- oglas -

U BiH u posljednjih deset godina u prometnim nesrećama poginulo 3.000 ljudi

Pročitajte i ovo

Dopredsjednik RS Davor Pranjić posjetio Generalni konzulat RH u B.Luci

Dana 29. studenog 2022. godine, dopredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda, dr. Davor Pranjić bio je u službenoj posjeti...

ODBJEGLI GENERAL ARMIJE BIH: Interpol raspisao crvenu međunarodnu tjeralicu za Sakibom Mahmuljinom

Međunarodna policijska agencija Interpol danas je raspisala crvenu tjeralicu za Sakibom Mahmuljinom kojeg je Sud Bosne i Hercegovine osudio...

Medvedev upozorio NATO: Ne šaljite Ukrajini sustave Patriot

BIVŠI ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je NATO da Ukrajini ne šalje proturaketne obrambene sustave Patriot jer će postati...
- Advertisement -

U prometnim nesrećama u Bosni i Hercegovini u posljednjih deset godina smrtno je stradalo najmanje 3.000 ljudi, izjavio je u nedjelju Osman Lindov, predsjednik Udruženje inženjera saobraćaja i komunikacija u Bosni i Hercegovini, koje i ove godine raznim aktivnostima obilježava Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog prometa, javlja Anadolija.

- Advertisement -

Članovi Udruženja inženjera prometa i komunikacija u Bosni i Hercegovini i studenti Fakulteta za promet i komunikacije Univerziteta u Sarajevu su Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja u nedjelju u Sarajevu obilježili porukom “Zapamti, podrži, djeluj”, a tim povodom su dijelili i promotivni materijal i letke građanima.

Cilj obilježavanja Dana sjećanja je i skretanje pažnje javnosti na statistiku, najčešće uzročnike, posljedice i troškove saobraćajnih nesreća, ali i ukazivanje na poduzimanje mjera koje mogu utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća.

U prometnim nesrećama u Bosni i Hercegovini u protekloj 2021. godini, život je izgubilo 255 osoba, a prema nepotpunim statističkim podacima dosad je u 2022. godini taj broj povećan na 260. Na putevima u Bosni i Hercegovini ove godine zabilježeno je oko 30.000 prometnih nesreća čiji su najčešći uzroci prekoračenje brzine i prisustvo alkohola u organizmu.

“3000 Bosanaca i Hercegovaca je u posljednjih deset godina izgubilo živote u prometu. Nažalost to su brojke kojih se podsjetimo za ovakve dane. U međuvremenu vrlo malo radimo na pomoći tim žrtvama, ljudima koji su dali pomoć tim žrtvama kao što su vatrogasci, policajci, ekipe hitne pomoći. Stoga, današnji dan obilježavamo kako bismo odali počast i tim ljudima koji su prvi došli da pomognu žrtvama ali da upozorimo na žrtve u prometu i ono što bi trebalo uraditi da pomognemo porodicama stradalih”, rekao je Lindov koji je pripadnicima vatrogasnih i policijskih službi uručio zahvalnice.

Rekao je da je u Bosni i Hercegovini neophodno uraditi mnogo toga na cestovnoj infrastrukturi, edukaciji i pomoći službama, kako bi adekvatno reagirali na žrtve u prometu.

“Bosni i Hercegovini fali dobra i kvalitetna cestovna infrastruktura, koja mora biti na zavidnom nivou. Moramo imati zaštitne, odvojene ograde na svim dionicama gdje je potrebno kako bi nas, u slučaju eventualne naše greške, spasile od težeg povređivanja i smrtne posljedice”, rekao je Lindov.

Istaknuo je da u Bosni i Hercegovini ne postoji organizirana borba protiv stradanja u saobraćaju ni na jednom nivou vlasti.

“Danas gradimo infrastrukturu koja nije sigurna za kretanje. Nije održiva za urbano kretanje. Nemamo adekvatnih pješačkih i biciklističkih staza koje pospješuju sigurnost”, rekao je Lindov.

Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog promet posvećen je sjećanju na milijune poginulih u prometu širom svijeta i izražavaju suosjećanja porodicama žrtava. Obilježava se već 27 godina širom svijeta, a Ujedinjene nacije su 2005. godine usvojile Rezoluciju kojom pozivaju na obilježavanje tog dana u trećoj nedjelji studenog.

Aldina Ramović, studentica drugog ciklusa na fakultetu za promet i komunikacije, rekla je da je će do 2030. godine Svjetski dan imati važnu ulogu pomaganja u postizanju cilja smanjenja broja žrtava na cestama od 50 posto.

“Ovim putem apeliram na vozače i ostale učesnike u saobraćaju da poštuju propise, saobraćajne znakove i pravila kako bi naš promet bio sigurniji, kako bismo žrtava i prometnih nesreća imali što manje”, rekla je Ramović.

Današnjem događaju sudejlovala je Sunita Bečić, majka dječaka Alija Bečića, učenika šestog razreda O.Š “Aleksa Šantić”, koji je prije skoro godinu dana smrtno stradao u sarajevskom naselju Nedžarići, kada ga je udario kamion u ulici koja vodi od škole do kuće, a koja nema trotoar. Nije bila u stanju davati izjave medijima, ali je poručila da nadležni organi nisu ništa uradili od dana kada je njen sin stradao, kako se slična tragedija ne bi ponovila.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Dopredsjednik RS Davor Pranjić posjetio Generalni konzulat RH u B.Luci

Dana 29. studenog 2022. godine, dopredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda, dr. Davor Pranjić bio je u službenoj posjeti...

ODBJEGLI GENERAL ARMIJE BIH: Interpol raspisao crvenu međunarodnu tjeralicu za Sakibom Mahmuljinom

Međunarodna policijska agencija Interpol danas je raspisala crvenu tjeralicu za Sakibom Mahmuljinom kojeg je Sud Bosne i Hercegovine osudio na osam godina zatvora zbog...

Medvedev upozorio NATO: Ne šaljite Ukrajini sustave Patriot

BIVŠI ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je NATO da Ukrajini ne šalje proturaketne obrambene sustave Patriot jer će postati legitimna meta te je nazvao...

Legenda Njemačke se divi Hrvatu: On je najbolji napadač na svijetu po završnici

ANDREJ KRAMARIĆ je protiv Kanade odigrao jednu od najboljih utakmica u reprezentativnoj karijeri. U 4:1 pobjedi dao je golove za 1:1 i 3:1, što...

U Zagrebu održana 69. Svečana glavna izvještajna skupština HKD Napredak

U organizaciji Središnje uprave HKD Napredak te uz svesrdnu pomoć Napretkove Glavne podružnice u Zagrebu, uz nazočnost oko 150 napretkovaca i gostiju, Hrvatsko kulturno društvo Napredak...

Povezane vijesti