Connect with us

BiH

Toplotni val u našoj zemlji, slušati ljekare i unositi što više tečnosti

Published

on

Novi toplotni val širom naše zemlje je počeo. Zbog toga su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda izdali narandžasto upozorenje. Dnevna temperatura zraka bit će od 34 do 41 stepen Celzijusa. Očekuju se i tropske noći sa minimalnom temperaturom iznad 20 stepeni. Meteorolozi upozoravaju i na visoko UV zračenje, zbog čega je potrebno poštovati preporuke ljekara koji podsjećaju da je u organizam potrebno unositi što više tečnosti.

Sunčano, vruće, sparno vrijeme očekuje nas narednih 10 dana, a možda i duže. Građani spas od vrućine nalaze na različite načine. Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje do 14. jula, ali toplotni talas bi mogo potrajati i duže. Najavljuju i tropske noći. Kako kažu, ponegdje može biti kratkotrajnih pljuskova.

BAKIR KRAJINOVIĆ, klimatolog FHMZ

Advertisement

Uz sve to dosta je velika količina vlage u zraku i dodatno stvara vlagu kada su u pitanju osjeti vremenskih prilika. Ono što treba naglasiti pored ovih maksimalnih dnevnih temperatura očekujemo ekstremno visoke one teperature tokom večeri.

Za sve one koji moraju da borave na otvorenom tokom najtoplijeg dijela dana preporuke ljekara su unos tečnosti, adekvatno oblačenje. 10. i 11. jul. prema riječima meteorologa. biće izuzetno topli, tako da ljekari imaju preporuke za sve učesnike Marša mira, ali i one koji će se 11. jula naći u Potočarima. I ovaj toplotni talas može negativno uticati na zdravlje stanovništva, meteorolozi najavlju visko UV zračenje i visoke temperature, stoga je potrebno slušati preporuke ljekara.

MIRNESA ZELJKOVIĆ, Zavod za medicinsku pomoć

Hronični bolesnici da popiju svoju terapiju, možda preventivno i nešto za smirenje, neki apaurin, leksilijum, sta imaju pri ruci i dovoljno piti vode, dovoljno tečnosti, ne gaziranih, ne energetskih, ne kofeinskih napitaka, nego dovoljno prirodnih napitaka.

Advertisement

U periodu od 18. do 20. jula očekuju se i dalje stabilne vremenske prilike, ali sa nešto nižim temperaturama zraka. Od 20. jula prema raspoloživim prognoznim modelima temperatura bi lokalno mogla biti i iznad 40 stepeni Celzijusa. Po svemu sudeći predstoji nam vrelo ljeto.

Advertisement

BiH

Porezna uprava FBiH izvršila 121 inspekcijski nadzor i zatekla 80 radnika na crno

Published

on

By

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – županijskih poreznih ureda Tuzla, Mostar, Ljubuški, Zenica, Bihać, Livno i Goražde su od 15. do 20. srpnja ove godine izvršili 121 inspekcijski nadzor kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine, pekarstva, kao i djelatnost gradskih kupališta i ugostiteljskih objekata u okviru istih.

Kontrole su izvršene u tijeku radnog dana, ali i u dane vikenda u popodnevnim i noćnim satima, u cilju provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sustavima i angažiranja neprijavljenih radnika.

U tijeku kontrola inspektori Porezne uprave otkrili su 80 neprijavljenih radnika, devet poreznih obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj, 68 poreznih obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja i osam objekata koji nisu imali odobrenje za rad izdato od nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: angažiranje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje instaliranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, zapečaćeno je 14 objekata, izdata su 104 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 284.350 KM i jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Advertisement

– Porezna uprava Federacije BiH će i u narednim danima nastaviti kontrolu zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanja sive ekonomije, stoga se pozivaju porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima – priopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.

