Poveži se s nama

BiH

SUĐENJE MLAĆI I CIKOTIĆU ZA ZLOČINE NAD HRVATIMA: “23.listopada 1993., Taj dan je bio najžešći, mislio sam da nitko neće preživjeti”

Objavljeno

Svjedoci Državnog tužiteljstva su na suđenju za zločine počinjene u Bugojnu kazali da se neki od zatočenika, nakon što su pozvani na razgovor, nikada nisu vratili.

Miroslav Zelić je kazao da je bio specijalac u Hrvatskom vijeću obrane (HVO) i da je do sukoba s Armijom BiH u Bugojnu došlo 16. srpnja 1993. ubojstvom dva pripadnika HVO-a u Vrbanji.

“Opći napad Armije Bosne i Hercegovine je počeo 18., a ja sam bio u Gaju. Sukob je trajao nekih 10-ak dana” rekao je svjedok i dodao da su se poslije toga, na poziv Armije BiH, predali.

Prema njegovim riječima, nakon predaje su bili smješteni u maloj prostoriji salona namještaja, koja je bila mračna i s vodom na podu. U kasnijim razgovorima s drugim zarobljenicima saznao je da su neki brutalno pretučeni i iz Prusca odvedeni u nepoznato.

Oglas

Ispričao je da je sredinom listopada odveden na stadion ispod tribina, gdje su dovedeni i zatvorenici iz gimnazije. Prisjetio se i da su vođeni na kopanje rovova na prvim linijama u Rajića Polju, gdje su, ispričao je, svakodnevno bili žestoki okršaji.

“Ja sam ranjen 23.listopada 1993. Taj dan je bio najžešći, mislio sam da nitko neće preživjeti” kazao je Zelić, pojašnjavajući da je tada ranjen u nogu, ruku i vrat, kao i da je bio povrijeđen jedan pripadnik Armije BiH.

Zelić je rekao da je iz bolnice vraćen u zatvor, bio je među prozivanim da ide na razgovor, ali mu je, nakon što su ostali zatočenici kazali da je ranjen i ne može hodati, rečeno da ostane.

Kazao je da su drugi prozvani zatvorenici odvedeni i nisu se nikada vratili, ali je kasnije među posmrtnim ostacima pronađeno tijelo Ante Mrkulja na Rostovu.

Oglas

Zelić je svjedočio na suđenju Dževadu Mlaći, optuženom u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva Bugojno, i Selmi Cikotiću, bivšem zapovjednika Operativne grupe Zapad Armije BiH. Mlaćo se tereti da je naredio ubojstva zarobljenika hrvatske nacionalnosti, a Cikotić da nije spriječio podređene pripadnike Armije BiH da počine krivična djela, kao i da je propustio poduzeti mjere zbog mučenja i ubojstava ratnih zarobljenika.

Na pitanje Mlaćine Obrane da li je ranije kao predsjednik Udruge HVIDRA imao priliku da čuje svjedočenja drugih ranjenika HVO-a, Zelić je potvrdno odgovorio, ali je kazao da se tu radilo o neformalnim razgovorima.

Svjedok Marko Gunjača je kazao je da je bio vojno angažiran u jedinici “Eugen Kvaternik” HVO-a i da su se 25. srpnja 1993. predali pripadnicima Armije BiH, koji su im, kako je naveo, garantirali da im neće “dlaka s glave faliti” ako se predaju.

“Odmah su nas povaljali po cesti i počeli uzimati zlato i satove”, rekao je svjedok, te dodao da su ih poslije odveli prema Osnovnoj školi “Stipe Đerek” gdje je, prema njegovom sjećanju, “bilo jaukanja”, nakon čega su prebačeni u gimnaziju.

Oglas

Gunjača je naveo da su prozivani i odvođeni na rad, te su iz gimnazije prebačeni u salon namještaja.

“Tu je bila katastrofa, mrak, puno vode”, kazao je Gunjača i dodao da su ih odatle izvodili na kopanje tranšea u rajonu Sabljara.

Ispričao je da su od rujna 1993. zaprežnim kolima odvoženi na prve linije između HVO-a i Armije RBiH.

Svjedok je na pitanje Tužiteljstva nabrojao Miroslava Dilbera, Dragana Erkapića i Dragana Miličevića među zatočenicima koji su pozvani na razgovor i više se nisu vratili.

Oglas

Dodao je da se među zatvorenicima počelo pričati da su prebačeni u Kazneno-popravni zavod u Zenici, ali nije vidio, iako je čuo da su odvedeni na Rostovo.

