“Stazama starih”

31

-- Oglas ---

U želji čuvati tradiciju, kulturu, jezik ali i svekoliku povezanost sa korijenima i narodom svoga podrjetla skupina entuzijasta odlučila se na manifestaciju po stazama naših starih.

Na cijelom putovanuju sudionici su u tradicijskim nošnjama Hrvata i izvode plesni program iz krajeva iz kojih dolaze.

Riječ je o obilježavanju pet stoljeća progona gradišćanskih Hrvata, odnosno putovanju kroz sedam država: BiH, Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Slovačkui Češku. Organizator putovanja je Zaklada EMCGRAH “KUME” ( Etno memorijalni i Informacijski Centar gradišćanskih Hrvata) uz brojna civilna društva, općine i gradova, koji potpomažu ovaj projekt. Projekt je 2013.godine pokrenuo Franjo Pajrić iz Koljnofa, mađarskog grada s kojim Kiseljak njeguje prijateljske odnose. Ove godine projekt se po prvi put održava i u BiH. Započinje u Kiseljaku 02. srpnja, okupljanjem 25 sudionika iz sedam navedenih zemalja.

Valja napomenuti kako će svih devetnaest dana sudjelovati u manifestaciji i narodnoj nošnji svoga kraja Ivan i Matea Kapetanović iz Kiseljaka.

Predsjedni organizacijskog odbora za BiH je Mladen Mišurić – Ramljak, načelnik općine Kiseljak a koordinator je Ivo Miro Jović. Projekt je pomogla i Daria Krstičević, predstojnica Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske dok će Općina Kiseljak osigurati smještaj i hranu za sve sudionike.

Program manifestacije :
03.07. – 10 sati, Bobovac
11:30 sati, Kraljeva Sutjeska
13 sati, Visoko
15 sati, Lepenica
17 sati, Kreševo
20 sati , Kiseljak (Kulturno – umjetnički program održat će se na prakingu općine )

04.07 – 12 sati, Fojnica
15 sati, Busovača
17 sati, Vitez

05.07. – 11 sati, Travnik
14 sati, Jajce –Podmilačje i Sv. Misa koju će predvoditi Uzoriti kardinal Vinko Puljić

06.07. – 11 sati, Banja Luka
13 sati, Marija Zvijezda (Samosatn trapista)

Nakon putovanja kroz navedene gradove sudionici svoj put nastvaljaju kroz RH.