Poveži se s nama

Putovanja

Sve je spremno za zimsku sezonu na Vlašiću

Objavljeno

Zimska sezona na Vlašiću tradicionalno i ove godine počinje sa popularnim Šankanjem od 15. do 17. decembra gdje se očekuju nastupi Halida Bešlića, Lepe Brene, Borisa Režaka, Antonije Čerkez, Nene Murića i drugi brojni sadržaj.

Pripreme za narednu zimsku-turističku sezonu na planini Vlašić poduzete su dosta ranije nego proteklih godina i intenzivno se provode različite aktivnosti koje su potrebne da bi organizatori svim posjetiocima iz svijeta ponudili uspješnu skijašku zimsku sezonu.

Preduzeće Ozon d.d. koje upravljaju vertikalnim transportom na skijaškom centru završilo je sve pripremne radnje na kontroli i potrebnoj sanaciji ski liftova, tereni su pripremljeni i samo se očekuju još dovoljne količine padavina kako bi se upeglala staza.

Oglas

“I ove godine poslovna politika ide u smjeru da neće biti poskupljenja skijaških karata u odnosu na prošlu godinu, odnosno, skijaške karte neće poskupljivati osim u slučaju drastičnih promjena u cijenama energenata i drugih proizvoda na tržištu koji utječu na rentabilnost poslovanja skijaških liftova”, kazao je Goran Šarić iz Ozona.

Skijalište na Vlašiću je opremljeno sistemom za umjetno osnježenje staza u slučaju da ne bude dovoljno snijega, a iz Turističke zajednice SBK/KSB navode da su već ranije započeli pripreme za organizaciju manifestacije zvaničnog otvaranja zimske turističke sezone na Kantonu koja će se i ove godine održati na planini Vlašić u periodu od 15. do 17. prosinca.

“U sklopu našeg openinga održava se i popularna manifestacija Šankanje, a ove godine to će biti: Halid Bešlić, Lepa Brena, Boris Režak, Antonija Čerkez, Neno Murić i drugi sa brojnim popratnim aktivnostima poput dočeka Djeda Mraza i podjele paketića za djecu, organizacije Igara bez granica na snijegu”, kazao je Matošević.

Oglas

Svi su iskazali nadu da će se u narednom periodu, i to u skorije vrijeme, nakon prvostepene presude, napokon riješiti imovinsko-pravni odnosi na planini Vlašić što će otvoriti mogućnost dugo očekivanog investiranja u sportsko-rekreacijsku infrastrukturu na planini Vlašić sa posebnim naglaskom na nova ulaganja u modernu skijašku infrastrukturu i skijaške liftove u skladu sa zahtjevima modernih i suvremenih turista.

“Na neki način možemo reći da su investicije u sportsko-rekreacijsku infrastrukturu već dugo vremena ‘taoc’ neriješenih imovinsko-pravnih odnosa na planini Vlašić”, zaključio je Matošević.

Oglas
Oglas

Putovanja

PARK „RAVNE 2“ POSTAO I NAJVEĆA GALERIJA UMJETNINA NA OVIM PROSTORIMA

Objavljeno

Piše

Iza Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ je još jedna izuzetno uspješna sezona, a jedinstveni Arheološko – turističko – sportski park „Ravne 2“ i ove godine je oborio sve rekorde po posjetama. Pored velikog broja gostiju iz cijelog svijeta, park od ove godine možemo zvati i velikom galerijom umjetnina na otvorenom. O brojnim programima govori Evelina Čehajić, programska menadžerica parka „Ravne 2“.