Continue Reading

BiH

U Splitu održana zajednička sjednica Predsjedništva HDZ-a i HDZ-a BiH

Published

on

By

Danas je u Splitu održana zajednička sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice i užeg Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine. Sastanak je okupio članove Predsjedništva obje stranke kako bi razgovarali o aktualnim političkim i društvenim temama s posebnim naglaskom na jačanje međusobne suradnje i unaprjeđenje položaja Hrvata u BiH.

Tijekom sastanka, diskutiralo se o nizu tema koje su od ključne važnosti za obje stranke i hrvatski narod. Posebno je naglašena potreba za daljnjim jačanjem suradnje između HDZ-a i HDZ-a Bosne i Hercegovine, koja se temelji prije svega na zajedničkom cilju poboljšanja životnih uvjeta te zaštite prava Hrvata u Bosni i Hercegovini.

„Uvjeren sam da upravo ovakav dodatni napor koji ulažemo zajedno, uz iskustvo koje imamo kao vlast u Republici Hrvatskoj i njihovu uključenost u Europski parlament i institucije Europske unije, možemo nastaviti na sličan način i dalje te jamčiti da, uz sve ono što radimo, možemo osigurati potpunu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda u Bosni i Hercegovini”, kazao je predsjednik Čović.

Također je istaknuta važnost kontinuirane podrške Hrvatske prema Bosni i Hercegovini u njenom europskom putu. Članovi Predsjedništva su se osvrnuli na dosadašnji napredak Bosne i Hercegovine u pristupnim pregovorima s Europskom unijom. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je poručio da će se HDZ nastaviti na svim razinama snažno zalagati za ostvarivanje pune ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH. Pohvalio je napore koje Bosna i Hercegovina ulaže u provođenje reformi te je naglasio važnost njihovog nastavka kako bi zemlja ispunila sve uvjete za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

Advertisement

Istaknuta je zahvalnost predsjedniku Plenkoviću za kontinuiranu podršku koju pruža Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Čović je naglasio da je suradnja između dviju stranaka ključna za ostvarenje zajedničkih ciljeva, te je istaknuo kako će HDZ Bosne i Hercegovine nastaviti raditi na poboljšanju životnih uvjeta Hrvata u Bosni i Hercegovini uz podršku Republike Hrvatske.

 

 

 

Advertisement

 

 

 

 

Advertisement

 

 

Continue Reading

BiH

Užas u BiH: Prijavljeno da iz stana dopire neugodan miris, policija pronašla dva tijela u fazi raspadanja

Published

on

By

Policijskoj upravi Doboj prijavljeno je danas u 12 sati da iz stana u Nemanjinoj ulici dopire neugodan miris.

Izvršen je nasilan ulaz u stan, a tamo su zatečena dva muška tijela u fazi raspadanja.

Uviđaj je u toku, a tijela će biti poslana na obdukciju, potvrđeno je za RTRS iz PU Doboj.

Continue Reading

BiH

U BiH mali postotak djece pohađa vrtiće

Published

on

By

U Bosni i Hercegovini samo 44 posto djece uzrasta od tri do šest godina pohađa vrtić, što je jedna od najnižih stopa u Europi, a prosjek u zemljama EU je 92 posto priopćeno je iz Unicefa u BiH.

U Bosni i Hercegovini pristup je naročito ograničen za djecu iz ranjivih grupa – manje od dva posto djece romske nacionalnosti, djece iz ruralnih sredina, kao i djece s teškoćama u razvoju imaju priliku da pohađaju vrtiće.

Navodeći da je više od 6.500 djece na listama čekanja za upis, iz Unicefa su konstatirali da su budžetska izdvajanja za predškolske ustanove nedovoljna da bi se obezbijedili pristup i kvalitetne usluge.

Javna potrošnja za predškolsko obrazovanje u BiH iznosi 0,3 odsto BPD-a i upola je manja od potrošnje u zemljama EU, gdje je 0,6 posto BDP-a.

