Connect with us

Društvo

Središnji registar: Evidencija Hrvata s prebivalištem izvan RH

Published

on

Vlada je u prvo čitanje sa sjednice u četvrtak uputila u Sabor prijedlog Zakona o Središnjem registru stanovništva, čijim će usvajanjem prestati potreba za provođenjem Popisa stanovništva, a u Registar će se povezati podaci iz svih postojećih evidencija s punom primjenom od lipnja 2026.

“Novi Zakon, novi alat za bolji uvid kako bismo u različitim krizama mogli ciljano i precizno podupirati baš one sugrađane kojima je pomoć nužna i potrebna”, kazao je uvodno premijer Andrej Plenković.

Zakonom će se ustrojiti Središnji registar stanovništva, elektronički vođena službena evidencija, u koji će se povezati podatci iz zasebnih evidencija i registara – iz državnih matica, upisnika, informacijskih sustava i drugih nadležnih tijela, a vodit će ga Ministarstvo financija, Porezna uprava.

“U Registar će se upisivati podaci o hrvatskim državljanima s prebivalištem u Hrvatskoj, o strancima koji imaju prebivalište ili boravak u Hrvatskoj, kao i podaci o hrvatskim državljanima s prebivalištem izvan Hrvatske kako bi, po prvi puta, bila ustrojena i evidencija o našim državljanima izvan Hrvatske”, pojasnio je ministar financija Marko Primorac.

Advertisement

Sadržavat će podatke o broju i prostornom rasporedu stanovnika prema socijalnim, ekonomskim, obrazovnim, migracijskim, stambenim i ostalim obilježjima, podatke o srodstvu i podatke o kućanstvima te na taj način omogućiti dostupnost na jednom mjestu podataka o stanovništvu i njihovim obilježjima, srodstvu upisanih osoba te o kućanstvima i njihovim obilježjima.

Primjena od 1. lipnja 2026., ukinut će se Popis stanovništva

Podaci će se koristiti za ostvarivanje socijalnih i drugih prava, provođenje statističkih, društvenih, ekonomskih i drugih istraživanja, obradu podataka za koju postoji pravna osnova te za učinkovito vođenje upravnih, poreznih i drugih postupaka.

U posebnom dijelu Registar može sadržavati i podatke dobivene na temelju podnesenih dobrovoljnih izjava o izvanbračnoj zajednici ili neformalnom životnom partnerstvu, o vjeri i materinskom jeziku, o nacionalnosti.

Advertisement

Njegovim formiranjem prestat će potreba za Popisom stanovništva, a sredstva za provedbu Zakona osigurana su u državnom proračunu u iznosu od 12,8 milijuna eura bez PDV-a. Registar će se ustrojavati postupno tijekom 2025. godine, rekao je Primorac, a puna primjena očekuje se od 1. lipnja 2026.

“Osnivanje Registra predstavlja velik i zahtjevan reformski iskorak”, istaknuo je ministar dodavši kako će se prikupljanje i obrada osobnih podataka provoditi sukladno propisima koji uređuju zaštitu osobnih podataka.

“Ističem tu i vođenje jedinstvene elektroničke evidencije rada i evidencije neaktivnih osoba, prije svega radi lakšeg otkrivanja prekršitelja i suzbijana određenih pojavnih oblika neprijavljenog rada, potom ubrzavanje provedbe ostavinskih postupaka. Prema podacima iz Registra moći će se lakše utvrđivati nasljednici”, naveo je još Primorac.

Naglasio je kako će građani u svakom trenutku moći imati uvidu u svoje osobne podatke i tažiti potvrde.

Advertisement

Izmjene Zakona o zaštiti zraka

Vlada je u Sabor uputila izmjene Zakona o zaštiti zraka, kojim se dopunjuju odredbe vezane uz provedbu inspekcijskog nadzora pomorskog objekta od strane inspekcije sigurnosti plovidbe i to u nadzoru dijela dokumentacije koju zapovjednik pomorskog objekta mora voditi vezano uz način korištenja metoda smanjenja emisija.

Uvode se i prekršajne odredbe u dijelu koji se odnosi na kažnjavanje odgovornih osoba na pomorskom objektu.

