Connect with us

Politika

TRAVNIK: Sazvana 42. sjednica Vlade Kantona Središnja Bosna

Published

on

42. sjednica Vlade Kantona Središnja Bosna bit će održana u četvrtak, 25. travnja 2024. godine, s početkom u 9 sati, u prostorijama Vlade Kantona Središnja Bosna u Travniku.

Na sjednici je predložen sljedeći

DNEVNI RED

1. Zapisnik s 41. sjednice Vlade Kantona Središnja Bosna- tajnik Vlade
2. Pravilnika o unutarnjoj organizaciji Kantonalne uprave za branitelje (suglasnost) – Kantonalna uprava za branitelje
3. Pravilnik o stavljanju van snage Pravilnika o postupku direktnog sporazuma (suglasnost) – Ured za javne nabavke
4. Prijedlog odluke o izdvajanju sredstava za nabavku opreme – Ministarstvo pravosuđa i uprave
5. Prijedlog odluke o izdvajanju sredstava za nabavku laptopa – Ministarstvo pravosuđa i uprave
6. Prijedlog odluke o izvršenju neplaniranih sredstava u Proračuna Kantona Središnja Bosna za 2024. godinu – Ministarstvo financija
7. Prijedlog odluke o izdvajanju sredstava za nabavku računarske opreme – Ministarstvo financija
8. Prijedlog odluke o utrošku sredstava za stručno usavršavanje instruktora vožnje, licenciranih predavača i ispitivača – Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta
9. Prijedlog odluke o izdvajanju i raspodjeli sredstava za udruženja brantelja – Kantonalna uprava za branitelje
10. Prijedlog odluke o izdvajanju i raspodjeli sredstava za manifestacije, obilježavanje značajnih datuma i sportske aktivnosti – Kantonalna uprava za branitelje
11. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti srednjim školama za raspisivanje natječaja za popunu radnih mjesta za školsku 2023/24. godinu – Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta
12. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti srednjim školama za zaključivanje ugovora o djelu za obavljanje poslova upražnjenih radnih mjesta za školsku 2023/24. godinu – Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta
13. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za nabavku usluga sistematskog zdravstvenog pregleda djelatnika Općinskog suda u Kiseljaku – Ministarstvo pravosuđa i uprave
14. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za nabavku usluga fiksne telefonije za potrebe Kantonalnog suda u Novom Travniku – Ministarstvo pravosuđa i uprave
15. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za plaćanje računa za medicinsko vještačenje tjelesnog oštećenja – Kantonalna uprava za branitelje
16. Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti za nabavku usluga tehničkog uvezivanja softvera za javne nabave i trezorskog sistema – Ured za javne nabavke
17. Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti za rashodovanje i prodaju motornog vozila – Ministarstvo zdravstva i socijalne politike
18. Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti za nabavku pokretnih polica – Kantonalni arhiv
19. Suglasnost za prijem osoba za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa i sudskog pripravnika u Općinskom sudu u Bugojnu – Ministarstvo pravosuđa i uprave
20. Izvješće o rezultatima provedenih postupaka javnih nabavki za razdoblje 1. 1. – 31. 3. 2024. godine – Ured za javne nabavke
21. Izvješće o korištenju sredstava Tekuće proračuna Kantona Središnja Bosna za prvo tromjesečje 2024. godine – Ministarstvo financija
22. Razrješenja i imenovanja
a) Prijedlog rješenja o imenovanju Komisije za Program javnih investicija Kantona Središnja Bosna – Ministarstvo financija

Advertisement

Advertisement

Društvo

Hoće li se uskladiti osnovica plaće u ŽSB?

Published

on

By

Vlada ŽSB na posljednjoj sjednici usvojila je Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2025 -2027. godine.

Riječ je o ključnom dokumentu u postupku planiranja proračuna.

O tomu ali i nekim drugim temama koje se tiču financija u ŽSB za Dnevnik TV HB govori resorna ministrica Mirjana Plavčić.

Advertisement

Continue Reading

BiH

GRLIĆ RADMAN: “Neprihvatljivo je Hrvatsku stavljati u istu ravan sa Srbijom! HV i HVO su spriječili genocid u Bihaću!”

Published

on

By

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman izjavio je kako je neprihvatljivo i neutemeljeno Hrvatsku stavljati u istu poziciju sa Srbijom kao agresore u BiH što se sugerira knjigom koju je predstavilo udruženje koje okuplja obitelji žrtava genocida iz Srebrenice.

– Sama činjenica da predstavljanje knjige koincidira s donošenjem Rezolucije u UN-u i da ima sugestivna pitanja gdje su spomenute Hrvatska i Srbija, to nama u Hrvatskoj nije prihvatljivo, rekao je Grlić Radman odgovarajući na novinarski upit u Stocu gdje je sudjelovao na obilježavanju 79. godišnjice stradanja Hrvata u Drugom svjetskom ratu i poraću.

U Sarajevu je u subotu, samo dva dana nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, predstavljena knjiga “Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini Agresori za veliku Srbiju i veliku Hrvatsku” čiji je izdavač bošnjačko Udruženje žrtava genocida.

