Poveži se s nama

BiH

Tvrtka iz Središnje Bosne kupila tvornicu u Njemačkoj

Objavljeno

Kompletna proizvodnja tako će iz Njemačke biti premještena u poslovnu zonu Batuški lug i to u novu, modernu tvornicu koja je trenutno u izgradnji.Kompanija ATT d.o.o. iz Gornjeg Vakufa 2023. godinu završila je s velikim proširenjem kapaciteta, a 2024. započela s novim zapošljavanjima i još većim ambicijama.

Tvrtka specijalizirana za strojnu obradu metala napravila je značajan korak naprijed realizujući jednu od najvećih investicija u svojoj povijesti, a to je kupovina tvornice obrade metala u Njemačkoj.

– Nakon što smo prošlu godinu proširili kapacitete za oko 30 posto, i u ovu godinu smo ušli s velikim ambicijama. Otvorila nam se prilika i mogućnost kupovine tvornice koja se bavi istim odnosno sličnim poslovima. S vlasnicima smo postigli dogovor i u svibnju će biti izvršen transfer kompletne opreme u Gornji Vakuf – kazao je direktor tvrtke ATT d.o.o. Adnan Telalović, piše BiznisInfo.

Kompletna proizvodnja tako će iz Njemačke biti premještena u poslovnu zonu Batuški lug i to u novu, modernu tvornicu koja je trenutno u izgradnji.

Oglas

– U tijeku je izgradnja novog pogona u koji će biti smještena oprema. Mi trenutno imamo blizu 7.000 kvadratnih metara površine pod krovom a s novom investicijom ova površina povećat će se na 9.000 kvadratnih metara. Ovaj potez omogućit će nam da započnemo proizvodnju dijelova za jednu od najvećih svjetskih kompanija u autoindustriji – kazao je Telalović.

Završetak izgradnje nove proizvodne dvorane planiran je za mjesec svibanj, a planirano je da proizvodnja počne u lipnju 2024. Nova investicija realizirana je u sklop strategije rasta i razvoja kompanija a njena ukupna vrijednost je oko 2,5 milijuna KM.

Ona će svakako značiti i nova radna mjesta u kompaniji koja trenutno zapošljava 212 radnika. Oglas za prijem radnika već je objavljen.

– Već na početku godine smo zaposlili 17 novih ljudi, a planiramo još 30, tako da ćemo do lipnja imati novih 55 zaposlenika – kazao je Telalović za Biznisinfo

Oglas

Inače, tvrtka ATT d.o.o. specijalizirana je za mainsku obradu metala a radi za različite industrije.

Oko 93 posto proizvodnje iz pogona u Gornjem Vakufu namijenjeno je izvozu. Preostali dio isporučuje se stranim tvrtkama koje posluju u Bosni i Hercegovini.

Oglas

BiH

Dok druge općine zatvaraju škole i vrtiće načelnik općine Prozor/Rama uredio potpuno novu zgradu za vrtić

Objavljeno

Piše

Mališani iz vrtića “Ciciban” jučer su s odgojiteljicama (tetama) i ostalim osobljem proveli posljednji dan u staroj zgradi vrtića. Posljednji su put pripremili svoje ruksake, simbolično ponijeli jednu igračku iz starog vrtića i s tetama se preselili u novu zgradu vrtića “Ciciban”. 

Još jednom je ulicom do nove zgrade prošao jedan od najslađih vrtićkih defilea, a po ulasku u novu zgradu, pred vrata svojih novih odjeljenja stale su Pčelice, Bubamare i Ribice.Mališani su spremili svoje stvari u posve nove ormariće i dobili priliku kratko istražiti svoje nove prostorije za zabavu, koje je Educa opremila prilagođenim namještajem i s pregršt igračaka. Radost na licu se nije mogla skriti, a malene su ruke odmah istražile što se sve to krije po policama i zidovima igraonica.

Općina Prozor-Rama dobil je novu zgradu dječjeg vrtića. Ovih dana završavaju se radovi na spajanju Ulice kralja Tomislava i Splitske te parkirališta. Kapacitet novo izgrađenog vrtića je do 150 korisnika. Opremljen je po najnovijim europskim standardima.

Vrijednost radova je više od 4 milijuna konvertibilnih maraka, a sredstva je osigurala općina Prozor-Rama iz svog proračuna. Uređenjem oko vrtića Prozor dobiva novo parkiralište s 30 mjesta za osobna vozila i 4 za autobuse. Također je postavljena svjetlosna signalizacija na spajanju Ulice kralja  Tomislava i Splitske te će biti omogućeno polaganje vozačkog ispita u Prozoru.