– Iza nas je najuspješnija sezona uz mnoštvo različitih sadržaja i novih instalacija koje smo ove godine dobili na ovom jedinstvenom mjestu. Od mjeseca marta su počele aktivnosti i otvorenja novih sadržaja. U martu smo dobili Trg Nikole Tesle, a nakon toga i još jednu sjajnu umjetničku instalaciju – Besmrtni pjesnici ljubavne poezije sa bistama najvećih svjetskih pjesnika. Tokom ljeta otvorena je i Tradicionalna vedska kuća, još jedno mjesto meditacije i smiraja, nakon toga u park nam je „stigao“ i najveći kralj naših prostora Tvrtko I Kotromanić, a kraj godine smo začinili otvorenjem još dvije sjajne instalacije – statue kraljice Teute i unikatnog stećka sa kosmičkim simbolima. U pitanju su radovi autora Damira Šabića i Adisa Eliasa Fejzića, kojima se i ovom prilikom zahvaljujemo na sjajnim instalacijama koje oplemenjuju naš park. – kazala nam je Evelina Čehajić.

Centralni događaj u parku „Ravne 2“ je obilježavanje dolaska ljeta i festival koji se svake godine održava povodom ljetnog solsticija. I ove godine festival je privukao velika regionalna muzička imena, a tokom festivala su održani i brojni drugi događaji.

Oglas

– Svakako najznačajniji godišnji događaj je festival povodom ljetnog solsticija „Summer Solstice Festival“, a tokom pet dana ovogodišnjeg festivala imali smo priliku uživati u nastupima Milice Todorović, Crvene Jabuke i Zostera. Održane su i brojne radionice, predavanja i drugi događaji. U parku smo imali i nastupe velikog broja kulturno – umjetničkih društava iz BiH i drugih zemalja, predavanja, promocije knjiga, a događaj koji je prvi put održan ove godine „Lideri svjesnosti“ je privukao najznačajnija imena naših prostora u Visoko. – kaže Evelina.

Događaji sportskog, ali i humanitarnog karaktera su također odlika parka „Ravne 2“, a bilo ih je i ove godine.

– Događaj na koji smo ponosni „Sportske zvijezde za djecu bez roditelja“ i ove godine je privukao mališane iz cijele BiH. Imali smo i sjajan sportski događaj „Olympic Day“ u saradnji sa Olimpijskim komitetom BiH, teniski turnir „Pyramid Cup“ uz učešće najboljih bh.tenisera, međunarodni rukometni turnir, kao i turnire u basketu. Naravno, u sadržajima parka uživaju i uposlenici i saradnici Fondacije, pa je u nekoliko navrata za sve njih bio priređen i svojevrsni teambuilding na kojem su se družili i uživali članovi naše Fondacije. Upravo zahvaljujući vrijednim uposlenicima Fondacije koji se brinu da park izgleda uvijek besprijekorno, u srcu BiH imamo oazu odmora, mira, uživanja i mjesto bez stresa. – zaključila je Evelina Čehajić, programska direktorica Parka „Ravne 2“.

Oglas

Iako 2023.godina još uvijek nije završena, planovi za narednu se već uveliko kuju, pa nas tako i naredne godine očekuje mnoštvo sjajnih događaja, otvorenje novih instalacija, sportski, kulturni, muzički i brojni drugi događaji po kojima je park sada poznat širom regije, Europe i svijeta.

Video prilog rezimea sezone u najljepšem parku na ovim prostorima pogledajte na linku:

Oglas

 

 

 

Oglas

 

 

 

Oglas

 

 

Oglas
Nastavi čitati

Društvo

Federalna ministrica dr. sc. Nasiha Pozder povodom godišnjice krunidbe kralja Stjepana posjetila Jajce

Objavljeno

Piše

Danas 17.11.2023. godine povodom obilježavanja 562. godine od krunidbe kralja Stjepana Tomaševića u crkvi sv. Marije, Jajce je posjetila Federalna ministrica okoliša i turizma dr. sc. Nasiha Pozder.

 

Ovo je prva službena posjeta ministrice Jajcu od imenovanja. Prilikom posjete Jajcu susrela je se sa ravnateljem JU „Agencije za kulturno povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ Antom Brtanom.

Oglas

 

Ravnatelj je upoznao ministricu Pozder s najvažnijim aktivnostima vezanim za rad JU Agencije u narednoj 2024. godini. Posebno se razgovaralo o aktivnostima vezanim za prostor Plivskih jezera, potrebama za hotelskim smještajem visoke kategorije te unaprjeđenju kvalitete usluge u oblasti gastronomije kao i aktivnostima federalne razine vlasti na procesu UNESCO nominacije.

