Ubio se 20. čovjek koji je imao kredit u švicarskim francima

35

Prije četiri dana vješanjem je izvršio samoubojstvo dvadeseti klijent kredita u švicarskim francima iz središnje Bosne, priopćio je Kemal Duraković, predsjednik Udruge ‘Švicarac’ koja okuplja kreditne dužnike u francima piše Večernji list.

-- Oglas ---

“Trenutačno djeca”, kako kaže Duraković “stradalog člana ne dopuštaju da se s njegovim imenom izlazi u javnost, ali se nadam da ćemo suglasnost od obitelji dobiti sljedećih dana da se izađe i s imenom dvadesete žrtve Hypo banke i bh. institucija”.

Gašenje računa u banci

Na sastanku Udruge ‘Švicarac’ odlučeno je da se obustave daljnje uplate rata do dolaska novih vlasnika Hypo banke u lipnju ove godine, ili stečaja, ili likvidacije banke. Novac od rata klijenata kredita treba deponirati na račune drugih banaka, sačekati lipanj 2015. jer je, kako ističu, “očito da s dosadašnjom strukturom zaposlenika Hypo banke i njihovih pomagača, bh. satelita, nema dogovora. Ne žele dogovor, a to će ih na kraju utakmice financijski stajati”.

Nezakoniti rad banke

Udruga ‘Švicarac’ traži gašenje svih tekućih računa, računa tvrtki, štednje u Hypo banci kako klijenata kredita tako i njihovih članova obitelji, prijatelja… Traže od vlasti da utvrdi jesu li krediti u francima davani na zakonit način, traže stav i mišljenje Konkurencijskog vijeća BiH o ugovorima kredita vezanih uz franak. “Hypo banka nam je nametnula ovaj rat i udar na naše obitelji. Nažalost, mi smo prinuđeni prihvatiti rat iz kojeg ćemo sigurno izići kao pobjednici, a Hypo banka poražena strana”, poručuju iz Udruge ‘Švicarac’. Oni čekaju formiranje vlasti od koje će tražiti žurne mjere zaštite piše Vecernji.ba.