U Travniku 30. listopada koncert za sve ljubitelje klasične glazbe

29

Sve ljubitelje klasične glazbe 30. listopada u Travniku očekuje jedinstven koncert javlja Drukčiji radio.

-- Oglas ---

U crkvi sv. Alojza Gonzage nastupit će Darko Dujmušić (orgulje) i Vedran Kolasević (truba), što će biti prvi koncert ovog tipa, nakon dugo vremena, na ovim prostorima.
Neobični interijer crkve krasit će zvuk orgulja koje je izradila znamenita firma Rieger iz Jaegerndorfa (Šlezija) 1891. godine. Orgulje su mehaničke trakture i imaju dva manuala i 15 registara.

Tijekom proteklog rata orgulje su bile gotovo uništene, a 2006. godine su potpuno obnovljene. Crkva sv. Alojza Gonzage nalazi se u sklopu Nadbiskupskog sjemeništa “Petar Barbarić” u Travniku, a mladi glazbenici će nastupiti, sa početkom u 18 sati.
Dvadesetdvogodišnji Travničanin Vedran Kolasević prve glazbene korake započeo je u Osnovnoj muzičkoj školi Travnik. U Zenici je završio Srednju muzičku školu, gdje je počeo profesionalnu karijeru sviranja trube. Po završetku srednje škole odlazi na studij na Muzičku akademiju u Sarajevu, u klasi prof. Daria Teskere, gdje je trenutno završna godina prvog ciklusa.

Darko Dujmušić rođen je 1985. godine u Travniku, a glazbeno obrazovanje je stekao u Osnovnoj i Srednjoj glazbenoj školi Jakova Gotovca u Novom Travniku. Dobitnik je nekoliko nagrada na federalnim i međunarodnim takmičenjima. Studije klavira započeo je 2005. godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu gdje je diplomirao i magistrirao. Na međunarodnom festivalu”Sarajevska zima” sudjelovao je 2007. godine, a iste godine je nastupio sa Sarajevskom filharmonijom, izvodeći Bachov koncert za klavir i orkestar u d molu pod dirigentskom palicom prof. Julija Marića. Dobitnik je specijalnog priznanja fondacije ”Karim Zaimović” za izuzetan kulturni doprinos Sarajevu i BiH. Dobitnik je stipendije Barokne akademi je u Beču gdje se usavršavao kod Jory Vinikoura na čembalu i kod Jeremy Josepha na basso continuo. Trenutno radi kao nastavnik klavira u Osnovnoj glazbenoj školi Jakova Gotovca u Novom Travniku.

{igallery id=6483|cid=210|pid=2|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Drukciji.ba