Poveži se s nama

Središnja Bosna

Središnja Bosna iduće godine počinje izlaziti iz prometne izolacije

Objavljeno

Prostor središnje Bosne, a osobito dio koji prolazi kroz Lašvansku dolinu i dalje na zapad prema Jajcu, prepoznat je kao strateški značajan kada govorimo o prometnom povezivanju, revitalizaciji te u konačnici izlasku iz svojevrsne prometne blokade, a da je tako, svjedoče i aktivnosti na terenu, kako one pripremne tako i kada govorimo o izvođenju radova, u ovom trenutku, na jednom od LOT-ova buduće brze ceste koja će spajati Lašvu i Nević Polje.

Dio mozaika

No, plan je vlasti da će ova prometnica biti dio mozaika prometnog uvezivanja Jajca kao značajnog gospodarskog središta uz Vrbas, koje, uz to, ima i neprocjenjivu povijesnu vrijednost, s općinama Lašvanske doline, a posredno i s koridorom Vc koji se proteže nešto istočnije.

Oglas


Nedavno je v. d. direktora Javnoga poduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine Denis Lasić potvrdio kako je u tijeku provođenje pripremnih aktivnosti kako bi iduće godine počela izgradnja nekoliko brzih cesta, uz ostale, i brze ceste Nević Polje – Turbe, a na koju se gleda kao na svojevrsna ulazna vrata za realizaciju idejnog projekta povezivanja s Jajcem i dolinom Vrbasa.

U strateškom smislu, brza cesta Lašva – Travnik – Jajce značajno će skratiti vrijeme putovanja te poboljšati sigurnost sudionika u prometu jer je riječ o jednom od najopterećenijih cestovnih pravaca u Bosni i Hercegovini. Projekt izgradnje brze ceste Lašva – Nević Polje jedan je od prioritetnih u Federaciji BiH i njegovom realizacijom značajno bi bile smanjene trenutačne prometne gužve na pravcu Jajce – Vitez – Sarajevo.

Izgradnja ceste koja bi spajala Lašvu na istoku i Jajce na zapadu generacijski je projekt koji će donijeti niz pogodnosti stanovništvu i poslovnoj zajednici ovoga dijela BiH. U Jajcu su jasni u ocjeni kako je prometno povezivanje s Lašvanskom dolinom nužno i strateški značajno kada govorimo o svim gospodarskim procesima. Šira slika, kada govorimo o ovom projektu, uključuje i regionalno značajnu SEETO rutu 2a, odnosno koridor koji bi trebao ići smjerom Gradiška – Banja Luka – Jajce – Travnik – Vitez – Lašva te se vezati na koridor Vc.

Oglas

Svakako treba navesti i kako je Vlada Federacije prošle godine donijela odluku kojom se utvrđuje da je izgradnja brze ceste Lašva – Travnik – Jajce, dionice Nević Polje – Turbe, u dužini od 12,50 km, od javnog interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine. A upravo takva odluka svojevrsna je najava konkretnih aktivnosti na terenu koje nas čekaju iduće godine, što bi pak bio uvod u realizaciju generacijskog projekta na koji se gleda kao na ključ snažnijeg razvoja Jajca, ali i općine Dobretići.

Za to vrijeme aktivnosti na povezivanju i prometnoj revitalizaciji šireg prostora Lašvanske doline, odnosno općina Travnik, Novi Travnik, Vitez i Busovača, u fazi su izvođenja radova na prvom od ukupno pet dijelova ceste koja će ići od Lašve do Nević Polja.

S obzirom na to da je poznato kako je osnova razvoja ekonomske aktivnosti, a što je osobito važno u vremenima kada se traži učinkovitost i brzina u protoku roba, realizacija ovog projekta dočekana je s odobravanjem među lokalnim stanovništvom i gospodarskim subjektima koji će nakon realizacije praktički dobiti mogućnost spoja s autocestom na koridoru Vc.

Oglas

Podsjećamo, u ovom trenutku u tijeku je izgradnja jednog dijela dionice brze ceste Lašva – Nević Polje, LOT 5, u dužini od 4,8 kilometara. Ostala četiri LOT-a ove dionice čine Lašva – Kaonik, Kaonik – Selište, Selište – Vitez (petlja Vitez – ulaz u poslovnu zonu) te poslovna zona Vitez (petlja Vitez – od ulaza do izlaza iz poslovne zone).

