Snijeg i rokovi natjerali bh. građane na mijenjanje guma

64

Na teritoriju Bosne i Hercegovine od 15. studenoga do 15. travnja zakonski je obvezno posjedovanje i korištenje zimske opreme za motorna vozila, bez obzira na vremenske uvjete, piše Večernji list BiH.

Pod zimskom opremom podrazumijevaju se: pneumatici sa zimskim profilom na svim kotačima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta. Dodatno za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu ubraja se lopata i vreća pijeska.

 

Prije zimske sezone na automobilu je potrebno provjeriti imaju li gume dovoljnu dubinu profila i je li tlak zraka u gumama odgovarajući. Potrebno je provjeriti i stanje motornog ulja, akumulatora, kao i kablova.

Tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla treba obogatiti tekućinom protiv zamrzavanja, provjeriti stanje metlice brisača i drugih uređaja koji omogućavaju normalnu vidljivost iz vozila. Isto tako, potrebno je podmazati sustav za vješanje i dijelove šasije, sajle mehanizma ručne kočnice. Da ne bi zaledile, potrebno je podmazati i brave vrata i prtljažnika.

Tijekom protekle zimske sezone BIHAMK je imao oko 33.000 intervencija na cesti. Najčešći kvarovi bili su na sustavu za paljenje vozila, rashladnom sustavu, elektroinstalacijama, a zbog niskih temperatura veliki broj intervencija se odnosio i na sustav za dovod goriva.