Stočanin prijavljen policiji zbog prevare preko Facebooka

36

Federalna uprava policije (FUP) u četvrtak je Županijskom tužiteljstvu Bihać dostavila Izvještaj o izvršenom kaznenom djelu – prevara u vezi s neovlaštenim pristupom zaštićenom sustavu i mreži elektronske obrade podataka protiv I. N. (1995.) iz Stoca.

Ova osoba se sumnjiči da je koristeći tehnike tzv. “socijalnog inžinjeringa“ neovlašteno preuzimao korisničke račune na društvenoj mreži Facebook.

Facebook račune je preuzimao na način da je prateći aktivnosti korisnika Facebooka identificirao “prijatelje“ i potom kreirao lažni profil “prijatelja“ preko kojeg je ostvarivao komunikaciju sa žrtvama.

Predstavljajući se kao “prijatelj“, od žrtava je, zbog njihovog nepoznavanja funkcioniranja sigurnosnih postavki na Facebooku, pribavljao kodove za reset njihovih Facebook korisničkih računa.

Nakon toga je preuzimao punu kontrolu Facebook računa i “prijateljima“ iz adresara upućivao molbe za dopunu kredita na njegove mobilne telefonske brojeve.

Poruke koje je slao su se u gotovo svim slučajevima odnosile na “hitne“ i “teške“ situacije zbog kojih nije u mogućnosti sam dopuniti kredit.

Ovom prilikom Federalna uprava policije upozorava građane na ovaj modus vršenja prevara posredstvom interneta odnosno zaštite od istih.

Napadi korištenjem socijalnog inžinjeringa zasnivaju se na odnosu ljudi s drugim ljudima i građani nikada ne trebaju drugim osobama davati korisničko ime ili pristupnu šifru za online korisničke račune.

Također, ako smatramo da se poruka ne treba ignorirati, potrebno je na alternativne načine potvrditi identitet osobe koja nas kontaktira.

U prethodnom razdoblju, Federalne uprava policije je protiv iste osobe za ista kaznena djela podnijela izvještaje o počinjenom kaznenom djelu županijskim tužiteljstvima Sarajevo, Mostar i Zenica.

Utvrđivanje identiteta svih oštećenih osoba i visine materijalne štete je u tijeku, priopćeno je iz FUP-a.