Očekivanja su kako će radovi na LOT-u 5 biti gotovi nekada krajem proljeća iduće godine, a time će prostor iznimnih gospodarskih potencijala dobiti vrijednu kariku u lancu koji će dovesti do svojevrsnog ekonomskog preobraženja Srednjobosanske županije.

Strateški značaj

Oglas

No, suštinska vrijednost će se ogledati onoga trenutka kada cjelokupna dionica bude gotova, a to je osobito važno zbog već spomenutog spoja s autocestom na koridoru Vc što je brojnim poslovnim subjektima iz općina središnje Bosne svojevrsni ulazak na tržišta zemalja Europske unije.

Uz ovaj dio Federacije, fokus nadležnih institucija usmjerava se i na još nekoliko strateških prometnih pravaca čija gradnja treba uskoro započeti, a među njima su značajni Mostar – Široki Brijeg – granica Republike Hrvatske, Bihać – Cazin – Velika Kladuša te Tuzla – Brčko.

Sva tri navedena imaju osobitu vrijednosti za stanovništvo i poslovne subjekte koji će realizacijom projekata dobiti mogućnosti bržeg i sigurnijeg prometovanja, a posredno i boljih uvjeta za daljnji razvoj niza gospodarskih djelatnosti. •

Oglas

Izvor: Večernji list

Oglas

Društvo

BRAVO ZA MIRZU I AMIRA: Bugojno dobiva svoje klizalište vrijedno skoro 250 000 KM

Objavljeno

Piše

Bugojno dobiva vlastito klizalište. Danas je u prostorijama KSC Bugojno potpisan ugovor za nabavku klizališta u vrijednosti 245.000,00 KM.

Ovaj izuzetno dragocjen i značajan projekat podržan je od strane Ministarstva prostornog uređenja SBK. Radujemo se da ćemo uskoro moći uživati u Zimskoj čaroliji na platou KSC Bugojno.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Premijer FBIH Nermin Nikšić večeras posjetio Travnik

Objavljeno

Piše

Večeras je na sjednici Predsjedništva SDP-a BiH Županije Središnja Bosna gost bio predsjenik SDP BiH i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

“Zahvaljujemo se na otvorenom razgovoru o problemima u svim općinama Središnje Bosne i strpljenju da sasluša sve predsjednike općinskih organizacija, te probleme i prijedloge infrastrukturnih projekata u općinama koji su upućeni prema Federaciji BiH”, navedeno je iz Službe za odnose s javnošću OO SDP BIH Vitez.

Nastavi čitati

Događanja

“Božićna priča u Kiseljaku”

Objavljeno

Piše

Klapa Cambi, Amel Ćurić, Ribarska večer, besplatni paketići, klizalište… samo su dio ovogodišnje ponude „“Božićne priče by Sky Cola” Kiseljaku.

Manifestacija će trajati do 22.prosinca sa osam večeri glazbe uživo i raznim sadržajima za sve generacije i ukuse.

Kiseljak već godinama ima najbolji „Advent“ u Središnjoj Bosni i jedan od najboljih u BiH zahvaljujući suradnji udruge Kiss i Općine Kiseljak odnosno vrijednoj ekipi koja mjesecima polako priprema i gradi.

Središnja lokacija i ove godine je Trg kneza Radoje a nakon prošlogodišnjeg “širenja” na Park Josipa Baća, ove će godine “Advent” preuzeti i tzv. APC prostor.

Oglas

Cijela površina ispod zgrade Općine bit će transformirana u ledeni, “božićni grad” koji će posebno biti zanimljiv najmlađima.

Na Trgu je će ponovno biti postavljen veliki grijani šator sa gastro kućicama vani te klizalištem za najmlađe pored.

Otvorenje je planirano za nedjelju, 3.prosinca paljenjem prve adventske svijeće. Svi su dobrodošli poručuju organizatori.

Oglas

Projekt podržali, Općina Kiseljak, predsjednica FBiH Lidija Bradara, JP Elektroprivreda HZ HB, Sarajevski kiseljak, Juicy, Fondacija za glazbene, scenske i likovne umjetnosti, Ministarstvo obrazovanja KSB, predsjedatelj Sabora KSB, HT Eronet…

 

Oglas
Nastavi čitati

Društvo

U Zagrebu osnovan Klub Travničana “Travničani pozdravljaju svoju maticu – Središnju Bosnu”

Objavljeno

Piše

Danas je u Zagrebu osnovan Klub Travničana u prisustvu preko stotinu uzvanika i gostiju.

