- oglas -

Sve je manje majstora u BiH, a sve više onih koji trebaju njihove usluge

Pročitajte i ovo

U velikoj akciji SIPA-e u Graničnoj policiji uhićene tri osobe, uhićeni iz Srednje Bosne

Tri osobe su uhićene u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u sjedištu Granične policije u Sarajevu.Kako...

Mašić: Upućujemo u proceduru Zakon kojim bi minimalna plata u FBiH bila 750 KM

Zastupnici SDP -a u parlamentarnu proceduru će poslati Zakon o minimalnoj plaći u FBiH prema kojem bi minimalna plaća...

Evropska komisija priprema zakon o univerzalnom punjaču

Već za koji dan mogli bismo dobiti prijedlog zakona koji će nametnuti jedinstveni standard punjenja malih elektroničkih uređaja i...
- Advertisement -

U Bosni i Hercegovini odavno je teško naći dobrog majstora, bilo da se radi o bravarima, vodoinstalaterima, zavarivačima, električarima ili majstorima drugih zanimanja.

- Advertisement -

Nije to nemoguće, ali slažu se i sami majstori da je sve veći broj onih koji se ovim poslom bave usput, uz neki drugi posao, te kažu kako takvi majstori ne rade posao kvalitetno.

Amir Jakupović, po zanimanju prosvjetni radnik, ali po zanimanju već godinama vodoinstalater, kaže kako vodoinstalateri u Sarajevu imaju puno posla te kako je u manjim sredinama situacija nešto lošija.

“Veliki broj mojih kolega otišao je u inozemstvo da radi, jer je na zapadu naš posao mnogo cjenjeniji i plaćeniji nego u Bosni i Hercegovini. Pojavom društvenih mreža pronalazak majstora postao je jednostavniji i lakši, ali isto tako i mnogo rizičniji, jer uglavnom ne znate koga angažirate za određeni posao. Zato smo mi sarajevski majstori kreirali grupu na facebooku naziva Tražim majstora Sarajevo, gdje majstori objavljuju fotografije poslova koje su odradili i tako se predstavljaju mušterijama”, kazao je za Klix.ba Jakupović, koji je i administrator ove grupe koja ima oko 33.000 članova.

Kada je riječ o poslu vodoinstalatera, Jakupović kaže da se može solidno zaraditi, ali i da je sve manje dobrih majstora. Vrlo je malo, kaže, i mladih koji žele izučiti ovaj zanat.

“Svi bi radili neke poslove koji su kao bolji, kulturniji, a zarađuju i do tri puta manje od naprimjer jednog vodoinstalatera. Dolaze generacije mladih koji ne znaju ni sijalicu zamijeniti. Sve je manje majstora, a sve više onih koji trebaju naše usluge. Žao mi je što je dosta kolega otišlo vani da rade. Ja još uvijek ne razmišljam o tome, ali nikad se ne zna. Za sada sam veoma zadovoljan, dugo se bavim ovim poslom i ne planiram skoro prestati”, poručio je Jakupović, koji je dodao i kako je cilj grupe koju vodi da se razdvoje dobri od loših majstora te da pomognu građanima da dođu do onih pravih.

Da je na tržištu mnogo onih koji se predstavljaju kao dobri majstori, a s kojima građani i nemaju baš najbolja iskustva, potvrdio nam je i jedan od sarajevskih bravara, koji se bavi i opremanjem enterijera raznih objekata.

“Imamo majstore kojima je to primarni posao i koji mu se posvete maksimalno i rade ga kvalitetno, ali imamo i one koji nakon nekog drugog posla rade i majstorske poslove. Oni uglavnom rade jeftinim strojevima i manje naplaćuju svoje usluge, čime obaraju cijene drugim majstorima. Onda se dešava da imate mnogo nezadovoljnih građana koji poslije traže nas da popravljamo situaciju”, kaže ovaj bravar.

Istakao je i kako je veliki broj majstora otišao u inozemstvo, a jedan od njih je i njegov sin koji je varilac. Otišao je u Njemačku nedavno jer je tamo dobio dosta bolje uvjete rada.

“Imam i ja ponuda da idem vani. Neki dan sam dobio ponudu iz Hrvatske, a imam i ponudu iz Njemačke da radim tamo. Razmišljam da neku od njih i prihvatim jer je ovdje zaista nelojalna konkurencija, niko ne cijeni pravog majstora, najviše do izražaja dolaze ovi koji jeftino rade, ali se zato oni koji ih angažuju vrlo brzo pokaju zbog toga”, kazao je.

Najbolje je danas, dodaje, tražiti majstora preko preporuke, od nekoga ko je imao pozitivno iskustvo s tim majstorom i da znate da nećete pogriješiti. Smatra i kako je problem u BiH što se majstori ne plaćaju dovoljno te da je i to jedan od velikih razloga što odlaze vani da rade.

Da su majstori iz BiH zainteresirani za odlazak u inozemstvo potvrdili su nam i iz firme Didako Gradnja, koja je upravo u procesu traženja većeg broja radnika za njemačko tržište.

“Zapošljavamo bravare, izometričare cjevare te varioce argon i CO2. Nije nam teško naći radnike u BiH koji žele raditi u Njemačkoj, jer im nudimo dobre uvjete – plaćenu vizu i smještaj u stanovima gdje žive po dva radnika, radnu dozvolu. Također, dajemo im i velike satnice, godišnji odmor i slobodne dane više nego što bi to imali u Bosni i Hercegovini. Najveći razlog zbog kojeg se radnici odlučuju na odlazak van granica BiH je financijska stabilnost koju u, naprimjer, Njemačkoj imaju, ali i generalno povoljnija ekonomska situacija u drugim zemljama”, kazali su nam iz ove firme koja se bavi građevinskim radovima, izradom konstrukcija za brodove i slično.

Da je potražnja za majstorima u našoj zemlji velika govori i broj objavljenih oglasa na portalu MojPosao.ba. Tako je u oblasti “zanatske usluge” objavljeno skoro 90 oglasa za posao zavarivača, bravara, varilaca, mašinobravara, montera namještaja, mesara, stolara, zidara, vodoinstalatera…prenosi Klix.ba.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

U velikoj akciji SIPA-e u Graničnoj policiji uhićene tri osobe, uhićeni iz Srednje Bosne

Tri osobe su uhićene u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u sjedištu Granične policije u Sarajevu.Kako...

Mašić: Upućujemo u proceduru Zakon kojim bi minimalna plata u FBiH bila 750 KM

Zastupnici SDP -a u parlamentarnu proceduru će poslati Zakon o minimalnoj plaći u FBiH prema kojem bi minimalna plaća trebala iznositi 750 KM. Damir...

Evropska komisija priprema zakon o univerzalnom punjaču

Već za koji dan mogli bismo dobiti prijedlog zakona koji će nametnuti jedinstveni standard punjenja malih elektroničkih uređaja i zabraniti prodaju punjača uz mobitele....

(FOTO) Nadbiskup koadjutor Tomo Vukšić predvodio misno slavlje na trgu Drinskih mučenica u Novom Travniku

Župa Presvetog Trojstva Novi Travnik danas je na novom trgu Drinskih mučenica obilježila 80.godina mučeništva i 10.godina beatifikacije Drinskih mučenica.Sveto misno slavlje predvodio je...

Objavljeni rokovi do kada gospodarstvenici moraju zamijeniti fiskalne kase

U "Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine", broj 74/21, od 17. septembra 2021. godine, objavljen je Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH koji stupa...

Povezane vijesti