Connect with us

Ljepota i zdravlje

Snižava kolesterol, a koristi se i kao začin: Ova vrtna biljka može vam spasiti srce

Published

on

U prehrani, korištenje ljekovitog bilja može značajno doprinijeti zdravlju. Među raznim začinima, ružmarin se izdvaja kao izuzetno koristan za srce i smanjenje visokog kolesterola. On je popularan među osobama na dijeti zbog svoje bogate nutritivne vrijednosti. Ova biljka obiluje antioksidansima koji pomažu u borbi protiv upala i oksidativnog stresa, prenosi Krstarica.

Prema dijetetičaru Jordanu Hillu, antioksidansi iz ružmarina mogu spriječiti štetnu oksidaciju LDL kolesterola, poznatog kao ‘loš’ kolesterol. Jedno istraživanje je pokazalo značajne rezultate kod ljudi koji su konzumirali ružmarin. U studiji je sudjelovalo 48 dobrovoljaca koji su tijekom četiri tjedna dnevno uzimali dva, pet ili deset grama mljevenog ružmarina. Rezultati su pokazali da su oni koji su uzimali najveću dozu imali znatno nižu razinu lošeg kolesterola.

Mediteranska prehrana, poznata kao jedna od najzdravijih na svijetu, često uključuje ružmarin. Ova prehrana je bogata voćem, povrćem, mahunarkama, orašastim plodovima, masnom ribom i maslinovim uljem. Dodavanje ružmarina u kuhanje unosi antioksidanse, vlakna i poboljšava okus hrane.

Advertisement

Osobe s visokim kolesterolom trebaju paziti na unos zasićenih masti. Mariniranje mesa ružmarinom može pomoći u smanjenju unosa tih masnoća. Ružmarin, kao začinsko bilje, nema masnoće, a njegov zemljani i drvenasti okus odlično se slaže s drugim začinima poput majčine dušice, mažurana i origana.

Nutricionistica Sarah Haas napominje da ružmarin posebno pomaže kod mariniranja govedine jer spojevi u ružmarinu sprečavaju stvaranje kancerogenih spojeva tijekom roštiljanja.

Uključivanjem ružmarina u prehranu ne samo da ćete poboljšati okus svojih jela, već ćete i značajno unaprijediti svoje zdravlje, posebno kada je riječ o zdravlju srca i smanjenju razine kolesterola. Male promjene u prehrani mogu imati veliki utjecaj na vaše zdravlje!

Advertisement

Advertisement

Društvo

Izloženost djece ekranima usporava razvoj govora

Published

on

By

Izloženost djece ekranima usporava kognitivni razvoj, dovodi do teškoća s pažnjom, usporava razvoj govora i potiče burne reakcije.

Djeca do 2. godine uopće ne bi smjela biti izložena ekranima, ali istraživanje Poliklinike za zaštitu djece pokazalo je da ih je izloženo čak 79 posto.

Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da djeca do druge godine uopće ne bi smjela biti izložena bilo kojoj vrsti ekrana, a rezultati istraživanja Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba iz 2017. godine na području Hrvatske, pokazalo je da je čak osmero od desetero male djece u doticaju s ekranima.

Posljednjih godina primijećen je i porast djece koja dobivaju odgodu upisa u prvi razred osnovne škole. Na nivou Hrvatske ove godine oko 4000 djece dobilo je odgodu upisa, a među najčešće navedenim razlozima je psihofizička nezrelost djece. Na psihofizičku nezrelost može utjecati više razloga, a ekraniziram (pretjerano izlaganje djece ekranima) mogao bi biti jedan od njih.

Advertisement

“Razvoj dječjeg mozga je najintenzivniji do treće godine”, kaže psihologinja iz Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež u Zagrebu Ivana Bilić. Objašnjava da mozak funkcionira preko sinapsi koje su veza između različitih neurona.

“Dijelovi mozga su odgovorni za različite funkcije poput kretanja, govora, emocija. Izlaganje različitim senzomotoričkim podražajima jačaju sinapse i izgrađuju mozak. U slučaju da se dijete nedovoljno izlaže različitim vanjskim podražajima, odnosno kada je većinu vremena izloženo istom podražaju, primjerice ekranima veze se počinju stanjivati i brzo nestaju”, objasnila je Bilić.