Tom knjigom su obuhvaćeni zaključci Haaškog tribunala iz devet presuda koje navode da su Srbija i Hrvatska sudjelovale u međunarodnom oružanom sukobu u BiH.

Advertisement

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova rekao je kako će se Hrvatskoj morati objasniti taj narativ kojim se “iskrivljuju činjenice i povijesna istina.”

– Neobično je da se to događa upravo u trenutku usvajanja Rezolucije o srebreničkom genocidu, rekao je.

Opća skupština Ujedinjenih naroda u četvrtak je donijela rezoluciju kojom podsjeća na genocid nad Bošnjacima Srebrenice 1995., poziva na poštivanje žrtava i činjenica utvrđenih sudskim presudama te na uspostavu Međunarodnog dana sjećanja na taj zločin.

Za neobvezujuću rezoluciju su glasale 84 od 193 država članica UN-a, protiv je bilo 19 i suzdržano 68, uglavnom uz obrazloženje da nije bilo potrebnog konsenzusa.

Advertisement

Rezoluciju su predložile Njemačka i Ruanda, a sponzori su joj bili četrdesetak država, uključujući Hrvatsku koja je također glasala “za”.

HV i HVO su spriječili genocid u Bihaćkoj regiji

Grlić Radman je podsjetio da su nakon srebreničkog genocida sredinom 1995. hrvatske snage koje su činile Hrvatska vojska i Hrvatsko vijeće obrane spriječile da se ponovi genocid u Bihaćkoj regiji koja se našla pod snažnim napadima srpskih snaga.

Dodao je kako se “ne mogu nikako” uspoređivati uloga Hrvatske i Srbije u posljednjem ratu.

Advertisement

– Da nije bilo Hrvatske i Hrvata ne bi bilo cjelovite, neovisne i suverene BiH, istaknuo je.

Najavio je kako će se nova hrvatska vlada još snažnije zauzimati za popravljanje položaja Hrvata u BiH te ubrzavanje puta te zemlje prema EU.

– Mi ćemo u trećem mandatu još snažnije zagovarati potrebu da Hrvati ostvare svoja prava koja im pripadaju. Nitko nema pravo preglasavati Hrvate na izborima. Hrvati imaju pravo na svoje legitimne predstavnike, ne koje im netko drugi izabere, poručio je šef hrvatske diplomacije.

Centralna.ba

Advertisement

Continue Reading

BiH

Republici Srpskoj nedostaje novca: “Pitanje je dana kada će sistem pući kao balon”

Published

on

By

Vlada Republike Srpske ovih dana je suočena sa pitanjima o stanju u budžetu, dugovanjima i nedostatku novca. Premijer Radovan Višković uvjerava da će penzije i plate u javnom sektoru biti redovne. Istovremeno, postoje procjene da će deficit premašiti budžetom planiranih 200 miliona maraka.

Republika Srpska je, hvali se premijer Višković, za četiri mjeseca otplatila 317 miliona maraka duga, a zadužila se 155 miliona. Pred prvomajske praznike obradovala je penzionere sa prijevremenom isplatom aprilske penzije.

O stotinama miliona maraka dugova privredi, dobavljačima i izvođačima javnih radova, kako je glasilo poslaničko pitanje, kaže:

“Rupa” u budžetu”

-Dugovanja prema svim kategorijama, od privrednika do poljoprivrednika, na današnji dan su oko 72 miliona KM. Izvođači izmireni u potpunosti. Možda nisu zadnje fakture u zadnjih 15 dana, i nikome drugom se ništa ne duguje.

Advertisement

Odgovor pred parlamentom izazvao je sugestivna pitanja poslanika o konkretnim projektima.

-To znači da su izvođačima radova isplaćeni dugovi koji kasne i da radovi koji su obustavljeni mogu da budu nastavljeni? I izvođač koji pravi garažu na UKC-u, tvrdi Tanja Vukomanović, zastupnica PDP-a u NSRS.

Na potencijalnu „rupu“ u budžetu ukazuje informacija da je Vlada već prekoračila plan zaduženja na domaćem finansijskom tržištu, a bezuspješno traga za 850 miliona maraka na međunarodnom, javlja BHRT.

-Nema nikakvih priča o tome da idemo sa novom emisijom međunarodnih obveznica londonske ili bečke berze, nema povoljnih vijesti iz Mađarske ili Rusije da će taj novac doći. Što pokazuje, kada to podijelimo na 12 mjeseci, da već sada je budžet kratak za nekih 400 miliona KM, rekao je Siniša Vukelić, urednik portala Capital.

Advertisement

Povećanjem minimalne plate rastao je dio javnih prihoda i između ostalog popravio saldo javnih fondova, ali to je jedna strana medalje. Nedavna analiza Ministarstva finansija ukazuje na pad udjela Republike Srpske u krajnjoj potrošnji Bosne i Hercegovine. To bi moglo da umanji procenat raspodjele prihoda od PDV-a. Vladajući ipak ne pokazuju zabrinutost.

