Središnja Bosna ima svog predstavnika na otvorenju EYOF-a

352

Kako se bliži 10. veljače, tako se približava i svečanost otvorenja XIV. Zimskog olimpijskog festivala europske mladeži (EYOF 2019). Ovogodišnji domaćin EYOF-a će biti gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo, a sam Festival će trajati od 10. do 16. veljače.

EYOF 2019 će na jednom mjestu okupiti oko 1600 natjecatelja iz 46 zemalja, što ovaj Festival čini najvećim sportskim događajem u BiH od ZOI-a 1984. Pripreme za svečanost otvaranja EYOF-a 2019 su u punom zamahu, a Baklja mira stigla je u Sarajevo još u subotu, 2. veljače. Na samoj svečanosti otvaranja EYOF-a 2019 posebno mjesto imat će i bogata tradicijska kultura Bosne i Hercegovine.

Naime, dobrodošlicu svim natjecateljima će poželjeti upravo čuvari tradicijske kulture u BiH i to: KUD „Slavija” iz Istočnog Sarajeva, KUD „Neretva” iz Jablanice te Folklorni sastav HKD-a „Napredak” iz Busovače. Središnja Bosna će tako imati i svoga predstavnika na svečanosti otvorenja i to kroz djelo mladih folkloraša HKD-a „Napredak” Busovača. Ova tri Društva će izvesti kratku točku kroz koju će na najbolji način predstaviti bogatstvo i raznolikost tradicijske kulture BiH.

Busovački Napretkovci će na otvaranju EYOF-a 2019 Središnju Bosnu predstaviti tradicijskim plesovima Hrvata Središnje Bosne i na taj način upisati svoje ime u povijest.

Svečanost otvorenja EYOF-a 2019 će se održati na stadionu „Asim Ferhatović Hase” 10. veljače u 19 sati. Svi oni koji žele biti dio ovog spektakla trebaju znati da je ulaz na svečano otvorenje besplatan, a simbolična poruka Festivala je „We create together”./HMS/