Oglas

Dok su mališani dobili priliku kratko istražiti svoj novi dom, kuharice su za njih pripremile mnoštvo slastica, među kojima su se našli razni kolači i fritule. Pčelice, Bubamare i Ribice prve su skupine u novoj zgradi vrtića “Ciciban” koje će od danas boraviti u novim prostorijama do službenog otvorenja nove zgrade.

Nastavi čitati

BiH

Federalna ministrica Katić obišla javna poduzeća na Mostarskom sajmu

Objavljeno

Piše

Federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić u srijedu je zajedno sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednikom HNS-a BiH Draganom Čovićem i suradnicima, obišla javna poduzeća iz resora prometa i komunikacija koji sudjeluju na jubilarnom 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru.

Ministrica je tako posjetila HT Eronet, gdje je održala zajednički sastanak s njihovim predstavnicima, predsjednikom Uprave dr. sc. Goranom Kraljevićem, izvršnim direktorom za tehniku i informacijske tehnologije Draženkom Pažinom, izvršnom direktoricom za financije Gordanom Bilić i izvršnom direktoricom za marketing i prodaju Sanjom Primorac – Brkić i predsjednicom Ericssona Nikole Tesle Gordanom Kovačević.

Kako je navedeno, bila je ovo prilika za osvrt na jučerašnje potpisivanje Sporazuma o poslovno-tehničkoj suradnji za razvoj rješenja temeljenih na platformi za nadzor okolišnih parametara s ciljem podrške pametnim gradovima, kao i razvoju buduće suradnje dvaju poduzeća.

Na izložbenom prostoru HT Eroneta je danas upriličena i promocija nastavka kampanje “Glavu gore! STOP korištenju mobitela u prometu” koja se održava u suradnji Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, HT Eroneta, BH Telecoma i JP Autocesta FBiH.

Oglas

Predstavljajući spomenutu kampanju, ministrica Katić je kazala kako su odjeci kampanje već sada odlični, a za iduću godinu planirano je i njezino proširenje.

Uslijedio je posjet Hrvatskoj pošti Mostar, gdje su ministricu i izaslanstvo ugostili Mate Rupčić, predsjednik Uprave, Ljubo Vujica, član Uprave za poštansku tehnologiju, Ivan Sušac, član Uprave za razvoj sustava i marketing i Silvija Ramljak, član Uprave za potporne funkcije. Izaslanstvu su prezentirane inovacije u dostavljanju pošiljaka Brze pošte 1323 na Postbox uređajima kao i Viber poslovni kanal i korištenje Viber bota Brze pošte 1323.

Izaslanstvo je zatim posjetilo štand JP Autoceste FBiH, koji zajedno sa svojim partnerskim tvrtkama, na projektu izgradnje Koridora Vc sudjeluju na ovoj sajamskoj manifestaciji, predstavljajući završene i aktualne projekte. Ministrica Katić je ovom prigodom razgovarala s Denisom Lasićem, v.d. direktorom i Mirkom Rogićem – v.d. izvršnim direktorom za upravljanje i održavanje.

Ove godine na sajmu se nalazi i izložbeni prostor BH Pošte, stoga je tom prigodom iskorištena posjeta za održavanje susreta s Adisom Šehićem, v.d. generalnim direktorom.

Oglas

Uslijedio je posjet štandu JP Ceste Mostar, gdje su ministricu i izaslanstvo dočekali Branko Bago, direktor, Zdenko Propadalo, izvršni direktor za održavanje, Maja Pehar, izvršna direktorica za računovodstvo i financije i Josip Marijanović, izvršni direktor za pravne, opće i kadrovske poslove.

Također, posjećena je i JP Elektroprivreda HZ HB, gdje se održao susret ministrice Katić i izaslanstva s Upravom društva, predvođenom Dragom Bagom, generalnim direktorom.

Ministrica Katić je izrazila podršku svim javnim poduzećima koji izlažu na ovogodišnjem Mostarskom sajmu kao i prezentiranim projektima, priopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Majka prijavila otmicu: Detalji pokušaja krijumčarenja djevojčice

Objavljeno

Piše

Djevojčica koja je prebačena s graničnog prijelaza u Brodu u sigurnu kuću zbog sumnje da je žrtva krijumčarenja, porijeklom je iz Afganistana i bila je u pratnji oca, a njena majka je u Njemačkoj prijavila njenu otmicu, saznaje “Glas Srpske“.

