- oglas -

U zeničkom zatvoru otvorena šivaonica u kojoj će raditi stotinu zatvorenika

Pročitajte i ovo

Show Jusufa Nurkića u Moda Centru pred 16.000 navijača

Jusuf Nurkić pružio je vrhunsku partiju u 25 ovosezonskom ligaškom meču Portland Trail Blazersa, ali bez obzira na to...

Danas pretežno oblačno sa slabim snijegom: Jutarnje temperature od minus tri, dnevne do 9 stepeni

Danas se u Bosni očekuje pretežno oblačno vrijeme, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda. U centralnim i istočnim područjima prije podne može...

BIHAMK: Vozači, vozite oprezno, mogući su poledica i odroni

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po mokrom i klizavom kolovozu, upozoravaju iz BIHAMK-a. - Na dionicama u višim...
- Advertisement -

Kazneno popravni zavodu zatvorenog tipa Zenica (KPZZT), uz financijsku podršku Turske agencije za koordinaciju i suradnju (TIKA), svečano je danas pustio u rad pogon Šivaone.

- Advertisement -

TIKA je, kako je istakao direktor KPZZT Zenica Redžo Kahrić, na osnovu međusobnog ugovora potpisanog 28. travnja ove godine, za pokretanje ovog pogona uložio 168.000 KM, odnosno nabavio 60 novih šivaćih mašina i opremu za pripremu proizvodnje zaštitnih odjela za osuđenike i zaštitare te ustanove, ali i posteljine, zaštitne maske i slično.

-Pogon doprinosi procesu resocijalizacije osuđenih osoba, u izvršenju kazne zatvora u ovom zavodu. Ovim projektom, Uprava je u mogućnosti da zaposli veći broj osuđenih osoba, koje žele biti radno angažirane, a prednost ovog projekta je što se nalazi u krugu Zavoda. Tako su u mogućnosti da se zaposle osuđene osobe, koje služe dugogodišnju kaznu zatvora. Značaj ovog projekta, koji smo realizirali s TIKA-om, ima učinak povećanja broja angažiranih osuđenih osoba, koje radno-okupacijskim tretmanom imaju mogućnost stjecanja novčanih sredstava koji im mogu poboljšati uvjete života za vrijeme izdržavanja kazne zatvora – istakao je Kahrić.

Zarađenim novčanim sredstvima, napomenuo je, zatvorenici mogu pomoći i svojim obiteljima, ali i steći znanje i iskustvo u struci koje će im omogućiti socijalno uređen život nakon “odležane” kazne zatvora. Kahrić navodi da će Šivaona moći zaposliti 100-njak zatvorenika, ali da ih je trenutno angažirano 20-ak. Zatvorenici će za početak na mjesečnom nivou zarađivati po 300 KM.

-Ovim projektom Zavod ima mogućnost šivenja i za druge institucije u Bosni i Hercegovini – kazao je Kahrić, dodajući da će, ako budu konkurentni na tržištu, biti u prilici za šiju odjeću i opremu i za druge slične zavode te policijske agencije u BiH, čime će steći uvjete i za zapošljavanje novih zatvorenika.

Potpredsjednik TIKA-e Mahmut Cevik istakao je da je ta agencija već od 1995. godine u BiH te pruža podršku njenom razvoju. Zadnjih 20 godina, kako je rekao, godišnje realiziraju po 2.000 projekata.

-Ovdje smo zbog jednog zanimljivog projekta, da prisustvujemo otvorenju jednog proizvodnog pogona, koji je iz jednog aspekta ekonomski, a iz drugog edukativni. Mislim da nam je ovo prvi projekat u jednom zatvoru, među 5.000 realiziranih projekata na Balkanu – istakao je Cevik.

Ističe da je oko 200.000 učenika u balkanskim zemljama, kroz brojne projekte TIKA-e, dobilo bolje uvjete za rad, a kroz projekte u medicinskom sektoru 1.500.000 ljudi ima priliku dobiti bolje medicinske usluge. Dosta su, kazao je, realizirali i projekata na polju ekonomskog osnaživanja stanovništva.

-Ali, mislim da je ovo jedan od najzanimljivijih projekata, realiziran u instituciji staroj više od 130 godina. Nadam se da će korisnici ovog projekta, osuđena lica, zahvaljujući projektu, doprinijeti prije svega svojim obiteljima, ustanovi i ekonomiji ove regije. Želim iskazati i svoje poštovanje prema njima i njihovoj borbi – poručio je Cevik.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u Vladi Zeničko-dobojske županije Spahija Kozlić zahvalio je TIKA-i i narodu Turske koji solidarno pomažu BiH. On je kazao i da je u toku sanacija tri zeničke škole te izgradnja jedne osnovne škole u Varešu.

-Republika Turska, zaista, ostavlja duboke tragove u narodu BiH. Ostavlja duboke tragove tako što solidarno pomaže BiH, a tamo gdje se na taj način solidarnost širi, tu ostaje i prijateljstvo – poručio je Kozlić.

Navodi kako je TIKA također donacijom mašina za šivenje, financirala otvaranje Kabineta praktične nastave u Srednjoj mješovitoj školi u Zenici, a u Osnovnoj specijalnoj školi u Zenici ugradili i lift za učenike te škole. Suradnja je dobra i s Turskom vojnom misijom u BiH te Institutom Yunus Emre.

Svečanosti je prisustvovao i Hidajet Trako, pomoćnik federalnog ministra za izvršenje krivičnih sankcija, prenosi Fena.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Show Jusufa Nurkića u Moda Centru pred 16.000 navijača

Jusuf Nurkić pružio je vrhunsku partiju u 25 ovosezonskom ligaškom meču Portland Trail Blazersa, ali bez obzira na to...

Danas pretežno oblačno sa slabim snijegom: Jutarnje temperature od minus tri, dnevne do 9 stepeni

Danas se u Bosni očekuje pretežno oblačno vrijeme, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda. U centralnim i istočnim područjima prije podne može padati slab snijeg. U Hercegovini...

BIHAMK: Vozači, vozite oprezno, mogući su poledica i odroni

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po mokrom i klizavom kolovozu, upozoravaju iz BIHAMK-a. - Na dionicama u višim predjelima upozoravamo na ugaženi ili...

Danas izvlačenje ekipa za 38.malonogometni Božićni turnir

Izvlačenje skupina za 38.malonogometni Božićni turnir Novi Travnik 2021 održat će se danas u Gradskoj sportskoj dvorani u Novom Travniku sa početkom u 17...

Čović u Bruxellesu: “Bez novog izbornog zakona BiH bi mogla upasti u još dublju krizu”

Ne bude li dogovora o izmjenama izbornog zakonodavstva do kraja ove godine, BiH bi mogla upasti u daleko veću krizu jer ne bi bilo...

Povezane vijesti