Jedan od glavnih ciljeva Kluba Travničana u Zagrebu jest povezivanje i podrška jednih prema drugima, ljudi koji žive u Travniku i Travničana, koji žive u Zagrebu. Klub će biti mjesto za razmjenu iskustava, podršku i druženje članova.

Travničani pozdravljaju svoju maticu – Središnju Bosnu!

Oglas

Centralna.ba

Nastavi čitati

Događanja

U petak koncert Kamernog hora Muzičke akademije iz Sarajeva

Objavljeno

Piše

Vokalni sastav “Ad Libitum Poziva na koncert koji će se održati 1. prosinca u 18 sati u crkvi Sv Franje Asiškog u Gučoj Gori. Koncert se održava u sklopu projekta “Moderato”.

Na koncertu će nastupiti Kamerni hor Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu pod dirigentskom palicom Rade Radovića.

U sklopu projekta, u subotu 2. prosinca, na kamernoj sceni Centra za kulturu Travnik održat će se masterclass na temu “Koncertni angažman većih izvođačkih sastava u obrazovnim institucijama.

Oglas

Budite dragi gosti i podijelite radost muziciranja.

Nastavi čitati

Društvo

SBK: Pripreme za otvaranje skijaške sezone u punom jeku

Objavljeno

Piše

Pripreme za otvaranje zimske turističke sezone na području Kantona Središnja Bosna u punom su jeku. Već nekoliko dana većina skijališta pod bijelim je pokrivačem, no količina snijega još uvijek nije dovoljna za otvaranje skijališta.

Kad je u pitanju službeno otvaranje sezone na području županije, ono je, kako kaže Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice KSB, zakazano za polovicu prosinca.

“Otvaranje zimske turističke sezone planirano je za razdoblje od 15. do 17. prosinca ove godine. Zimska sezona i ove godine bit će otvorena uz popularnu manifestaciju Šankanje, koju provodi Turistička agencije Buena Vista. Ove godine sam program je jako kvalitetan i već smo na 90 posto popunjenosti kapaciteta za to razdoblje. Nadam se da će biti dovoljne količine snijega jer prirodni snijeg je ono što daje potpuni ugođaj. U zimsku sezonu ulazimo u punom kapacitetu”, rekao je Matošević.

Oglas

Kako je rekao, booking do kraja godine prilično je dobar.

“Kao i u prethodnim godinama, prema informacijama hotelskih poduzeća, booking je jako dobar. No, turisti su još oprezni oko količina snijega, ali rezervacija za drugu polovicu prosinca ima prilično. Uz dovoljne količine snijega nadam se da ćemo realizirati izvrsnu popunjenost kao i ranijih godina”, kazao je Matošević.

Još nekoliko centimetara snijega i vrata za goste otvorit će i mala obiteljska skijališta, kojih je na području županije popriličan broj.

Oglas

“KSB je prepoznat kao županija s najvećim brojem skijaških centara na što smo jako ponosni. Imamo raznovrsnu ponudu, od malih skijališta, idealnih za početnike i obitelji, do većih kao Vlašić ili Raduša, za koji treba više vještine. Upravitelji skijališta odavno su spremni, samo čekaju dovoljne količine snijega da krenu sa sezonom. Liftovi su kontrolirani i servisirani, skijaške staze, odnosno zelene površine su uređene, dakle, samo čekamo snijeg da krenemo sa sezonom, ne samo na području planine Vlašić, nego od Jajca pa do Fojnice”, kazao je Matošević za kraj.

Nastavi čitati

Društvo

TRAVNIK: U petak u 18h otvorenje klizališta, zabava i pokloni za djecu, od 20h koncert Lidije Bačić

Objavljeno

Piše

Božićna čarolija u Travniku počinje u petak 1.12.2023.godine, kada će na parkingu KŠC Travnik biti otvoreno klizalište za djecu i odrasle, veličine 38 x 18 metara, što ga čini najvećim klizalištem u SBK.

U petak od 18 sati predviđen je zabavni program za djecu, zabavne igre uz Irvasa Rudolfa, te nagrade za djecu i pobjednike igara.

Pored otvorenja klizališta očekuje nas i mega koncert hrvatske glazbene zvijezde Lidije Bačić, koja će nastupiti od 20 sati, a ulaz na koncert je besplatan.

Oglas

Koncert je na svom Instagramu najavila i Lili.Napominjemo da će na istom mjestu biti organiziran i javni doček Nove godine, a Travničane i njihove goste zabavljat će Duško Kuliš.