Negativni ekonomski trendovi

-Cijenimo da nema značajnijih izazova za ukupan okvir budžeta i izvršavanje obaveza. S tim da u nekoj dinamici je moguće da dođe do malih zastoja, ali ne na penzijama, platama, socijalnim davanjima i dugu prema inostranstvu, poručio je predsjednik entiteta Milorad Dodik.

-Pitanje je samo dana kada će prenapregnuti sistem da pukne kao jedan balon i kada ćemo svi osjetiti na svojoj koži posljedice godina koje su pojeli skakavci kriminala, zloupotreba, korupcije, poručuje Nebojša Vukanović, zastupnik u NSRS-u.

Nisu ohrabrujući ni najnoviji podaci o padu proizvodnje i zaposlenosti u industriji u prva četiri mjeseca.

Advertisement

Centralna.ba

Continue Reading

Društvo

“Trojka” na lokalne izbore u sedam općina SBK izlazi sa zajedničkim kandidatima za načelnike

Published

on

By

Danas je u Bugojnu održan  radni sastanak kantonalnih rukovodstava Naroda i pravde, Naše stranke i Socijaldemokratske partije Srednjobosanskog kantona, s ciljem zajedničke pripreme za predstojeće lokalne izbore u oktobru ove godine.

– Razgovaralo se o više oblika zajedničkog rada, a posebno na suradnji s ciljem sprječavanja izbornih manipulacija i krađa od strane vladajućih stranaka u našem Kantonu, po čemu smo do sada bili poznati u Bosni i Hercegovini. Zajednička snaga i sinergija ovih stranaka ima za cilj promijeniti i odnos građana prema cijelom izbornom procesu i sumnje u njegovu regularnost, a posebno zato što, po nama potpuno opravdane, izmjene Izbornog zakona koje se odnose na kontrolu glasača i brojanja glasova i koje će po prvi put biti primijenjene ove godine, na žalost, neće biti testirani ni u jednoj općini našeg Kantona.

Ono na šta smo svi zajedno posebno ponosni je što smo održali i poboljšali našu suradnju u svim općinama kantona u odnosu na 2022.godinu i ove godine idemo sa zajedničkim kandidatima za načelnika u Bugojnu, Donjem Vakufu, Gornjem Vakufu – Uskoplju, Travniku, Novom Travniku, Jajcu i Kiseljaku, dok u nekoliko općina kantona imamo i zajedničku listu za općinska vijeća.

Ovaj naš rad je prepoznat i od strane drugih opozicionih stranaka, tako da u svim općinama imamo već dogovorenu ili je u završnoj fazi dogovora i šira podrška zajedničkom kandidatu za načelnika, što nam daje vjeru da zajedno možemo promijeniti stanje u Srednjobosanskom kantonu, koji je, na žalost, i dalje na posljednjem mjestu po većini ekonomskih i socijalnih pokazatelja u Federaciji Bosne i Hercegovine.Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine , Narod i pravda i Naša stranka su već pokazali u velikom broju općina i gradova u kojima imaju svog načelnika ili gradonačelnika i većinu u općinskim i gradskim vijećima, kako se može drugačije i bolje raditi za svoje građane i nisu slučajno, baš te općine i gradovi, prvi na listi najrazvijenijih u Bosni i Hercegovini. Uz pomoć svih građana Srednjobosanskog kantona, koje pozivamo da se aktivno uključe u izborni proces i podrže nas svojim glasom, pokazaćemo kako i naše općine mogu bolje, a naši građani kvalitetnije i sretnije živjeti.

Advertisement

Zajedno smo snaga koja će nabolje promijeniti budućnost Srednjobosanskog kantona! – saopćeno je iz Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije BiH.

(Hronika.ba)

Advertisement

Continue Reading

BiH

Katić: Inicirat ćemo promjenu zakona jer se proces javnih nabavki zloupotrebljava i usporava cestogradnju

Published

on

By

Pored koridora Vc, koji je svakako najvažniji i prioritetni projekt cestovne infrastrukture u Bosni i Hercegovini, Vlada FBiH se jasno opredijelila za nastavak svih aktivnosti na projektima brzih cesta u Federaciji BiH. Logično je da je apsolutni prioritet dovršetak izgradnje koridora Vc, kazala je u intervjuu za Fenu ministrica prometa i komunikacija FBiH Andrijana Katić.

Kako naglašava, na sjevernom dijelu Koridoru Vc trenutno je u izgradnji više dionica oko 40 kilometra autoceste ukupne vrijednosti radova skoro milijardu eura, a plan je da se radovi na svim ovim dionicama okončaju u naredne dvije godine.

-Jedina dionica na sjeveru koja nije još u izgradnji je Ozimice-Poprikuše, duljine 12,8 km i ona je u završnoj fazi ugovaranja radova. Izgradnjom i ove dionice završit će se sjeverni dio koridora Vc, te će Sarajevo kao glavni grad praktično biti povezano na europsku mrežu autocesta, ističe Katić.

