Smetaju vas vjetrovi i nadutost? Doznajte kako će vas ova biljka ‘spasiti’

262

I u istočnjačkoj i u zapadnjačkoj tradicionalnoj medicini paprena metvica rabi se kao spazmolitik, antiseptik i u aromatske svrhe.

Uz to što ostavlja osvježavajući okus u ustima i zbog kojeg se koristi u “kozmetičke” svrhe, metvica pruža i niz terapijskih pogodnosti, a posebno se to odnosi na probavni sustav.

Paprena metvica opušta probavne mišiće olakšavajući otpuštanje vjetrova i smanjujući osjećaj nadutosti, a smatra se da unos te ljekovite biljke može ubrzati ranu fazu probave. Potvrđuje to i studija iz 2007. godine objavljena u časopisu Journal of Gastroenterology. U studiji je sudjelovalo 10 zdravih muškaraca koji su ili unijeli samo testni obrok ili su uz obrok konzumirali i ulje peperminta. Nakon obroka znanstvenici su 4 sata promatrali brzinu pražnjenja želuca te utvrdili da je paprena metvica pomogla u ranoj fazi probave na način da je ubrzala pražnjenje želuca.

Malena biljka sa zelenkastim, paperjastim lišćem već stoljećima uspijeva u Europi, Sjevernoj Americi i sjevernoj Africi, a danas se uzgaja diljem svijeta.

Ljekovitih svojstava bili su svjesni još i stari Grci koji su se listom ove biljke koristili baš za pomoć pri probavnim tegobama. I u istočnjačkoj i u zapadnjačkoj tradicionalnoj medicini paprena metvica rabi se kao spazmolitik, antiseptik i u aromatske svrhe. Primjenjivana je u liječenju prehlada, grčeva, probavnih tegoba, grlobolje i zubobolje.