Poveži se s nama

Kultura

Travnik: “Oda radosti” Mostarskog teatra mladih

Danas, 31. svibnja, u travničkom Centru za kulturu bit će izvedena predstava “Oda radosti” u izvedbi Mostarskog teatra mladih.

Objavljeno

Danas, 31. svibnja, u travničkom Centru za kulturu bit će izvedena predstava “Oda radosti” u izvedbi Mostarskog teatra mladih.

“Oda radosti” je projekt koji je nastao skupljanjem materijala o bivšim vojnicima iz prošlih ratova, kroz razgovore sa ženama žrtvama ratova i mladim osobama rođenim u toku rata”, kaže redatelj predstave Sejo Đulić.

Zanimljivo je da osam mladih glumaca koji su u predstavi dolaze iz različitih zemalja koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije, progovaraju istine, sučeljavaju mišljenja, rugaju se predrasudama i stereotipima, ali i nasmiju publiku, javio je Radio TNT.

Oglas

Događanja

Danas predstavljanje Novotravničkog ljetopisa 2023

Objavljeno

Piše

HKD Napredak, Podružnica Novi Travnik i Gradska knjižnica Novi Travnik pozivaju sve na svečanost predstavljanja Novotravničkog ljetopisa 2023.

Urednici i autori ljetopisa su Velimir Bugarin i Kristijan Krišto.

Predstavljanje će se održati u srijedu, 22. svibnja 2024. godine s početkom u 19 sati u Domu kulture Novi Travnik. Ljetopis će predstaviti: don Anto Ledić, župnik župe Presveto Trojstvo Novi Travnik i Stjepan Dujo, načelnik općine Novi Travnik.

Nastavi čitati

Događanja

BNP ZENICA: Premijerno izvedena predstava „Što je muškarac bez brkova“

Objavljeno

Piše

Na oduševljenje publike, u prepunoj Velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je u petak, 26. aprila upriličena premijerna izvedba predstave „Što je muškarac bez brkova“ prema romanu Ante Tomića, u režiji Ivana Lea Leme i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sa 27. međunarodnom kulturnom manifestacijom „Zeničko proljeće“ 2024.

Prema riječima dramaturginje: „Svratite li u Smiljevo, gotovo sigurno je da će Tatjana projuriti kraj Vas u svom crvenom vozilu marke BMW, ali dobro se pazite, jer je moguće da iz suprotnog smijera baš tada naiđe Julija, u svom golfu. Julija žuri po svoju ljubav, baš kao i Tatjana, no ona za petama ima ćaću, a taj sigurno ne gleda gdje vozi. On gazi sve pred sobom. Priča se da je pokojnu ženu, u grob otjerao, a sad se domislio da dobro i prikladno uda kćer. No, Julija oca uopšte ne čuje, ona sluša cvrkut ptica, kroz koji kao da joj pokojna majka poručuje: Samo biži, mliko materino. Negdi ćeš već doć.“

U predstavi igraju: Adna Kaknjo, Enes Salković, Tamara Miličević-Stilić, Robert Krajinović, Zlatan Školjić, Nusmir Muharemović, Adem Smailhodžić, Adis Mehanović, Siniša Vidović, Anđela Ilić, Selma Ćosić, Lana Zablocki i Mirza Bajramović.

Dramatizaciju romana potpisuje Ivan Leo Lemo, a dramaturginja predstave je Nedžma Čizmo. Scenografija predstave je povjerena Sabini Trnki, a kostimografija Amni Kunovac Zekić. Za muziku predstave je zadužen Zvonimir Dusper Dus.

Oglas

Reprizne izvedbe predstave su zakazane za utorak, 7. maja i četvrtak, 16. maja u 20 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

 

 

Oglas

Nastavi čitati

Događanja

U petak urnebesna gostujuća komedija na sceni Hrvatskog kazališta Travnik -“Tri put’ Bog pomaže”

Objavljeno

Piše

Hrvatsko kazalište Travnik najavljuje komediju “Tri put Bog pomaže” po tekstu Marijana Kiša, u izvedbi SAKSIB Kazališta iz Županje.