Na južnom dijelu koridora Vc, ostalo je znatno više posla za uraditi, jer je trenutno u izgradnji samo dionica Počitelj-Zvirovići, duljine 11 km. Vrijednost ugovora za radove je oko 85 milijuna, a predviđeni završetak izgradnje je u kolovozu ove godine.  Natječajne procedure za izbor izvođača radova su u tijeku za još četiri dionice na južnom dijelu koridora, a one ukupno iznose oko 41 kilometar autoceste i procjenjene su vrijednosti oko 1,25 milijardi maraka, od čega skoro polovica otpada na tunel Prenj.  Tu su još i tri dionice za koje se još uvijek radi na izradi projektne dokumentacije i za koje se tek očekuje procedura izbora izvođača radova.

Advertisement

-Dakle, urađeno je dosta posla, ali još više posla je pred nama. Pogotovo na južnom dijelu koridora Vc, zaključno s najduljim tunelom Prenj. Očekujemo da će na izgradnji ovog tunela biti angažirani najbolji i respektabilni izvođači radova i konzultanti, a kako bi se uspješno nosili s izazovima gradnje jednog ovakvog objekta.  Potreban je maksimalan angažman svih sudionika ovih projekata, od javne uprave, ministarstava i organa koji izdaju dozvole i suglasnosti, javnog poduzeća Autoceste d.o.o. Mostar, kao nositelja izgradnje koridora Vc, drugih javnih poduzeća uključenih u procese koji prethode gradnji, pa do općina i gradova, izvođača radova i svih sudionika u gradnji. Svi trebamo dati doprinos kako bi ubrzali izgradnju koridora Vc, poručuje ministrica.

U različitim fazama pripreme četiri brze ceste

Što se tiče brzih cesta, u različitim fazama pripreme su brze ceste: Bihać-Cazin-Velika Kladuša-granica RH, Mostar-Široki Brijeg-Grude-granica RH, Prača-Goražde i Lašva-Travnik-Jajce. Također, prioritetni cestovni projekti su i Jadransko-jonska autocesta u dijelu Federacije BiH i autocesta Orašje-Tuzla. Trenutno su u fazi izgradnje i brze ceste Prača-Goražde (Tunel Hranjen) i Lot 5, Lašva-Nević Polje na brzoj cesti Lašva-Travnik-Jajce.

Trenutno su u fazi izgradnje i brze ceste Prača-Goražde (Tunel Hranjen) i Lot 5, Lašva-Nević Polje na brzoj cesti Lašva-Travnik-Jajce. Na brzoj cesti Prača-Goražde duljina dionice je 18,4 km, a faza 1 predstavlja izgradnju brze ceste u poluprofilu u cijeloj duljini. Lot 1 faze 1 odnosi se na izgradnju tunela Hranjen, dužine 5,5 km.

Advertisement

-Kao što je javnosti poznato, početak izgradnje ovog tunel datira još iz 2018. godine. Dva prethodna ugovora za radove trebala biti završena zaključno s 30. 12. 2023. U prvom kvartalu ove godine potpisan je novi ugovor s izvođačem radova u iznosu od oko 120 milijuna maraka. Ova Vlada je osigurala oko 40 milijuna maraka za ovaj projekt u 2024. godini, gdje je u usporedbi s 2022. i 2023. povećan iznos izdvajanja iz proračuna za ovaj projekt. Nažalost, JP Autoceste FBiH nisu okončale proceduru izbora nadzora za nastavak radova na tunelu, a zbog žalbi u postupku javnih nabavki koje su dovele do poništenja postupka. Vlada FBiH i ovo ministarstvo će nastaviti financijski pratiti ovaj projekt, a od svih sudionika procesa očekujemo maksimalan angažman na otklanjanju prepreka nastavku radova i konačnom završetku ovog projekta, kaže Katić.

Ukupna duljina brze ceste, Lašva – Nević Polje je 24,5 km, a trenutno je u izgradnji LOT5 čija je duljina 4,8 km. Vrijednost ugovora za izgradnju je oko 64 milijuna maraka, a predviđeni rok završetka je kraj 2024. godine.

-Odlukom Vlade FBiH za implementatora LOT-a 4, prolaz kroz poslovnu zonu Vitez određeno je JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar, te očekujemo nastavak aktivnosti na izvlaštenju zemljišta i ugovaranju izgradnje ove važne dionice brze ceste, čime bi se u funkciju stavio i dotad izgrađeni LOT4. Prema informacijama kojima raspolažemo radovi na izgradnji LOT-a 5 su intenzivni i u skladu s očekivanjima, te zahvaljujemo svim sudionicima gradnje na angažmanu i naporima koje čine na ovom projektu, ističe resorna ministrica.

Na pitanje gdje su glavni problemi za ubrzanje izgradnje brzih cesta u FBiH ministrica Katić posebno ističe provođenje postupaka javnih nabavki za usluge i radove, koji je izuzetno dugotrajan po važećem zakonodavstvu BiH.

