Travnik: Upozorenje građanima zbog obilnih sniježnih padalina

28

Služba za civilnu zaštitu općine Travnik obavjestila je građane područja općine Travnik da se prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda Sarajevo očekuju veće količine padalina i podsjeća građane o postupanju u ovakvim situacijama:

-- Oglas ---

– kao vlasnici ili korisnici stambenog ili poslovnog objekta redovno i pravovremeno održavate čistim od snijega i poledice pločnike ispred i prilazne puteve do svog objekta;
– ako se led ne može očistiti s pločnika potrebno ga je posuti sa dosta soli ili drugim raspoloživim tvarima koja pospješuju otapanje leda.

Preporučuje se građanima da:
– koriste obuću s gumenim, hrapavim đonom kako bi smanjili opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu;
– da hodajući uz zgrade ili ispod drveća, budu oprezni, jer s njih iznenada može pasti snijeg ili led. Također, iz navedenih razloga ne parkirajte vozilo na tim mjestima. Očistite snijeg i led sa svog vozila prije uključivanja u saobraćaj, uz obavezno korištenje zimske opreme na vozilu.
– Preventivno, protresite snijeg sa voćnjaka, ukrasnog drveća i grmlja, izoliranih telefonskih ili električnih kablova i sl., kako biste spriječili njihovo oštećenje i lom.

Ne otresajte i ne čistite neizolirane električne vodove – smrtna opasnost.
– Ukoliko, snijeg ili led koji prijeti pasti s krova vašeg stambenog ili poslovnog objekta dužni ste ukloniti sami ili angažiranjem stručnih službi. Zavisno od nosivosti krovne konstrukcije vašeg stambenog ili poslovnog objekta i od debljine, odnosno težine sniježnog pokrivača, procjenite da li je snijeg potrebno ukloniti s krova, te po potrebi to i učinite kako se krov ne bi urušio.
Čišćenje snijega s krova je opasan posao te je bolje da za to angažirate stručnu službu!

Ukoliko ste zbog obilnih snježnih padavina i neočišćenih puteva ostali izolirani a u hitnoj ste situaciji (slučaj potrebe doktorske ili veterinarske pomoći, bolničkog liječenja, snabdijevanja neophodnim namirnicama ili energentima i slično) nazovite broj 030/518-135 ili 112 s kojeg će se dobijati potrebne informacije i upute za pružanje potrebne pomoći.