 

Oglas

 

 

Ministrica Pozder je ranije kao stručna osoba sudjelovala u aktivnostima izrade planske dokumentacije Jajca i vrlo je dobro upoznata o značaju Jajca u kontekstu Bosne i Hercegovine i šire.

Oglas

Federalno ministarstvo će posebnu podršku pružati JU Agenciji u nastojanjima zaštite Plivskih jezera i njihovo stavljanje u funkciju održivog razvoja turizma. Jajce će imati podršku ministarstva u nastojanju da dio svoje baštine afirmira i zaštiti kao UNESCO lokalitet, te naposljetku će podržati rad Parlamentarne nestranačke radne grupe za prirodno i kulturno naslijeđe s posebnim osvrtom na potrebe ove lokalne zajednice.

 

 

Oglas
Nastavi čitati

Društvo

Guča Gora i službeno dobila certifikat jednog od najljepših sela u BiH

Objavljeno

Piše

Jučer je Guča Gora sa svojim Franjevački samostan Guča Gora i službeno dobila certifikat jednog od najljepših sela u BiH Jedan novi turistički brend na području općine Travnik. Prostor koji još stidljivo otvara vrata na turističkim rutama. Ali isto tako prostor koji će se ubrzano pozicinirati i biti jedno od neizostavnih mjesta na turističkoj mapi Travnik , SBK i BiH.

Jedno od najljepših sela je dio priče zajednice turizma koju mi preporučujemo da posjetite i zaista imate itekako šta da vidite i doživite.

Oglas
Nastavi čitati

Društvo

Na brežuljku kod Novog Travnika bdije 12 kamenih stražara. Znate li zašto su postavljeni?

Objavljeno

Piše

NA BREŽULJKU u Novom Travniku nalaze se neobične skulpture 12 kamenih vojnika koje i danas plijene pažnju. Nekropola žrtvama fašizma, tzv. spomenik Smrike, arhitektonsko je i socijalističko naslijeđe bivše Jugoslavije koje je 2012. godine proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Podignut je 1975. godine u znak sjećanja na 700 žrtava fašističkog terora iz 1941. godine, piše Pixsell.

Dvanaest kamenih vojnika, koji predstavljaju simboličan grob podignut u znak sjećanja na pokojne čije se tijelo nalazi drugdje, umjetnička je zamisao beogradskog arhitekta Bogdana Bogdanovića, jednog od najpoznatijih i najuspješnijih graditelja memorijalne arhitekture u jugoistočnoj Europi. 

Čuvari nedužnih

Svaka skulptura predstavlja čuvara s razrogačenim očima koji bdije s vrha brežuljka. Njihova simbolična prisutnost podsjeća na vojne osmatračnice, koje su uvijek smještene na uzvisini. Spomen-ploča koja se nalazi na samom početku terasastog stubišta koje vodi do spomenika sačinjena je tako da podsjeća na stećak, a tekst na njemu je ispisan ćiriličnim i latiničnim pismom te formom podsjeća na epigrafiku bosanskih stećaka.

Oglas

  Dvanaest megalitskih kamenih stražara zauvijek treba ostati na tom mjestu, širom otvorenih očiju. Oni su čuvari nedužnih, na straži sa zadatkom da spriječe stradanje.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Odzvonilo ćevapima i bureku na moru: Hrvatskim turistima prijeti scenarij iz noćne more, stižu velike promjene

Objavljeno

Piše

Hrvatska se nalazi na velikoj prekretnici. Nakon nekoliko desetljeća u kojima smo se brendirali kao zemlja sunca i mora, naša zemlja mora odlučiti hoće li nastaviti s masovnim kupališnim turizmom ili će pokušati privući goste dubljeg džepa, piše Večernji list.


