TUGA: Umjesto u sretniji i bolji život, otac i kći otišli zajedno u smrt

2038

Otac i kći leže u beživotnom zagrljaju, okruženi blatnom, mutnom vodom, šipražjem i smećem, nasukani na meksičkoj obali rijeke Rio Grande nedaleko od granice sa Sjedinjenim Američkim Državama. Leže, smireni zauvijek, potrbuške, skrivenih, u vodu zaronjenih lica, oboje uvučeni u istu rastegnutu crnu majicu.
Djevojčica rukom grli svog oca, posljednji zagrljaj na opasnom putovanju koje je za njih, nažalost, završilo. Skončali su nakon što su dva mjeseca čekali u kampu za migrante u Matamorosu, nadajući se sastanku oko azila. Vrućine su bile nesnosne, obitelj iz El Salvadora postala je potpuno očajna.
Odlučili su riskirati. Oscar Alberto Martínez prešao je rijeku s kćeri Valerijom, a zatim se krenuo vraćati kako bi preko rijeke odveo i suprugu. Njegova 23-mjesečna kći skočila je za njim, on ju je uspio uhvatiti, no pomela ih je jaka struja. Tania je s obale gledala kako voda odnosi njezina supruga i dijete.
Opisana fotografija i tragična obiteljska priča, koju su prenijele meksičke novine La Jornada, sablaznila je američku, ali i svjetsku javnost. Nažalost, sablazan će, može se pretpostaviti, i u ovom slučaju trajati kratko, baš kao i oko fotografije trogodišnjeg sirijskog dječaka Ajlana Kurdija čije je tijelo snimljeno 2015. godine nasukano na turskoj obali.
Mnogi su se sada, gledajući fotografiju Oscara i njegove kćerkice, prisjetili i tog nesretnog mališana, dosad već potpuno izblijedjelog simbola svjetske migrantske i izbjegličke krize. Oni najranjiviji – djeca – često su protagonisti zloglasnog albuma koji popunjavamo.