Advertisement

-Naime, institut žalbi na tendersku dokumentaciju, koji je neosporno pravo potencijalnih ponuđača, se u praksi zloupotrebljava, što dovodi do blokade postupaka javnih nabavki kako za usluge tako i za radove. U praksi se događa i zakon je omogućio da potencijalni ponuđači tj. žalitelji predaju žalbe bez dokaza o uplati naknade za žalbu. To dovodi do zaustavljanja postupaka nabavki, a žalitelji uopće nemaju namjeru plaćanja naknade, već samo interes obustave ili prolongiranja postupka javnih nabavki. Bit će potrebno mijenjati ovakvo zakonsko rješenje, a kako bi se otklonile ovakve nelogičnosti i posljedice s kojima se suočavamo. Ostali izazovi su uglavnom u donošenju i usuglašavanju prostorno planske dokumentacije, te postupcima izvlaštenja zemljišta, koje provode organi jedinica lokalne samouprave u uvjetima neusuglašenih katastarskih i zemljišno-knjižnih evidencija, te nedovoljnog broja voditelja ovih postupaka na terenu, kaže Katić.

Poseban izazov je i održivo financiranje svih pripremnih aktivnosti i izgradnje brzih cesta. Vlada FBiH, dodaje Katić, kroz svoje odluke o kapitalnim transferima javnim poduzećima kroz proračun daje podršku svim ovim projektima. Pored proračunskih sredstava potrebno je razmotriti načine financiranja ovih projekata i po uzoru na financiranje izgradnje koridora Vc. Izazov leži i u kapacitetima, kako javnih naručitelja, tako i izvođača radova. Evidentno je, upozorava ona, pomanjkanje radne snage u oblasti građevinarstva, te je jedna od posljedica da imamo samo mali broj tvrtki izvođača radova koji mogu odgovoriti na izazove izgradnje većih infrastrukturnih projekata.

Kada je u pitanju sustav željeznica u Federaciji, on je, ističe ministrica, složen i velik sustav infrastrukture i operacija koji je u zadnjih 30 godina prolazio kroz različite izazove. Različite krize, poput pandemije i migrantske krize, negativno su utjecale na razvoj putničkog prometa u Bosni i Hercegovini, uključujući i Željeznice Federacije BiH.

Pozitivni trendovi u sustavu željeznica

Advertisement

-Potrebno je ovdje ukazati i na neke pozitivne trendove. Željeznice FBiH iskazale su u 2023. godini najbolje financijske rezultate u posljednjih 30 godina. Ukupni prihodi kompanije u 2023. godini  iznosili su 145 milijuna KM, a ukupni rashodi 127 milijuna KM. Ostvarena neto-dobit iznosi 18 milijuna KM.  Svjesni smo u kakvom stanju se nalaze željeznice i u pogledu infrastrukture, financijskih prilika u društvu, stanju opreme i voznog parka, međutim navedeni rezultat ukazuje na to da je moguće očekivati pozitivne promjene u sustavu željeznica, poglavito ako imamo u vidu povratak u fokus željezničkog prometa u EU koja nam služi kao putokaz budućih kretanja, kaže Katić.

Kada se govori o investicijama u oblasti željeznica u 2023. godini, uloženo 9,9 mil. KM u elektroenergetska postrojenja, gornji i donji stroj željezničkih pruga, i nabavu mobilnih kapaciteta. Također, za 2024. godinu osigurano je od strane Vlade Federacije BiH dodatnih 13,7 milijuna za investicije, putem proračuna za 2023. i dio proračuna za 2024. godinu za ove investicije. Tu je realizacija projekata ugradnje šest željezničkih cestovnih putnih prelaza kako bi se povećala sigurnost u prometu, kako cestovnom  tako i željezničkom.Budući projekti su uvjetovani pripremom projektne dokumentaciji i osiguravanje financiranja projekata.

-Ono što se može kazati, da je u tijeku  izrada glavnog projekta za modernizaciju pruge od Sarajeva do Doboja. Urađena je i studija idejnog rješenja za pruge Doboj-Tuzla-Zvornik-Brčko-Banovići, sve su češće inicijative da se krene s izradom glavnog projekta kao druga faza priprema ove zahtjevne investicije oba entiteta. Procjenjuje se da bi projekt modernizacije željeznice od Sarajeva do Maglaja mogao koštati oko 500 mil. eura, jednako kao i  realizacija projekta Doboj-Tuzla-Zvornik. Oblast željeznica i modernizacije željezničke infrastrukture je zasigurno tema kojom ćemo se baviti u vremenu koje je  pred nama, navodi Katić.

Poboljšavamo konkurentnost svih aerodroma u FBiH

Advertisement

Vlada Federacije BiH i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija rebalansom proračuna u 2023. godini, ali i samim proračunom za 2024. godinu jasno su dali do znanja da podrška unaprjeđenju zračnog prometa ima značajno mjesto u programu rada ove Vlade, a kao mjera koja će proizvesti rezultate na šire gospodarske aktivnosti od samog povećanja broja avio operacija na aerodromima. Zračni promet ovdje predstavlja granu industrije koja je jedan od glavnih generatora razvoja gospodarstva svake zemlje. Ministrica ističe i diversificirano stanje vlasništva nad aerodromima u Federaciji BiH, jer je Federacija vlasnik Međunarodnog aerodroma Sarajevo, dok ostalim aerodromi imaju različite vlasničke strukture. Međutim djelatnost kojom se ova poduzeća bave ima jednak utjecaj na gospodarstvo FBiH te je to razlog podrške svim poduzećima.