Edukacijska rehabilitatorica Jelena Petranović zaposlena u Dječjem vrtiću “Pjerina Verbanac” u Labinu kaže da djeca mlađa od dvije godine ne bi smjela uopće biti izložena ekranima osim video poziva s bliskim osobama i to pod nadzorom odrasle osobe. “Izloženost djece u dobi od 2 do 3 godine bi maksimalno trebala biti pola sata dnevno.

Djeca u dobi od 3 do 4 godine isto ne bi smjela provoditi više od 30 minuta pred ekranom, a djeca od 5 do 10 godina od 1 do 1,5 sati dnevno”, kaže Petranović, prenosi HINA.

Advertisement

Dodaje da je vrijeme provedeno pred ekranom potrebno balansirati s razvojem praktičnih vještina i boravkom vani.

Kada su veze u mozgu čvršće, djeca će uspješnije percipirati svijet oko sebe, lakše će komunicirati i usvajati nove informacije. “Postići to u praksi znači djetetu dati adekvatne igračke i druge podražaje primjerene njegovoj dobi, ali ne ih i izložiti prekobrojnim igračkama i stvarima”, savjetuje Bilić.

Petranović kaže da nije samo vrijeme pred ekranima važno već i kvaliteta onoga što se gleda. “Treba pomno odabrati što će dijete gledati, primjerice crtiće sa sporijim ritmom izmjenjivanja slika, umjerenim vizualnim i zvučnim efektima te prvenstveno sadržajem shodno razvojnoj dobi”.

Ističe i da treba dati prednost sadržajima na materinjem jeziku. Kaže da nisu rijetki slučajevi da djeca prije progovore engleski, nego maternji koji im postaje kao drugi/strani jezik. “Često roditelji u tome ne vide problem, već su ponosni. Ali, pitanje je u tim slučajevima koliko je ostvaren puni potencijal izražavanja na materinjem jeziku”, kaže Petranović.

Advertisement

S druge strane, ako je generalno izloženost ekranima adekvatna te govorno-jezični razvoj djeteta na materinjem jeziku uredan smatra da nema štete u gledanju sadržaja na drugim jezicima. Kada je dijete usmjereno na ekran, odvija se jednosmjerna komunikacija. Petranović kaže i da dugotrajna izloženost ekranima smanjuje djetetovu samokontrolu te doprinosi razvoju agresivnog i autoagresivnog ponašanja.

“Ako je dijete pred mobitelom, tabletom ili kompjuterom, jednim klikom dobije sve i odmah. Brze izmjene sadržaja smanjuju dugotrajnost pažnje i koncentracije te im podražaji iz vanjskog svijeta koji su sporijeg ritma postanu dosadni i nezanimljivi.”

Petranović kaže da se to u vrtiću vidi kada djeca ne uspijevaju pratiti čitanje priče, slušati upute, usvajati nova znanja, samostalno se igrati te generalno sudjelovati u vođenim aktivnostima.

Dodaje da kada je dijete u dvosmjernoj komunikaciji s odraslim ili drugim djetetom ima priliku imitirati govor te verbalno izražavati svoje potrebe i osjećaje, učiti o saradnji, iskazivanju emocija, empatiji, regulaciji osjećaja i raznim drugim vještinama koje su neophodne za razvoj govora i postizanje socio-emocionalne zrelosti.

Advertisement

Kako se nositi s dječjom ovisnošću o ekranima i koji su alati roditeljima i odgajateljima na raspolaganju objasnila je Bilić. “Važno je postaviti granice i biti dosljedan u njihovu provođenju. Potrebno je ograničiti vrijeme provođenja za bilo kojom vrstom ekrana, maknuti ih iz djetetove blizine, dogovoriti zajednička pravila o njihovu korištenju, ali i sam biti primjer.”

Bilić kaže da se s djetetom može provoditi zajedničko vrijeme u kućanskim poslovima (u skladu s dobi, slaganje posuđa, pravljenje ručka ili kolača, dijete neće biti pred ekranom, a učit će se odgovornosti i samostalnosti) ili vani, u prirodi (trčanje, kontakt s biljkama i životinjama, skakanje po lokvama i blatu i sl.).