Predstava će se odigrati u petak, 26. travnja 2024. godine s početkom u 19.30. sati. Rezervacije na broj 063/992-889. Ulaznica na predstavu je 5 KM.

“Priča je to o našim svakidašnjim temama, našem ponašanju, ali i o aktualnoj temi “uspjeha preko noći” kada nesposobni postanu podobni a sve zbog osobnih interesa, ili strahova. Predstava je napravljena bez aspiracije zadovoljenja struke, svjesno miješajući književno, narodno, kič, a ispričana je žargonom ulice i naroda.

Igrajući na rubu banalnog, vulgarnog, napravili smo farsu prihvatljivu publici, humor koji im se dopada i koji je prihvatljiv prosječnom gledatelju. Možda je neskromno reći, ali, po našem mišljenju napravili smo dobru komediju”-navode iz Saksib Kazališta Talija Županja kada govore o predstavi.

Oglas

O PREDSTAVI- AUTOR TEKSTA MARJAN KIŠ

“Ovo je komedija s mnoštvom zapleta, humora i komičnih situacija u kojoj gledatelj prati Maru, glavnu junakinju priče. Ona je po svim pokazateljima moglo bi se reći uspješna „ poslovna“ žena koja na svoj malo neobičan način dolazi do zacrtanog cilja. Pomaže, opet na malo neobičan i neočekivan način, svom suprugu Enti postati čovjekom od karijere i uvodi ga u samu elitu seoske sredine u kojoj se priča odvija. Upravo je ta seoska sredina otežavajuća okolnost za ovaj, na kraju ipak sretan par, jer nekako, nekim čudom, priča se završava povoljno za njih dvoje.

Predstava se bavi samo i isključivo dobrim raspoloženjem publike, koje ostvaruje kroz puno smijeha koji izazivaju glumci tumačeći maestralno i opušteno svoje uloge.

U njoj nema politike i bavljenja raznim teškim pitanjima koji opterećuju današnje vrijeme. Predstava se prikazuje u godini mog jubileja-40 godina rada u kulturi. Radio sam za kazalište, radio, televiziju, pisao stihove, muziku, u najvećem postotku kroz humor, jer je to uvijek bilo ono što publika traži. Najveći dio stvaralaštva posvetio sam djelima na bunjevačkoj Ikavici, koja svojim šarmom i melodikom na prvu osvaja gledatelje širom regije”-kazao je o predstavi autor teksta Marjan Kiš.

Oglas

“Zahvaljujući ovom tekstu, ali i našoj vrhunskoj ekipi glumaca koji su se jako trudili i puno vremena posvetili probama, napravili smo jednu zaista dobru predstavu. Radi se o suvremenoj predstavi s aktualnom tematikom u kojoj nesposobni ljudi zaslugom drugih dolaze do funkcija i položaja, čemu smo često sami bili svjedoci. To je poruka koju smo uputili indirektno, a svrha i namjera predstave je prije svega bila zabaviti publiku”, kaže reditelj predstave Branko Puhek.

Nastavi čitati

BiH

Župa Vitez danas slavi svog sveca zaštitnika

Objavljeno

Piše

Danas,23.travnja, slavi se sveti Juraj, jedan od najslavnijih kršćanskih mučenika Istočne i Zapadne Crkve. Njegovo štovanje rasprostranjeno je diljem Europe, a neke ga države štuju kao svoga sveca zaštitnika. U nas, sv.Juraj se slavi i obilježava u župi Vitez, čiji je on svetac zaštitnik. Sveta pučka misa u župi Vitez bit će slavljena u 11 sati.