-Podrška Vlade Federacije BiH unaprjeđenju avio prometa će poboljšati konkurentnost svih aerodroma u FBiH, a po ugledu na dobru komparativnu praksu drugih zemalja kao što su Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Sjeverna Makedonija. Stimulativnim mjerama se pokrivanju inicijalni troškovi otvaranja i operiranja određenih linija, do postizanja očekivane razine prometa, a poseban naglasak i pozornost ukazuje se perspektivnim i novim tržištima, odnosno destinacijama za koje objektivno postoje projekcije o pozitivnim učincima na gospodarstvo jedne zemlje, kaže ministrica Katić.

Značaj telekom operatera 

Odgovarajući na pitanje o mogućoj privatizaciji telekom operatera u Federaciji BiH, ona kaže da je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija aktivno uključeno u izradu zakonskih propisa, s naglaskom na usuglašavanje s europskim propisima i regulativama u oblasti telekomunikacija.

Advertisement

-Što se tiče konkretno privatizacije, Vlada Federacije BiH kontinuirano prati dešavanja da tržištu telekomunikacija u regiji te će u skladu s potrebama i jedinstvenom odlukom usuglašenom na razini Vlade FBiH odlučiti o daljnjim koracima u pravcu samog procesa privatizacije. Do sada nije iskazana inicijativa za privatizaciju telekom operatera, odgovara ona.

Kada je riječ o budućem razvoju telekom operatera, tada moramo uzeti u obzir, naglašava ministrica, trendove i ubrzani razvoj sektora telekomunikacija i digitalnih usluga u cjelini.

-Prateći rezultate poslovanja svjedočimo kontinuiranom angažmanu svih struktura oba telekom operatera u ostvarenju rasta. Digitalne inovacije u funkciji održivog razvoja, kao jedan od osnovnih postulata današnjega društva su integrirane u dugoročnu strategiju razvoja oba telecom operatera. U tom kontekstu će se nastaviti kontinuirano ulagati u sigurnu, učinkovitu i održivu kako mobilnu, trenutno 4G, a u budućnosti i 5G tako i fiksnu (FTTx) širokopojasnu infrastrukturu, što predstavlja temeljni preduvjet razvoja digitalnog društva, kazala je ministrica Andrijana Katić u razgovoru za Fenu.

Na kraju je podsjetila na u travnju ove ogdine provedenu medijsku kampanju „Glavu gore! Stop korištenju mobitela u prometu“ koju je provelo Federalno ministarstvo a prometa i komunikacija u suradnji s BH Telecomom, HT Eronetom i JP Autoceste F BiH. Odluka o pokretanju kampanje je uslijedila na temelju poražavajućih podatke vezanih za sigurnosti prometa na cestama u Federaciji BiH, veliki broj smrtno stradalih i teško ozlijeđenih osoba u proteklim godinama kao i istraživanjima koja su provedena u EU, a koja su pokazala da je jedan od glavnih uzroka prometnih nezgoda korištenje mobilnih telefona u prometu.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Čović nazočio obilježavanju „Dana sjećanja 2024.“ u Posavskoj Mahali

Published

on

By

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović danas je nazočio obilježavanju „Dana sjećanja 2024.“ u Posavskoj Mahali.

Ovogodišnje „Dana sjećanja 2024.“ tradicionalno organiziraju Odjel za Drugi svjetski rat i poraće HNS-a BiH, HKD Napredak Odžak, župe Doborskog dekanata i MZ Posavska Mahala te se ovom manifestacijom već 28 godina kroz razne vjerske, znanstvene, kulturne i športske sadržaje  prisjećamo na veliko i tragično stradanje žitelja u odžačkom i podvučjačkom kraju.

Središnja svečanost održana je danas, polaganjem vijenaca i molitvom, koju je predvodio župnik don Mato Majić,  za stradale u Drugom svjetskom ratu i poraću Odžaka i Podvučjačkog kraja kod Spomen parka u Posavskoj Mahali. Misno slavlje tradicionalno se održalo na Nujića groblju, koju je predvodio mons. Ivo Tomašević.

„Meni je drago da možemo na isti način promišljati o davnom vremenu kada se davala žrtva i nosili križevi za ono što mi danas baštinimo ovdje. Duboko sam uvjeren da ovih dana „Dana sjećanja“, ne samo ovdje u Posavskoj Mahali nego diljem Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, imamo svaki dan prigodu prisjetiti se svih žrtava koje su svjedočile da su Hrvati, da su katolici, da žele biti svoji na svome i da skrbe o svome domu i svome narodu. Neka nas ove misli okupljaju i kroz naredno vrijeme. Nemojmo se stidjeti onoga što jesmo, budimo ponosni bez obzira na iskušenja. Hvala vam svima koji ste se danas okupili. Meni je čast da, u ime Hrvatskog narodnog sabora, kao i proteklih godina, jednako tako i budućih godina, dolazim ovdje i odajem počast svakome od 3411 onih koji su bili ponosni na to što su Hrvati“, kazao je predsjednik Čović.

