- oglas -

Tuzlaci šire svoju akciju: da sva oboljela djeca u BIH budu liječena iz budžeta

Pročitajte i ovo

FOTO: Središnja Bosna jedina u svijetu ima vodopad koji se nalazi u centru grada

Da li ste znali da u jednom gradu u Bosni i Hercegovini, i to u samom njegovom centru, postoji...

VIDEO: Prekrasna zimska idila na Vlašiću

Ekipa sa kanala 6 ove zime napravila je sjajni video vikenda na Vlašiću. Jednostavno treba pogledati.https://www.youtube.com/watch?v=z7RiFqfvuYAIZVOR: Kanal 6 HD...

VITEZ: Poziv na edukaciju o zimskoj rezidbi voća

Obavještavaju se svi zainteresirani, fizička i pravna lica s područja općine Vitez, a i šire  da  će u utorak 03....
Grupa Tuzlaka u siječnju ove godine pokrenula je akciju u cilju promjene načina financiranja liječenja teško oboljele djece izvan BiH. S obzirom da su u određenoj mjeri uspjeli u nakani, sada planiraju akciju proširiti i na ostale sredine u našoj zemlji kako bi se najmlađi pacijeti liječili od novca iz kantonalnih, federalnih i državnih budžeta.
Sve veći broj apela za pomoć možemo vijesti na području naše zemlje na koje ne možemo ostati ravnodušni. Emocije posebno naviru u trenutku objave da se novac prikuplja za liječenje najmlađih, a kako bi oni na jednostavniji način dobili novu priliku za život Tuzlaci su u siječnju ove godine pokrenuli akciju “Djecu treba liječiti iz budžeta, a političare plaćati SMS porukama, pa ko uplati – uplati”.

Nekoliko mjeseci kasnije Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona napravio je prvi korak te donio odluku kojom se pacijentima do 18 godina može odobriti financijska pomoć u iznosu do 50.000 KM za liječenje u inozemstvu.

Tuzlaci okupljeni u neformalnoj grupi za izmjenu modela finansiranja liječenja nisu u cijelosti zadovoljni, ali poručuju da je ovo dobar korak za dolazak do krajnjeg cilja.

Član ove grupe Hasib Hirkić za Klix.ba je kazao da se trenutno sprovode pripremne aktivnosti kako bi se ova akcija proširila i na ostale kantone u Federaciji Bosne i Hercegovine te Republici Srpskoj.

“Mi u Tuzli želimo da se u cijelosti promijeni model financiranja liječenja oboljele djece izvan BiH, a ne da ostane samo na ovom načinu sufinanciranja. Trenutno se sprovode aktivnosti kako bismo i u ostalim gradovima u našoj zemlji pokrenuli ovakvu akciju”, rekao je Hirkić za Klix.ba i naglasio da je plan da peticije potpiše što veći broj građana.

Hirkić nam je kazao i da ova inicijativa u svom začetku nije naišla na cjelokupno odobravanje javnosti, s obzirom na to da su pojedini članovi neformalne grupe dobijali i prijetnje.

Da bi zahtjevi iz ove akcije u cijelosti bili sprovedeni u djelo na državnom nivou će biti potrebno u zakonskim okvirima u našoj zemlji napraviti izmjene u dijelu sufinansiranja, a koje će u potpunosti biti preinačeno u financiranje liječenja teško oboljele djece.

Klix.ba

Najnovije vijesti

FOTO: Središnja Bosna jedina u svijetu ima vodopad koji se nalazi u centru grada

Da li ste znali da u jednom gradu u Bosni i Hercegovini, i to u samom njegovom centru, postoji...

VIDEO: Prekrasna zimska idila na Vlašiću

Ekipa sa kanala 6 ove zime napravila je sjajni video vikenda na Vlašiću. Jednostavno treba pogledati.https://www.youtube.com/watch?v=z7RiFqfvuYAIZVOR: Kanal 6 HD televizija

VITEZ: Poziv na edukaciju o zimskoj rezidbi voća

Obavještavaju se svi zainteresirani, fizička i pravna lica s područja općine Vitez, a i šire  da  će u utorak 03. 03. 2020  godine u 10:00...

Korizma i Lašvanska dolina

Viteški župnik, duhovnik fra Velimir Bavrka na svom je Facebook profilu objavio statut pod nazivom Korizma i Lašvanska dolina.Pričitajte ovaj zanimljiv tekst uoči početka...

HOTEL U AUSTRIJI U KARANTENI: Recepcionarka zaražena koronavirusom

Austrijske vlasti su u utorak stavile u karantenu hotel u austrijskom turističkom središtu Innsbrucku, glavnom gradu pokrajine Tirola, u središtu Alpa, gdje je radila...

Povezane vijesti