Sv.Juraj povijesna je osoba. Rođen je u III. stoljeću u Kapadociji. Potjecao je iz plemenitaške obitelji, što ga je obvezalo da postane vojnik. Ubrzo je među vojnicima stekao veliku popularnost, a za nagradu postao je zapovjednik jedne satnije. Potom postaje i zapovjednik bojišta. No sam Juraj veoma je rano postao kršćanin i zbog svoje vjere došao u sukob sa zapovjednom strukturom u vojsci. Bio je član Vojnoga vijeća u svojstvu časnika. Veoma brzo uvidio je da se mora izjasniti i dati dokaz svoje vjere, ne krijući da je kršćanin. Nakon majčine smrti svoj bogat obiteljski imetak razdijelio je siromašnima, a svojim robovima dao je slobodu.

U likovnim prikazima, sveti Juraj u Istočnoj i Zapadnoj Crkvi, najčešće se može vidjeti u borbi sa zmajem koji je bio simbol zla.

Nastavi čitati

Događanja

U hotelu Central održan Svečani koncert Osnovne glazbene škole Jakova Gotovca-Novi Travnik

Objavljeno

Piše

U Vitezu, u Kongresnoj dvorani hotela Central, održan je Svečani koncert “Osnovne glazbene škole Jakova Gotovca”, Novi Travnik povodom obilježavanja 55 godina postojanja iste. Također, danas se obilježava i 29 godina od postojanja podružnice Osnovne glazbene škole Jakov Gotovac Novi Travnik u Vitezu.

Koncert je otvorio Zbor područnog odjela Vitez dvjema skladbama, nakon čega je prisutne, voditeljica Vanja Džambas, upoznala s povijesti osnovne glazbene škole u Novom Travniku.

Učenici su svojim izvedbama pokazali zašto je glazba “pjesma duše”, te sve prisutne podsjetili na ljepotu koju nudi ovaj svijet, ljepotu koja se mora prenositi s generacije na generaciju i činiti svijet ljepšim.

Koncert su uveličali gosti koncerta, a to su bivši učenici Osnovne glazbene škole Jakova Gotovca Novi Travnik, a sadašnji studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu te učenici Srednje glazbene škole Jakova Gotovca iz Novog Travnika.

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

Obilježava se dan Radio-televizije BiH: 79 godina od početka emitiranja radio-programa u BiH

Objavljeno

Piše

Na današnji dan prije 79 godina počelo je emitiranje radio-programa u Bosni i Hercegovini. To je bila prva radio-stanica u Bosni i Hercegovini. I danas se 10.travnja obilježava kao dan Radio-televizije Bosne i Hercegovine, koja je pravni sljedbenik nekadašnje RTV Sarajevo, piše BHRT.

“Ovdje Radio Sarajevo! Smrt fašizmu, sloboda narodu!”

Ovim riječima Đorđa Lukića Cige, spikera i tehničara koji je popravio zarobljenu njemačku radio stanicu, 1945. godine počelo je emitiranje programa Radija Sarajevo. Taj 10.travanj, prije gotovo osam desetljeća označio je nastanak bosanskohercegovačkih elektronskih medija, čiji je nositelj razvoja Radiotelevizija Bosne i Hercegovine.

Prva rečenica je bila ‘smrt fašizmu, sloboda narodu’. Mislim da smo i 79 godina nakon toga u sličnim borbama. RTV BiH koja je pravni nasljednik tadasnjeg Radija Sarajevo, odnosno RTV Sarajevo, je na putu da se, između ostalog, bori protiv tendencija koje su tada, a i dan danas, bile negativne. S druge strane, radi se o periodu koji je vrlo težak za RTV BiH. Već godinama govorimo o tome da nije riješen problem finansiranja javnog medijskog servisa na nivou države i nismo za sada naišli na adekvatnu podršku onih koji imaju instrumente da riješe ovaj problem, a to je prije svega politika u BiH, ističe generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović.