Advertisement

Svečanosti „Dani sjećanja 2024.“ pored predsjednika Čovića nazočila je zastupnica u Europskom parlamentu i kandidatkinja HDZ-a Republike Hrvatske na izborima za Europski parlament Željana Zovko, predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Mijo Matanović, ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske Ana Andrić, ravnatelj Odbora Republike Srpske za raseljena lica i migracije Davor Čordaš, načelnica općine Odžak Nada Ćulap, predsjednik Skupštine Županije Posavske Blaž Županić, veliki broj izaslanika hrvatskih dužnosnika, vjernika i gostiju.

Continue Reading

BiH

Danas se završavaju prijave za Lokalne izbore 2024. u BiH

Published

on

By

U skladu s Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2024. godine, koje će se održati u nedjelju, 6. listopada 2024., rok za podnošenje prijava za ovjeru sudjelovanja na izborima za političke stranke i nezavisne kandidate ističe danas u 16:00 sati.

Prevencija izbornih nepravilnosti

Ključna je suradnja svih u otkrivanju i sankcioniranju počinitelja izbornih nepravilnosti, jer se time šalju najbolje poruke građanima i vraća povjerenje u institucije, izjavio je glavni tužitelj Brčko distrikta BiH, Zekerija Mujkanović.

“Potrebna je sinkronizirana i dobra aktivnost svih koji mogu doprinijeti procesuiranju ove vrste kaznenih djela. To znači da svi u lancu otkrivanja, gonjenja i presuđenja – policijske agencije, tužiteljstva i sudovi – moraju odigrati svoju ulogu na najbolji način. Sudovi bi posebno trebali poštivati uputu Visokog sudbenog tužiteljskog vijeća i procesuirati ova kaznena djela na najbrži mogući način,” istaknuo je Mujkanović.

Advertisement

Tehnologija kao zaštita od izbornih prijevara

Strategija “Kako varati na izborima na dan izbora” će, prema Vehidu Šehiću, predsjedniku strateškog odbora Koalicije “Pod lupom”, pasti u vodu nakon završetka glasanja zahvaljujući novim tehnologijama koje će to onemogućiti.

“Ono što moram naglasiti jest da su sve naše preporuke, kojih ima 35, dostavljene svim političkim strankama. One se ne tiču samo unapređenja koje treba vratiti povjerenje u izborni proces, ali stranke su se oglušile na njih. Mnoge stvari koje su sada uvedene, a koje će se uvesti 2026. godine, mislim na nove tehnologije, ne odgovaraju mnogim političkim strankama,” rekao je Šehić.

Smanjenje prostora za malverzacije

Advertisement

Leila Bičakčić, direktorica Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), naglasila je važnost izmjena zakona i pilot projekata koji će biti primijenjeni na izborima u listopadu.

“Izmjenama posljednjih zakona i pilot projektom koji ćemo sada vidjeti na izborima u listopadu, a naravno, očekujemo da će se to prenijeti na cijeli izborni proces u narednom krugu, značajno će se smanjiti prostor za malverzacije. Elektronički nadzor, registracija i brojanje značajno smanjuju prostor za malverzacije,” objasnila je Bičakčić.

Pripreme za izborne prevare

Iz koalicije nevladinih organizacija koje prate izborne procese svjesni su da pripreme za izborne prevare počinju mnogo prije dana izbora. Međutim, očekuju da će elektronska unapređenja izbornog procesa donijeti neke promjene.

Advertisement

“Najveće su prevare u manjim mjestima. U velikim mjestima poput Tuzle, Zenice i Sarajeva imate mnogo promatrača, medija, stranačkih i nestranačkih predstavnika koji pokrivaju praktički sva biračka mjesta. U manjim mjestima nema takvog nadzora i tamo se može raditi što god se želi. Zato je logično da se u manjim mjestima kroz ovaj pilot projekt vidi kako to funkcionira,” rekao je Šehić.

Proaktivni pristup zaštiti izbornog procesa

Jedan od akcenata panel diskusije bila je važnost proaktivnog pristupa tužiteljstava i policijskih agencija u Bosni i Hercegovini u zaštiti izbornog procesa i procesuiranju izbornih nepravilnosti.

Izbori 2024. godine predstavljaju ključnu priliku za jačanje povjerenja građana u izborni proces i institucije koje ga provode. Uz primjenu novih tehnologija i zakonodavnih promjena, očekuje se značajno smanjenje prostora za izborne nepravilnosti te učinkovitija zaštita integriteta izbora.

Advertisement

Continue Reading

Društvo

ANTO MATIĆ: Sve bolnice u KSB poslovale pozitivno, Vlada usvojila smjernice ekonomske i fiskalne politike

Published

on

By

Sve bolnice u Kantonu Središnja Bosna (KSB) u prošloj godini poslovale su pozitivno, pokazalo je izvješće o radu bolnica koje je na današnjoj sjednici u Travniku usvojila kantonalna vlada.

