- oglas -

SVI SU GA ODBILI ONI NISU: Medicinska sestra iz srednje Bosne aktivno sudjelovala u velikom medicinskom pothvatu dr.Rotima

Pročitajte i ovo

Prva decenija Telemach-a u BiH “10 godina zajedno gradimo budućnost Bosne i Hercegovine”

“Već 10 godina smo tu. I za sve to vrijeme pokreće nas ideja da svakoga dana budemo bolji, kako...

Čavara: Čitav hrvatski narod nastoje napraviti budalom

Vlada Federacije BiH još neće biti izabrana u skladu s rezultatima izbora održanih 2018. godine, kazao je u intervjuu...
- Advertisement -

Pacijent iz Italije imao je već četiri operacije kralježnice. Talijanski i njemački liječnici nisu se usudili više operirati jer je bilo prerizično.

Hrvatski doktori su ga operirali Pacijenta iz Italije nisu htjeli operirati ni talijanski ni njemački liječnici jer su procijenili da je zahtjev prerizičan. Već je imao četiri operacije kralježnice, u zadnjoj su mu ugradili stimulator koji je služio za umanjivanje bolova. Rekli su mu da se više nikad neće moći kretati bez invalidskih kolica.

Pacijent je došao u kliniku dr.Rotima, a glavna medicinska sestra je Vanja Ramljak iz središnje Bosne.

No čovjek je onda stigao u Hrvatsku. I danas hoda.  – Bio je na morfiju i tražio je rješenje iz te bezizlazne situacije.

Bio je nepokretan i nigdje u Italiji nije naišao na otvorena vrata – rekao je u HRT-ovoj emisiji Zdrav život prof.dr.sc. Krešimir Rotim, specijalist neurokirurgije, koji se odlučio na operaciju.

Foto: HRT/screenshot

Iznimno zahtjevna operacija

Nije nikakva tajna da su hrvatski liječnici među najboljima u svijetu. Neki zahvati koje su napravili proučavaju se na svjetskim kongresima. I ovo bi vrlo lako mogao biti jedan od tih slučajeva kad će se svijet diviti hrvatskim liječnicima.

Čovjek koji nije vidio izlaza u svojoj situaciji – prohodao je! – Napravio je prve korake nakon dvije godine, tu kod nas – kaže prof.dr.sc. Krešimir Rotim o pacijentu kojeg je operirao šest sati i kojeg su njemački i talijanski specijalisti odbili operirati jer su smatrali to prerizičnim.

– Trebalo je, da kažem laički, posložiti tu njegovu kralježnicu onako kako ona stoji kod zdravih ljudi. On je imao četiri operacije na kralježnici. Kad radite onu prvu, onda to radite u nekakvim anatomskim okolnostima, tkiva su sačuvana, imate dobre orijentire. Svaka iduća operacije je teža jer su promijenjene okolnosti – dodao je doktor Rotim.

Foto: HRT/screenshot

Prohodao je kod nas

Pacijetnu su postavili implantate između kralježaka i stabilizacijskih šipki.

– Nakon 24 sata uklonjene su mu drenaže i već je bio na nogama. Na početku uz pomoć fizioterapeuta, a već treći dan je napravio prve samostalne korake što je bio jako dobar rezultat obzirom da protekle dvije godine nije uopće ustao iz kolica – rekao je doc.dr.sc. Tomislav Sajko, dr. med.

Foto: HRT/screenshot

Najnovije vijesti

Prva decenija Telemach-a u BiH “10 godina zajedno gradimo budućnost Bosne i Hercegovine”

“Već 10 godina smo tu. I za sve to vrijeme pokreće nas ideja da svakoga dana budemo bolji, kako...

Čavara: Čitav hrvatski narod nastoje napraviti budalom

Vlada Federacije BiH još neće biti izabrana u skladu s rezultatima izbora održanih 2018. godine, kazao je u intervjuu „Jedan“, predsjednik Federacije i potpredsjednik...

Pub kviz u caffe pizzeriji Milano Novi Travnik

U Novom Travniku u caffe-pizzeriji Milano od 12. listopada počinje pub kviz.Svakog ponedjeljka od 20:00 h imate priliku da se izvrsno zabavite i pri...

TRAVNIK: U Čuklama oštećen spomenik poginulim Hrvatima

I 25 godina nakon završetka rata na ovim prostorima, u Travniku još uvijek ima onih u kojima prevladava nacionalna netrpeljivost i mržnja prema svojim...

Povezane vijesti