U novotravničkom naselju Bučići otvara se muzej “Domovinskog rata”

1176

U oluji odlazaka, napuštanja, osamljenosti; Ti zastani i razmisli…tko si, odakle si i zašto si rođen baš tu?

Tu gdje je ponekad tako teško živjeti. Tu gdje te svakodnevno osuđuju i odbacuju. Tu gdje biti drukčiji znači biti odbačen. Tu gdje poziv na svetost često izgleda zastarjelo i daleko. Ali ne zaboravi Ti si i dalje tu. I stani, Franjin čovječe, ma daj OSTANI tu. U oluji odlaska donesi svoj tračak svjetlosti, ostani. Dok tvoju crkvu svi napuštaju, a Ti, Ti ostani, i znaj nikad nisi sam. S Kristom nikada nećeš biti usamljen, dok svijetu izgledaš možda jadno Njemu si itekako vrijedan!

Takvo vam je vrijeme došlo i u Bučićima. Ali u ovoj maloj župi smještenoj uz Franjino srce, župljani svjedoče kako je njihov Framaš uvijek tu. Bučićki framaš uvijek blizu svome puku. U subotu 07. rujna 2019. godine zajedno sa župljanima Bučićki framaši sastali su se u staroj zavjetnoj dvorani Franje Zubića kako bi pomogli u realizaciji projekta otvorenja muzeja Domovinskog rata u Lašvanskoj Dolini.

Mnogo prije tih nesretnih 90-ih tu su se skupljali fratri i bučićka mladost, smijehom i radošću odzvanjale su, ne samo zidine, već i čitav ovaj kraj. A onda muk. Tišina. Vrata su zaključana i dugo nisu otvorena. Godine su prošle, generacije se izmijenile, a tišina kao da stoji na tom mjestu. I tu, da se ne zaboravi, odlučiše ljudi otvoriti muzej. I neka. Novim generacijama da se ne zaboravi. Tu gdje je Gospodin rekao, ovo je tvoj dom.

Prva izložba i otvorenje biti će u četvrtak 12. rujna 2019. godine u 19:00 sati.