– Možemo biti zadovoljni kad je u pitanju poslovanje bolnica. Ukupna razlika prihoda i rashoda za sve bolnice iznosi oko milijun maraka. Sve bolnice su dostavile izvješća s kojima možemo biti zadovoljni. Svaka bolnica provodi neki program investicija, dijelom to sufinancira i naše ministarstvo, a značajan izvor sredstava dolazi iz Zakona o konsolidaciji ustanova od strane Vlade Federacije BiH – rekao je Matić.

Ta sredstva će bolnica u Novoj Biloj usmjeriti na izgradnju novih lamela, bolnica u Travniku radi rekonstrukciju zgrade, a bolnica u Jajcu sanira dugove iz ranijeg razdoblja, dodao je Matić, prenosi FENA.

Advertisement

Vlada KSB usvojila smjernice ekonomske i fiskalne politike

Vlada Kantona Središnja Bosna (KSB) usvojila je smjernice ekonomske i fiskalne politike KSB za razdoblje 2025. – 2027. godina. Ministrica financija Mirjana Plavčić istaknula je da je ovo ključni dokument za planiranje trogodišnjeg Proračuna. Više u videu OVDJE

Continue Reading

Društvo

Vlada SBK: Usvojene smjernice ekonomske i fiskalne politike

Published

on

By

Vlada Srednjobosanskog kantona usvojila je Smjernice ekonomske i fiskalne politike KSB za razdoblje 2025. – 2027. godina.

Ministrica financija KSB Mirjana Plavčić kazala je kako su projekcije za spomenuto razdoblje optimistične, podsjetivši da je SBK 2015. godine imao 39 milijuna maraka deficita, a da je 2023. zabilježen suficit od 40 milijuna.

“Podaci o makroekonomskim kretanjima, koji su u nadležnosti državne i entitetske razine, predviđaju zaustavljanje rasta inflacije u sljedećem trogodišnjem razdoblju i godišnju razinu inflacije od 2,5 posto. Također, predviđa se rast društvenog bruto proizvoda od tri posto i na temelju tih projekcija Federalno ministarstvo financija dalo je projekcije kretanja javnih prihoda”, kazala je ministrica Plavčić.

Te projekcije ugrađene su u Smjernice ekonomske i fiskalne politike KSB za razdoblje 2025. – 2027. godina, ključni dokument u postupku planiranja proračuna.

Advertisement

Usvojene smjernice nadovezuju se na strateške ciljeve iz Strategije razvitka SBK, kazala je Plavčić, a ti ciljevi su zadržavanje financijske stabilnosti, zatim poticanje zapošljavanja i ekonomskog rasta, jačanje učinkovitosti institucija i administracije, proaktivno sudjelovanje u integracijskim procesima te održivi razvoj, zaštita okoliša i zelena energija.

Continue Reading

Najnovije vijesti

BiH9 sati ago

Vratio iz Belgije u BiH i pokrenuo biznis: ‘Cijena prava sitnica’

Modrički kraj, uvijek je bio poznat po proizvodnji trešanja, a sada je prepoznatljiv po trešnjama Sakiba Sarvana. Prije 13 godina,...

BiH9 sati ago

Lasić i Naessl potpisali ugovor o dodjeli grant sredstava za izgradnju tunela Prenj

Izgradnja Koridora Vc, ključnog infrastrukturnog projekta u Bosni i Hercegovini koji podržava Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), napreduje...

BiH10 sati ago

Objavljen Javni poziv za podršku rada saveza i organizacija osoba sa invaliditetom

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike objavilo je Javni poziv za raspodjelu sredstava iz Programa utroška sredstava za tekuće i...

BiH10 sati ago

Kreće anketiranje domaćinstava o prihodima i uvjetima života u BiH 2024.

Federalni zavod za statistiku obavještava kako će se u razdoblju od kraja svibnja do kraja srpnja tekuće godine, u skladu...

BiH10 sati ago

Poništen postupak javne nabave usluge tiskanja i pakovanja glasačkih listića za Lokalne izbore 2024. godine

U okviru otvorenog postupka javne nabave danas u 14:00 sati je istekao rok za dostavljanje ponuda za usluge tiskanja i...

Društvo11 sati ago

Travnik: informacije za građane u vezi nedostatka rodnih listova

Obavještavamo građane općine Travnik i korisnike usluga Centra za pružanje usluga građanima, područnih i mjesnih ureda da Općina Travnik izvode...

BiH14 sati ago

Smanjuje se broj klubova u Wwin ligi BiH

WWin liga Bosne i Hercegovine će u budućnosti imati 10 klubova, potvrdila je Skupština N/FS Bosne i Hercegovine. Odlučeno je...

BiH14 sati ago

Kadet OSBiH diplomirao na Vojnoj akademiji kopnene vojske SAD “West Point”

Kadet Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Nail Junuzović uspješno je okončao četverogodišnje školovanje na Vojnoj akademiji kopnene vojske Sjedinjenih Američkih...

Advertisement
Advertisement
LM