– S obzirom na to da je za njom bila raspisana potraga, čim su se pojavili na granici reagirala je policija te je djevojčica prebačena u sigurnu kuću. Otac je odmah predan u nadležnost Službe za poslove sa  strancima on je smješten pod nadzor  u Imigracijski centar u Istočnom Sarajevu – rekao je izvor blizak istrazi, a piše Glas Srpske.

Tužitelj iz Odjela za borbu protiv trgovine ljudima Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koordinirao je aktivnosti u suradnji sa Službom za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine i Graničnom policijom Bosne i Hercegovine, koji su tijekom inspekcije robe i putnika redovne autobusne linije na graničnom prijelazu Brod, detaljnom analizom, otkrili i identificirali žrtvu međunarodne trgovine ljudima.

Identificirana žrtva je petogodišnja djevojčica koju je pratio strani državljanin, koji je po nalogu postupajućeg tužitelja zadržan u Službi za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine. Žrtva je primjereno zbrinuta i smještena u skladu s pravosudnim smjernicama za zaštitu žrtava trgovine ljudima te smještena u sigurnu kuću.

Oglas

Žrtvi je dodijeljen posebni skrbnik za nepratenu stranu djecu i žrtve trgovine djecom.

Navedena djevojčica nalazi se u bazi traženih osoba od strane međunarodnih institucija, a postupajući tužitelj je u stalnoj komunikaciji s nadležnim pravosudnim i policijskim tijelima u Wiesbadenu, Njemačka, s naporima da se olakša povratak djeteta majci.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine izražava zahvalnost za učinkovitu i profesionalnu suradnju inspektora Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine i sigurne kuće koja je pružila podršku u ovim aktivnostima, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

STRAVIČNA NESREĆA NA M4, POGINULA JEDNA OSOBA

Objavljeno

Piše

Jutros je na magistralnom putu M-4 Tuzla – Doboj, u mjestu Miričina kod Gračanice došlo do stravične saobraćajne nezgode.

U nesreći je jedna osoba podlegla usljed zadobijenih povreda.

Glasnogovornica Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Adnana Sprečić je kazala da se saobraćajna nesreća dogodila jutros oko 7:45 sati.

“U saobraćajnoj nesreći su učestvovala dva putnička i jedno teretno vozilo, a tom prilikom je uslijed zadobivenih povreda jedno lice poginulo.

Oglas

Poginuo je vozač koji je upravljao vozilom opel corsa A. J. (75) iz Brijesnice, Doboj Istok, dok je saputnica iz vozila S.J. također povrijeđena i upućena u Univerzitetski klinički centar Tuzla radi ukazivanja medicinske pomoći.

Vozač se teretnim vozilom koje je učestvovalo u nesreći udaljio s mjesta događaja, ali je brzom intervencijom policije sustignut i zaustavljen.

Zbog obezbijeđenja mjesta događaja, saobraćaj je na navedenoj lokaciji u potpunosti obustavljen”, precizirala je Sprečić.

O događaju je obaviješten dežurni tužilac, te se poduzimaju dalje mjere i radnje po njegovom nalogu.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće

Objavljeno

Piše

Nakon „ljeta“ u aprilu u BiH stiže drastična promjena vremena. Uz susnježicu i kišu u nižim, a snijeg u višim predjelima države, temperature će s oko 30 stepeni pasti i do nule.

Sav trud

Zbog ovakvog razvoja vremenskih prilika najzabrinutiji su voćari, jer sav trud u sezoni koja obećava da bude rodna mogao bi propasti zbog proljetnog mraza.

Prema trodnevnoj prognozi FHMZ-a, najniže jutarnje temperature u četvrtak bi mogle pasti na nula stepeni, a u petak i subotu na kobna – 2 stepena.

Voćari od Prijedora do Gradačca nadaju se da će minusi zaobići nadmorske visine na kojima se nalaze njihovi voćnjaci.

Oglas

 

– Snijeg neće izazvati toliku štetu koju bi mogao izazvati mraz u ovom periodu. Teško je reći unaprijed. Prošle godine smo imali stopostotnu štetu na većini voćnih vrsta, a ove godine voće je u dosta dobroj kondiciji, jako cvjetanje je bilo, tako da očekujemo dosta rodnu godinu, ali tek kad prođe ovo pogoršanje vremena, možemo znati na čemu smo – kaže za “Avaz” Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara Prijedor.