“Definiraju se pravne osobe koje mogu provoditi izradu akcijskih planova za poboljšanje zraka, a dodatno se definira i obveznik, koji je izvršno tijelo jedinica lokalne samouprave, a koji mora osigurati provedbu odluke o mjerama posebne namjene te se donosi pravni temelj za nove podzakonske propise, kojim će se osigurati provedba kompletne evidencije i praćenja emisija onečišćujućih tvari u zrak iz motora”, navela je ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković.

Advertisement

Advertisement

Događanja

U četvrtak prva memorijalna dječja utrka “Sjećanje na palčicu Anu”

Published

on

By

Udruga za prijevremeno rođenu djecu „Mali Heroji“ sa zadovoljstvom vas poziva na prvu memorijalnu dječju utrku “Sjećanje na palčicu Anu” koja će biti održana u četvrtak, 25. srpnja, s početkom u 19 sati u Novom Travniku.

Na gradskom trgu mališani će se moći natjecati u 6 kategorija: 1-3 godine, 4-6 godina, 7-10 godina, 11-15 godina, te možda najzanimljivija kategorija bit će utrka za bebe puzalice.

Utrka se održava pod pokroviteljstvom Općine Novi Travnik.

Continue Reading

Događanja

Danas je blagdan sv.Ilije, svečano na Rostovu, Korićanima i Kiseljaku

Published

on

By

Crkva 20. srpnja slavi Sv. Iliju. Kao starozavjetni prorok on ima vrlo važno mjesto u židovskoj, kršćanskoj i islamskoj predaji, o čemu svjedoče brojni spisi o njemu.Živio je i djelovao u Sjevernom izraelskom kraljevstvu u 9. stoljeću prije Krista u vrijeme kraljevanja Ahaba i Ahazje.

Prema Svetom pismu bio je “podignut u vihoru ognja, u kolima s plamenim konjima”. On je u Starome zavjetu vatreno revnovao za vjeru u jednoga pravoga Boga Jahvu. Njegovo ime u hebrejskom jeziku znači “Jahve je moj Bog”, a za tu se istinu prorok Ilija cijeli svoj život i borio.

Ilija je bio rodom iz Tišbe, pa se naziva i Tišbijac. Borbu s bezbožnim Ahabom i njegovom ženom Jezabelom sam prorok Ilija najbolje je izrekao nalazeći se na Božjoj gori Horebu. Na Jahvin upit zašto je tamo došao, prorok je odgovorio: “Revnovao sam gorljivo za Jahvu, Boga nad vojskama, jer su sinovi Izraelovi napustili tvoj Savez, srušili tvoje žrtvenike i pobili mačem tvoje proroke. Ostao sam sam, a oni traže da i meni uzmu život” (1 Kr 19,10). U tim je riječima sav Ilija. One izriču njegovo proročko poslanje u jednom veoma teškom razdoblju povijesti izabranoga narodaŠtovanje svetog Ilije, kao i inače starozavjetnih svetaca, veoma je rašireno u istočnim Crkvama. Na Zapadu ga iznimno štuju karmelićani. Njegov se blagdan u njihovu misalu prvi put pojavio 1551. Hodočasnici u Svetu zemlju sjećaju se Sv. Ilije naročito na brdu Taboru i Karmelu. Svake godine 20. srpnja mnoštvo hodočasnika dolazi na brdo Karmel, a među njima ima kršćana raznih obreda, Židova i muslimana.U slavenskom pučkom vjerovanju, što je prisutno i u hrvatskim krajevima, Ilija “zapovijeda” gromovima i kiši, pa se čak i naziva “Ilija gromovnik”.

U Vrhbosanskoj nadbiskupiji Sv. Ilija je zaštitnik župa u: Bosanskom Brodu, Čemernom, Doljanima, Kandiji, Korićanima, Kiseljaku, Rostovu, Solakovoj Kuli, Zenici, Ularicama i Turiću.

Advertisement

Sv. Ilija je zaštitnik i cijele Bosne i Hercegovine.

