Spomenik hrvatskim braniteljima uništili članovi obitelji policajaca iz Bugojna, cilj im zastrašiti Hrvate

3690

Početni šok i nevjerica novotravničkih Hrvata nakon nedavnog oštećenja spomenika poginulim hrvatskim braniteljima bez sumnje će biti još veći kada javnost dozna činjenice o počiniteljima.

A ona govore kako su među počiniteljima koji su priznali oštećenje spomenika hrvatskim branitelja, po nacionalnosti su svi Bošnjaci, dvojica iz obitelji policajaca, sadašnjih ili budućih.

Semir Pranjga, trenutačno zaposlen u Policijskoj postaji Bugojno, s dugogodišnjim policijskim stažem u Novom Travniku, Uskoplju i Bugojnu, otac je Mehrida Pranjge nadimka Hroša, jednog od vandala, dok se Ermin Lugan, brat Sulejmana Lugana zvanog Suke, školuje za policajca na Policijskoj akademije u Vracama u Sarajevu, pišeVečernji list.

Poruka Hrvatima

Sramotna je to činjenica koja ne ostavlja ni trunku sumnje kako je motiv oštećenja spomenika bio zastrašiti Hrvate Novog Travnika i poslati im jasnu poruku

da su u ovom mjestu nepoželjni i oni i njihove svetinje. Počinitelji su učigledno računali sa tim da će biti zastićeni, jer u obiteljima imaju policajce, sadašnje i buduće.

S Pranjgom i Luganjom u vandalskom činu oštećenja spomenika i odnošenja mramornog križa teškog oko 70 kg sudjelovali su i Miralem Brnjak zvani Miki, Sabahudin Ahmić Saba, Benjamin Rizvić poznat po nadimku Benjo i Hajrudin Gereg zvani Hajro. Među počiniteljima se našao i malodobni M.S.

Drugi je ovo slučaj oštećenja spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku urađen po istom scenariju. Isti je spomenik prije nekoliko godina oskrvnavio i Ipe Zahirović čiji je ujak Halil Muratović zvani Lee, također policajac ali odan Refiku Lendi, novotravničkom načelniku. Zahirović je tom prilikom ukrao mramorne golubice vrijedne nekoliko tisuća KM, inaće simbol mira.

Nakon što se doznaju činjenice o poičiniteljima najnovijeg oštećenja, među Hrvatima katolicima Novog Travnika još dugo neće biti mira. Dodatan nemir izazvala je osuda oštećenja spomenika koju je deklarativno uputio Refik Lendo, načelnik Novog Travnika i bivši general Armije BiH čija vladavina Novim Travnikom u već trećem mandatu ovdašnjim Hrvatima nije donijela ništa dobrog. Lendinu osudu mnogi smatraju vrhuncem licemjerja jer je uslijedila nakon suočavanja sa nepobitnim činjenicama i priznanjem zločina čiji su počinitelji imali cilj jednak njegovu, a to je zastrašiti ili marginalizirati Hrvate Novog Travnika.