Savjetuje da se za vrijeme jela ugase i maknu svi ekrani iz vidokruga i da se djeci omoguće kreativne aktivnosti, pa i vrijeme kada će im biti dosadno, jer im se tada zapravo pruža prilika da osmisle vlastito slobodno vrijeme i razvijaju kreativnost.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Završen Pravilnik o uvjetima za posebne prostorije za pušenje

Published

on

By

Iz Federalnog ministarstva zdravstva danas su potvrdili da su završili izradu Pravilnika o uvjetima za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja.

Pravilnik je dobio pozitivno mišljenje Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima Evropske unije, nakon čega će biti upućen na objavu u Službenim novinama Federacije BiH – naveli su u odgovoru za „Avaz“ iz Ministarstva.

Kako dalje prenosi Avaz, u daljem odgovoru na njihov upit odgovorili su sljedeće:

Vezano za Vaše pitanje o ugostiteljskim objektima napominjemo da su pravna lica, u čijim objektima postoje izuzeci od zabrane pušenja u skladu s ovim zakonom, bilo da su u njihovom vlasništvu ili su im dati na korištenje, kao što su odjeli za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, ugostiteljski objekti i drugi, definirani članom 7. Zakona, dužni uskladiti svoj rad s odredbama ovog Pravilnika u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu.

Advertisement

Članom 32. Zakona definirano je da nadzor nad primjenom ovog zakona obavljaju Federalna uprava za inspekcijske poslove, te kantonalni organi za inspekcijske poslove.

Podsjetili su da je, također, definirano da će se kazne propisane ovim Zakonom početi naplaćivati nakon proteka 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih temeljem ovog zakona to jest, pravilnika.

Tako se kazne u zavisnosti od počinjenog prekršaja, kreću u rasponu od 2.000 do 5.000 KM za pravna lica, od 300 do 1.000 KM za odgovorna lica te od 500 do 1.500 KM za vlasnike i korisnike prostora, odnosno mjesta u kojem je pušenje zabranjeno.

 

Advertisement

Continue Reading

Ljepota i zdravlje

Recept za tradicionalnu orahovaču

Published

on

By

Orahovača je liker star stoljećima. U svakom kraju Balkana su je pravili. Negdje su kombinirali samo zelene orahe i alkohol, negdje su dodavali i med.

Treba vam malo sastojaka, ali dosta vremena, jer orahovača je spremna tek poslije 40 dana.

Ljekoviti liker od oraha, popularna orahovača, u narodnoj medicini stoljećima se koristi za bolesti želuca i štitne žlezde.

Ovaj prirodni recept idealan je za jačanje imuniteta, a pomaže i kod anemije

Advertisement

Mlad orah, dok je još zelen, bogat je vitaminom C i jodom i blagotvoran za štitnu žlijezdu.

Ako želite da napravite ukusnu i zdravu orahovaču, na stranici City Magazine prenose savršen recept star 90 godina.
Sastojci

18 mladih zelenih oraha
1 kg šećera (ili još bolje meda)
2 litra domaće rakije
2 limuna
1 naranča
2 karanfilića
2 do 4 listića pelina
1 štapić cimeta
1 mahuna vanilije
5 zrna kave
1 vanilin šećer
1 litar bijelog vina

Priprema

Advertisement

Orahe operite, isijecite ih napola ili čak na četiri dijela.
Limun i naranču operite, isijecite na tanke komade i dodajte u lonac
U veliki lonac ili plastičnu posudu stavite red oraha, pa ih posipajte polovicom šećera.
Dodajte limun, naranču, karanfilić, pelin, cimet, vaniliju i zrnca kave, potom ostatak oraha i šećera.
Na kraju sve prelijte rakijom i dobro promiješajte i poklopite.
Posudu držite na suncu 40 dana, ali svaki dan je malo promiješajte kako bi se sastojci što bolje povezali.

Nakon 40 dana mješavinu procijedite kroz gazu, dodajte litar vina i vanilin šećer.

Dobifeni liker prelijte u staklene boce i držite ih na tamnom i hladnom mjestu.

Izvor: Agrosavjet

Advertisement

Continue Reading

Ljepota i zdravlje

Mjesec borbe protiv raka kože – melanoma

Published

on

By

Mjesec svibanj se u svijetu tradicionalno obilježava kao mjesec borbe protiv raka kože – melanoma.

