Unatoč topljenju snijega, prvi skijaši na Vlašiću probali staze

67

Puštanjem u rad ski liftova Babanovac I i II te ski lifta Markovac na Vlašiću je danas zvanično otvorena ski sezona koja će biti otvorena dok vremenski uvjeti budu adekvatni za skijanje na ovoj bh. planini.

-- Oglas ---

Današnji ambijent otvorenja ski sezone na Vlašiću narušio je jugo vjetar koji od jutra puše na Vlašiću zbog čega su staze, koje su sinoć bile u savršenom stanju, jutros ne tako kvalitetne. Međutim, skijaše koji su danas skijali raduje informacija da su za večeras najavljene nove padaline i niže temperature.

Radeljko Jokanović iz Babanovca jutros je među prvima probao ski stazu na Vlašiću te dodao da se nada novom snijegu.

Danas je otvorena skijaška sezona, staze su fantastične za ovu količinu snijega i vremenske uvjete i još uvijek se može skijati. Najavljene su padaline od večeras i ako budu prognoze super staze će biti spremne da preko vikenda prime skijaše iz BiH, izjavio je Jokanović koji skija već 20-tak godina.

Iz firme “Ozon” koja upravlja ski liftovima na Vlašiću su poručili kako će cijena dnevne karte od 9 do 16 sati iznositi 27 KM, dok će poludnevna karta u vremenu od 9 do 12:30 ili od 12:30 do 16 sati koštati 18 KM.

Većina hotelijera na Vlašiću već sada ima popunjene kapacitete za zimu. U razgovoru za Klix.ba menadžer hotela “Pahuljica” Sead Deljkić je izjavio kako ove godine imaju dosta gostiju iz Dalmacije.

Smještajni kapaciteti kod nas su popunjeni u potpunosti od 20. prosinca pa do iza novogodišnjih praznika. Nakon toga nam slijedi kratka pauza pa ponovo iza 11. siječnja imamo najavljene goste. Posjećenost gostiju na Vlašiću je u porastu iz godine u godinu, a za razliku od proteklih godina, ove godine imamo veći broj gostiju iz Dalmacije, izjavio je Deljkić.

Manifestacija otvorenja zimske turističke sezone u Srednjobosanskom kantonu bit će održana na Vlašiću od 22. do 24. decembra uz tradicionalno “Šankanje” koje okupi veliki broj posjetitelja iz cijele Bosne i Hercegovine.