U proljeće počinje uzgoj lješnjaka u Donjem Vakufu

65

Na lokaciji Voćnjak u općini Donji Vakuf obavljaju se posljednje pripreme za podizanje jedne od najvećih plantaža lješnjaka u Bosni i Hercegovini.

Po riječima direktora Zemljoradničke zadruge “AT“ Nermina Šutkovića, ideja o pokretanju proizvodnje lješnjaka rodila se nakon susreta s predstavnicima talijanske fondacije SIE Onlus Alessandria.

Prije nešto više od dvije godine obišli smo plantaže u Italiji i upoznali se s tehnologijom uzgoja i prerade lješnjaka. Prošle jeseni, imali smo uzvratnu posjetu stručnjaka iz te zemlje, i oni su nam pomogli da izvršimo analizu zemljišta, kojom prilikom smo ustanovili da je naše područje idealno za uzgoj ove poljoprivredne kulture, naglasio je.

Ističe da je, nakon provedenih aktivnosti, određena površina od trideset duluma, na kojoj bi već u travnju mogla početi sadnja lješnjaka.

Prijatelji iz Italije osigurat će sadnice za ovu našu proizvodnju, a podršku smo dobili i od načelnika Huse Sušića. Osim plantažnog uzgoja, planiramo podići i rasadnik lješnjaka, s ciljem pružanja kvalitetnog sadnog materijala svim zainteresiranim proizvođačima, kazao je Šutković.

Dodaje da do prve berbe lješnjaka treba proći 4-5 godina, te da se puni rod postiže u šestoj, odnosno sedmoj godini nakon sadnje, prenosi TNT.