Potrebno je puno napora kako bi se u Hrvatsku privukli bogatiji gosti koji više troše i ostaju duže u samoj destinaciji, a jedan od puteva prema takvim gostima je i novi Zakon o turizmu koji uvodi obvezu izračuna nosivih kapaciteta.

 

Oglas

Izračun nosivih kapaciteta


Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove, objašnjava da se bez izrade nosivih kapaciteta i bez donošenja plana upravljanja neće moći u budućnosti upravljati destinacijom.


– Danas se preko 80 posto turističkog prometa odvija u srpnju i kolovozu. Da ovakav razvoj turizma više nije moguć znaju svi koji su se barem jednom našli na auto cesti petkom i nedjeljom.
Bez obzira na to koliko Hrvatska ulagala u razvoj cestovne povezanosti i koliko jedinice lokalne samouprave ulagale u lokalnu infrastrukturu, to više nije dovoljno. Novi zakon će omogućiti izračun nosivih kapaciteta tako da se destinacijama koje imaju prekomjernu izrađenost privatnog smještaja onemogući daljnje izdavanje novih rješenja.
Osim izračuna broja kreveta u privatnom smještaju, gradovi i općine će moći donijeti odluku da na određenom području u određenoj glavnoj ulici više nema pečenjara jer je ta ulica namijenjena za višu kvalitetu razvoja turizma i višu kvalitete ponude – objašnjava Udovičić.

Oglas


Prema njezinim riječima to ne znači da netko neće moći otvoriti ćevabdžinicu ili pečenjaru u gradovima na moru, ali to neće moći napraviti u ulicama koje su namijenjene višoj kvaliteti ponude.


– Želi li netko otvoriti tu pečenjaru, morati će to napraviti u nekom drugom dijelu grada, općine ili županije u kojem ima mjesta za te segmente turističke ponude – dodaje.


Luksuzna destinacija

Oglas


Da se Hrvatska sve više brendira kao luksuzna destinacija, potvrđuje i direktor sektora Odjela za istraživanje tržišta i strateško planiranje Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Igor Borojević.


– HTZ svakodnevno provodi niz istraživanja kojima pratimo status branda Hrvatske na emitivnim tržištima. Primjećujemo da se naša zemlja u sve većoj mjeri i sve bolje afirmira upravo u segmentu potrošača veće platežne moći – kaže.


– To ne znači da će ti gosti dolaziti na bilo koju destinaciju i konzumirati bilo koji dio naše turističke ponude – napominje stručnjak ističući da dio destinacija još nema osnovne infrastrukturne uvjete za primanje takvih gostiju.

Oglas


Turizam sunca i mora odlazi u prošlost


– Jedan dio destinacija je već ozbiljno zakoračio u tom smjeru i to se vidi kroz brojke i povratne informacije koje imamo s tržišta. Turizam sunca i mora gdje gosti troše vrlo malo dodatnih sadržaja, a na kojem je Hrvatska u prošlosti razvijala svoj brand, za nekoliko godina bi trebao postati stvar prošlosti.


Kako objašnjava Borojević, HTZ kroz promidžbu proizvoda više dodane vrijednosti pokušava napraviti pomak prema bogatijim turistima.

Oglas


– Mi imamo jedan izvrstan turistički resurs kojeg moramo nastojati predstaviti na primjeren način, kako ne bismo zapustili te tradicionalno vrijedne atribute na kojima zasnivamo svoje komparativne prednosti, a za koje su turisti spremni platiti nešto više – zaključuje Borojević.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Turistička ponuda srednje Bosne predstavlja se u okviru Međunarodnog sajma turizma WTM LONDON

Objavljeno

Piše

U naredna tri dana Turistička zajednica SBK/KSB SrednjaBosna.ba predstavlja ukupnu turističku ponudu srednje Bosne na jednom od najvećih svjetskih sajmova turizma WTM u Londonu.

 

Za potrebe prezentacije na WTM London kreirani su posebni promotivni materijali outdoor aktivnosti srednje Bosne te promotivni materijali najvažnijih destinacija i turističkih atrakcija.