Božićna čarolija u Travniku počinje 1.12., a završava 15.01.2024.godine.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo obrazovanja, mladih, kulture i Sporta SBK, općina Travnik, Vlašić gradnja, Restoran Vrelo, Centralna.ba i Turistička zajednica općine Travnik.

Oglas
Nastavi čitati

Politika

Vlada ŽSB: 300.000 KM Domu zdravlja Busovača za nabavku ultrazvuka i mamografa

Objavljeno

Piše

Također, županijska Vlada donijela je i Odluku o izdvajanju sredstava iz proračuna ŽSB za 2023. godinu u iznosu od 200.000 KM javnoj ustanovi Dom zdravlja Busovača za nabavku digitalnog mamografa.Nabavku navedenih aparata sufinancirat će Općina Busovača iz vlastitih proračunskih sredstava.

FOTO: Notra.baVada Županije Središnja Bosna donijela je na današnjoj sjednici Odluku o izdvajanju sredstava iz proračuna ŽSB za 2023. godinu u iznosu od 100.000 KM javnoj ustanovi Dom zdravlja Busovača za nabavku ultrazvučnog aparata.

Oglas
Nastavi čitati

Događanja

Poziv na 6. tradicionalni Gastro advent u Šantićima

Objavljeno

Piše

U nedjelju, 3. prosinca kada počinje Advent, održat će se i Gastro advent u Šantićima.

Pozivamo vas na sudjelovanje u natjecanju u spremanju čobanca u kotliću kod stadiona NK Šantići. Prijave ekipa traju još danas, stoga ne propustite ovo zanimljivo natjecanje i vrhunsku zabavu – poručuju organizatori.

Program počinje od 9:30 sati, a od 10:00 počinje natjecanje.

Tri najbolje ekipe u kuhanju koje procijeni stručni žiri i najveselija ekipa dobit će Priznanja sa skromnim nagradama.

Oglas

Za sve dodatne informacije kao i za prijave ekipa možete pozvati: Žarko 063/837-192 i Velo 063/542-520.

Dođite u Šantiće na Gastro advent i uživajte u sjajnoj hrani i odličnoj zabavi.

Oglas
Nastavi čitati

Najnovije vijesti

BiHprije 43 minute

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a: Besplatno i anonimno testiranje u šest bh. gradova

Prvi decembar obilježava se kao Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a. Preciznih podataka o broju oboljelih od ove bolesti u Bosni...

BiHprije 45 minuta

Umjereno oblačno s kišom prijepodne, temperatura do 20 stepeni

U Bosni i Hercegovini danas će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Kiša se očekuje uglavnom prijepodne.Lokalno jači pljusak je...

Društvoprije 8 sati

BRAVO ZA MIRZU I AMIRA: Bugojno dobiva svoje klizalište vrijedno skoro 250 000 KM

Bugojno dobiva vlastito klizalište. Danas je u prostorijama KSC Bugojno potpisan ugovor za nabavku klizališta u vrijednosti 245.000,00 KM. Ovaj...

BiHprije 8 sati

Alen Pilav, v. d. direktora KCUS-a: Mi smo bolnica, a ne štedionica!

“Ne razumijem kako se neko može hvaliti uštedama dok se pacijenti istovremeno žale da u bolnici nema osnovnih potrepština, od...

BiHprije 8 sati

Premijer FBIH Nermin Nikšić večeras posjetio Travnik

Večeras je na sjednici Predsjedništva SDP-a BiH Županije Središnja Bosna gost bio predsjenik SDP BiH i premijer Federacije BiH Nermin...

Sportprije 9 sati

Minimalan poraz Zrinjskog kod Alkmaara

U susretu petog kola Uefine Konferencijske lige AZ je na svom terenu pobijedio Zrinjski rezultatom 1:0. Od starta utakmice Zrinjski...

Događanjaprije 9 sati

“Božićna priča u Kiseljaku”

Klapa Cambi, Amel Ćurić, Ribarska večer, besplatni paketići, klizalište… samo su dio ovogodišnje ponude „“Božićne priče by Sky Cola” Kiseljaku....

Društvoprije 10 sati

U Zagrebu osnovan Klub Travničana “Travničani pozdravljaju svoju maticu – Središnju Bosnu”

Danas je u Zagrebu osnovan Klub Travničana u prisustvu preko stotinu uzvanika i gostiju. Jedan od glavnih ciljeva Kluba Travničana...

Oglas
Oglas
LM