- oglas -

Tko je čovjek koji je kupio Mamićevu vilu za šest milijuna eura?

Pročitajte i ovo

Snimljeni razgovori vagnerovaca otkrivaju zašto se protiv njih teško boriti: Ne smiju se predati ni povući, a njihova smrt nije važna za rusko društvo”

Borci skupine Wagner postali su jednokratno pješaštvo tijekom ruske ofenzive u istočnoj Ukrajini, ali dokument ukrajinske vojne obavještajne službe...

Tko je čovjek koji je kupio Mamićevu vilu za šest milijuna eura?

KAKO bi vratio 44.5 milijuna kuna koje je posudio od poduzetnika Renata Koraća, Zdravko Mamić, odnosno njegova žena Marina,...

Hrvatska i Slovenija obustavile redovitu proceduru priznavanja diploma iz BiH

Povodom Međunarodnog dana obrazovanja, koji se odlukom Glavne skupštine Ujedinjenih naroda obilježava 24. siječnja svake godine, u Mostaru je...
- Advertisement -

KAKO bi vratio 44.5 milijuna kuna koje je posudio od poduzetnika Renata Koraća, Zdravko Mamić, odnosno njegova žena Marina, prodao je prošli mjesec luksuznu vilu na Tuškancu za šest milijuna eura. Vila je prodana Lindi Ćorić, supruzi misterioznog poduzetnika Danka Ćorića, koji u vlasništvu ima nekoliko jakih tvrtki, a slovi za jednog od najbogatijih ljudi u Hrvatskoj.

Kako je Mamić izbjegao sjedanje ovrhe na imovinu

- Advertisement -

Naime, Mamića država tereti za štetu od 52 milijuna kuna, od kojih mu je 7.5 milijuna kuna već bilo oduzeto, i to kao jamstvo koje je uplatio da mu se ukine istražni zatvor.

S obzirom na to da mu je trebalo još 44.5 milijuna kuna da u potpunosti podmiri dugove prema državi, Mamiću je novac posudio Renato Korać, vlasnik lanaca kladionica u BiH, a kako bi mu vratio dug, nije mu preostalo drugo nego da proda obiteljsku vilu u elitnom dijelu Zagreba.

Tuškanac 52; Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Korać se na društvenim se mrežama nerijetko zna pohvaliti fotografijama sa svojim bliskim prijateljima, uključujući Kolindu Grabar-Kitarović i Zlatka Dalića. Njegov brat Ivan također se bavi kladionicama te je direktor Germanije Sporta.

Uz vilu od 330 kvadrata te zemljište od 1489 četvornih metara, Korać je bio upisan i na stan Mamićevih na Cvjetnom trgu, koji je izgradila tvrtka Tomislava Horvatinčića, čiji su stanovi bili jedni od najskupljih u državi.

 

 

Tko je tajanstveni Danko Ćorić?

Danko Ćorić, čija je supruga Linda nedavno kupila dom Mamićevih, osnivač je SuperSport kladionice, u čije je poslovanje 2018. godine ušla češka investicijska tvrtka EMMA Capital i čijih je 75 posto prodano prošle godine globalnoj grupi za sportsko klađenje, igre i interaktivnu zabavu Entain, i to za vrtoglavih 920 milijuna eura.

“Entertain je sklopila partnerstvo s EMMA Capitalom, vodećom investicijskom tvrtkom sa sjedištem u Češkoj, za osnivanje novog pothvata za poticanje širenja u srednjoj i istočnoj Europi. Entain će tako posjedovati 75 posto ekonomskih prava u Entain CEE te će od EMMA-e preuzeti SuperSport Group, vodećeg operatera igara na sreću i sportskih kladionica u Hrvatskoj”, poručili su nedavno iz Entaina.

 

Uz SuperSport, Ćorić je britanskim investitorima prodao i svoje tvrtke Puni broj te Minus5, koja se bavi računalnim programiranjem.

O Danku Ćoriću i njegovom privatnom životu ne zna puno, ali slovi za jednog od najbogatijih Hrvata. Porijeklom je iz Širokog Brijega, živi u Svetoj Nedelji, a nakon bogaćenja u biznisu s kladionicama počeo je ulagati u nekretnine u Hrvatskoj, pretežito one u turizmu.

Nakon osam neuspjelih natječaja pobijedio na natječaju za Hotele Maestral

Tako je 2019. godine, nakon prethodno osam neuspjelih natječaja na kojima nijedna tvrtka nije ponudila dovoljan iznos za kupnju zadnje neprivatizirane hotelske kuće u Dubrovniku Hotela Maestral, postao njihov vlasnik.

Naime, njegova tvrtka PND Strategija, osnovana svega nekoliko mjeseci ranije, dala je najveću ponudu – 153.5 milijuna kuna, dok su u konkurenciji bila još dva fonda, i to oni iz Češke – J&T IB Capital Markets i ECO Investment. Prema registru stvarnih vlasnika, Ćorić i njegova supruga imaju po pedeset posto vlasništva nad tom tvrtkom te isto toliko nad tvrtkom Hoteli Maestral.

S obzirom na to da se radilo o jednoj od posljednjih neprivatiziranih hotelskih kuća, ugovor o prodaji i prijenosu 68.94 posto dionica na Ćorićevu tvrtku potpisali su tadašnji ministar državne imovine Goran Marić, ravnatelj CERP-a Milan Plečaš te direktorica Ćorićeve tvrtke Matea Mateković.