Oglas

 

Financijsku podršku predstavljanju i promociji srednje Bosne na ovome sajmu pružila je Vlada SBK/KSB i nadležno Ministarstvo privrede SBK čija delegacija predvođena ministrom Sedžadom Milanovićem također aktivno sudjeluje u promotivnim aktivnostima.

 

Oglas

Na sajmu u okviru zajedničkog štanda predstavljaju se Kanton Sarajevo Visit Sarajevo, Tuzlanski Kanton, Kanton Središnja Bosna i Hercegovina klaster te brojni poduzetnici iz Bosne i Hercegovine.

Međunarodni sajam turizma WTM London održava se u periodu od 6.11. do 8.11.2023.godine.

Oglas
Nastavi čitati

Putovanja

Izabran turistički logotip.općine Travnij

Objavljeno

Piše

Tim za brendiranje općine Travnik kao turističke destinacije je od 19 prijedloga (koja su pristigla po javnom pozivu), jednoglasno odabrao najbolje rješenje logotipa koji će u budućnosti biti zaštitni znak travničkog turizma kao brend destinacije.

Autor pobjedničkog rada je Stanislav Nikolić iz Novog Travnika.

Koncept marketinga turizma općine Travnik će upravo biti zasnovan na odabranom jedinstvenom rješenju sa usmjerenjem na turistička tržišta.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Naida Avdić, prva žena iz BiH koja je osvojila vrh Ama Dablam

Objavljeno

Piše

Bh. alpinistkinja Naida Avdić popela se na vrh Ama Dablam te postala prva žena iz Bosne i Hercegovine koja se popela na jednu od najimpresivnijih i najljepših planina na svijetu, koja pripada planinskom vijencu Himalaja.

Naida je u noći sa srijede na četvrtak predvodila svoj tim, kao jedina žena, sve do samog vrha koji su dosegnuli u ranim jutarnjim satima. Iako je njen tim na početku brojao osam članova, njih petero je uspjelo doći do vrha.

Potrebna je izuzetna fizička kondicija, ali mentalna snaga je najbitnija da se dođe do vrha. Imali smo relativno dobre uvjete, ali je bilo vrlo hladno s povremenim vjetrom. Ovo je zaista veliki uspjeh i ponosna sam i sretna što sam bez nekih većih problema uspjela da ispunim ovu svoju želju. Sve to, naravno, ne bi bilo moguće da nisam bila fizički i psihički spremna i da nisam vjerovala u sebe. Put do vrha nije bio jednostavan, ali je vrijedilo svakog trenutka provedenog gore. Nadam se da sam ovime pokazala da je sve moguće ako to stvarno želimo i da ću inspirirati i druge djevojčice i djevojke da se odvaže i krenu u ostvarenje svojih snova, poručila je Naida, koja je istaknula i kako jedva čeka da se vrati svojoj obitelji i kući.

Oglas

Ovaj podvig uključivao je penjanje po stijenama, snijegu i ledu, kao i dugi pristup do baznog kampa. S vrha Ama Dablam Naida je imala prekrasan pogled na Everest, Lhotse i Makalu, a ovim usponom je pokazala svoju hrabrost, izdržljivost i ljubav prema planinama, kao i svoju posvećenost promociji bh. alpinizma i ženskog sporta. Danas se Naida sa svojim timom vratila do Baznog kampa, a već sutra nastavljaju dalje.

Iduća dva dana rezervirana su za pješačenje do Lukle, a u ponedjeljak poslijepodne je planiran let nazad do Beograda, odakle će se uputiti prema Sarajevu. Ama Dablam, koji na nepalskom znači “Majčina ogrlica”, visok je 6.812 metara i smatra se jednom od najimpresivnijih i najljepših planina na svijetu.

Ovaj vrh je poznat po svojim strmim piramidama leda s vertikalnim zidovima i oštrim, izloženim grebenima. Prvi uspon na Ama Dablam izveden je 13. ožujka 1961. godine, a od tada je postao omiljeni cilj alpinista širom svijeta.