Ovo udruženje okuplja 60 članova sa zasadima na oko 120 hektara na kojima dominiraju šljiva, jabuka i kruška, manjim dijelom i jagoda.

– U Prijedoru je jak vjetar, pojedine kolege mi javljaju da ima i leda, ali, ako bi bilo mraza, to bi bilo sigurno “obrano voće” – kaže Marjanović.

Oglas

Neće biti dobro

Pet članova Poljoprivredne zadruge „Late“ iz Gradačca posjeduje oko 12 hektara voćnjaka, uglavnom šljive.

– Tokom cvjetanja behara imali smo malo leda, ali bez većih posljedica. Ako bude mraza, neće biti dobro. Plod je već formiran, voće je ponijelo dobro ako ostane. U Evropi se u ovakvim situacijama voće štiti stalnim ovlaživanjem zraka uz pomoć raspršivača vode, ali ti sistemi su za naše uvjete skupi – kaže Ibrahim Latifović iz PZ “Late”.

Nastavi čitati

BiH

Tragedija u BIH: Muškarac ubio susjeda!

Objavljeno

Piše

Tragična scena zavila je Bosansku Krupu, kada je muškarac pronađen mrtav u Ulici Prvomajska s višestrukim ubodnim ranama i sumnja se da su rane nanesene nožem. “Žrtva je identificirana kao S.S. (67), kao i osumnjičeni za ovaj zločin, E.A., koji je također pronađen u blizini mjesta tragedije. E.A. potiče iz Celja, ali živi u Bosanskoj Krupi”, piše cazin.net.

Neslužbeno ovaj mediji saznaje da su žrtva i osumnjičeni bili susjedi i da su tijekom dana konzumirali alkohol..

Nakon što je Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona obaviješteno o ovom događaju, sektor krim-policije izvršio je detaljan uviđaj na mjestu zločina. Tijelo žrtve prevezeno je na odjel patologije KB “Dr. Irfan Ljubijankić” gdje će biti izvršena obdukcija kako bi se utvrdio točan uzrok smrti, dok policija nastavlja svoju istragu.

Nastavi čitati

BiH

BIHAMK: U višim predijelima snijeg na kolovozu

Objavljeno

Piše

Zbog sniježnih padavina koje su tokom noći i jutra zahvatile pojedine dijelove naše zemlje, na dionicama u višim predjelima ima snijega na kolovozu, a izdvajamo puteve: Glamoč-Mlinište, Bugojno-Kupres-Šuica i Turbe-Banja Luka. Na putu Bugojno-Kupres trenutno ne mogu saobraćati teretna vozila. U nižim predjelima kolovoz je mokar i mjestimično zasniježen, navode iz BIHAMK-a.

Za danas je najavljen početak radova na zamjeni rasvjete u tunelu Ormanica, na magistralnom putu Pelagićevo-Srebrenik, zbog čega će se svakog radnog dana od 8 do 15 sati saobraćati naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na magistralnim putevima Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most) i Stolac-Neum (na ulazu u Neum) zbog radova, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznice.

Radovi se izvode i na magistralnim putevima: Kladanj-Vlasenica (Gojsalići), Srbljani-Bosanska Krupa, Tarčin-Konjic (na dvije lokacije), Jelah-Doboj (Kraševo), Travnik-Donji Vakuf (Komar), Jablanica-Potoci (Donja Jablanica), Dobro Polje-Miljevina, Čevljanovići-Nišići i Bijeljina-Rača, kao i na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku, te na magistralnom putu M-5 na tranzitu u Sarajevu (Bistrik-Vraca). Na mjestima izvođenja radova postavljena je privremena saobraćajna signalizacija čije poštivanje je obavezno.

Oglas

 

Zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača obustavljen je saobraćaj za vozila preko 30 tona, dok ostala vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz ograničenje brzine na 30 km/h.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara na Podravkinoj večeri u Mostaru

Objavljeno

Piše

U sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru održana je tradicionalna Podravkina večera, koju su organizirali Podravka i Koprivničko-križevačka županija. Svečana večer, koja se održava svake godine na otvaranju sajma, okupila je gotovo dvjesto uzvanika iz gospodarskog i političkog života.

Predsjednica Federacije BiH, Lidija Bradara, istaknula je značaj dugogodišnje suradnje: “Čestitam na predivnoj večeri koja već više od dva desetljeća predstavlja mjesto susreta i suradnje. Ova tradicija je prilika za jačanje veza između naših gospodarstava i izlazak na treća tržišta. Zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske i premijeru Andreju Plenkoviću na snažnoj podršci.”

