- oglas -

Sretan Dan državnosti BiH

Pročitajte i ovo

TANI GAZ- Balašević Tribute Band u Kiseljaku!

U subotu nas u sklopu "Adventa u Kiseljaku by Sky Cola" očekuje prava glazbena poslastica. Riječ je o nastupu...

Hit predstava “Kako i zašto ubiti muža” večeras gostuje u Kaknju, sutra u Novom Travniku

Hit predstava "Kako i zašto ubiti muža" - odigrat će se večeras u Kaknju, 02.12.2021. godine u Domu kulture...

Dom zdravlja Novi Travnik: Stiglo cjepivo protiv gripe

Ministarstvo zdravstva i socijalne politike KSB/SBK osiguralo je cjepivo protiv gripe,45 doza za zaštitu zdravstvenih djelatnika i 118 doza...
- Advertisement -

Na današnji dan prije 78 godina, u jeku najkrvavijeg rata u ljudskoj povijesti, u malom gradu na oslobođenoj teritoriji naše zemlje, odvijao se događaj koji je ovaj datum zlatnim slovima upisao u biografiju Bosne i Hercegovine.

- Advertisement -

Naime, 25. novembra 1943. godine u oslobođenom Mrkonjić Gradu, sastali su se Hrvati, Bošnjaci i Srbi, na sastanku poznatom kao prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH).

Vraćanje stoljetne državnosti

Na njemu su, te hladne jesenje noći, udareni temelji modernoj državi Bosni i Hercegovini te joj je vraćena stoljetna državnost koju je izgubila padom pod okupaciju Osmanskog carstva 1463. godine pogubljenjem njenog posljednjeg kralja Stjepana Tomaševića.

Od tada, pa sve do tog 25. novembra 1943. godine, Bosna i Hercegovina je velikim evropskim carstvima i kraljevstvima bila ratni plijen, bila je cijepana, anektirana i okupirana. Svi su je svojatali i svi se je se odricalii, sve prema trenutnim tokovima. Ta kraljevstva i carstva odavno su nestala sa karte svijeta, a Bosna i Hercegovina je opstala i ostala. Uprkos svemu.

Zato je, u noći sa 25. na 26. novembar 1943. godine u Mrkonjić Gradu rečeno da Bosna i Hercegovina nije srpska, nije hrvatska, a nije ni muslimanska (bošnjačka), nego i srpska i hrvatska i bošnjačka. Zemlja naroda Bosne i Hercegovine.

Puna ravnopravnost i jednakost

“Danas Narodi Bosne i Hercegovine kroz svoje jedino političko predstavništvo – Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska, i hrvatska bude slobodna zbratimljena Bosna i Hercegovina, u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata”, riječi su kojima se zaključuje Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a.

Narednih pola stoljeća, što je period stvaranja savremene države BiH, pokazalo nam je kako zajedništvom i jedinstvom možemo uraditi velike stvari. Period je to u našoj historiji koji je hvale vrijedan jer smo se u tom vremenu zajedno izborili za mir, slobodu i blagostanje.

Trn u oku neprijateljima

Činjenica je to, koja je bila trn u oku neprijateljima naše zemlje, unutrašnjim i vanjskim. Krvavi rat 90-ih godina, koji je odnio desetine hiljada života, ostavio je i državu u ruševinama. Ali Bosna i Hercegovina se, još jednom, kao feniks izdigla iz pepela i uspjela , po ko zna koji put, pokazati da će opstati uprkos svim udarcima koji su joj naneseni tokom njene burne historije.

Danas, 78 godina nakon ZAVNOBiH-a, naša zemlja se ponovo nalazi na udaru neprijatelja iznutra i izvana. Oni doduše, ne napadaju oružjem kao prije 29 godina, nego retrogradnim idejama, kojima je cilj dokazati da BiH ne može opstati kao država svih njenih građana i naroda, kako bi uvjerili cijeli svijet da BiH ne može dalje kako bi se napokon realizirali davno zacrtani planovi podjele naše zemlje.

Na nama, građanima BiH, Bosancima i Hercegovcima, Bošnjacima, Srbima, Hrvatima, Ostalima i kako god se željeli zvati sve dok Bosnu i Hercegovinu smatramo svojom jedinom domovinom, je da ne dozvolimo da se to dogodi.

Ekipa portala Centralna.ba svim Bosancima i Hercegovcima želi sretan Dan državnosti!

Najnovije vijesti

TANI GAZ- Balašević Tribute Band u Kiseljaku!

U subotu nas u sklopu "Adventa u Kiseljaku by Sky Cola" očekuje prava glazbena poslastica. Riječ je o nastupu...

Hit predstava “Kako i zašto ubiti muža” večeras gostuje u Kaknju, sutra u Novom Travniku

Hit predstava "Kako i zašto ubiti muža" - odigrat će se večeras u Kaknju, 02.12.2021. godine u Domu kulture sa početkom u 19:30.Komedija o...

Dom zdravlja Novi Travnik: Stiglo cjepivo protiv gripe

Ministarstvo zdravstva i socijalne politike KSB/SBK osiguralo je cjepivo protiv gripe,45 doza za zaštitu zdravstvenih djelatnika i 118 doza cjepiva za zaštitu rizičnih skupina...

“Da Njemačka ostaje bez ljudi kao što je to slučaj u BiH, Bundestag bi vječito zasjedao”

Demografi godinama upozoravaju da BiH nestaje, ekonomski analitičari brojkama objašnjavaju što se događa, novinari ispisuju tisuće i tisuće novinskih stranica da skrenu pozornost na...

Fenomenalni Antetokounmpo postigao 40 poena, double-double učinici Jokića i Dončića

Košarkaši Milwaukee Bucksa savladali su na svom parketu Charlotte Hornets rezultatom 127:125 uz još jednu fenomenalnu partiju Giannis Antetokounmpa.U napetom i do kraja neizvjesnom...

Povezane vijesti