Mlaćina odvjetnicaSabina Mehić upitala je svjedoka da li je imao saznanja da su pripadnici HVO-a na početku sukoba prvi ubili trojicu policajaca, na što je negativno odgovorio. Kazao je i da ne zna da li su pripadnici HVO-a prvi postavili punktove.

Nastavak suđenja je 11. lipnja.

Oglas

Oglas

BiH

Čović nazočio obilježavanju „Dana sjećanja 2024.“ u Posavskoj Mahali

Objavljeno

Piše

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović danas je nazočio obilježavanju „Dana sjećanja 2024.“ u Posavskoj Mahali.

Ovogodišnje „Dana sjećanja 2024.“ tradicionalno organiziraju Odjel za Drugi svjetski rat i poraće HNS-a BiH, HKD Napredak Odžak, župe Doborskog dekanata i MZ Posavska Mahala te se ovom manifestacijom već 28 godina kroz razne vjerske, znanstvene, kulturne i športske sadržaje  prisjećamo na veliko i tragično stradanje žitelja u odžačkom i podvučjačkom kraju.

Središnja svečanost održana je danas, polaganjem vijenaca i molitvom, koju je predvodio župnik don Mato Majić,  za stradale u Drugom svjetskom ratu i poraću Odžaka i Podvučjačkog kraja kod Spomen parka u Posavskoj Mahali. Misno slavlje tradicionalno se održalo na Nujića groblju, koju je predvodio mons. Ivo Tomašević.

„Meni je drago da možemo na isti način promišljati o davnom vremenu kada se davala žrtva i nosili križevi za ono što mi danas baštinimo ovdje. Duboko sam uvjeren da ovih dana „Dana sjećanja“, ne samo ovdje u Posavskoj Mahali nego diljem Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, imamo svaki dan prigodu prisjetiti se svih žrtava koje su svjedočile da su Hrvati, da su katolici, da žele biti svoji na svome i da skrbe o svome domu i svome narodu. Neka nas ove misli okupljaju i kroz naredno vrijeme. Nemojmo se stidjeti onoga što jesmo, budimo ponosni bez obzira na iskušenja. Hvala vam svima koji ste se danas okupili. Meni je čast da, u ime Hrvatskog narodnog sabora, kao i proteklih godina, jednako tako i budućih godina, dolazim ovdje i odajem počast svakome od 3411 onih koji su bili ponosni na to što su Hrvati“, kazao je predsjednik Čović.

Oglas

Svečanosti „Dani sjećanja 2024.“ pored predsjednika Čovića nazočila je zastupnica u Europskom parlamentu i kandidatkinja HDZ-a Republike Hrvatske na izborima za Europski parlament Željana Zovko, predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Mijo Matanović, ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske Ana Andrić, ravnatelj Odbora Republike Srpske za raseljena lica i migracije Davor Čordaš, načelnica općine Odžak Nada Ćulap, predsjednik Skupštine Županije Posavske Blaž Županić, veliki broj izaslanika hrvatskih dužnosnika, vjernika i gostiju.

Nastavi čitati

BiH

DOUŠNIK OTKRIO: Evo koliko krijumčari naplaćuju migrantima da ih iz BiH uvedu u Hrvatsku

Objavljeno

Piše

Kanal kojim su u blizini Plitvičkih jezera migranti ilegalno prebacivani iz BiH u Hrvatsku raskrinkan je zahvaljujući osobi koja je najprije bila među krijumčarima, a zatim je odlučila surađivati sa policijom. U pitanju je čovjek čije djelovanje omogućava Zakon o kaznenom postupku i koristi ga kao dio posebnih dokaznih radnji.

Tako je suradnik istražitelja dojavio na kojim će lokacijama ljudi biti prebacivani preko granice, te koliko će novca za to morati platiti.

Koliko je koštao šverc ljudi?

Utvrđeno je da je ova grupa od kolovoza 2022. do lipnja 2023. preko granice prebacivala ljude za novčanu nagradu od 1.500 do 4.500 eura. Toliku cijenu plaćali su odrasli, dok je za djecu transfer bio upola jeftiniji, prenosi N1.

Oglas

Sve je to opisao i suradnik koji je, kako proizlazi iz presude u koju smo dobili uvid, bio jedan od najbližih suradnika vođe kriminalnog lanca. Upravo je on bio jedan od onih koji su na području karlovačke i ličko-senjske županije preuzimali migrante koji bi s vodičima došli iz BiH.