Bradara je također pohvalila organizatore sajma, naglašavajući njihov doprinos regionalnom povezivanju: “Čestitam Mostarskom sajmu na čelu s direktoricom Dalfinom Bošnjak na 25. jubileju. Vi ste primjer kako suradnja gospodarstva i politike može unaprijediti život naše zajednice.”

Na večeri su govorili župan Koprivničko-križevačke županije, Darko Koren, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore, Dragan Kovačević, kao i predsjednica Uprave Podravke d.d., Martina Dalić.

Oglas

 

 

 

 

Oglas

 

Nastavi čitati

BiH

U selu Trusina kod Konjica obilježena 31. godišnjica zločina nad Hrvatima

Objavljeno

Piše

U selu Trusina kod Konjica danas je obilježena 31. obljetnica zločina nad Hrvatima tog kraja kojeg su počinili pripadnici Armije RBiH.

Polaganjem vijenaca i molitvom ispred spomen-obilježja te sv. misom zadušnicom u crkvi sv. Ante u Žitačama koju je predvodio don Marin Marić uz koncelebraciju svoje subraće iz Neretvice, obilježeno je jedno od najvećih stradanja Hrvata općine Konjic, kada su pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine u ranim jutarnjim satima 16. travnja 1993. godine počinili zločin nad 18 civila i 4 zarobljena pripadnika HVO-a.

– Mi smo se danas okupili ne kako bismo poslali poruku mržnje nego poruku zajedništva, poruku suradnje, ali isto tako, tvrdeći da je ovim prostorom lila hrvatska i katolička krv i da je ovo i hrvatska zemlja, uz ostale nacije i religije koje su prisutne u BiH – kazao je don Marin.

Rekao je i kako bi poruka iz Trusine bila: “Istina i pravda temelj su budućnosti BiH”.

Oglas

Sud Bosne i Hercegovine je za zločine u ovom selu osudio pet osoba na ukupno 55 i pol godina zatvora, a počinitelji su bili pripadnici vojne jedinice “Zulfikar” Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine u selu Trusina ne živi više nitko od Hrvata./Fena

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Društvoprije 1 sat

Travnik: Bogat program na Danima otvorenih vrata Sveučilišta “Vitez”

Od 16. do 26. travnja 2024. godine u tijeku su Dani otvorenih vrata Sveučilišta “Vitez” u Travniku. Svaki dan od 11...

Društvoprije 1 sat

Crveni križ općine Travnik: Održano natjecanje iz programa pružanja prve pomoći za osnovne i srednje škole

U organizaciji Crvenog križa općine Travnik danas je u prostorijama OŠ “Travnik” održano natjecanje iz programa pružanja prve pomoći za osnovne...

Društvoprije 1 sat

Nastavlja se “Travnik Talks” uz glazbenika i skladatelja Nikšu Bratoša

U srijedu, 24. travnja 2024. godine u 17:30 Travnik će biti domaćin trećem izdanju “Travnik Talks” – serije inspirativnih razgovora s...

Društvoprije 2 sata

XI. izborna jedinica: HDZ-u tri mandata, Radoje za sad najbolji!

Državno izborno povjerenstvo u 21:45 objavilo je rezultate za XI. Izbornu jedinicu, a za sada HDZ osvaja sva tri mandata....

Sportprije 2 sata

Zrinjski i Borac u finalu Kupa BiH

Nogometaši Zrinjskog plasirali su se u finale Kupa BiH nakon što su uzvratnom susretu polufinala na svom terenu svladali Slogu...

Promoprije 2 sata

Pridruži se Viber platformi Brza Pošta 1323

Brza Pošta 1323 sada pruža još bolje iskustvo svojim korisnicima putem Viber platforme! Od sada, naša usluga je dostupna i...

Društvoprije 2 sata

HDZ pomeo konkurenciju,oporba u šoku!

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u 21 sat objavio je prve rezultate današnjih parlamentarnih izbora.Prema njima, HDZ je pomeo konkurenciju.Nakon 25...

BiHprije 6 sati

Dok druge općine zatvaraju škole i vrtiće načelnik općine Prozor/Rama uredio potpuno novu zgradu za vrtić

Mališani iz vrtića “Ciciban” jučer su s odgojiteljicama (tetama) i ostalim osobljem proveli posljednji dan u staroj zgradi vrtića. Posljednji...

Oglas
Oglas
LM