Oglas

Uprkos neumornoj borbi za očuvanje javnog servisa i izuzetno teške uvjete rada, uposlenici BHRT-a su u svim situacijama uspjevali, ne samo očuvati bosanskohercegovačku Radioteleviziju, već i ispuniti funkciju javnog RTV servisa, javnost nepristrasno, blagovremeno i točno izvještavati.

Javni medijski servis BiH pokušava da ostane na onim tračnicama koje su definirane i zacrtane tih davnih godina. Nisam siguran, ali mislim da je danas djelimično kompliciranije, iz prostog razloga što je stanje na medijskoj sceni BiH daleko od zadovoljavajuće,naglašava Benjamin Butković, urednik Specijalnih programa BHT1.

Ako govorimo o radiju kao mediju u današnjici, u poplavi novih medija, radio traži svoje mjesto i mislim da je radio preživio, što je najbitnije, ovu elektronsku eru, da je našao svoje mjesto u medijskom sistemu i nadamo se da će tako biti i u budućnosti, kaže Darko Đerić, novinar Sportske redakcije BH radija 1.

U proteklih gotovo osam desetljeća, bosanskohercegovačka Radiotelevizija izrasla je u snažan i nezamjenjiv glas javnosti. Zastarjela oprema i financijska nestabilnost nisu ugrozili profesionalnost programa koji se svakodnevno emitira.

Oglas

Možda u tehničkom smislu ne ispunjavamo sve uvjete kao ostali javni servisi u Evropi, ali sigurno smo jedan objektivan transparentan javni servis koji donosi tačne informacije svojim gledateljima, tačne informacije javnosti u BiH. To je jako bitno u ovo vrijeme, u vrijeme fake news-a, osnosno lažnih vijesti, u vrijeme propagande, da jedno društvo ima javni servis na koji se može osloniti. Građani BiH, ja to odgovorno tvrdim, mogu se osloniti na BHRT i na vijesti koje mi donosimo, ističe Lejla A. Babović, rukovoditeljica Odjela za međunarodne poslove BHRT-a.

U profesionalnom, programskom smislu, u zadaćama koje RTV BIH treba da ispuni prema građanima, nimalo ne zaostajemo u odnosu na tu, ne mogu nazvati konkurenciju, ali u odnosu na kolege iz drugih javnih servisa, navodi generalni direktor BHRT-a.

Bez obzira na uvjete rada i teške okolnosti, BHRT neće odustati od temeljnih postulata, da časno ispunjava svoju misiju i aktivno učestvuje u izgradnji stabilnog demokratskog društva, što radi već 79 godina.

Izvor: BHRT

Oglas

Nastavi čitati

Događanja

Dan žena u Kosači: Ne propustite komediju “Ubit ću se majke mi”

Objavljeno

Piše

“Ubit ću se, majke mi!” je komedija koja progovara o sudbini žene koja se nalazi na životnoj prekretnici.

Komedija “Ubit ću se, majke mi” gostovat će za Dan žena u Mostaru u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, s početkom u 20 sati.

Predstavu je režirala Katarina Mitrović-Janković, tekst je napisao Saša Simonović, a glumi legendarna profesorica iz Kursadžija Jovana Petronijević.

Produkciju za predstavu potpisuje Centralna.ba/Event.ba.“Ubit ću se, majke mi!” je komedija koja progovara o sudbini žene koja se nalazi na životnoj prekretnici. Vodeći publiku kroz smiješne i teške situacije, bolje i lošije dane, kroz život u njegovoj srži ostavljajući ipak nadu i optimizam kao jedino moguć izlaz iz svih nedoumica koje nam se nameću.

Oglas

Stojanka je obična žena iz unutrašnjosti, žena sa svakidašnjim problemima koja i pored svega nikada nije odustala od želje da postane uspješna, ne birajući sredstva ni okolnosti.

Ta odlučnost i spremnost na podnošenje žrtve radi uspjeha nikada nisu gurnule u stranu njenu iskonsku potrebu da kroz život, bez obzira na sve, korača uzdignute glave.Ova komedija ispričana u je u ispovjednom obliku kroz monolog, a ulogu Stojanke na maestralan način igra Jovana Petronijević, saopćili su organizatori.