Predavao ih je zatim vozačima koji su ih prevozili u Zagreb. Odatle im je transport bio organiziran do drugih zemalja Europske unije.

Ogromna zarada krijumčara

Suradniku je kroz ruke prošao i novac koji su plaćali migranti, a on ih je predavao drugim članovima krijumčarskog lanca.

Oglas

Prema presudi jednom od aktera ove afere koji je priznao krivicu i nagodio se s USKOK-om na godinu i dva mjeseca zatvora, grupa u koju se infiltrirao suradnik policije prebacila je najmanje 138 stranaca.

Vođa grupe uspio je ilegalno zaraditi gotovo 170.000 eura. Njegovi suradnici dobili su manje iznose  – od 500 do 6.500 eura.

Prema presudi, jedan transfer 15 stranaca realiziran je 28. ožujka 2023. godine. Vodič ih je preko granice doveo do Donjeg Vaganca, nedaleko od Plitvičkih jezera. Suradnik je tada prenio uputstva od vođe grupe pa su dvojica vozača smjestila ljude u kombi i odvezla ih do autobusnog kolodvora u Zagrebu.

Tamo su ih preuzeli drugi članovi krijumčarskog lanca i odvezli dalje. Ovaj transport plaćen je oko 18.000 eura. Na sličan način, kako je istražiteljima opisao suradnik i ostali transferi realizirani su na sličan način.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Zlatna liga nacija u sjedećoj odbojci: BiH bolja od Poljske, danas odmjerava snage protiv Njemačke

Objavljeno

Piše

Zlatna liga nacija u sjedećoj odbojci koja se održava u Sarajevu nastavljena je danas. Nove pobjede ostvarile su reprezentacije Njemačke i Bosne i Hercegovine, te obje ekipe sada imaju po tri pobjede u isto toliko odigranih utakmica.

U prvoj utakmici dana reprezentacija Njemačke savladala je reprezentaciju Hrvatske, a osim osvojenog drugog seta, Hrvati nisu imali prevelike šanse protiv učesnika ovogodišnje Paraolimpijade.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine također je ostvarila treću pobjedu pobjedom nad reprezentacijom Poljske sa 3:0 (25:22, 25:14, 25:4).

Jedan od najiskusnijih igrača bh. tima, Adnan Manko komentirao je utakmicu i kazao šta očekuju protiv Njemačke.

Oglas

Na početku utakmice imali smo nekoliko situacija koje nam nisu išle u korist, ali uspjeli smo pronaći svoju igru i doći do zaslužene pobjede. U narednom susretu igramo derbi utakmicu sa Njemačkom koja je takođe ostvarila tri pobjede. Očekujemo zahtjevnu utakmicu, ali dat ćemo sve od sebe da pobjedom obradujemo sve i odbranimo titulu najbolje ekipe”, kazao je Manko.

Upravo će Bosna i Hercegovina i Njemačka odigrati derbi susret danas u 16 sati, a prijenos ove utakmice je omogućen na BHRT.

U ostalim susretima danas očekuju nas mečevi između Ukrajine i Srbije, Hrvatske i Srbije, te Poljske i Ukrajine.

Izvor: BHRT

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Na proslavu mature došao traktorom

Objavljeno

Piše

U Brčkom je održana matura Poljoprivredne i medicinske škole.

Jedan učenik je odlučio da privuče dodatnu pažnju.

Naime, maturant Muris Fusko je na proslavu mature došao traktorom.

Pogledajte video.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Teška prometna nezgoda u Banjaluci: Gorjeli kamion i benzinska crpka

Objavljeno

Piše

U ranim jutarnjim satima na brzoj cesti Banja Luka – Laktaši došlo je do prometne nezgode u kojoj su sudjelovala dva kamiona.

Vozač kamiona je izgubio kontrolu nad vozilom, udario u kamion koji je bio parkiran pored benzinske pumpe, nakon čega je taj parkirani kamion udario u objekat pumpe, saznaje ATV.

Tada je buknuo požar u kome su potpuno izgorjeli kamioni, a zahvatio je i dio benzinske pumpe, prenosi BUKA.

Prema još nepotvrđenim informacijama, u parkiranom kamionu nije bilo nikoga, i povrijeđena je samo jedna osoba.

Požar je ugašen, a promet na ovom dijelu puta je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce dok se ne završi policijski uviđaj, prenosi ATV.

