- oglas -

U ljubavi se nikada ne trebate davati previše, evo i zbog čega

Pročitajte i ovo

BRAK U BOSNI I HERCEGOVINI Vjenčali se u subotu, razveli već u sljedeću srijedu

 Veliki broj brakova u modernom vremenu završi se nakon nekoliko godina, a ima i onih koji bračni staž mjere...

Krivotvorine KM su u većini slučajeva loše – evo kako ih prepoznati!

 U Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CBBiH) u 2019. godini registrirano je ukupno 2.190 komada krivotvorenih novčanica i kovanog...

Tragedija u Göteborgu: U prometnoj nesreći poginule sestre iz BiH

 U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu ujutro oko četiri sata u Göteborgu poginule su četiri osobe...
Ukoliko ste vi ta osoba koja u vezi daje više, a vaš partner jako malo, takva dinamika odnosa može imati katastrofalne odnose po vas, piše Bright Side.

Davanje i uzimanje

Čak je i u savršenom odnosu gotovo nemoguće vidjeti partnere koji podjednako uzimaju i daju. I to je normalno. Sasvim je prirodno poželjeti rame za plakanje ili nekoga ko će vam pružiti emocionalnu, pa čak i finansijsku podršku kada prolazite kroz teško razdoblje. Isto tako prirodno je da želite usmjeriti sve svoje vrijeme i trud na osobu koju volite i koja očajnički treba vašu pomoć.

Međutim, može postati nezdravo kad jedan partner čini sve da svom partneru pruži ono što mu je potrebno, dok drugi ne daje ništa zauzvrat.

U početku partner će vam biti zahvalan na pomoći, ali će vremenom to početi uzimati zdravo za gotovo. Počet će vas iskorištavati i morat ćete ih konstantno izvlačiti iz problema koje su sami napravili.

Znakovi da se previše dajete:

– Osjećate da ste stalno odgovorni za svog partnera i imate potrebu da mu stalno pomažete.

– Mislite da se vaš partner ne bi mogao nositi s problemima bez vas, pa tako odgovornost koju osjećate postaje još teža.

– Potrebe vašeg partnera su vam na prvom mjestu, a često svoje probleme stavljate u stranu.

– Mislite da ukoliko prestanete pružati pomoć svom partneru on nećete htjeti ostati u vezi s vama.

Kako štetite sebi?

Sve stvari koje radite za nekoga do koga vam je duboko stalo mogu biti emocionalno iscrpljujuće ako ne dobijete istu količinu vremena, energije i podrške zauzvrat. Osim toga stalna briga za tuđe probleme također može biti iscrpljujuća.

Neprestana briga spriječit će vas da se brinete o sebi i svojim potrebama. To može narušiti vaše mentalno zdravlje i način na koji vidite sebe.

Šta možete učiniti?

Da biste se nosili s ovakvom situacijom, prvo morate priznati sebi da ste u njoj. Zapitajte se zbog čega imate potrebu da se stalno dajete kad ništa ne dobijate zauzvrat. Ako ste u novoj vezi, odmah postavite svoje granice. Nemojte se pretjerano davati prije nego bolje upoznate partnera i prije nego budete sigurni da će vam pružiti podršku koju ste spremni i vi njemu dati.

izvor: klix.ba

Najnovije vijesti

BRAK U BOSNI I HERCEGOVINI Vjenčali se u subotu, razveli već u sljedeću srijedu

 Veliki broj brakova u modernom vremenu završi se nakon nekoliko godina, a ima i onih koji bračni staž mjere...

Krivotvorine KM su u većini slučajeva loše – evo kako ih prepoznati!

 U Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CBBiH) u 2019. godini registrirano je ukupno 2.190 komada krivotvorenih novčanica i kovanog novca svih valuta i apoena,...

Tragedija u Göteborgu: U prometnoj nesreći poginule sestre iz BiH

 U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu ujutro oko četiri sata u Göteborgu poginule su četiri osobe čija je starost oko 20...

Epidemija koronavirusa stvara probleme njemačkim proizvođačima automobila

Epidemija koronavirusa u Kini stvara probleme BMW-u, Mercedesu i Volkswagenu. Zbog zaraze pada broj prodanih automobila. Kina je najveće tržište za njemačke proizvođače, koji...

(VIDEO) HOTELI, TERENI, AERODROM / Gradi se turistički kompleks na Vlašiću

Jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih privrednika Pero Gudelj počeo je radove na Vlašiću gdje će izgraditi luksuzni hotel koji će biti opremljen po najmodernijim standardima.Gudelj...

Povezane vijesti