- oglas -

U asteroidu koji je pao u Africi otkrivena dva čudna minerala, nisu viđeni na Zemlji

Pročitajte i ovo

Martinović: Na teret Fonda solidarnosti treba staviti nove usluge

Na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH podržan je Financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH za...

Tetovirani bivši vojnik i MMA borac radi kao odgajatelj u Splitu: “Kad kažem što radim, misle da se šalim”

‘‘Barba Petar, barba Petar..‘‘ odjekuje splitskim Dječjim domom Maestral već u prvih 10 minuta kako smo stigli. Jan (6)...

Uznemirujući prizori iz Zenice: Rijeka Bosna “krvava”

Zeničani su se jutros probudili uz uznemirujući prizor - rijeka Bosna je pocrvenila "kao krv". Zeničanin Safet Kubat snimio je...
- Advertisement -

ZNANSTVENICI su tijekom analize ogromnog svemirskog komada stijene koji je pao u Somaliji otkrili do sada neviđene materijale. Pronašli su više nepoznatih minerala. Dva su analizirali i klasificirali, a imenovanje trećeg trenutno razmatra Međunarodna mineraloška udruga.

- Advertisement -

 

Planetarni geolog Chris Herd sa Sveučilišta Alberta u Kanadi predstavio je otkriće ovih minerala 21. studenog na Simpoziju o istraživanju svemira. Minerali su nazvani elaiite i elkinstantonit, piše Science Alert.

 

“Kada god pronađete novi mineral, to znači da su geološki uvjeti i kemija stijene bili drugačiji od onoga što smo prije vidjeli. Zbog toga je ovo uzbudljivo, u ovom konkretnom meteoritu imate dva minerala koji su novi za znanost”, rekao je Herd.

 

Nalazio se u Somaliji generacijama, o njemu se pjeva u pjesmama

Spomenuta stijena, nađena u blizini grada El Alija, tek je nedavno identificirana kao meteorit. Radi se o kamenu od 15.2 tone, što ga čini devetim meteoritom po veličini pronađenim na Zemlji.

 

Za sada nije poznato kada se točno srušio na naš planet, no lokalno ga je stanovništvo nazvalo “Dolazak noći” (eng. Nightfall) te se o njemu tijekom 5 do 7 generacija govorilo u folkloru, pjesmama i plesovima. Koristio se kao nakovanj za brušenje noževa.

 

Stručnjaci su ga pronašli 2019. kada su na tom području tragali za opalom. Primijetili su čudnu rupičastu stijenu, uzeli uzorke i poslali ih Herdu na analizu i klasifikaciju. Herd je ubrzo ustanovio da se zapravo radi o željeznom meteoritu obitelji IAB te ga je nazvao El Ali, prema obližnjem gradu.

 

U klasifikaciju IAB spada oko 350 meteorita, a karakterizira ih, između ostalog, pretežno željezo-nikalni sastav s inkluzijama silikata. Pretpostavlja se da su nastali kada se željezni asteroid otopio prilikom udara. Kako bi klasificirali meteorit, Herd i njegov tim su napravili analizu njegovog kemijskog sastava i uočili nešto čudno.

Primijetili su da neke od inkluzija imaju neobičnu teksturu, pa je Herd zatražio pomoć mineraloga Andrewa Lococka sa Sveučilišta Alberta, koji je ubrzo ustanovio da u meteoritu postoje najmanje dva do sada nepoznata minerala.

 

Završio je na tržištu?

Treći potencijalni novi mineral još uvijek prolazi proces identifikacije i klasifikacije, a stručnjaci sada rade na istraživanju koji opisuje procese formiranja ovih novootkrivenih minerala i što to znači za formiranje samog meteorita El Ali.

 

“To je moja struka – kako pronaći geološke procese i geološku povijest nekog asteroida. Nikad nisam mislio da ću raditi na opisivanju potpuno novih minerala samo zahvaljujući pronalasku meteorita”, objasnio je Herd.

 

Što se tiče samog Dolaska noći, on je uklonjen s mjesta na kojem je ležao generacijama i odvezen je u glavni grad Somalije, Mogadišu. Tamo je izvagan, a zatim ga je preuzela somalijska vlada. Nije poznato što se s njime poslije toga dogodilo, ali postoje izvješća da je prevezen u Kinu, gdje je završio u rukama trgovaca meteoritima, koji će ga vjerojatno izrezati i staviti na tržište.

 

Znanstvenici mu pokušavaju ući u trag u nadi da će u suradnji s trgovcima i kolekcionarima meteorita dobiti još komada ove dragocjene stijene i provesti daljnja istraživanja.

Najnovije vijesti

Martinović: Na teret Fonda solidarnosti treba staviti nove usluge

Na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH podržan je Financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH za...

Tetovirani bivši vojnik i MMA borac radi kao odgajatelj u Splitu: “Kad kažem što radim, misle da se šalim”

‘‘Barba Petar, barba Petar..‘‘ odjekuje splitskim Dječjim domom Maestral već u prvih 10 minuta kako smo stigli. Jan (6) i Sara (4) dočekali su...

Uznemirujući prizori iz Zenice: Rijeka Bosna “krvava”

Zeničani su se jutros probudili uz uznemirujući prizor - rijeka Bosna je pocrvenila "kao krv". Zeničanin Safet Kubat snimio je jutros rijeku Bosnu, uzeo uzorke...

Mislila da se dopisuje s poznatim glumcem pa mu poslala novac

Policijska uprava istarska još jedno upozorava građane da budu oprezni tijekom komunikacije na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Prevaranti tragaju za žrtvama putem interneta,...

NAJVEĆA ZVIJEZDA NAPUŠTA MILAN! POSVAĐAO SE S LEGENDOM KLUBA, RASTANAK JE SADA BLIŽI NEGO IKAD

Talijanski mediji, a pogotovo La Gazzetta dello Sport, navode kako je moguć skorašnji razlaz između aktualnog talijanskog prvaka Milana i njegove velike zvijezde, portugalskog...

Povezane vijesti