Advertisement

U Federaciji Bosne i Hercegovine samo 5,5 posto ukupnog budžeta za obrazovanje se izdvaja za predškolske ustanove, u Republici Srpskoj 9,3 odsto, a u Brčko distriktu BiH 7,6 posto.

Ističući da predškolsko obrazovanje predstavlja osnovni stub za razvoj ljudskog kapitala, Unicef je naveo rezultat njihovih studija ulaganja u djecu, prema kojima će svaka konvertibilna marka uložena u predškolsko obrazovanje u Bosni i Hercegovini biti vraćena sedmorostruko.

Povećanje obuhvata bi za domaću ekonomiju generiralo više od 33 milijarde KM u narednih 30 godina.

Prema Unicefu, djeca koja su pohađala vrtić imaju bolje rezultate u školi i češće se odlučuju za nastavak obrazovanja, što dovodi do veće produktivnosti i profesionalnog uspjeha, a efekti su još veći za djecu iz ranjivih grupa.

Advertisement

Predškolsko obrazovanje se vidi i kao stub ekonomskog osnaživanja žena, a povećanje obuhvata predškolskim obrazovanjem u Bosni i Hercegovini moglo bi omogućiti pristup tržištu rada za više od 2.200 žena godišnje, što bi za ekonomiju u BiH generiralo više od 500 miliona KM u narednih 30 godina.

Iz Unicefa su naveli da ima puno žena, odnosno majki, koje ne rade samo iz razloga što im vrtić nije cjenovno prihvatljiv, ističući da kvalitetno i dostupno predškolsko obrazovanje predstavlja važan motivacijsku faktor za ostanak porodica u Bosni i Hercegovini, prenosi BHRT.

Continue Reading

BiH

Ovo su policajci heroji, spasili Zeničanina koji je namjeravao skočiti sa trećeg sprata

Published

on

By

Drama se odvijala oko 19:30 sati u ženičkom naselju Radakovo, na adresi Avde Smajlovića, kada je 48-godišnji muškarac pokušao izvršiti samoubistvo skokom kroz prozor svog stana. Tragediju su spriječili pripadnici Policijske stanice Crkvice, Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, koji su uspjeli utrčati u stan, uhvatiti muškarca i povući ga u prošlom trenutku kada se namjerava skočiti.

Prema našim saznanjima, radi se o policijskim službenicima Irmanu Pojskiću i Seadu Čišiću, koji su još jednom dokazali da su policajci uistinu 24 sata u službi građana. Podsjećamo, prema zvaničnim informacijama iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona

Na lice mjesta odmah je stigla patrola sa hitnom pomoći, muškarac je prevezen u Kantonalnu bolnicu Zenica na Odjel psihijatriji.

Continue Reading

BiH

BHRT: “Nova tvornica u Prozor-Rami vraća mlade iz inzemstva”

Published

on

By

Izgradnja, proizvodnog pogona za metalske proizvode u Prozoru-Rami, mogao bi utjecati ne samo na ostanak mladih, nego i na povratak onih koji nisu tako davno otišli trbuhom za kruhom.

Povratnike bi, najviše mogli motivirati uvjeti rada koji su, prema najavama, obećavajući, prenosi Bljesak. Za malu sredinu kao što je Prozor-Rama izgradnja tvornice znači puno.

Continue Reading

BiH

NEMA IH NI ZA LIJEKA: GRAĐANI ČEKAJU PO DVA MJESECA NA MAJSTORA

Published

on

By

Kako ljetna sezona traje, postaje gotovo nemoguće pronaći slobodnog majstora.

Građevinski radnici su zauzeti unaprijed najmanje dva mjeseca, što predstavlja veliki problem za sve koji planiraju renovacije ili građevinske radove.