“Hoteli Maestral zaslužuju imati puno bolju poziciju nego što ju imaju u ovom trenutku”, kazala je tada Mateković, a ministar Marić tom je prilikom rekao kako je nedopustivo i nakon 30 godina samostalnosti u središtu Dubrovnika imati hotele s jednom ili dvije zvjezdice te da se nada ulaganju i podizanju kategorizacije ovog objekta.

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

U međuvremenu su prošle godine najavljene renovacije hotela s ciljem dizanja kategorizacije na pet zvjezdica, a od preuzimanja 2019. godine broj zaposlenika u tvrtki Hoteli Maestral je prepolovljen te je prosječna plaća porasla za 100 eura.

Mamićeva vila nije jedina na Tuškancu u vlasništvu Ćorićević

Linda Ćorić prošle je godine za 135 milijuna kuna kupila imanje na Tuškancu, koje uključuje vilu iz 19. stoljeća, a ujedno se vodi i kao zaštićeni spomenik kulture.

Vila se prostire na preko 33.000 četvornih metara, a uključuje garažu, dvije stambene zgrade od kojih se jedna vodi kao gostinjska kuća, pomoćnu zgradu koja je navedena kao spremište za poljoprivrednu mehanizaciju, tenisko igralište, dvorište, livadu, vinograd, voćnjak i šumu.

Vila na Tuškancu ranije je bila u vlasništvu Josipa Kordića, poduzetnika koji je sagradio prvi trgovački centar u Hrvatskoj Mercatone, a vlasnik je i graditelj Eurotowera u Vukovarskoj ulici te brojnih nekretnina po Hrvatskoj, od kojih su mnoge od povijesnog značaja, uključujući i sada Ćorićevu vilu na Tuškancu.

Ovo imanje obuhvaća i dio parka Cmrok, a s obzirom na to da se radi o zaštićenom spomeniku kulture, pravo na otkup u prvom redu imao je Grad Zagreb, koji ga nije iskoristio.

Šarolik opis zanimanja Ćorićevih tvrtki

Ćorićevi su, uz sve navedeno, u Zagrebu vlasnici kuće u Ilici, stana u Kukuljevićevoj te kuće na Krležinom gvozdu. Imaju nekretnine i u Zadru te nekoliko zemljišta u Diklu, mjestu pored Zadra. Uz to što je osnivač SuperSporta, Ćorić je i vlasnik brojnih tvrtki.

O šarolikosti zanimanja koje obuhvaćaju tvrtke ovog bosanskohercegovačkog poduzetnika s hrvatskom adresom govori i podatak da je bio osnivač tvrtki Top marketing i Imelda Media Grupa Adria, koje su se, prema sudskom registru, bavile marketingom, reklamom i propagandom.

U međuvremenu je imao i tvrtku Puni broj za obavljanje usluga trgovine. Vlasnik je i građevinskih tvrtki TANOD gradnja i Mobilgradnja, a od 2007. do 2015. godine obnašao je funkciju zamjenika predsjednika nadzornog odbora HOK-a. U stopostotnom je vlasništvu i tvrtki OIE Palinovec te OIE Hodušan, registrirane za proizvodnju energije i trgovinu.

A biznisom se bavi i njegova supruga Linda, koja je vlasnica tvrtke Ružarija d.o.o. za prodaju vlastitih nekretnina, čiji je direktor Tihomir Vorih, zagorski poduzetnik i vlasnik dvorca Gjalski. Uz to je i stopostotna vlasnica tvrtke LC ACERS projekt d.o.o. za usluge, čija je direktorica Marija Jelaska, a na toj je poziciji i u tvrtkama OIE Palinovec i OIE Hodušan.

Ipak, stvarno bogatstvo Ćorićevih stečeno je ulaganjem u biznis s klađenjem.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Snimljeni razgovori vagnerovaca otkrivaju zašto se protiv njih teško boriti: Ne smiju se predati ni povući, a njihova smrt nije važna za rusko društvo”

Borci skupine Wagner postali su jednokratno pješaštvo tijekom ruske ofenzive u istočnoj Ukrajini, ali dokument ukrajinske vojne obavještajne službe...

Tko je čovjek koji je kupio Mamićevu vilu za šest milijuna eura?

KAKO bi vratio 44.5 milijuna kuna koje je posudio od poduzetnika Renata Koraća, Zdravko Mamić, odnosno njegova žena Marina, prodao je prošli mjesec luksuznu...

Hrvatska i Slovenija obustavile redovitu proceduru priznavanja diploma iz BiH

Povodom Međunarodnog dana obrazovanja, koji se odlukom Glavne skupštine Ujedinjenih naroda obilježava 24. siječnja svake godine, u Mostaru je održan okrugli stol na temu...

U Hrvatskoj za život najskuplji Zadar, Beograd u Srbiji, a Sarajevo u BiH

Invazija na Ukrajinu izazvala je val poskupljenja u cijelom svijetu, piše Večernji list BiH. Rastu cijene gotovo svega, od sirovina do gotovih proizvoda. Rezultat...

Čović na sastanku s dužnosnicima HDZ-a BiH iz Središnje Bosne

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović danas je u Vitezu održao radni sastanak sa dužnosnicima Županijskog odbora HDZ-a BiH...

Povezane vijesti