Melanom, najopasniji oblik raka kože, može imati pogubne posljedice ako se ne otkrije na vrijeme, a može zahvatiti svakoga, bez obzira na spol, uzrast ili rasu. Procijenjeno je da je u svijetu 2020. godine zabilježeno 325.000 slučajeva ove bolesti, dok je 57.000 ljudi izgubilo život kao posljedicu ovog oboljenja. Međutim, većina melanoma može se spriječiti adekvatnom zaštitom od sunca i redovnim pregledima kože.

Liječenje melanoma može varirati u zavisnosti od stadija bolesti i individualnih karakteristika pacijenta.

Moguće metode liječenja ove bolesti su:

Advertisement

Kirurško uklanjanje: Ovo je često prvi korak u liječenju melanoma. Kirurg će ukloniti zahvaćeno područje kože zajedno sa okolnim tkivom radi sprečavanja širenja raka. U nekim slučajevima, limfni čvorovi takođet mogu biti uklonjeni ako postoji sumnja na širenje melanoma.

Imunoterapija: Ova terapija podstiče imunološki sustav pacijenta da prepozna i napadne ćelije raka. To se može postići upotrebom lijekova kao što su inhibitori PD-1 i inhibitori CTLA-4.

Terapija ciljanim lijekovima: Ovaj pristup koristi lijekove koji ciljaju specifične mutacije u tumorskim ćelijama melanoma. Na primjer, lijekovi koji ciljaju mutacije u BRAF genu mogu se koristiti kod pacijenata sa odgovarajućim genetskim karakteristikama.

Radioterapija: Ova terapija koristi visoko energetsko zračenje kako bi uništila tumorske ćelije ili smanjila njihov rast. Može se koristiti kao dodatak kirurškom uklanjanju ili kao samostalna terapija u određenim situacijama.

Advertisement

Kemoterapija: Tradicionalna k

emoterapija, koja koristi lijekove za uništavanje ćelija raka, može se koristiti za liječenje melanoma u određenim slučajevima. Međutim, ona se sve rjeđe koristi zbog dostupnosti novijih i efikasnijih terapija.

Liječenje melanoma je u posljednjoj deceniji doživjelo revoluciju u svijetu. Nekada je ova bolest bila karakterisana kao teško izlječiva sa tada dostupnim lijekovima u obliku kemoterapije. Pronalaskom ciljane i imunoterapije stopa preživljavanja je mnogostruko povećana a neki pacijenti su iz statusa onkoloških bolesnika prešli u status osobe sa kroničnim oboljenjem.

Iako su moderni lijekovi za liječenje melanoma dostupni u našoj zemlji, broj pacijenata koji čeka na početak liječenja ovom vrstom terapije se stalno uvećava na tzv. listama čekanja koje mi često zovemo i liste smrti. Trenutno se na listi čekanja u Fondu solidarnosti za liječenje onkoloških oboljenja suvremenim lijekovima kao i na listama čekanja za medicinske usluge nalazi 2012 osoba a od toga 19 njih čeka na odobrenje lijekova za liječenje melanoma. Broj ljudi na listama čekanja je od prošle godine uvećan za 400.

Advertisement

Izvor: BHRT

Continue Reading

Ljepota i zdravlje

Tri jutarnje navike koje trebate promijeniti da biste izgubili kilograme

Published

on

By

Doručak nije samo ključ za energiju tokom cijelog dana, već i deo ishrane na koji treba obratiti pažnju prilikom mršavljenja. Prema stručnjacima ovo su 3 navike jutarnje navike koje treba da korigujete ako želite da smršate.

Ne preskačite doručak

Nakon buđenja popiti čašu tople vode. Činjenica je da u trenutku buđenja nivo kortizola u tijelu dostiže svoj vrhunac. A ovo je važan hormon koji je uključen u regulaciju metabolizma ugljenih hidrata. Kortizol aktivira razgradnju glukoze u mišićima i izaziva kratkotrajnu inzulinsku rezistenciju u ćelijama, te je najbolje doručkovati 60 minuta nakon buđenja.

Nemojte piti kafu odmah nakon buđenja

Ispijanje kafe na prazan stomak može iritirati zid želuca i izazvati bol i žgaravicu. Također će izazvati prekomjerno oslobađanje kortizola. Rezultat je povećan apetit, anksioznost i razdražljivost.Kafa podstiče lučenje želudačnog soka u želucu. Njegova glavna komponenta je hlorovodonična kiselina, a agresivna je prema sluzokoži unutrašnjih organa.