Trenutna situacija na tržištu građevinskih radova pokazuje da je potražnja za majstorima daleko veća od ponude.Mnogi građani koji su planirali radove na svojim kućama sada se suočavaju s odgađanjima i dugim čekanjima.Jedan od građana, Ahmed, izjavio je: “Od juna čekam da dobijem termin za renovaciju kupatila. Svaki put kad zovem, kažu mi da su već zauzeti i da moram čekati još najmanje mjesec dana.”

Ljetni mjeseci su uvijek bili popularni za građevinske radove zbog povoljnijih vremenskih uslova. Međutim, ove godine se čini da je potražnja za građevinskim majstorima premašila sve dosadašnje rekorde.Majstori su već unaprijed rezervisani za projekte, što znači da će mnogi morati čekati do jeseni ili čak zime kako bi započeli svoje radove.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Porast naoblake tokom dana i pljuskovi sa grmljavinom

Published

on

By

Danas u našoj zemlji sunčano uz umjeren porast naoblake tokom dana.

Poslije podne lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom se očekuju u Hercegovini, centralnim, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne, a tokom noći na sjeveru Bosne.

Vjetar slab u Hercegovini jugozapadni, a u Bosni sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 28 do 34, na jugu 37 °C.

U Sarajevu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura oko 19, a dnevna oko 31 °C.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Danas sunčano, lokalni pljuskovi mogući poslijepodne

Published

on

By

Danas u našoj zemlji sunčano uz umjeren porast naoblake tokom dana. Poslije podne lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom se očekuju u Hercegovini, centralnim, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne, a tokom noći na sjeveru Bosne. Vjetar slab u Hercegovini jugozapadni, a u Bosni sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 28 do 34, na jugu 37 °C.

U Sarajevu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura oko 19, a dnevna oko 31 °C, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Continue Reading

Najnovije vijesti

Društvo8 sati ago

Fra Drago Pranješ Čarli i službeno novi župnik u župi sv.Martina u Bučićima

Nakon smrti fra Nikice Zlatunića novi župnik župe sv.Martina Bučići je fra Drago Pranješ – Čarli potvrđeno je iz Vrhbosanske...

BiH9 sati ago

Porezna uprava FBiH izvršila 121 inspekcijski nadzor i zatekla 80 radnika na crno

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – županijskih poreznih ureda Tuzla, Mostar, Ljubuški, Zenica, Bihać, Livno i Goražde su od 15....

Sport9 sati ago

Otvorene prijave za malonogometni turnir “3X3 BARE 2024”

Otvorene su prijave za prvi malonogometni turnir “3X3 BARE 2024” u Novom Travniku, koji će se održati od 26. do...

BiH9 sati ago

U Splitu održana zajednička sjednica Predsjedništva HDZ-a i HDZ-a BiH

Danas je u Splitu održana zajednička sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice i užeg Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine....

Događanja12 sati ago

Al’Dino pred veliki jubilej RK ‘Jajce’i koncert: Lijepo je doći u svoju čaršiju

Poznati bosanskohercegovački kantautor, muzičar i pjevač, Aldin Kurić, poznatiji kao Al’Dino, održat će svoj solistički koncert na jajačkoj tvrđavi nakon...

BiH12 sati ago

Užas u BiH: Prijavljeno da iz stana dopire neugodan miris, policija pronašla dva tijela u fazi raspadanja

Policijskoj upravi Doboj prijavljeno je danas u 12 sati da iz stana u Nemanjinoj ulici dopire neugodan miris. Izvršen je...

Servisne informacije13 sati ago

Ovaj tjedan stiže malo osvježenja, vikend opet topliji

Ovog tjedna više svježine uslijed prodora hladnijeg zraka sa sjevera. Hladniji zrak nam stiže od noći na srijedu(24.07.) i zadržat...

Događanja14 sati ago

Uskoro kreću “Dani dijaspore” u Travniku

Treća po redu kulturno-zabavna i privredna manifestacija “Dani dijaspore ove godine će se održava se u periodu od 28.srpnja do...

Advertisement
Advertisement
LM