefiti koje nam ovo nosi. E-naručivanje će biti objavljeno i na web stranici Zavoda, šta sve obuhvata kada je riječ o naručivanju. Pojednostavit će rad i zdravstvenih ustanova, kazao je.

Enis Hasanović, ministar zdravstva KS istaknuo je kako će sve što se bude moglo digitalizirati.

Trudit ću se da sve uvežemo, otvorit ćemo javno liste uz zaštitu ličnih podataka, sve što se bude moglo digitalizirati, mi ćemo to učiniti, jer je to budućnost i to je nešto što se može kontrolisati i popravljati. Smanjit ćemo i liste čekanja, ne možemo ih ukinuti ali ćemo smanjiti, rad subotom i nedeljom, prekovremeni sati svugdje gdje su liste čekanja. Ugovarat ćemo i s privatnim ustanovama. Želimo reprezentativnu ustanovu, nadam se krajem naredne godine na ovoj istoj konferenciji da ćemo imati značajne rezultate, kazao je Hasanović, prenosi N1.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Bosna i Hercegovina sudjeluje na Svjetskom natjecanju iz programiranja – Mandela World Champ

Objavljeno

Piše

EU CODE WEEK Bosna i Hercegovina s velikim entuzijazmom najavljuje sudjelovanje na Svjetskom natjecanju iz programiranja – Mandela World Champ, planiranom za utorak, 5. prosinca 2023. godine. Ovo uzbudljivo natjecanje okuplja 21 državu svijeta, odnosno 55 timova, koji će se suočiti s izazovom rješavanja programerskih zadataka u stvarnom vremenu, imajući samo 30 minuta za postizanje maksimalnog broja riješenih zadataka s minimalnim brojem pokušaja i linija koda.

Bosnu i Hercegovinu će predstavljati pet timova koje čine 23 učenika, uključujući 6 djevojčica, iz sljedećih škola, a svoje učešće uzeli su:

1.      OŠ “Hasan Kikić” – Gradačac

2.      JU Gimnazija “dr. Mustafa Kamarić” – Gračanica

Oglas

3.      OŠ “Kiseljak” – Kiseljak

4.      OŠ “Osman Nakaš” – Sarajevo

5.      OŠ “Kiseljak 1” – Bilalovac

Ovi talentirani timovi spremali su se za ovo natjecanje uz pomoć njihovih mentora, istovremeno i nastavnika, koji su im omogućili stvaranje čvrstih temelja u području programiranja.

Oglas

“Cijela priča ne bi bila moguća i bez podrške EU Code Week i Tangible Africa. Njihov doprinos omogućio je našim mladim talentima da stvore svoje mjesto u svijetu programiranja i tehnologije. Uzbuđeni smo zbog izazova pred nama i vjerujemo u vještine i entuzijazam naših timova. S obzirom da se ovo natjecanje prvi put organizira cilj je omogućiti što većem broju timova iz cijelog svijeta sudjelovanje. Ovu priliku koristim i da se zahvalim u svoje ime, u ime svih timova i njihovih mentorica i mentora BH TELECOM-u na podršci za naše timove.“, – kazala je Valentina Vidović, ambasador EU CODE WEEK-a za Bosnu i Hercegovinu.

Pozivamo sve tvrtke, pojedince i organizacije koje dijele našu strast prema razvoju programerskih vještina među mladima da nam se pridruže u podršci. Javite se na e-mail adresu codeweekbih@gmail.com kako biste postali dijelom ove važne inicijative.

Više informacija o inicijativi možete pronaći na Facebook stranici EU CODE WEEK-a za Bosnu i Hercegovinu

Oglas

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Muzikaprije 2 sata

Zabranjeno pušenje najavilo novi koncert u Sarajevu: Jedna svirka za tri jubileja

Grupa Zabranjeno pušenje će 24. svibnja 2024. godine u Sarajevu održati veliki koncert. Nastup će biti organiziran u Dvorani Mirza...

Društvoprije 2 sata

Internacionalni univerzitet Travnik nastavlja implementaciju projekta iz oblasti međunarodne suradnje

Internacionalni univerzitet Travnik nastavlja s uspješnom implementacijom projekata iz oblasti međunarodne suradnje. Profesori Fakulteta politehničkih nauka i Saobraćajnog fakulteta Internacionalnog...

Promoprije 2 sata

Poznati trgovački lanac “Sinsay” otvara poslovnicu u Travniku, prilika za posao!

Poznati trgovački lanac “Sinsay” uskoro otvara trgovačku radnju u Travniku. Lokacija još nije poznata ali na svojoj Instagram stranici objavili su oglas...

Društvoprije 2 sata

OO HDZ BiH Vitez zajedno s Udrugama Domovinskog rata HVO-a Vitez obilježio  16. travnja 1993. – početak sukoba na općinu Vitez

Općinski odbor HDZ BiH Vitez i Udruge proistekle iz Domovinskog rata općine Vitez u ponedjeljak, 16. travnja 2024. godine položili...

Društvoprije 3 sata

JKP „Vilenica -Čistoća“ d.o.o. Novi Travnik nabavila za svoje potrebe auto dizalicu sa košarom

JKP “Vilenica-Čistoća“ d.o.o. Novi Travnik je nabavila teretno vozilo auto dizalicu sa košarom. Vozilo, osim standardnih tehničkih osobina, posjeduje radnu...

Crna kronikaprije 3 sata

TKO JE BIO FRA NIKICA ZLATUNIĆ: Rođen na Docu kod Travnika, 30.godina misonar u Australiji, umro u Bučićima

Poštovana braćo Bosne Srebrene, prijatelji i poznanici javljamo vam tužnu vijest da je sinoć 15. travnja 2024. u Bučićima u...

BiHprije 3 sata

BUGOJNO: ŠUMSKI POŽAR STAVLJEN POD KONTROLU

Požar koji je izbio u petak iznad naselja Vesela u Bugojnu stavljen je pod kontrolu, obavijestio je Federalni operativni centar....

Crna kronikaprije 3 sata

Poznat datum sahrane bučićkog župnika fra Nikice Zlatunića

U noći sa ponedjeljka na utorak iznenada je preminuo fra Nikica Zlatunić, župnik župe svetog Martina u Bučićima. Posljednji ispraćaj...

Oglas
Oglas
LM