Za doručak vam je potreban pun tanjir, a ne zalogaj s nogu

Morate uzeti običnu ravnu ploču za večeru prečnika od 20 do 26 centimetara. Zatim ga treba vizuelno podijeliti na dva dela, a jednu od polovine – ponovo na dva. Tako dobijamo jedan dio od 50% i dva od 25%. Veći deo tanjira je ispunjen povrćem, a preostala dva su podjednako ispunjena proteinskom hranom i složenim ugljenim hidratima.

Advertisement

Stručnjaci preporučuju da u tanjir dodate dodatnu masnoću u vidu orašastih plodova ili pola avokada, a možete dodati i punomasnu pavlaku, prenosi Sensa.

Continue Reading

Ljepota i zdravlje

Donosimo recept za kolač koji vraća u djetinjstvo, evo o čemu se radi

Published

on

By

S ovim receptom, na trenutak će te “odletjeti” u djetinjstvo i prisjetiti se neki slatkih događaja koji vas vežu uz ovaj desert.Radi se o kolaču, u kojem su uživali naši stari jer je prije svega bio jeftin i jednostavan za napraviti. Vjerujem da se i u vašoj obiteljskoj kulinariki nalazi recept za ovaj kolač, ako se slučajno ne nalazi, mi vam ga donosimo u nastavku.

Sastojci:

– 350 g kukuruznog brašna
– 1 i 1/2 dl ulja
– 3 jaja
– 1/4 žličice soli
– 200 g šećera
– 1/2 vrećice praška za pecivo
– 4 dl mlijeka
– šalica višnji iz kompota

Priprema: 

Advertisement

U zdjeli pomiješajte mlijeko, ulje, šećer, sol i kukuruzno brašno. Stavite na laganu  vatru i miješajte dok se ne zgusne. Prebacite u drugu posudu i ostavite neka se hladi. U mlaku smjesu postepeno dodajte jaja i prašak za pecivo. Kalup obložite papirom za pečenje, izlijte malo smjese, posložite po njoj ocijeđene višnje i ravnomjerno rasporedite preostalu smjesu. Pecite zlevanku na 180°C, oko 40 minuta, piše 24sata.

Continue Reading

Ljepota i zdravlje

Šta se dešava s tijelom kada mu nedostaju ugljeni hidrati

Published

on

By

Kada se pokušava skinuti nekoliko kilograma, jedna od mogućih strategija je smanjenje unosa ugljenih hidrata. Ali, tijelo zbog toga može ozbiljno patiti. Ugljeni hidrati nalaze se ne samo u namirnicama kao što su hljeb, tjestenina i voće nego i u orašastim plodovima, mahunarkama, zelenoj salati i brokuli.

Voće i povrće

Voće i povrće najbolji su izvor ugljenih hidrata, jer sadrže najviše vitamina, minerala i vlakana. Zato kada se priča o prelasku na ishranu s malo ugljenih hidrata, govori se o smanjenju unosa rafiniranih šećera, rafiniranih žitarica kao što su one u tjestenini, žitarica s cijelim zrnom i škrobom, smeđa riža i kinoa. Žitarice od cijelog zrna povećavaju šećer i inzulin u krvi do zdravog nivoa i reguliraju mikrobe.

Unosom premalo ugljenih hidrata dobiva se manje probiotika i ukupnih vlakana, a većini ljudi potrebno je više, a ne manje probiotika, jer su oni „gorivo“ za korisne probiotike u crijevima.

Izaziva ketozu

Ako se želi odmah prijeći na ishranu s malo ugljenih hidrata, mora se znati da će oni biti potrebni za energiju, hranljive materije i vlakna, tako da je najbolje osigurati ih iz izvora s malo ugljenih hidrata koji su bogati hranljivim materijama, kao što su povrće, orašasto voće i sjemenke.

Advertisement

Također, treba voditi računa da najniži dnevni unos ugljenih hidrata ne treba biti manji od 20 grama. Manje od toga izaziva ketozu u organizmu, od koje može doći do mučnine, slabosti i opće neprijatnosti.

Continue Reading

Ljepota i zdravlje

Znate li kako prepoznati promjene na mladežu? Evo kada trebate konsultirati doktora

Published

on

By

Jako je važno da pratite sve promjene na svom tijelu, a posebno na mladežima.

