U Gučoj Gori svečano proslavljen blagdan sv.Franje (FOTO)

672

Danas 4.listopada u Gučoj Gori svečano je proslavljen blagdan sv.Franje.
Svečano misno slavlje predvodio je župnik iz Međugorja fra Marinko Šakota uz koncelebraciju još 30tak svečenika iz Lašvanske doline.

Fra Marinko je u svojoj propovijedi govorio o zivotu svetog Franje, koji je ostavio očevo bogatstvo i krenuo Božijim putem.
Napomenuo je za sve vjernike, kako je jako važno krenuti stazama I putem Božijim, otkriti svoj identitet i slijediti Krista.
Nemojte biti robovi i ovisiti o drugima, budite zahvalni, ali ne očekujte da vama zahvaljujte, poručio je fra Marinko.

 

Gučogorska župa i samostan sv. Franje proslavili su dakle i ove godine svog nebeskog zaštitnika uz prisustvo tisuće hodočasnika iz svih krajeva naše zemlje.

Sv. Franjo Asiški od samog nastanka gučogorske župe i samostana slavi se kao njezin zaštitnik.
Već od ustanovljenja ove župe, a posebno podizanjem samostana 1859. godine, čini se da je bilo posve razumljivo da budu pod zaštitom sv. Franje.

Naime, u samostanu su bili godinama smješteni svi franjevački naukovni zavodi (gimnazija, novicijat, bogoslovija) u kojima su odgajani mladi ljudi koji su željeli slijediti primjer utemeljitelja franjevačkog reda.

Sveti Franjo Asiški utemeljitelj je franjevačkog reda ili Reda manje braće i suutemeljitelj Reda klarisa ili Reda siromašnih gospođa.

Blagdan sv.Franje proslavljen u Gučoj Gori…

Posted by Centralna on Friday, October 4, 2019