U katunskom naselju Vrtača snijega i do dva metra visine

23

Fojnicu je priroda obdarila brojnim prirodnim ljepotama.

-- Oglas ---

Jedno od njih je i katunsko naselje Vrtača, koja se nalazi na istoimenoj planini sjeverozapadno od Prokoškog jezera. Tu se nalazi pedesetak katuna čiji su vlasnici iz naselja MZ Prokos u Fojnici. Katunsko naselje je udaljeno oko 17 kilometara od Fojnice, a do kojeg se dolazi preko Tovarišta asfaltnom trakom, a dalje makadamskim putem (samo terenci) uz pjenušavu bistru riječicu Borovnicu do Vrtače.

U zimskom periodu je to moguće samo pješaćenjem, jer je i ove godine obilni snježni pokrivač prekrio ovo katunsko naselje. Visina snijega je od 1 do dva metra a na mjestima ima smetova i do tri metra. To nam je potvrdio Elvedin Merdžanić, koji je sa par prijatelja Ajdinom i Fuadom Merdžanićem ovih dana posjetio Vrtaču.

Tu imamo katune, išli smo da vidimo kakvo je stanje. Tu ljudi izlaze početkom mjeseca maja , neki i sa svojom stokom i zadrže se do prvih snijegova. Bere se borovnica i brusnica koja je prebogata sa tim šumskim plodovima, popuni se kučni budžet. Čiste planinske vode ima u izobilju, pogodno je za planinare, izletnike i ribolovce da uživaju u čarima prirode, kazao je Elvedin Merdžanić.