Nastavi čitati

BiH

Prvi dan posta 11.ožujka, objavljeno iz IZ

Objavljeno

Piše

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca u nedjelju, 10.ožujka 2024. godine, nastupa mjesec ramazan i tada će se klanjati prva teravija, dok će prvi dan posta biti u ponedjeljak 11.ožujka.

Bajram-namaz je u srijedu, 10.travnja 2024. godine.

Rijaset Islamske zajednice će tokom ovog mjeseca organizirati brojne vjerske aktivnosti, te jedinstvene programe povodom obilježavanja značajnijih datuma – Lejletul-bedra, Fethu-Mekke i Lejletul-kadra.

Mjesec ramazan deveti je mjesec hidžretskog lunarnog kalendara, i u njemu se izvršava ibadet posta.

Oglas

Ovaj mjesec se odlikuje i po tome što je u njemu započelo objavljivanje Kur’ana, posljednje Božije Objave, a karakteristika islamske tradicije Bošnjaka jeste i učenje ramazanskih mukabela.

Ramazan je najvažniji mjesec za muslimane širom svijeta, pa i za one koji vijekovima žive u Bosni i Hercegovini i čuvaju ramazansku tradiciju.

Izvor: (MINA)

Oglas

Nastavi čitati

Kultura

Promocijom knjige “Gromoglasni šapat” Josipa Milanovića započeo “Andrićev portal” u Travniku

Objavljeno

Piše

U organizaciji HKD “Napredak” Travnik počela je književna manifestacija “Andrićev portal” promocijom knjige “Gromoglasni šapat” Josip Milanović Pisoj.

Promocija je održana sinoć s početkom u klubu Hrvatskog kazališta Travnik.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Sportprije 2 sata

United pobijedio City u finalu FA kupa

MANCHESTER UNITED je osvojio FA kup nakon što je u velikom finalu na Wembleyju pobijedio Manchester City 2:1 i 13....

Društvoprije 2 sata

Nina Badrić sa majkom u Međugorju

Nina Badrić s majkom je odlučila posjetiti Međugorje. Mjesto u koje hodočaste milijuni hodočasnika svake godine iz cijelog svijeta ovih...

Društvoprije 2 sata

Proslavljen 53. dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije

U subotu, 25. svibnja u župi Komušina i na brdu Kondžilo proslavljen je Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije, 53. po redu....

BiHprije 2 sata

Čović nazočio obilježavanju „Dana sjećanja 2024.“ u Posavskoj Mahali

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović danas je nazočio obilježavanju „Dana sjećanja...

Sportprije 4 sata

Hrvat krenuo pješice na EURO

Hrvatski navijač Kristijan Detić krenuo je u avanturu života. Odlučio je pješice ići na Euro u Njemačku. ”Avantura života trajat...

BiHprije 5 sati

DOUŠNIK OTKRIO: Evo koliko krijumčari naplaćuju migrantima da ih iz BiH uvedu u Hrvatsku

Kanal kojim su u blizini Plitvičkih jezera migranti ilegalno prebacivani iz BiH u Hrvatsku raskrinkan je zahvaljujući osobi koja je...

Ljepota i zdravljeprije 5 sati

Snižava kolesterol, a koristi se i kao začin: Ova vrtna biljka može vam spasiti srce

U prehrani, korištenje ljekovitog bilja može značajno doprinijeti zdravlju. Među raznim začinima, ružmarin se izdvaja kao izuzetno koristan za srce...

Društvoprije 5 sati

U Novoj Biloj obilježena 32. obljetnica osnutka Vojne policije HVO HB

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjesnom groblju Prahulje u Novoj Biloj obilježena je 32. obljetnica osnutka Vojne policije HVO...

Oglas
Oglas
LM