Continue Reading

Događanja

Peđa Jovanović večeras osvaja jajačku tvrđavu na ‘Summer Festu’

Published

on

By

Veceras 20. jula/srpnja 2024. godine, s početkom u 20 sati, jajačka tvrđava će postati epicentar muzičke magije i pozitivne energije. Ljubitelji dobre muzike imaju priliku uživati u nezaboravnom koncertu jednog od najkarizmatičnijih izvođača u regiji – Peđe Jovanovića, a u večer će nas uvesti DJ EXIT.

Ulaznice za ovaj jedinstveni muzički događaj već su dostupne u pretprodaji na platformi Event.ba, kao i na prodajnim mjestima u Jajcu: Hotel Turist, caffe Bunga Bunga, te Info Centar Agencije Jajce. Cijena ulaznice iznosi 20 KM, dok će na dan koncerta iznositi 30 KM.

Veče će biti ispunjeno emocijama, ljubavlju i neodoljivim muzičkim talentom Peđe Jovanovića, koji će svojim nevjerojatnim scenskim nastupom raznježiti srca brojnih posjetitelja. Jajačka tvrđava će se pretvoriti u oazu ljubavi i pozitivne energije dok će Peđa izvoditi svoje najveće hitove, stvarajući nezaboravno iskustvo koje će ostati urezano u sjećanjima svih prisutnih.

Pozivamo sve ljubitelje dobre muzike da osiguraju svoje mjesto na ovoj posebnoj muzičkoj manifestaciji. Summer Fest 2024 obećava jedinstveni doživljaj. Peđa Jovanović, koji je više od pet godina bio neizostavan dio „Lexington benda“, posljednjih godina uživa u solo karijeri i oduševljava publiku svojim iznimnim muzičkim obradama. Njegovi kaveri pjesama kolega osvajaju srca publike, što se odražava i u milijunima pregleda video klipova na različitim platformama.

Advertisement

Continue Reading

Društvo

Završne pripreme za moto susrete u Novom Travniku, očekuje nas vrhunska zabava

Published

on

By

19 Jula 2024 – 21 Jula 2024 održat će se Moto susreti u Novom Travniku…

MK The Crows Novi Travnik – 21. moto susret.

  • 19.07.2024 – 21.07.2024.
  • Kamp osiguran, ručak za bajkere, moto igre, defile, gogo plesačice.
  • Vojna Baza Stojkovići, Novi Travnik, BiH.

U Tijeku su završne pripreme za spektakl:

Continue Reading

BiH

Usvojen državni Proračun u iznosu 1,35 milijardi KM

Published

on

By

Na današnjoj 5. hitnoj sjednici Doma Naroda Parlamentarne skupštine BiH zastupnici su usvojili Prijedlog zakona o Proračunu institucija BiH za 2024. godinu.

Predlagač Prijedloga zakona o Proračunu je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, za je bilo 23, protiv 16 i bez suzdržanih.

Prethodno je nacrt proračuna usvojen u Vijeću ministara BiH, a iznosi 1.355.400.000 KM, što je povećanje za 40 milijuna KM. Prije dva dana je usvojen i u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Usprkos povećanju generalnog proračuna, smanjen je proračun za Ministarstvo obrane BiH.

Advertisement

Također je proračun smanjen Ministarstvu komunikacija i prometa, Ministarstvu pravde i Ministarstvu financija. Istovremeno, povećan je Ministarstvu sigurnosti, Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, OSA-i, Predsjedništvu BiH, CIK-u, IDDEEA-i i Službi za poslove sa strancima.

Continue Reading

BiH

Usvojen državni Budžet

Published

on

By

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH po hitnoj proceduri usvojen je Budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu u iznosu od 1,35 milijardi KM.

Za usvajanje Budžeta je glasalo osam delegata, dok je šest bilo protiv.

Podsjećamo, u utorak je Predstavnički dom PSBiH usvojio budžet i on sada stupa na snagu.

Delegat HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović kazao je da će podržati budžet, jer vjeruje da se i dalje može dobiti dio sredstava iz Plana rasta te da to temelji na razgovoru s ljudima iz Delegacije EU u BiH. On je kazao da je najspornije u budžetu izdvajanje sredstava za zgradu UIO BiH, a istu činjenicu je kritizirao i delegat Zlatko Miletić (ZNG) te najavio da zbog toga neće podržati budžet.

