Tuzla: nakon potresa poginula četiri rudara

26

12.45 – Četiri poginula u obrušavanju zemlje, stradali skupljajući ugljen

-- Oglas ---

Četiri osobe smrtno su stradale u okolici Tuzle kada su se uslijed manjeg potresa u noći između subote i nedjelje na njih obrušile naslage zemlje i rudničkog otpada na površinskom kopu ugljena, prenijeli su lokalni mediji pozivajući se su spasilačke službe i policiju u tom gradu.

Prema dostupnim informacijama riječ o siromašnim osobama koje ilegalno prikupljanju ostatke ranije iskopanog ugljena na području rudnika “Dubrava” no to je gotovo redovita praksa na svim površinskim ugljenokopima u BiH.

Ti siromasi, često bivši rudari ili članovi njihovih obitelji, tako prikupljeni ugljen potom preprodaju i od toga žive.

“Na njih se obrušilo četiri do pet tisuća kubika zemlje”, kazao je Nuraga Duranović glavni rudarski inspektor Federacije BiH kako ga na mrežnim stranicama citira “Dnevni avaz”.

U skupini koja je prikupljala ugljen bilo je pet osoba a jedan koji je preživio svjedočio je kako su naslage zemlje zatrpale njegove kolege i dva traktora s kojima su tamo došli.

Spasilačke ekipe cijelu su noć i nedjelju prije podne iskapali nakupine zemlje kao bi došlo do tijela poginulih.

9.28 – Tri rudara su poginula u tuzlanskom rudniku Dubrave nakon potresa koji je pogodio Tuzlanski kanton sinoć u 22.21 sat. Potres je bio jačine 3,6 stupnjeva po Richteru, objavio je Seizmološki zavod u Banjoj Luci.

Kako javlja Avaz.ba poginuli su Adel Šehić (27), Alem Dedić i Arif Alibašić (28), a jedna je osoba preživjela. Oni su nelegalno kopali ugljen kada ih je zatrpala zemlja. 

Iako su na mjesto nesreće došli policija, rudarska inspekcija i ostale službe, zbog slabe vidljivosti i otežanog pristupa nisu mogli izvući njihova tijela. Stoga je jutros na mjesto događaja upućena mehanizacija za otkopavanje zemlje kako bi došli do njihovih tijela.

Inače, epicentar je bio nedaleko Kalesije. Stanovnici su osjetili snažno podrhtavanje tla, javlja Klix.ba. 

Potres ovog intenziteta mogao je izazvati štetu na objektima, koja dosad nije prijavljena.