Tegeltija mandatar, ide dokument u NATO, samo se ne zove ANP

95

Nekadašnji ministar finansija Republike Srpske (RS) Zoran Tegeltija je rođen u Mrkonjić Gradu 1961. Po završetku gimnazije, seli se u Sarajevo gdje završava Ekonomski fakultet

“Zoran Tegeltija, kadar SNSD-a, bit će mandatar za sastav novog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine”, objavio je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a, na Twitteru.

Tegeltija je imenovan na posebnoj sjednici Predsjedništva BiH koja je održana danas. Na toj sjednici Predsjedništvo BiH je odlučilo da podrži SNSD-ovog kandidata, ali je donijelo odluku o slanju Plana reformi Bosne i Hercegovine u sjedište NATO saveza u Bruxelles. Taj paket reformi uključuje sve ono što će Bosna i Hercegovina činiti na svom NATO putu u budućnosti. Time je nađena alternativa za ANP, dokument koji je ranije bio bitan u odnosima NATO-BiH. Paket reformi će biti poslan u Brisel dan nakon što Predstavnički dom Parlamenta BiH podrži Tegeltiju, a dokument će dostaviti izaslanik BiH u tom Savezu.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon sastanka u Sarajevu na kojem je postignut dogovor o imenovanju Tegeltije za mandatara, otputovao je u Beograd, gdje će se danas sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Još uvijek se nije oglasio povodom današnjeg dogovora, kojim je po svemu sudeći odblokiran proces formiranja vlasti na nivou BiH.

Nekadašnji ministar finansija Republike Srpske (RS) Zoran Tegeltija je rođen u Mrkonjić Gradu 1961. Po završetku gimnazije, seli se u Sarajevo gdje završava Ekonomski fakultet.

Magistrirao je sa 45 godina, a doktorirao dvije godine kasnije, 2008. Živi u Mrkonjić Gradu sa suprugom Dušankom, s kojom ima dvije kćerke – Jelenu i Ivanu. Tegeltija je član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) od 1998. godine.

Dvije godine kasnije je postao član Glavnog odbora i predsjednik Opštinskog odbora Mrkonjić Grad. Prije nego je počeo obnašati političke funkcije, Tegeltija je bio na rukovodećim mjestima u javnim institucijama. Radio je na pozicijama šefa i načelnika u Republičkoj upravi javnih prihoda RS i Republičkoj upravi carina RS. Tegeltija je 2000. godine izabran za odbornika u Skupštini opštine Mrkonjić Grad. Istovremeno je bio i poslanik u Narodnoj skupštini RS.