Advertisement

SBiH-ov delegat Džemal Smajić kazao da je uz budžet priloženo mišljenje EU iz 2017. godine. On je kazao da sumnja u validnost ovog akta i da bi zbog toga trebalo prekinuti sjednicu, što nije urađeno.

Želimir Nešković (SDS) rekao je da ne može podržati jer nije razvojni i jer ne doprinosi građanima BiH.

Delegat DF-a Dženan Đonlagić poručio je da uopće nema smisla u srpnju raspravljati o budžetu za tekuću godinu.

Ranije je Vijeće ministara BiH jednoglasno utvrdilo Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH za 2024. godinu, uz korekcije na sjednici koje se, među ostalim, odnose na povećanje budžeta Ministarstva odbrane BiH za 1.750.000 KM u odnosu na prvobitno planirana sredstva, te povećanje budžeta Predsjedništva BiH za 500.000 KM.

Advertisement

Istovremeno su smanjeni budžeti Ministarstva sigurnosti BiH za 950.000 KM u odnosu na prvobitno planirana sredstva, Ureda za veterinarstvo za 500.000 KM i Zavoda za izvršenje sankcija, pritvora i drugih mjera za 800.000 KM, navedeno je iz Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je na sjednici Predsjedništva BiH predložio, a što je kasnije i usvojeno, uvećanja budžeta za Memorijalni centar Srebrenica – Potočari Spomen obilježje za žrtve genocida iz 1995. godine u iznosu od 100.000,00 KM.

Ministar financija i trezora BiH Srđan Amidžić izjavio je da je ovo potrošački budžet, gdje najveći dio rashoda odlazi upravo na primanja zaposlenih i materijalne troškove.

Mi na plaće, različite vrste naknada, potrošimo gotovo milijardu konvertibilnih maraka, dok na materijalne troškove potrošimo preko 200 miliona konvertibilnih maraka – kazao je Amidžić.

Advertisement

Istaknuo je da budžet nema značajniju razvojnu komponentu i “to nije stvar političkog stava, to je jednostavno stvar činjenica”.

Naveo je nije zadovoljan strukturom budžeta, ali da je to stvar političkog dogovora, piše Avaz.

Continue Reading

Društvo

Po prvi put u BiH: Masterclass s Klaudijom Zubčić u Vitezu!

Published

on

By

Klaudija Zubčić stiže u Bosnu i Hercegovinu te će tim povodom po prvi puta održati masterclass u ovoj državi.

 

Jedna od vodećih europskih dizajnerica interijera, koja iza sebe ima dvadesetogodišnje iskustvo u ovim poslovima ostvarujući suradnju s više od 80 stručnih partnera na 500 projekata svoj premijerni program u BiH održat će u Vitezu, doznali smo od Nataše Križanović, domaće arhitektice i tehničke organizatorice događaja.

 

Advertisement

Govoreći o mentorici na masterclassu Klaudiji Zubčić i njenim brojnim priznanjima valja izdvojiti „Luxury Lifestyle Award 2022“ i „German design award Special 2023“. Time se pozicionirala se kao vrhunska poduzetnica koja svoje znanje nesebično dijeli s mladim kolegama, onima koji su na početku karijere ili pak traže nove iskorake realizirajući specijalizirani program „Masterclass“.

 

Ovo poslovno mentorstvo je stručna i vođena edukacija o poslovanju, detaljnoj izradi projekta uređenja i dizajna interijera te kao takvo pruža smjernice za komunikaciju s klijentima. Broj sudionika će biti ograničen, a detalji o prijavi bit će dostupni uskoro. Uz polaznike, dizajnere interijera bit će omogućeno sudjelovanje i kompanija iz ove industrije.

 

Advertisement

„Sve sudionike, uz vrhunsku edukaciju, prestižno uvjerenje i cjelodnevni program očekuju novi i važni kontakti s kompanijama iz svijeta uređenja interijera, kao i bogati pokloni iz goody bagova“, kazali su organizatori u izjavi za medije.

Continue Reading

Društvo

Ne propustite veliki koncert Hari Mata Harija, Enesa Begovića i Adija Šoše u Travniku

Published

on

By

U sklopu Dana dijaspore koje organizira Općina Travnik, 3. kolovoza na stadionu Pirota bit će održan koncertni spektakl.