Razlikovanje atipičnog madeža i melanoma

Atipični mladež, koji se naziva i displastični nevus, razlikuje se od tipičnog mladeža po većem, nepravilnom obliku. Iako su općenito bezopasni, atipični mladeži mogu povećati rizik od melanoma, teškog raka kože koji se formira u melanocitima, stanicama koje proizvode pigment.

Melanom se često manifestira kao nova mrlja na koži ili kao promjene na postojećim mladežima, što naglašava važnost ranog otkrivanja i liječenja.

Razlikovanje atipičnog mladeža i melanoma može biti izazovno. Sljedeće sličnosti, objedinjene pod ABCDE pravilom, mogu pomoći pri prepoznavanju atipičnog mladeža ili melanoma:

Advertisement

 

1. Asimetrija – jedna polovica ne odgovara drugoj, stvarajući nepravilan oblik

2. Rub – granice mogu biti neravne, nejasne, urezane ili zamagljene

3. Boja – oboje često imaju miješane boje, uključujući različite nijanse smeđe, žute ili ružičaste

Advertisement

4. Promjer – općenito su veći od običnih madeža, često veći od šest milimetara; međutim, melanom može biti manji od ovog kada se prvi put otkrije

5. Evolucija – izgled se mijenja tijekom vremena; atipični madeži mogu se razvijati sporije od melanoma, koji mogu pokazati primjetne promjene tijekom tjedana ili mjeseci.

Ključne razlike

Iako atipični mladež i melanom mogu dijeliti nekoliko osobina, postoje ključne razlike. Naprimjere, melanom često ima izraženiju asimetriju, nepravilne rubove i raznoliku boju nego atipični mladeži.

Atipični mladež obično ne boli i ne svrbi, nema brzih promjena veličine, oblika ili boje, obično se nalazi u područjima izloženim suncu.

Advertisement

S druge strane, melanom može svrbiti, boljeti ili krvariti, brze promjene u izgledu, može se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Liječenje i prevencija

Atipični mladeži, iako sami po sebi nisu kancerogeni, povećavaju rizik od razvoja melanoma. Međutim, ne napreduju svi atipični mladeži do melanoma. Redoviti pregledi kože i praćenje promjena ključni su za osobe s atipičnim mladežima.

Mogućnosti liječenja melanoma kreću se od hirurškog uklanjanja u ranim stadijima do terapija usmjerenih na specifične gene ili proteine u stanicama raka. Odluka o uklanjanju atipičnih mladeža ovisi o različitim faktorima, uključujući promjene na mladežu, rezultate biopsije i ličnu ili porodičnu historiju raka kože.

Neophodno je konsultirati se s liječnikom ako se pojave novi mladeži ili promjene na postojećim, posebno ako su usklađeni s ABCDE pravilom ili svrbe, krvare ili se stvara krasta. Praćenje postojećih mladeža pomaže u otkrivanju bilo kakvih promjena, osiguravajući pravovremenu intervenciju.

Advertisement

Continue Reading

Ljepota i zdravlje

Što se događa organizmu ako često jedete zelenu salatu: Poslije ovog ćete dobro razmisliti

Published

on

By

Zelena salata spada u namirnice koje su pravi izvor vitamina, prirodno sredstvo za jačanje imuniteta i dobra zaštita od raznih bolesti. Preporuka stručnjaka je da je koristite što češće, posebno posijle zime, kada mnogi pate od manjka vitamina, prenosi Healthline.

Ona sadrži oko 4% vode, od hranjivih tvari ima najviše ugljikohidrata oko 2,5%, bjelančevina oko 1,2 i masti oko 0,2%. Zelena salata sadrži vitamine A i C, a od minerala ima željezo, kalcij, cink, bakar, magnezij i fosfor. Vitamini B1, B2, B6, koji su neophodni za razmjenu materija i funkcije živaca, a također za stvaranje bjelančevina, sadržani su u ovoj namirnici.

Tamnije zeleno lišće salate bogatije je vitaminom A od svjetlijih sorti. Dakle, pravilnim izborom ove namirnice opskrbljujemo se u dovoljnoj mjeri svim onim što je organizmu potrebno. Nutricionisti podsjećaju da postoji bar sedam razloga zbog kojih bi ovo povrće trebalo uvrstiti u prehranu, osobito u ovom dijelu godine.