Oglas

 

Nastavi čitati

BiH

Umjereno oblačno vrijeme, lokalno moguć grad

Objavljeno

Piše

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Nešto manje oblačnosti i sunčanije očekuje se uglavnom prije podne. Poslije podne i dio večerni u većem dijelu Bosne kiša i lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Ponegdje na sjeveru i sjeveroistoku Bosne intenzivnije padavine. Lokalno je moguća je i pojava grada. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i na jugozapadu Bosne južni i jugozapadni, a u ostatku zemlje istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 18, a dnevna od 20 do 26, na jugu i sjeveru do 29 stupnjeva.

U Sarajevu nešto sunčanije prije podne. Poslije podne mogući su lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura oko 10, a najviša dnevna temperatura oko 25 stupnjeva

Nastavi čitati

BiH

Zapošljavanje mladih ključno za zaustavljanje trenda iseljavanja

Objavljeno

Piše

Odlazak mladih akutni je problem svih zemalja regije i potrebno je poduzeti žurne mjere kako bi se taj trend zaustavio, istaknuto je na Sajmu zapošljavanja mladih organiziranom u Mostaru u okviru prekograničnog projekta „EU potpora zapošljivosti i mogućnostima zapošljavanja mladih u prekograničnom području“.

Spomenuti projekt financira Europska unija u iznosu od preko 360.000 eura bespovratnih sredstava. Provodi ga Caritas Bosne i Hercegovine, u partnerstvu s Udruženjem za razvoj kompetencija „S.K.I.L.L.S.“ i Fondacijom Mozaik iz Sarajeva (BiH), te Fondacijom Biznis start centar Bar i Caritasom Barske nadbiskupije (Crna Gora).

Od dosadašnjim rezultatima govorio je voditelj projekta Miroslav Valneta:

– U proteklih godinu i pol kroz projekt smo imali preko 800 direktnih korisnika. Kao konkretan rezultat zaposlili smo 25 pripravnika u 25 kompanija, većina od njih ostali su raditi u tim kompanijama, pokrenuli smo 14 novih tvrtki gdje su ljudi kroz program samozapošljavanja ostvarili neki vid potpore za pokretanje svojih novih poslova, obrta, dioničkih društva i slično.

Oglas

Također, u okviru projekta 400 mladih educirano je za tzv. meke vještine, poput izrade CV-a i pisanja motivacijskih pisama.

Opstanak države

Sajam zapošljavanja mladih posjetio je i federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, koji je kazao kako je zapošljavanje mladih jedna od važnijih, ako ne i najvažnija zadaća domaćih vlasti.

– Opstanak ove države ovisi od opstanka radno sposobnog stanovništva. Mladi ljudi koji završavaju svoje obrazovanje jedina su nam garancija da ćemo krenuti naprijed, da ćemo uhvatiti korak s razvijenim zemljama Europe i svijeta i da ćemo prihvatiti novi tehnologije, suvremeni, digitalni svijet koji danas živimo – kazao je ministar Delić.

Oglas

Trend odlaska mladih iz zemlje mora se zaustaviti, dodao je, podsjetivši da je Vlada FBiH usvojila Strategiju za zapošljavanje u FBiH te da je trenutno u proceduri Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba.

– Radimo pilotiranje jednog značajnog modela zapošljavanja. On se zove „Garancija za mlade“ i pilotiranje se provodi u Čitluku i Visokom. Nadam se da ćemo taj model što prije prenijeti na razinu cijele Federacije. On podrazumijeva skraćivanje rok od izlaska iz sustava obrazovanja do prvog zaposlenja. Taj rok bi trebao biti skraćen s godine na četiri mjeseca – kazao je ministar Delić.

Zaustaviti odljev mozgova

Šef kooperacija u Izaslanstvu Europske unije u Bosni i Hercegovini Stefano Ellero upozorio je kako je zapošljavanje mladih akutni problem Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i ostalih zemalja regije.

Oglas

– Od ključne je važnosti zaustavi odljev mozgova na zapadnom Balkanu. Poticanje zapošljivosti mladih ljudi dovodeći ih u kontakt s tvrtkama i lokalnim vlastima, od kritične je važnosti za popravljanje situacije na tržištu rada i zaustavljanje negativnih trendova iseljavanja – kazao je Ellero.

On je podsjetio da je Europija unija s oko pola milijuna eura financirala projekt „EU potpora zapošljivaste i mogućnostima zapošljavanja mladih u prekograničnom području“ te je obećao daljnju potporu Europske unije ovom i sličnim projektima.

