- oglas -

Što na kremama za sunčanje zapravo označava faktor zaštite, što znači SPF?

Pročitajte i ovo

SUBOTA: BBrothers u Ex Pontu

U subotu 13.08. opet nam dolaze dobri znanci, duo BBrothers. Garancija su dobre atmosfere i zabave, a za vrhunsku...

Odigrane prve utakmice malonogometnog turnira “Putićevo 2022”

Odigrane su prve utakmice malonogometnog turnira Putićevo 2022. Rezultati prvog dana turnira: MNK Putićevo 5 : 1 Mladež HDZ BiH Novi...

“Ribarsko večer” povodom Dana općine Busovača; Kad “ribari” zasviraju…(FOTO)

Sinoć je održano “Ribarsko večer” u povodu Dana općine Busovača, u organizaciji Udruge sportskih ribolovaca Busovača, uz potporu sponzora...
- Advertisement -

Rak kože najčešći je oblik raka u Sjedinjenim Američkim Državama, ali je ujedno i vrlo preventivan jer je izlaganje suncu glavni čimbenik njegova porasta. Često zanemarujemo kožu i, posebice u ljetnim mjesecima, prioritiziramo taman ten ne misleći o posljedicama pretjeranog izlaganja suncu.

- Advertisement -

U obrani od raka kože može vam pomoći krema za sunčanje s adekvatnim SPF-om; zaštitni faktor potrebno je nanositi tijekom cijele godine, a preko ljeta je neizostavan!

Što je SPF?

Krema za sunčanje u osnovi je barijera koja štiti kožu od upijanja ultraljubičastih zraka. Postoje dvije vrste UV zraka koje mogu utjecati na kožu: UVA zrake imaju tendenciju starenja kože i UVB zrake koje obično uzrokuju opekline od sunca.


Na kremama za sunčanje možete pronaći broj koji se zove zaštitni faktor ili SPF, a on ocjenjuje koliko dobro krema za sunčanje blokira sunce. Na primjer, krema za sunčanje sa SPF-om 30 blokira 97 posto sunčevih UVB zraka, prema Američkoj akademiji za dermatologiju. Što je broj veći, to krema bolje djeluje na blokiranje UVB zraka.

Glavne zablude

Ni jedna krema za sunčanje ne blokira 100 posto UV zraka; za sve one koji se boje da neće pocrniti ako nanesu zaštitni faktor!

Također, koliko god visok broj bio, sve kreme za sunčanje štite jednako vrijeme. Na primjer, krema za sunčanje sa SPF-om 80 ne štiti vremenski dulje od one s 15; SPF 80 samo blokira više UVB zraka dok je osoba izložena suncu.

Sve kreme za sunčanje potrebno je nanositi svaka dva sata ili odmah nakon plivanja i velikog znojenja.

Uz to, kremu za sunčanje treba čuvati na hladnom i suhom mjestu. Uz pravilno skladištenje, boca može trajati 5 do 10 godina.

Koju kremu za sunčanje odabrati?

Nisu sve kreme jednake. Odnosno, neke imaju bolju zaštitu od drugih.

  1. Za najbolju zaštitu sugerira se korištenje kremu za sunčanje koja također štiti od HEV (visokoenergetske vidljive) svjetlosti, za koju se pokazalo da izaziva rak kože, prerano starenje i hiperpigmentaciju.
  2. Također, za bolju zaštitu potrebno je odabrati kremu s visokim SPF-om, ne manjim od 30, čak ni kad je dan oblačan.
  3. Krema za sunčanje koja je otporna na vodu također može biti od pomoći, posebno kada plivate ili se znojite.

 

Ne zaboravite, kremu za sunčanje potrebno je nanijeti 15 do 20 minuta prije izlaganja suncu te ju ponovno nanositi maksimalno svaka dva sata u obilnijoj količini, a nije loše ni kupiti balzam za usne sa zaštitnim faktorom jer i one mogu izgorjeti!

Najnovije vijesti

SUBOTA: BBrothers u Ex Pontu

U subotu 13.08. opet nam dolaze dobri znanci, duo BBrothers. Garancija su dobre atmosfere i zabave, a za vrhunsku...

Odigrane prve utakmice malonogometnog turnira “Putićevo 2022”

Odigrane su prve utakmice malonogometnog turnira Putićevo 2022. Rezultati prvog dana turnira: MNK Putićevo 5 : 1 Mladež HDZ BiH Novi Travnik Gradina 969 2: 4 Šantići MLM...

“Ribarsko večer” povodom Dana općine Busovača; Kad “ribari” zasviraju…(FOTO)

Sinoć je održano “Ribarsko večer” u povodu Dana općine Busovača, u organizaciji Udruge sportskih ribolovaca Busovača, uz potporu sponzora i prijatelja. „Ribarsko večer“ održano je...

Velež oslabljen gostuje Leotaru na Policama

Susretom Leotara i Veleža danas od 17:30 sati otvara se 5. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine. Trebinjci poslije četiri odigrana kola imaju samo bod,...

Nevjerojatna snimka! Avion slijeće iznad glava turista na plaži: Žena pada na leđa, druga ostaje bez šešira

Putnički avion Wizz Aira slijeće u zračnu luku na grčki otok Skiathos. Prelijeće samo nekoliko metara iznad glava turista. Pista za slijetanje zračne luke Skiathos je kratka...

Povezane vijesti