1. Ima malo kalorija i masnoća

Manja posuda zelene salate sadrži samo 12 kalorija, pa je tako odličan dodatak svakom obroku, ali može poslužiti i kao zdrava užina. Također, ako na početku obroka pojedete zelenu salatu, napunit ćete želudac, pa ćete pojesti manje glavnog jela, što povoljno utiče na kilažu kod onih koji žele da smršaviti.

Advertisement

2. Pomaže mršavljenju

 

Zelena salata sadrži dosta biljnih vlakana. Pored toga što će vas zasititi, ona će poboljšati rad želuca. Također, vlakna pomažu u izbacivanju viška soli iz organizma i utječu na osjećaj sitosti.

3. Za zdravije srce

Vitamin C i beta-karoten iz zelene salate zajedno sprečavaju oksidaciju kolesterola, tako da se ona smatra jednom od namirnica koje čuvaju zdravlje srca.

4. Sadrži omega-3 masne kiseline

Zelena salata im savršen odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Budući da ih tijelo ne može samo proizvesti, ljudi kroz prehranu moraju da uzimati posebne, esencijalne masne kiseline. Linolna kiselina (omega-6 masna kiselina) i alfa-linolenska kiselina (ALA, omega-3 masna kiselina) pripadaju ovim masnim kiselinama. Posebno su važne za razvoj moždanih i živčanih ćelija.

Advertisement

5. Bogata proteinima

Čak 20% kalorija iz zelena salate dolazi od proteina koji su važni za izgradnju i očuvanje mišića. S obzirom na to da je bogata vlaknima, neće negativno uticati na peristaltiku crijeva, što se inače događa prilikom unosa većih količina proteinskih namirnica koje ne sadrže dovoljno vlakana.

6. Omogućuj miran san

Zelena salata sadrži materiju laktukarium, koja ima svojstva slična opijumu, ali bez štetnih sporednih efekata. Ukoliko redovno konzumirate ovo povrće poslije nekog vremena primijetit ćete da vam se popravila kvaliteta sna.

7. Održava optimalan nivo kiselosti organizma

Minerali u zelenoj salati pomažu u otklanjanju toksina iz organizma i održavaju optimalan balans kiselosti. Ovo je značajno, jer dobar nivo kiselosti daje tijelu energiju i povoljno utječe na ljepotu kože.

Advertisement

Continue Reading

Najnovije vijesti

Sport4 sata ago

Zoran Zekić novi trener FK Sarajevo

FK Sarajevo nije dugo čekao nakon odlaska Simona Rožmana da imenuje novog trenera. Na Koševo je stigao bivši igrač ovog...

Sport4 sata ago

Idete na EURO u Njemačku?! Pročitajte kompletan vodič za navijače

Putovanje na veliki turnir san je mnogih nogometnih navijača. Ali za europske navijače, to nije bilo tako lako posljednjih godina....

Središnja Bosna9 sati ago

Danas je blagdan sv.Ante, slavlje u Busovači, Dobretićima i na Docu

Crkva se 13. lipnja spominje jednog od najomiljenijih svetaca u čitavoj Katoličkoj Crkvi – Sv. Antuna Padovanskog. Sveti Antun rođen...

BiH9 sati ago

Danas nestabilno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U popodnevnim časovima...

Događanja17 sati ago

Saša Matić ispunjava želju fanova, u Travniku će održati spektakularan koncert 26.07.

Saša Matić već godinama puni najveće dvorane širom Balkana, a, na zadovoljstvo armije fanova u Srednjobosanskom kantonu, ali i okolnim...

Društvo17 sati ago

Izloženost djece ekranima usporava razvoj govora

Izloženost djece ekranima usporava kognitivni razvoj, dovodi do teškoća s pažnjom, usporava razvoj govora i potiče burne reakcije. Djeca do...

Scena17 sati ago

Plesna senzacija koja je zaludila žene širom svijeta u septembru stiže u Sarajevo i Mostar

Plesna senzacija koja je zaludila žene širom svijeta prvi put dolazi u Bosnu i Hercegovinu. Mađarska plesna grupa “Hot Men...

Sport17 sati ago

Travnik u finišu utakmice slomio otpor Brotnja, odluka pada u Čitluku

U prvoj utakmici baraža za ulazak u Prvu ligu FBiH, Travnik je na Piroti ugostio bivšeg prvaka Bosne i Hercegovine,...

Advertisement
Advertisement
LM