Ravnatelj Caritasa BiH Tomo Knežević kazao je kako je jedna od zadaća Caritasa općenito, pa tako i ovoga projekta, dati mladim ljudima priliku da se ostvare u svojoj zemlji, na osnovu vlastitih ideja.

On je istaknuo kako je potpuno pogrešna percepcija da su nove generacije pasivne i nezainteresirane.

Oglas

– Trideset i pet godina sam bio profesor na fakultetu i uvijek se govorilo kako će s ovom generacijom propasti svijet. Neće. Nije propao s našom, neće propasti ni s ovom. Ovo je mlada, pametna, sposobna i radišna generacija s kojom Bosna i Hercegovina može računati da će joj budućnost biti lijepa – poručio je Knežević.

Nastavi čitati

BiH

Zrinjski slavi u ponedjeljak uspješnu sezonu

Objavljeno

Piše

HŠK Zrinjski je u četvrtak obranio Kup Bosne i Hercegovine pobjedom protiv Borca u Banja Luci, a tim povodom održat će se proslava ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, piše Bljesak.

Proslava osvajanja Kupa BiH, ali i cijele uspješne sezone koja je iza “Plemića” održat će se u ponedjeljak ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Jeste li spremni za reprizu u ponedjeljak? Zajedno stavljamo točku na “i” povijesne sezone u Europi, Kupu, ali i prvenstvu! Opraštamo se stilom od sezone iza nas ispred H.D. Herceg Stjepan Kosača, ali i najavljujemo novi pohod na grupe i dvostruku krunu ovog ljeta”, poručili su iz kluba.

Podsjetimo, HŠK Zrinjski je u četvrtak obranio Kup Bosne i Hercegovine pobjedom protiv Borca u Banja Luci. Inače, “Plemići” imaju odigrati još jednu prvenstvenu utakmicu protiv Igmana u Konjicu, a utakmica je na rasporedu u nedjelju od 16 sati.

Oglas

Izvor: Bljesak.info

Nastavi čitati

BiH

Nevrijeme pogodilo glavni grad BiH

Objavljeno

Piše

Veliko nevrijeme pogodilo je Sarajevo. U glavnom gradu Bosne i Hercegovine pada grad i jaka kiša.

Zbog velike kiše je otežan i promet u glavnom gradu. Prije podne je bilo sunčanije vrijeme, a poslije podne su krenuli najavljeni lokalni pljuskovi.

U Sarajevu nešto sunčanije prije podne. Poslije podne mogući su lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura oko 10, a najviša dnevna temperatura oko 25 stupnjeva, piše Avaz.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Sportprije 42 minute

United pobijedio City u finalu FA kupa

MANCHESTER UNITED je osvojio FA kup nakon što je u velikom finalu na Wembleyju pobijedio Manchester City 2:1 i 13....

Društvoprije 49 minuta

Nina Badrić sa majkom u Međugorju

Nina Badrić s majkom je odlučila posjetiti Međugorje. Mjesto u koje hodočaste milijuni hodočasnika svake godine iz cijelog svijeta ovih...

Društvoprije 50 minuta

Proslavljen 53. dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije

U subotu, 25. svibnja u župi Komušina i na brdu Kondžilo proslavljen je Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije, 53. po redu....

BiHprije 1 sat

Čović nazočio obilježavanju „Dana sjećanja 2024.“ u Posavskoj Mahali

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović danas je nazočio obilježavanju „Dana sjećanja...

Sportprije 4 sata

Hrvat krenuo pješice na EURO

Hrvatski navijač Kristijan Detić krenuo je u avanturu života. Odlučio je pješice ići na Euro u Njemačku. ”Avantura života trajat...

BiHprije 4 sata

DOUŠNIK OTKRIO: Evo koliko krijumčari naplaćuju migrantima da ih iz BiH uvedu u Hrvatsku

Kanal kojim su u blizini Plitvičkih jezera migranti ilegalno prebacivani iz BiH u Hrvatsku raskrinkan je zahvaljujući osobi koja je...

Ljepota i zdravljeprije 4 sata

Snižava kolesterol, a koristi se i kao začin: Ova vrtna biljka može vam spasiti srce

U prehrani, korištenje ljekovitog bilja može značajno doprinijeti zdravlju. Među raznim začinima, ružmarin se izdvaja kao izuzetno koristan za srce...

Društvoprije 4 sata

U Novoj Biloj obilježena 32. obljetnica osnutka Vojne policije HVO HB

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjesnom groblju Prahulje u Novoj Biloj obilježena je 32. obljetnica osnutka Vojne policije HVO...

Oglas
Oglas
LM