Oglas

Naida Avdić, koja je aktivna sportska penjačica i alpinistkinja već deset godina, svojim uspjehom ne samo da je postavila novi standard za bh. alpinizam, već se kvalificirala i za pokušaj uspona na Mount Everest, najvišu planinu na svijetu. Njezin uspon na Ama Dablam je dokaz da su snovi ostvarivi i da granice postoje samo da bi bile pomijerane.

Izvor: Bljesak.info

Oglas
Nastavi čitati

Putovanja

Advent u Zagrebu počinje 2. prosinca, u planu su i neke nove lokacije

Objavljeno

Piše

OVOGODIŠNJI Advent u Zagrebu počet će 2. prosinca i trajati do 7. siječnja 2024. godine.

Sve lokacije će imati mogućnost raditi i nekoliko dana prije službenog otvorenja. To su nazvali razdobljem zagrijavanja, od 29. studenog i trajat će do 2. prosinca da se ugostitelji uhodaju, a onda priča kreće ozbiljno.

Lokacije su Trg bana Josipa Jelačića zapadno od Sata, Gajeva ulica, Bogovićeva ulica, kao i dio Vlaške ulice nedaleko od Europskog trga.

Oglas

Uključeni i kvartovi

U javnom natječaju Grada obuhvaćene su i neke kvartovske lokacije kako bi se ponuda raspršila i malo izvan centra: Kvaternikov trg, Trg Krešimira Ćosića, Palinovečka ulica, Trg Ivana Kukuljevića, Park 101. brigade Hrvatske vojske, Park dubravskih branitelj, Trg Dragutina Domjanića / Ninska ulica, Trg Ivana Meštrovića i Trg Ane Rukavine.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Društvoprije 7 sati

BRAVO ZA MIRZU I AMIRA: Bugojno dobiva svoje klizalište vrijedno skoro 250 000 KM

Bugojno dobiva vlastito klizalište. Danas je u prostorijama KSC Bugojno potpisan ugovor za nabavku klizališta u vrijednosti 245.000,00 KM. Ovaj...

BiHprije 7 sati

Alen Pilav, v. d. direktora KCUS-a: Mi smo bolnica, a ne štedionica!

“Ne razumijem kako se neko može hvaliti uštedama dok se pacijenti istovremeno žale da u bolnici nema osnovnih potrepština, od...

BiHprije 7 sati

Premijer FBIH Nermin Nikšić večeras posjetio Travnik

Večeras je na sjednici Predsjedništva SDP-a BiH Županije Središnja Bosna gost bio predsjenik SDP BiH i premijer Federacije BiH Nermin...

Sportprije 8 sati

Minimalan poraz Zrinjskog kod Alkmaara

U susretu petog kola Uefine Konferencijske lige AZ je na svom terenu pobijedio Zrinjski rezultatom 1:0. Od starta utakmice Zrinjski...

Događanjaprije 8 sati

“Božićna priča u Kiseljaku”

Klapa Cambi, Amel Ćurić, Ribarska večer, besplatni paketići, klizalište… samo su dio ovogodišnje ponude „“Božićne priče by Sky Cola” Kiseljaku....

Društvoprije 9 sati

U Zagrebu osnovan Klub Travničana “Travničani pozdravljaju svoju maticu – Središnju Bosnu”

Danas je u Zagrebu osnovan Klub Travničana u prisustvu preko stotinu uzvanika i gostiju. Jedan od glavnih ciljeva Kluba Travničana...

Događanjaprije 10 sati

U petak koncert Kamernog hora Muzičke akademije iz Sarajeva

Vokalni sastav “Ad Libitum Poziva na koncert koji će se održati 1. prosinca u 18 sati u crkvi Sv Franje...

Društvoprije 10 sati

SBK: Pripreme za otvaranje skijaške sezone u punom jeku

Pripreme za otvaranje zimske turističke sezone na području Kantona Središnja Bosna u punom su jeku. Već nekoliko dana većina skijališta...

Oglas
Oglas
LM