Svečano obilježena 23. obljetnica oslobođenja kraljevskog grada Jajca

38

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara sudjelovao je u svečanosti obilježavanja 23. obljetnice oslobođenja kraljevskog grada Jajca, kada su združene snage Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane u vojno – redarstvenoj akciji „Maestral“ oslobodile Jajce nakon trogodišnje okupacije.

Svečanost obilježavanja obljetnice započela je mimohodom veterana i ratnih zastava postrojbi hrvatskih snaga do crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje je služena misa zadušnica za poginule branitelje koju je predvodio provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić.

U svojoj propovijedi istaknuo je kako nas je danas okupila molitva za naše poginule branitelje.

“Klanjamo se Kriszovom križu i slavimo ga, jer su u njegov Križ ugrađene sve ljudske patnje i stradanja. Svaka patnja i bol po Kristvom križu imaju svoj smisao. I za svakog od nas ce doći vrijeme kada ćemo se uspinjati na svoju kalvariju. Ali, ne trebamo se bojati, jer Gospodin je s nama. Križ i ljubav idu zajedno. Ne može se zaobići patnja, jer uskrsnuće ide preko Križa. Bez smisla za žrtvu, ljubav nije prava ljubav. I mi svakodnevno trebamo biti potpora i pomoć jedni drugima. Praštajmo i ljubimo da bi i drugi nama opraštali i ljubili nas. Budimo kršćani na Isusov način. Naše temeljno poslanje je da uistinu budemo djeca Božja.”, istaknuo je fra Marinčić.

Nakon svete mise, uslijedilo je razvijanje zastave hrvatskog naroda na tvrđavi i polaganje vijenaca na spomen obilježju poginulim braniteljima, te Svečana akademija u Domu kulture u Jajcu.

Na Svečanoj akademiji, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović čestitao je 23. obljetnicu oslobođenja kraljevskog grada Jajca, istaknuvši kako se ne trebamo umoriti od obilježavanja značajnih datuma i obljetnica.

„Žitelji kraljevskog grada Jajca, svima vam čestitam današnji dan. Svi vi koji ste danas ovdje, zbog one mladosti koju ste okupili, vi iz Udruge 13. rujan, nemojte se nikada umoriti od naše povijesti i od naših obilježja. Hrvatski narod živi, stoljećima, destljećima, najznačajniji datumi našeg naroda zapisani su u našu povijest.“, kazao je hrvatski član Predsjedništva BIH dr. Dragan Čović, visoki pokrovitelj Svečane akademije 23. obljetnice oslobođenja hrvatskog grada Jajca.

U ime udruge 13. rujan, nazočnima se obratio Anto Brtan.

„Na današnji dan prije 23 godine, prostor Jajca i okolnih mjesta dočekao je slobodu i poziv da se ljudi vrate svojim domovima. Naša zastava na tvrđavi bila je jedini znak mira.“, kazao je Brtan.

Predsjedatelj OV Jajce Ivo Šimunović kazao je kako su hrvatski branitelji dokazali da se sve može postići kada ih vodi čista ljubav prema domovini.

„Nemamo pravo zaboraviti naše branitelje kao ni Domovinski rat i uspomene na njega moramo čuvati.“, kazao je Šimunović.