- Advertisement -

Fort Myers Beach, mirno mjesto na obali Meksičkog zaljeva, postao je epicentar razaranja uragana Iana koji se u srijedu u punoj snazi obrušio na Floridu. Par je živio ondje, na donjem spratu kćerkine kuće, koja je sada uništena.

– Oluja ju je jednostavno okrenula na krov. Puna je vode i mulja.“Stvarno ne znamo šta ćemo sada. Pokušavamo se smjestiti kod nekih prijatelja ili porodice na neko vrijeme jer stvarno nemamo kamo – rekao je Pete Belinda.

Fort Myers Beach praktično je napušten. Ondje su samo vozila hitnih službi i pokoji stanovnik koji navrati pokupiti stvari koje nisu uništene. Dio grada koji je najteže stradao, najbliži obali, sveden je na polje ruševina.

Policija je ograničila pristup svima koji ne žive u kvartu, ali snimke iz helikoptera pokazuju razmjere štete. Snažni vjetrovi razorili su drvene kuće, a na nekim mjestima čak nema ni ruševina samo prazna parcela na kojoj je kuća nekad bila.

Rich Gibboni jedan je od onih koji je izgubio dom.

– Voda se popela do drugog sprata – rekao je rezignirano. Sad mu je privremeno utočište u obližnjem hotelu s još dvadesetak mještana.

U blizini, 72-godišnja Chris Bills i njen suprug čekaju autobus. Oni su turisti kojima je policija dala dva sata da pokupe svoje stvari i isprazne apartman koji su unajmili. Doputovali su iz Engleske da malo uživaju u toplom vremenu i nisu se zabrinjavali upozorenjima o uraganu.

– Nismo mislili da će biti tako jak. Užasno sam se uplašila – kaže Bills.

U susjedstvu koje upravo napuštaju snaga uragana dobro je vidljiva. Ian je na desetke brodica i čamaca pobacao na ulicu, neki su još privezani za odlomljeni dio pristaništa, a automobile odvukao u obližnji zaljev gdje još plutaju.

Gibbonija, međutim, nada ne napušta.

– Moramo opstati, nema druge. Trebat će nam dugo, ali moramo stati ponovo na svoje noge.