Ove godine prisutne će zabavljati velike zvijezde regije Hari Mata Hari, Enes Begović i Adi Šoše, što potvrđuje opredijeljenje organizatora da u sklopu ove manifestacije dovode dokazana imena.

Ovaj muzički spektakl obećava noć za pamćenje, stoga ne propustite priliku da budete dio ove nevjerojatne atmosfere.

Pridružite nam se na stadionu Pirota i proslavimo Treće Dane Dijaspore u Travniku uz najbolju muziku i nezaboravnu zabavu! Vidimo se na koncertu.

Advertisement

Karte su dostupne u sistemu kupikartu.ba, po cijenama:

Parter: 15,00 KM

Zapadna tribina
Sektor A: 35,00 KM
Sektor B: 30,00 KM
Sektor C: 20,00 KM

Istočna tribina
Sektor A: 30,00 KM
Sektor B: 25,00 KM
Sektor C: 20,00 KM

Advertisement

VIP: 60,00 KM (visoki stolovi oko bine uz uslugu konobara)

Info telefon: 062 726 809

Broj karata za tribine je ograničen.

Advertisement

Continue Reading

Društvo

100 000 KM za obnovu fasada u Novom Travniku

Published

on

By

Cilj javnog poziva je pružanje potpore vlasnicima stanova u objektima kolektivnog stanovanja u povećanju energijske elikasnosti zgrada, poboljšanju ukupnog izgleda grada, manjoj potrošnji energenata i realizaciji ciljeva iz Akcionog plana smanjenja emisije CO2 za 40% do 2030 god. i realizacije ciljeva iz Strategije razvoja općine Novi Travnik za razdoblje 2021-2027.god.

Ukupan iznos sredstava predviđenih proračunom Općine Novi Travnik za ovu namjenu je 100.000,00 KM

Tekst Javnog poziva preuzmite OVDJE 

Continue Reading

Najnovije vijesti

Događanja1 sat ago

U četvrtak prva memorijalna dječja utrka “Sjećanje na palčicu Anu”

Udruga za prijevremeno rođenu djecu „Mali Heroji“ sa zadovoljstvom vas poziva na prvu memorijalnu dječju utrku “Sjećanje na palčicu Anu”...

BiH6 sati ago

Gužve na nekoliko graničnih prijelaza na ulazu u BiH

Putevi u Bosni i Hercegovini jutros su prohodni bez značajnih smetnji ili otežanog saobraćaja. Očekuje se pojačana frekvencija vozila u...

Događanja6 sati ago

Danas je blagdan sv.Ilije, svečano na Rostovu, Korićanima i Kiseljaku

Crkva 20. srpnja slavi Sv. Iliju. Kao starozavjetni prorok on ima vrlo važno mjesto u židovskoj, kršćanskoj i islamskoj predaji,...

BiH7 sati ago

Vrijeme u BiH promjenjivo, mogući lokalni pljuskovi

U Bosni danas umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Kiša i lokalni...

Događanja7 sati ago

Peđa Jovanović večeras osvaja jajačku tvrđavu na ‘Summer Festu’

Veceras 20. jula/srpnja 2024. godine, s početkom u 20 sati, jajačka tvrđava će postati epicentar muzičke magije i pozitivne energije....

BiH16 sati ago

Idući tjedan presuda za vrijeđanje stradale djece u Vitezu

Sud Bosne i Hercegovine zakazao je za 25. juli izricanje presude Samiru Nukiću za izazivanje mržnje, zbog komentara na Facebooku...

Društvo20 sati ago

Završne pripreme za moto susrete u Novom Travniku, očekuje nas vrhunska zabava

19 Jula 2024 – 21 Jula 2024 održat će se Moto susreti u Novom Travniku… MK The Crows Novi Travnik – 21....

BiH20 sati ago

Osamnaestogodišnjak iz Zenice prvi smrtni slučaj od morbila u ZDK, 1.218 zaraženih u ovoj godini

Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) prijavljen je prvi smrtni slučaj od morbila sa područja Zeničko-dobojskog kantona, potvrdio...

Advertisement
Advertisement
LM